Kleine taartjes van Meike Schaling - Dit boek leert je om thuis kleine tartelettes te maken. Echte Franse patisserie door jezelf gemaakt.

Kleine taartjes van Meike Schaling

Tijdens vakantie in Frankrijk loop ik altijd verlekkerd langs de etalages van patisseriewinkels. Het liefst zou ik al dat lekkers proeven… Gelukkig hoeven we voor echte Franse patisserie niet persé naar Frankrijk: Petit gâteau in Amsterdam is daarin gespecialiseerd. Ze verkopen oogstrelende tartelettes in veel verschillende smaken. Om vanuit Rotterdam even een tartelette te gaan halen in Amsterdam is helaas niet ideaal. Dus toen ik de cover van Kleine taartjes zag was ik gelijk verkocht en wilde ik meer weten over het boek. Zou dit boek mij op weg helpen om thuis te genieten van echte Franse patisserie? In deze review vertel ik je alles over dit boek dus lees snel verder.

Het boek is opgedeeld in dertien hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk lees je alles over Petit gâteau en de ontstaansgeschiedenis. Meike vertelt hoe ze op haar 36e een carrièreswitch maakte en patissier werd. Ze volgende haar opleiding in Parijs en opende er haar eerste winkel. In 2012 keert ze terug naar Nederland en in 2013 opende ze haar winkel Petit gâteau in Amsterdam. Inmiddels heeft ze ook een filiaal in de Foodhallen.

Kleine taartjes van Meike Schaling - Dit boek leert je om thuis kleine tartelettes te maken. Echte Franse patisserie door jezelf gemaakt.

Na het inleidende hoofdstuk kunnen we aan de slag. Verdeeld over drie hoofdstukken lees je alles over het maken van het deeg, hoe je de tartelettes bakt, vult en welke materialen je daarbij gebruikt. De hoofdstukken 5 tot en met 13 zijn volledig gewijd aan allerhande vullingen en decoraties van de kleine taartjes of minimini’s zoals ze liefkozend ook wel worden genoemd. Van meegebakken crème’s, crumble’s, vers fruit tot chocolade vullingen, je vindt altijd wel een passende vulling en/of topping voor jouw tartelette(s). Van maar liefst 60 variaties wordt het recept beschreven. En tussen de recepten door krijg je allerhande tips om zelf nog meer variaties of toepassingen te bedenken.

Tartelettes gevuld met een meegebakken amandelcrème zijn natuurlijk een klassieker. Door te variëren met de amandelcrème en de afwerking creëer je verschillende smaken. Denk bijvoorbeeld aan een kokos-, pistache-, chocolade- of hazelnoot-amandelcrème. Liever een tartelette met vers fruit? Wat dacht je van geflambeerde appel, gekaramelliseerde peer, geroosterde ananas, gebakken banaan of gepocheerde rarbarber. Of maak vullingen met ganache, gezouten karamel, panna cotta of crème mousseline. Mogelijkheden te over en de recepten staan allemaal duidelijk beschreven. Heb je jouw perfecte tartelette gecreëerd? Leg ‘m vast in het handige schema zodat ‘m nooit meer kwijtraakt.

Kleine taartjes van Meike Schaling - Dit boek leert je om thuis kleine tartelettes te maken. Echte Franse patisserie door jezelf gemaakt.
Kleine taartjes van Meike Schaling - Dit boek leert je om thuis kleine tartelettes te maken. Echte Franse patisserie door jezelf gemaakt.

En dan nu het antwoord op mijn prangende vraag of dit boek mij op weg helpt om thuis te genieten van echte Franse patisserie: ABSOLUUT!! Ik vind Kleine taartjes een super inspirerend boek. Alle foto’s zien er mooi en verzorgd uit en het water loopt me gewoon in de mond bij het zien van al dat lekkers. Dit boek vraagt erom direct de keuken in te duiken en aan de bak te gaan. Door het simpele basisrecept voor het deeg en de duidelijke uitleg over bakken, vullen en opmaken is dit boek perfect voor de beginnende bakker. Maar vergis je niet: door de vele vullingen en decoraties wordt ook de gevorderde bakker geïnspireerd om helemaal los gaan en de gebakken tartelettes te verheffen tot ware kunstwerkjes.

Benieuwd hoe de recepten in de praktijk zijn? Komende dinsdag deel ik mijn ervaringen met het maken van een tartelette uit dit boek.

Deze review bevat affiliate links en een toegestuurd product (Kleine taartjes).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *