Klassieke gazpacho - Verfrissende, koude soep van rauwe groenten met tomaat en komkommer als basis. Voedzaam, dorstlessend en zo gemaakt.

Klassieke gazpacho

Verfrissende, koude soep van rauwe groenten met tomaat en komkommer als basis. Voedzaam, dorstlessend en zo gemaakt.

Deel dit recept/artikel!

Op warme, zomerse dagen genieten van een koele en verfrissende gazpacho, hoe lekker is dat! Naast voedzaam en dorstlessend is de soep ook nog eens zo gemaakt. Echt ideaal. Ik geef je mijn recept voor een klassieke gazpacho.

Gazpacho wordt gemaakt van rauwe groenten met tomaat en komkommer als basis. Voor maximale smaak gebruik ik het liefst biologische groenten. Bijkomend voordeel is dat biologische groenten minder waterig zijn waardoor de soep steviger en voller wordt. Koel de soep voor gebruik het liefst door en door in de koelkast. Goed koud is gazpacho echt het allerlekkerst. Heb je daar geen tijd voor? Gebruik koude ingrediënten en de soep is gelijk al flink koud. Eventueel kun je de soep ook over een paar ijsblokjes schenken voor instant koeling.

Klassieke gazpacho - Verfrissende, koude soep van rauwe groenten met tomaat en komkommer als basis. Voedzaam, dorstlessend en zo gemaakt.

Wij drinken gazpacho graag als tussendoortje of tijdens het avondeten met een voedzame maaltijdsalade erbij. Ook is het leuk om kleine (shot)glaasjes gazpacho bij een borrelplank, als voorafje bij de lunch of als vieruurtje te serveren. Of serveer het als amuse bij een barbecue. Echt, een klassieke gazpacho gemaakt van goede en smaakvolle ingrediënten valt bij vrijwel iedereen in de smaak.

La Baleine fijn zeezout

In een klassieke gazpacho spelen groenten de absolute hoofdrol. Om de smaken te versterken wordt alleen wat sherryazijn, olijfolie en zeezout toegevoegd. Kies ook hier weer voor kwalitatief goede smaakmakers. Geloof me, je proeft het terug. Naast zelfgemaakte wijnazijn of smaakvolle sherryazijn gebruik ik het liefst een zachte olijfolie en fijn zeezout van La Baleine. Voor een beetje pit voeg ik graag nog een stukje Spaanse peper toe.

La Baleine grof en fijn zeezout, nieuw design
Heb je gezien dat de verpakkingen van La Baleine een nieuw design hebben?

Fijn zeezout heb ik in 2 varianten in huis. Fijn zeezout in een strooibus en grof zeezout dat ik onder andere maal in een zoutmolen. Zout malen met de molen vind ik heerlijk om gerechten aan tafel mee op smaak te brengen. En laten we eerlijk zijn, zo’n molentje op tafel staat ook heel gezellig. Tijdens het koken en bakken waarbij het zout snel moet oplossen gebruik ik doorgaans fijn zeezout uit de strooibus. Verdeelt makkelijk door het gerecht of het deeg en los snel op.6

Zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door La Baleine. Naast de fantastische smaak is het verhaal achter La Baleine namelijk ook heel mooi. Het zout wordt op een duurzame manier en volledig in harmonie met de natuur geoogst in Aigues-Mortes, Zuid-Frankrijk. Als je daar meer over wilt weten, lees dan vooral mijn blogpost over La Baleine zeezout. Ik vertel daarin over het eeuwen oude ambacht van de zoutwerkers, de zoutpannen en de prachtige natuur in de Camargue.

Zeezout
Zeezout – Foto: La Baleine

Vorig jaar heb ik de zoutpannen met eigen ogen gezien en yes, ik heb ook mijn eigen zout mogen oogsten. Zo boeiend en prachtig dat ik deze zomer samen met Michel naar Aigues-Mortes terug had willen gaan. Helaas zat dat er even niet in en hebben we de plannen verschoven naar mei volgend jaar. Want echt, als je eenmaal in Aigues-Mortes bent geweest ben je gegrepen. Zo’n unieke en bijzondere omgeving.

Serveer met huisgemaakte toast

Goed, terug naar de gazpacho. Heb je wat tijd over maak wat toast om bij de soep te serveren. Besmeer plakjes ciabatta met truffelmayonaise en bak krokant. Super simpel, maar enorme smaakbommetjes. Ter afwisseling kan je de plakjes brood ook insmeren met wat olijfolie, licht bestrooien met fijn zeezout en afbakken. Lekker om zo te eten of te dippen in de gazpacho. Ik zou zeggen, ga snel een de slag en geniet van deze zomerse soep.

Klassieke gazpacho - Verfrissende, koude soep van rauwe groenten met tomaat en komkommer als basis. Voedzaam, dorstlessend en zo gemaakt.
Klassieke gazpacho - Verfrissende, koude soep van rauwe groenten met tomaat en komkommer als basis. Voedzaam, dorstlessend en zo gemaakt.

Verfrissende klassieke gazpacho

Deel jouw beoordeling
Hoeveelheid: 4 glaasjes

Ingrediënten: 

  • 450 gr tomaten
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • biologische komkommer
  • 4 takjes selderij
  • lekker wat La Baleine fijn zeezout
  • scheutje azijn, bijvoorbeeld wijn- of sherryazijn
  • scheutje olijfolie, naar smaak

Optioneel:

  • Spaans pepertje
  • verse tuinkruiden
  • gerookt paprikapoeder

Voor de garnering en toast:

  • 1 tomaat
  • stukje komkommer
  • stukje rode ui
  • bieslook
  • 1 (afbak) ciabatta
  • truffelmayonaise

Aan de slag:

  • Was de groente, pel de ui, verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de paprika en snij alles in stukken.
    Tip: de tomaten hoef je niet te ontvellen.
  • Doe alles bij elkaar in de blender en voeg wat sherryazijn, olijfolie en La Baleine fijn zeezout toe. Pureer tot een gladde soep, schenk ik een kan en plaats voor 3-4 uur in de koelkast.
    Tip: De olijfolie geeft niet alleen smaak, tijdens het pureren bindt het de soep ook een klein beetje.
  • Snij de tomaat, komkommer en rode ui in kleine stukjes, meng door elkaar en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Bak de ciabatta af, snij in plakken en besmeer aan beide zijden met truffelmayonaise. Bak in een koekenpan tot goudbruine toast en leg in een broodmandje.
  • Schenk de gazpacho in glazen, schep er wat van het groentemengsel op en garneer met fijngesneden bieslook. Geef de toast erbij en serveer.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Gebruik een smaakvolle, goede azijn. Dat komt de smaak van de gazpacho echt ten goede. Wist je dat je azijn ook zelf kunt maken? Lees mijn recept voor zelfgemaakte azijn maar eens, dik kans dat je binnenkort met een restje wijn aan de slag gaat…
  2. Voor een gladde, heldere gazpacho die meer op bouillon lijkt giet je de soep door een zeef. Daarmee verwijder je de vliesjes en grovere stukjes van het vruchtvlees. Ik vind dat doorgaans zonde van de vitamines en vezels. Tijdens een chique etentje of in een shot glaasje staat het natuurlijk wel heel mooi. Maar dan doe je het voor het uiterlijk en is de voedingswaarde minder belangrijk.
  3. Wij vinden de soep dik genoeg. Heb jij liever een dikkere soep, voeg dan voor de binding een stukje brood toe en pureer dat samen met de groente.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Pin deze klassieke gazpacho direct op Pinterest
Tip: leuk idee als amuse of voorgerechtje

Klassieke gazpacho - Verfrissende, koude soep van rauwe groenten met tomaat en komkommer als basis. Voedzaam, dorstlessend en zo gemaakt.

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met La Baleine.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept