Kippensoep - De allerlekkerste kippensoep maak je van een zelf getrokken bouillon. Dit recept laat zien hoe simpel dat is.

Kippensoep

De allerlekkerste kippensoep maak je van een zelf getrokken bouillon. Dit recept laat zien hoe simpel dat is.

Deel dit recept/artikel!

Helaas heb ik afgelopen periode niet kunnen ontsnappen aan het rondwarende griepvirus. En als ik me goed beroerd voel wil ik maar één ding: verse kippensoep. Dus tussen de ellende door toch maar een grote pan op het vuur gezet en verse soep getrokken.

Vanwege de vermeende medicinale werking wordt kippensoep van oudsher gegeven aan mensen die moeten aansterken. In de volksmond heet de soep ook wel Joodse penicilline. Of het daadwerkelijk medicinale eigenschappen heeft weet ik niet maar een kop kippensoep doet een herstellend lijf altijd goed. Om optimaal van de goede eigenschappen te profiteren kan je de bouillon voor de soep dan maar beter zelf trekken van verse (biologische) groenten.

Kippensoep - De allerlekkerste kippensoep maak je van een zelf getrokken bouillon. Dit recept laat zien hoe simpel dat is.
Kippensoep - De allerlekkerste kippensoep maak je van een zelf getrokken bouillon. Dit recept laat zien hoe simpel dat is.

Kippensoep

Deel jouw beoordeling
Hoeveelheid: 2 liter soep

Ingrediënten: 

  • 2 kippenbouten
  • 125 gr schoongemaakte prei
  • 125 gr schoongemaakte winterwortel
  • 125 gr schoongemaakte knolselderij
  • 1 gepelde teen knoflook
  • 1 gepelde ui
  • 3 takjes peterselie + wat extra ter garnering
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • 5-8 gekneusde peperkorrels
  • beetje foelie
  • mespunt kurkuma
  • 2,5 liter water
  • blokjes kippenbouillon
  • vermicelli

Aan de slag:

  • Snij de prei, wortel, knolselderij, ui en knoflook in grove stukken en doe in de soeppan. Leg de kippenbouten op de groenten. Leg de peterselie, tijm, laurierblad, kruidnagels, peperkorrels, foelie en kurkuma op de kippenbouten en giet het water erbij.
  • Zet de pan op het vuur en breng rustig aan de kook. Als het water kookt zet je het vuur laag en laat je de bouillon minstens 1,5 uur trekken. Hou de bouillon net tegen de kook aan of heel zachtjes kokend.
  • Als de bouillon lang genoeg heeft getrokken haal je de kippenbouten eruit en giet je de bouillon door een zeef in een andere pan. Ik leg in de zeef altijd nog een kaasdoek om echt alle stukjes eruit te filtreren maar je kan natuurlijk ook een schone, natgemaakte theedoek gebruiken. Pers de meegekookte groente goed uit om alle smaakstoffen eruit te halen en gooi ze daarna weg.
  • Als de kippenbouten iets zijn afgekoeld verwijder je het vel en pluk je het vlees (met je vingers of 2 vorken) van de botjes. Het vlees gaat terug in de bouillon. Botjes, vel en stukjes vet gooi je weg. Laat de bouillon helemaal afkoelen en zet dan in de koelkast. Als de bouillon helemaal koud is schep je met een schuimspaan het gestolde vet eraf.
  • Breng voor gebruik de soep aan de kook, strooi er vermicelli in en voeg naar smaak blokjes kippenbouillon toe en kook de vermicelli gaar.
  • Schep de kippensoep in koppen of borden, strooi er wat fijngehakte peterselie over en dien op.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept