Kip tandoori
Kip tandoori: kruidige kip gebakken in een tandoor. Een tandoor is een Indiase kleioven in de grond met onderin gloeiend hete steenkolen die de oven verwarmen. Broden worden tegen de zijkant geplakt en gebakken, vlees hangt aan grote spiesen.
Ook zonder tandoor kunnen we genieten van heerlijke kip tandoori. Op de barbecue, onder de grill van de oven of in een grill- of koekenpan gaat het ook heel goed. Met een goede marinade van verse specerijen en gloeiend heet gebakken zet je de heerlijkste kip tandoori op tafel. En zoals zo vaak met marinades: laat lekker lang intrekken voor een optimale smaak. Bijkomend voordeel is dat je de kip al ruim tevoren kunt klaarmaken en op het laatst alleen nog hoeft te bakken. Ideaal als je eters hebt of gewoon even wat minder tijd.
Als student maakte ik weleens kip tandoori uit een pak. Niks mis mee. Totdat ik kip tandoori in een Indiaas restaurant had gegeten. Toen besefte ik ineens dat kip tandoori uit een pak weinig van doen heeft met authentieke kip tandoori. De tandooripasta van Patak’s komt al een eind meer in de richting maar zelf een marinade maken is toch wel het allerlekkerst.
Onderstaand recept is mijn favoriete tandoori-marinade. Behalve het roosteren en tot poeder malen van de komijn- en korianderzaadjes heb je de marinade zo gemaakt. En zodra je de geur van de marinade ruikt weet je: this is the real deal! Om tandoori-marinade die mooie roze/rode kleur te geven wordt kleurstof gebruikt. Ik hou daar niet van en laat het achterwege. De paprika- en chilipoeder kleuren de marinade al enigszins roze en tijdens het bakken wordt die kleur intenser. Voor mij meer dan genoeg.
Kip tandoori
Ingrediënten:
- 2 schoongemaakte kipfilets
- verse korianderblaadjes, gehakt
- limoenpartjes
- naar keuze: enkele druppels rode kleurstof
DIY tandoori marinade
- ½ eetlepel paprikapoeder
- ½ eetlepel gember, geraspt
- ½ eetlepel knoflook, geperst
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1 theelepel korianderzaadjes
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ theelepel zout
- 50 ml Griekse yoghurt
- 2 theelepels limoensap
- 1 eetlepel neutrale olie
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Voor de marinade:
- Rooster de komijn- en korianderzaadjes in een koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken. Laat afkoelen en stamp/maal in een vijzel of koffiemolentje tot poeder.
- Meng in een kom de yoghurt, paprikapoeder, knoflook, gember, garam masala, komijn- en korianderpoeder, chilipoeder, zout en citroensap tot een mooie marinade. Roer er tot slot de olie door.
- Voor de traditioneel dieprode kleur van tandoori voeg je enkele druppels rode kleurstof toe en meng dit goed door de marinade. Pas op voor je kleren want kleurstoffen maken moeilijk te verwijderen vlekken! Zelf ben ik geen fan van kleurstoffen en laat ik het dus achterwege.
Voor de tandoori kip:
- Snij de kipfilets op een paar plaatsen ietsje in zodat de marinade goed in de filet kan trekken. Leg de kipfilets in de marinade en schep goed om zodat de kipfilets volledig bedekt zijn. Dek de kom af met plasticfolie en laat tenminste 12 uur marineren. Schep tussendoor nog eens om.
- Verhit de grill van je oven op de hoogste stand en leg de kipfilets op een rooster. Zodra de grill gloeiendheet is schuif je de kipfilets eronder. Ik schuif ook altijd een bakplaat onderin de oven als een soort lekbak. Als de kipfilets aardig beginnen te kleuren draai je ze om en laat je de ander kant kleuren. Keer tot slot nog een laatste keer om en bak de kipfilets af.
- Leg de kip tandoori op een bord, bestrooi met de verse koriander en geef er partjes limoen bij om het sap over de kip te kunnen druppelen. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Lekker met Indiase gele rijst.
- Heb je er graag een sausje bij? Maak dan iets meer marinade, braadt de kipfilet aan in de pan en voeg na het aanbraden het restant van de marinade en wat (uitgelekte) gepelde tomaten uit blik toe. Laat zachtjes pruttelend garen.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!