Kip ketjap met bloemkoolrijst - Indonesisch stoofgerecht met kip, ketjap, uien, knoflook en gember. Extra smakelijk door de groenterijst.

Kip ketjap met bloemkoolrijst

Indonesisch stoofgerecht met kip, ketjap, uien, knoflook en gember. Extra smakelijk door de groenterijst.
Direct naar het recept

Babi ketjap eten wij heel graag maar speklapjes heb ik niet standaard in huis. Kipdijfilet heb ik daarentegen altijd in de vriezer liggen. En zo kwam het dat ik laatst geheel onverwacht kip ketjap met bloemkoolrijst maakte. Waarom? Omdat ik een bloemkool had liggen, niet wist wat we die avond zouden eten en Michel opperde om weer eens babi ketjap te maken.

Zo gezegd zo gedaan maar dan wel met een twist van kip en bloemkoolrijst. En dat was me toch lekker… Vandaag deel ik het recept zodat jij ook kunt genieten van deze o zo lekkere kip ketjap.

Kip ketjap met bloemkoolrijst - Indonesisch stoofgerecht met kip, ketjap, uien, knoflook en gember. Extra smakelijk door de groenterijst.

Kip ketjap met bloemkoolrijst

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

Voor de kip ketjap:

  • 300 gr kipdijfilet, in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetlepels vers geraspte gember, inclusief vrijgekomen sap
  • zoete ketjap
  • citroensap
  • olijfolie

Voor de bloemkoolrijst:

  • 600 gr bloemkoolrijst
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • zeezout, versgemalen

Voor de garnering:

  • bieslook, gesneden
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

Voor de kip ketjap:

  • Verwarm wat olijfolie in een braadpan en fruit daar de ui in aan. Voeg de kipfilet toe, roer goed door en braad de kipfilet zachtjes aan. Voeg dan de geraspte gember toe en knijp de teentjes knoflook erbij. Giet een lekkere bodem ketjap in de pan, doe de deksel erop en laat rustig stoven.

Voor de bloemkoolrijst:

  • Stort ondertussen de bloemkoolrijst op een bakplaat, knijp er het teentje knoflook bij, drizzle er wat olijfolie over, bestrooi met een snuf zout en schep door elkaar. Plaats de bakplaat in het midden van een op 190ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in ± 30 minuten gaar. De bloemkoolrijst zal ook hier en daar goudbruin kleuren waardoor het net zilvervliesrijst lijkt.
  • Roer tussentijds de kip ketjap een paar keer door. Voeg vlak voor het einde wat citroensap toe, proef en breng op smaak met extra citroensap en/of ketjap. Is de ketjapsaus teveel ingekookt? Voeg dan wat extra ketjap toe. Is de saus te dun? Laat dan nog even sudderen zonder deksel om de saus in te koken.
  • Schep de bloemkoolrijst op 2 borden en verdeel de kip ketjap erover. Garneer met gesneden bieslook.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

In dit recept gebruikte ik Kaki Tiga Ketjap Medja No.1 maar elke andere zoete ketjap is ook goed. Het is maar net welk merk jouw voorkeur heeft.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. OlafBso schreef:

    Er had best een bouillonblokje bij de kip gekund.

    1. Voor mij zou de kip dan te zout worden. Maar smaken verschillen, als jij graag nog een bouillonblokje toevoegt vooral doen zou ik zeggen.