Kip in wijnsaus - Kipfilet met net een beetje extra. Ook heel geschikt voor tijdens een gezellig etentje.

Kip in wijnsaus

Kipfilet met net een beetje extra. Ook heel geschikt voor tijdens een gezellig etentje.
Direct naar het recept

Na een drukke week wil ik op vrijdagavond gezellig en lekker eten. En dan bedoel ik niet buiten de deur maar gewoon thuis. Kip in wijnsaus is daarvoor heel geschikt. Niet moeilijk, redelijk snel op tafel en het ziet er ook nog eens heel leuk uit. Glaasje wijn erbij en je hebt een perfect begin van je weekend.

Verwacht je veel eters? Ook dan is dit gerecht ideaal. Gebruik geen hele kipfilets maar snij ze in blokjes. Schep in de keuken rijst op de borden en doe er een lekkere hoeveelheid saus met vlees overheen. En is niet alles schoon opgegaan? Vries saus en rijst apart in of schep alles alvast door elkaar en vries het zo in. Altijd makkelijk om een lekkere maaltijd in de vriezer klaar te hebben liggen.

Kip in wijnsaus - Kipfilet met net een beetje extra. Ook heel geschikt voor tijdens een gezellig etentje.

Kip in wijnsaus

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 4 kipfilets
  • 150 gr ontbijtspek, in stukjes gesneden
  • 3 grote uien, gesnipperd
  • 250 gr kastanje champignons
  • 1 blikje tomatenpuree, (70 gr)
  • 300 ml rode wijn (+ 50 ml extra)
  • 100 ml water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • maïzena
  • 300-400 gr (zilvervlies)rijst

Aan de slag:

  • Maak de champignons schoon, snij het onderste stukje van de steeltjes en snij in plakjes.
  • Verwijder eventuele lelijke stukjes van de kipfilets en kruid ze met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.
  • Smelt wat boter in een braadpan en braad de kipfilets hierin aan. Als de filets mooi zijn dichtgeschroeid, haal je ze uit de pan en leg je ze even opzij. Doe de spekjes samen met de gesnipperde ui in de pan bij het achtergebleven bakvet. Heb je erg veel bakvet over, schep er dan eerst wat uit en gooi dat weg. Als de ui mooi zacht is geworden, voeg je de tomatenpuree toe. Schep door elkaar en warm nog even door.
  • Kook ondertussen de rijst.
  • Voeg al roerende 300 ml rode wijn en het water toe aan het ui-tomatenmengsel. Voeg het bouillonblokje toe en breng weer aan de kook. Leg de kipfilets in de saus, doe de deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de champignons toe en laat alles nog eens 5-10 minuten zachtjes sudderen. Voeg to slot 50 ml wijn toe, proef de saus en breng eventueel verder op smaak. Liever iets meer saus? Voeg wat extra wijn en/of water toe.
  • Maak van de maïzena een papje en bindt de saus tot een mooie dikte.
  • Maak je borden op met rijst, kipfilet en saus of zet alles in mooie schalen op tafel.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Serveer de kip in wijnsaus met een groene salade. Kleurt mooi en is ook goed voor de broodnodige vezels.
  2. In plaats van hele kipfilets kan je natuurlijk ook blokjes gesneden kipfilet gebruiken. Neem dan gerust een kipfilet minder. Bokjes vlees lijken altijd meer dan een stukje filet.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept