Header Overetengesproken.nl
Kip dim sum

Kip dim sum

 |  Geen reacties
37 Shares

Kip dim sum of siu mai, je weet wel, die kleine, gestoomde Chinese hapjes in bamboe mandjes. lk ben er gek op maar dacht altijd dat ze moeilijk te maken zouden zijn. Niet dus. En toen ik onlangs bij de toko een pakje siu mai-velletjes in de diepvries zag liggen wist ik dat ik ze snel zelf zou maken.

De vulling van kip dim sum is in feite niets anders dan oosters gekruid kipgehakt. Naast onder meer verse gember, lichte sojasaus, sesamolie en een rood pepertje heb ik gekozen voor gedroogde paddestoelen. De combinatie van gedroogde paddestoelen en sesamolie vind ik ontzettend lekker maar er worden ook vaak (tijger)garnalen gebruikt. Probeer het gewoon eens allebei en kijk wat je het lekkerst vindt.

Om de dim sum te stomen gebruik je een stoompan of -en dat ziet er natuurlijk leuker uit- authentieke bamboe mandjes. Smeer de bodem van de stoompan of -mandjes in met een beetje olie of bekleed met een velletje bakpapier waarin je gaatjes hebt gemaakt. Bij de toko kan je die velletjes kant en klaar kopen maar je kan ook een velletje bakpapier rondknippen, een paar keer doormidden vouwen tot je een taartpuntje hebt en daar dan een aantal stukjes uit knippen. Eigenlijk zoals je vroeger op de kleuterschool tafelkleedjes maakte van velletjes vouwpapier.

Kleine, gestoomde kiphapjes. Lekker pittig door een rood pepertje en vol van smaak door verse gember, gedroogde paddestoelen en sesamolie.

Ingrediënten voor 12 stuks

  • 200 gr kipfilet
  • 2-4 gedroogde bospaddestoelen
  • 1/2 eetlepel vers geraspte gember
  • 1 lente-ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rood rawit pepertje
  • 1 theelepel lichte sojasaus
  • 1/2 theelepel sesamolie
  • 12 ronde wonton- of siu maivelletjes*
  • zoete chilisaus

*wonton- of siu maivelletjes zijn er in verschillende soorten. Kies voor dim sum velletjes die bedoeld zijn om te stomen. Vraag bij twijfel advies aan het personeel van de toko. Lees hier meer over wontonvelletjes.

Aan de slag

Doe de gedroogde paddestoelen in een schaaltje, overgiet met kokend water en week gedurende 25 minuten.

Maak ondertussen de kipfilet schoon en hak in een hakmolen tot grof gehakt. Dit kan eventueel ook met de hand.

Snij het lente-uitje in dunne halve ringetjes, verwijder de zaadjes uit het pepertje en snipper heel fijn. Doe de lente-ui en peper samen met de sesamolie, lichte sojasaus en geraspte gember bij het kipgehakt. Pers er de teen knoflook bij en schep goed door elkaar.

Knijp de paddestoelen uit, snij fijn en schep door het gehaktmengsel. Dek af met plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.

Ontdooi de wontonvelletjes en schep op elk velletje een eetlepel van het gehaktmengsel. Vouw de randen als bloemblaadjes om het gehaktmengsel omhoog en laat de bovenzijde open. Zet de dim sum in stoommandjes en stoom in 5-10 minuten gaar.

Serveer direct met zoete chilisaus.

Eet smakelijk!

Geef een reactie