Kip cordon bleu
Een grote vleeseter ben ik niet maar als ik dan vlees eet wil ik graag eerlijke en pure smaken op mijn bord. Dat betekent voor mij vlees van dieren die een goed leven hebben gehad, biologisch dus. En goede, smaakvolle kruiden en specerijen gebruiken om het vlees mee op smaak te brengen. Waar mogelijk het liefst vers. Dus geen gedroogde tijm, basilicum, peterselie of knoflook maar het verse spul uit de groentela of geplukt van het plantje in de vensterbank.
Heb ik een favoriet stuk vlees? Nee, niet echt. Waar ik zin in heb is echt afhankelijk van het moment. De ene keer is het beenham, de andere keer een lekkere bal gehakt en soms heb ik ineens zin in stoofvlees. Maar ook een kip cordon bleu lust ik graag. En dan het liefst helemaal zelfgemaakt. Zo heb je zelf in de hand met welke ham en kaas je de kipfilet vult en waarmee je het paneermeel op smaak brengt. Heb je eenmaal zelf je cordon bleu’s gemaakt dan wil je echt niet meer anders.
Kip cordon bleu
Ingrediënten:
- 4 biologische kipfilets
- 4-8 plakken ham
- 75 gr jong belegen kaas, plakjes of reepjes
- 75 gr paneermeel
- 1½ eetlepel fijngehakte verse krulpeterselie
- zout en peper
- 1 ei, losgeklopt
- bloem
- boter
Extra benodigdheden:
- cocktailprikkers om de kip dicht te maken
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Maak de kipfilets schoon, snij het loshangende stukje (haasje) eraf en snij elke kipfilet over de lengte in zodat er een holte/zak in de filet ontstaat.
- Leg op elk plakje ham een stapeltje kaas en vouw de ham netjes om de kaas dicht. Door de ham netjes om de kaas te vouwen kan de kaas tijdens het smelten niet weglekken. Let bij het dichtvouwen op dat je mooie, gelijkmatige pakketjes maakt die precies in de kipfilets passen. Liefhebber van rijkgevulde cordon bleu’s? Gebruik dan gewoon nog een tweede plakje ham. Maak de kipfilet dicht met een cocktailprikker.
- Meng het paneermeel met de gehakte peterselie, breng op smaak met wat zout en peper en strooi op een bord. Giet op een ander bord het losgeklopte ei.
- Bestrooi de gevulde kipfilets met wat zout en peper en bestrooi licht met bloem. Verdeel de bloem gelijkmatig zodat de filets een dun ‘stoffig’ laagje krijgen. Haal de kipfilets door het ei, laat het overtollige er afdruipen en wentel royaal door het paneermeel.
- Verwarm een plaatstalen koekenpan, smelt daarin een flinke klont boter als de pan op temperatuur is en zodra de bubbels wegtrekken braad je de kipfilets rondom aan. Zet de pit lager en bak het vlees op een rustig vuur gaar en goudbruin.Tip: bij gebruik van een anti-aanbakpan verwarm je de pan en de boter tegelijk. Om te voorkomen dat de boter tijdens het verwarmen van de pan verbrandt voeg je ook een scheutje olie toe.
- Serveer de kipfilets op een voorverwarmde schaal. Vertel aan tafel dat de kipfilet voor het bakken is dicht gemaakt met een cocktailprikker. Wel zo fijn als je tafelgenoten er rekening mee kunnen houden.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Het paneermeel heb ik op smaak gebracht met gehakte peterselie. Verse tijm, een teentje knoflook en/of wat parmezaanse kaas zijn ook heel lekkere smaakmakers. En voor een spicy twist voeg je wat chilipoeder toe.
- Vul de kipfilet ook eens met andere kaas en/of vleeswaren. Maak bijvoorbeeld eens een cordon blue op Spaanse wijze.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Heerlijke kipfilet, makkelijk te maken.
Ja fijn hè! Je kan ook volop variëren met de vulling.
heel goed
Dank je wel. Hier thuis ook altijd nog een favoriet. Blijft lekker zo’n gevulde kipfilet.