Header Overetengesproken.nl
Kip alla palermitana

Kip alla palermitana

 |  Geen reacties
10 Shares

Na de melanzane alla Parmigiana van afgelopen dinsdag blijven we nog even in Italiaanse sferen. Dit keer een heerlijk stukje vlees: kip alla palermitana ofwel kipfilet in een krokant en kruidig jasje van pangrattato. Super makkelijk te maken en door de garing in de oven heb je geen gedoe met hete pannen. Heel geschikt dus om klaar te maken op zomerse dagen.

Pangrattato is in feite niets anders dan gekruid en op smaak gebracht paneermeel. Gekruid paneermeel is kant en klaar te koop maar dan zitten er naast allerlei smaakmakers en conserveermiddelen vaak ook suikers zoals dextrose in. Gelukkig kan je het ook heel simpel zelf maken. Verkruimel gedroogd oud brood of beschuiten en breng je verse paneermeel op smaak met kruiden naar keuze. Al naar gelang het gerecht waar je de pangrattato voor gebruikt kan je variëren met de toegevoegde kruiden.

Kip alla palermitana - Dun gesneden kipfilet in een kruidige korst. Gegaard in de oven dus lekker makkelijk.

Ingrediënten voor 4 stuks

  • 2 kipfilets
  • 1 teen knoflook, geperst
  • rasp van een halve citroen
  • 1 theelepel gedroogde oregano, basilicum en/of tijm
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel gehakte verse peterselie
  • 2 eetlepels (vers) geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • zout

Aan de slag

Voor de pangrattato:
Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit daarin zachtjes de knoflook. Zorg dat de knoflook heel langzaam gaart en als ze lekker begint te ruiken voeg je de citroenrasp en gedroogde kruiden toe. Warm even door en voeg dan het paneermeel toe. Zodra de olie goed is  opgenomen en de pangrattato lekker krokant schep je het uit de koekenpan op een bord. Voeg naar smaak zout toe en laat afkoelen.

Voor de kip alla palermitana:
Verwijder alle lelijke stukjes van de kipfilets en snij in tweeën. Doe dit dwars door de kipfilet zodat je twee mooie schnitzels/filets krijgt. Eventueel kan je nog met een vleeshamer de kipfilet gelijkmatig plat maken. Omdat ik geen vleeshamer heb zijn mijn schnitzels niet overal precies even dik maar ach, dat geeft een ambachtelijk tinten zullen we maar zeggen.

Leg de kipfilets op een bord, schenk er riant olijfolie over en zorg dat de filets aan alle kanten dik in de olijfolie zitten.

Voeg de peterselie en Parmezaanse kaas toe aan de afgekoelde pangrattato en hussel goed door elkaar. Druk de kipfilets een voor een in de pangrattato en als ze aan beide kanten flink onder de pangrattato zitten leg je ze op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Bestrooi de kipfilets nog met wat extra pangrattato en schuif de bakplaat in een op 200°C hete lucht  voorverwarmde oven.

Bak in ongeveer 15 minuten goudbruin en krokant. Serveer met partjes citroen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie