Kijkje in de keuken - september 2020 - In deze rubriek geef ik jullie een blik achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – september 2020

Deel dit recept/artikel!

Wij begonnen de maand met een weekje vrij. En heel stiekem had ik bedacht dat ik er een lazy september maand van zou maken. Dat pakte even iets anders uitdan ik had gedacht. Ik werd uitgenodigd om te komen proeven in de nieuwste wijnbar van Rotterdam, was bij de opening van een nieuwe to go & delivery bij ons favoriete shopping center, woonde de Culiperslunch 2020 bij en kreeg weer veel mooie producten toegestuurd. Kortom, september was weer een meer dan mooie maand. Kijk en lees met me mee in deze nieuwe editie van Kijkje in de keuken – september 2020…

CuliPersLunch

Na de afgelasting in april was nog het even spannend of de CuliPersLunch -hét culinaire persevenement van het jaar- eind september wel door kon gaan. Een week van tevoren kwam het verlossende mailtje: de CuliPersLunch gaat door. Met bijna 40 standhouders beloofde het weer een interessante editie van te worden. En interessant was het. Met bijna 40 enthousiaste standhouders was er weer veel te zien en te proeven. Ik neem jullie in vogelvlucht mee langs de diverse stands.

Er komen mooie nieuwe kook- en bakboeken aan

De eerste stands die ik bezocht waren die van de uitgeverijen. De nieuwste boeken konden worden ingekeken en ook enkele nog te verschijnen boeken lagen er al. Ook waren enkele auteurs aanwezig met een eigen stand. Ik proefde onder meer een heerlijk tiramisu taartje uit Het grote kook- en bakboek van De Kookmutsjes en vers gemaakte sambal uit het Sambal van Titi Waber. Leuk dat soort voorproefjes, ga komende dagen mijn lijstje maken van kook- en bakboeken die ik graag wil reviewen.

Vegan en plantaardig is de trend…

Botanic Bites presenteerde hapjes gemaakt van de voetjes van oesterzwammen. Normaal wordt dat als afval gegooid maar er valt nog een hoop lekker te maken van dit soort reststromen. Botanic Bites is de uitdaging aangegaan. Lazy Vegan verkoopt via o.a. AH, Jumbo en Marqt vegan diepvriesmaaltijden die in een handomdraai op tafel staan. Vol groenten, hoog in eiwitten en vrij van soja en gluten. De hapjes die ik proefde waren heel smaakvol, heel benieuwd naar de maaltijd die ik in de goodiebag mee naar huis kreeg. Mayoneur is de eerste plantaardige mayonaise gemaakt van groente en fruit. Mijn favoriet was de wasabi mayo maar ook de truffel, mosterd en mango mayo waren super. De stand van Meet Jack heb ik gemist maar gelukkig zaten er in de goodiebag twee spreads. Op dit moment zijn ze druk bezig de spreads in de winkels te krijgen, hoop dat dat snel rond is want echt ze zijn zo lekker. Vegan ijs? Montgomery Icecream heeft verschillende smaken in het assortiment. Ik proefde pecan-caramel en dat smaakt naar meer kan ik je verzekeren.

Drankjes, een burger en bonbons

CuliperslunchCuliperslunchCuliperslunchCuliperslunchCuliperslunchCuliperslunchCuliperslunchCuliperslunch goodiebag 2

Tussen al dat proeven door is een verfrissend drankje wel fijn. Soof Drinks drinks was aanwezig met hun blikje en flessen siroop. Ik ging zonder twijfel voor mijn favoriet: Sparkling Roos, Kardemom, Peer, Appel. Na de fijne dorstlesser was het tijd voor een aged angus burger op een briochebroodje van de Burgerbar. Echt een burger voor de liefhebbers: super zachte en smaakvol vlees, heerlijke toppings en een onovertroffen lekker broodje. Hopelijk hebben ze snel een vestiging in Rotterdam want deze burger wil ik vaker. Bij de stand van Chocoladna was het druk, heel druk. Dat begrijp ik helemaal, hun bonbons zijn zo uniek en bijzonder van smaak. Thuis genoot ik na met de 4 bonbons uit de goodiebag. Hema presenteerde hun nieuwe lijn kinder snoepgoed en uit hun duurzame on-the-go beker dronk ik een biologische thee. Leuk detail: als je bij de Hema coffeecorner koffie of thee bestelt en dit laat inschenken in de on-the-go beker krijg je 50 cent korting.

Mooie nieuwe initiatieven

Fish Tales heeft iets nieuws: Fish Tales Signatures. Een premium lijn voor verkoop via visspeciaalzaken en delicatessenwinkels. Uiteraard is de vis duurzaam en verantwoord gevangen maar nu in extra mooie verpakking. Komende weken komen er ook mooie cadeauboxen beschikbaar. Meatless Farm presenteerde diverse hapjes en bites met hun plant-based gehakt. 100% de look and feel van rundergehakt maar dan volledig plantaardig. En heel lekker stelde ik vast. Voor thuis kreeg ik een verpakking mee, heel benieuwd hoe het is om met dit ‘gehakt’ te werken. Vkus Vill en Dutch Cuisine presenteerden hun nieuwe concept: Vegetable Butcher. Dagelijks wisselende vers gesneden groenten met een recept erbij. Ik maakte thuis een recept: bijzondere ingrediënten met een verrassend gerecht als resultaat. We hebben ervan gesmuld en gaan het recept zeker vaker maken. Komende tijd zal ik meer foto’s bijvoegen want er valt nog een hoop te maken en proeven met alle producten uit de goodiebags. De vegan shoarma van Karma Shoarma staat als eerste op het menu…

CuliperslunchCuliperslunchCuliperslunchCuliperslunchCuliperslunch

Breville wafelijzer

Al jaren kijk ik op Instagram verlekkerd naar foto’s van homemade wafels. En nu kan ik eindelijk zelf aan de slag met mijn nieuwe Breville wafelijzer. Voor de eerste wafels die ik bakte gebruikte ik mijn beslag voor pancakes met havermout en banaan. Ging supergoed en smaakt naar meer. Binnenkort maar aan de slag met Luikse wafels want dat zijn toch wel de ultieme wafel voor me. En daarna hartige wafels bakken. Lijkt me zo lekker en ik heb al een tijdje een heel leuk recept voor de feestdagen in mijn hoofd…

De eerste wafels zijn dus gebakken. Hoe dat ging? Perfect! Het beslag was zo klaar, ik smeerde de bakplaten in met wat ghee en schepte per wafel 2 juslepels beslag op de bakplaten. AL vrij snel zag ik de stoomwolken uit het wafelijzer komen en begon het heerlijk te ruiken. Na een paar minuten draaide ik de wafels om zodat ze aan beide zijden gelijkmatig bruin bakken. Ondertussen had ik al wat appelblokjes met speculaaskruiden gebakken in een klontje roomboter. Toen de wafels klaar waren topte ik ze af met de appel en maakte het af met een scheutje gember, wortel, appel siroop van Soof. Heerlijk! De tweede portie was zo mogelijk nog lekkerder omdat ik de wafels net even wat knapperiger had gebakken.

Het schoonmaken achteraf was zo gedaan. Met een druk op de knop komen de bakplaten los en was je ze eenvoudig af. De bakplaten zijn voorzien van een PTFE en PFOA vrije DuraCeramic (keramische) antikleeflaag die 4x zo sterk is als een normale antikleeflaag. De platen warmen snel en gelijkmatig op, je kan bijna direct beginnen met het bakken van je wafels. En na afloop wikkel je het snoer om de haken onderop en zet je het wafelijzer op zijn zijkant in de kast. Ruimte efficiënt dus. Je begrijpt: ik ben heel erg blij met mijn wafelijzer en ga er nog een hoop plezier van hebben. Het Breville wafelijzer is te koop bij de betere kookwinkel en bol.com.

Breville wafelijzerBreville wafelijzer

BK Q-Linair Master Glas pannen

Wow, wat een verrassing toen ik onlangs twee waanzinnig mooie BK Q-Linair Master Glas pannen kreeg toegestuurd. Met fijne handgrepen, deksels met een venster van gehard glas, een handige schaalverdeling aan de binnenzijde en gemaakt van geborsteld rvs zijn ze een mooie aanvulling op mijn BK Profiline pannenset. Ik kook daar inmiddels alweer 20 jaar dagelijks mee en nog altijd zien ze er schitterend uit. Destijds kreeg ik er als extraatje twee stoominzetten bij. Echt ideaal, heb er al zoveel plezier van gehad!

Goed, terug naar mijn nieuwe BK Q-Linair Master Glas pannen. Middels een ingenieus veiligheidssysteem kan je met deze pannen 100% veilig afgieten. Draai vlak voor het afgieten de deksel een kwartslag waardoor je ‘m vergrendeld onder de nokjes ter hoogte van de handgrepen. Afgieten blijkt ineens een peulenschil in vergelijking met hoe ik dat gewend was te doen. Pannenlap over de deksel, deksel op een kier zetten en flink aangedrukt houden tijdens het afgieten. Doorgaans geen probleem maar bij de grotere pannen en zeker als die flink vol zitten is het wel een secuur klusje. En ja, het gebeurt me natuurlijk weleens dat de deksel wegschiet en ik aardappels, rijst of pasta in de wasbak mors. De pan leeggieten in een vergiet kan ook maar dat vind ik onnodig veel gedoe en afwas. Sterker, tot een paar jaar geleden had ik er niet eens eentje in huis. Het is dat mijn moeder haar vergiet aan mij gaf want anders had ik ‘m waarschijnlijk nog steeds niet in huis…

Nu de herfst volop is losgebarsten en de stamppotten weer op tafel komen zal ik extra veel plezier hebben van de pannen. Aardappels koken, zonder gedoe afgieten, droog stomen en stampen maar. Laat maar komen die stamppotten. De aardappels en andijvie voor een stamppot rauwe andijvie heb ik inmiddels in huis.

La Baleine Essentiel en baksoda

Laatst schreef ik een achtergrondartikel over La Baleine zeezout en de bijzondere omgeving waarin het wordt geoogst. Daarop kreeg ik van een aantal mensen berichten dat La Baleine ook hun favoriete zout was maar vanwege een zoutbeperkt dieet gebruikten ze het niet meer. Dat La Baleine ook natriumbeperkt zeezout (Essentiel) in het assortiment heeft is bij velen blijkbaar niet bekend. La Baleine Essentiel bevat 50% minder natrium en is de zeezout tegenhanger van LoSalt.

In het verleden heb ik LoSalt in huis gehaald omdat Michel een tijdje zoutarm moest eten. Wij hebben het heel snel weer de deur uit gekieperd want brrr, wat heeft dat een vieze bittere (na)smaak. Getriggerd door jullie reacties heb ik bij La Baleine een busje Essentiel opgevraagd om te proeven. WoW, je proeft en ziet nagenoeg geen verschil met hun gewone zeezout. De helft van het natrium blijkt vervangen door de natuurlijk gewonnen zeemineralen kalium, magnesium en calcium. Puur natuur dus en met de kenmerkende La Baleine smaak.

Wij hoeven gelukkig niet meer zoutarm te eten maar letten op je zoutgebruik is natuurlijk altijd een goed idee. Bij mij is Essentiel naast het grove en fijne zeezout een vaste waarde in mijn keuken geworden. Want ja, zonder enige moeite minder zout binnenkrijgen daar ben ik natuurlijk een warm voorstander van.

Naast zout heeft La Baleine ook baksoda in het assortiment. Baksoda is in combinatie met een zuur ingrediënt een instant rijsmiddel. Een bekende toepassing is Iers Sodabrood maar ook in koekjes en gebak wordt vaak baksoda gebruikt. Ik bak er ook graag en veel mee. Laats nog Texelse korstjes maar ook bijvoorbeeld plaatcake met blauwe bessen, rustiek sodabrood en mediterraans borrelbrood. In mijn artikel Brooddeeg laten rijzen: desem, gist en baksoda lees je meer over het gebruik van baksoda en het verschil met bakpoeder.

La Baleine Essentiel is verkrijgbaar bij (de grotere) AH. La Baleine Baksoda is in België verkrijgbaar bij AH, Jumbo, Carrefour en Delhaize. In Nederland helaas vooralsnog alleen bij Hanos, Makro en De Kweker.

La Baleine EssentielLa Baleine Essentiel

Gewurztraminer Grand Cru Eichberg 2016 – wijnhuis Paul Schneider

Onlangs mocht ik van Pluk de Kaas op Instagram kortingsbonnen weggeven voor hun september kaasbox. Van Domaine Alsace kreeg ik de tip een Gewurztraminer Grand Cru Eichberg 2016 van wijnhuis Paul Schneider bij de kaasjes te schenken. En het bleef niet alleen bij die tip, ze brachten ook een fles langs! Ben zo benieuwd om ‘m te proeven want het belooft een bijzondere wijn te zijn. Harold Hamersma beoordeelde de Grand Cru met een 9, het vakblad Perswijn gaf ‘m zelfs de maximale score van 5-sterren!

Domaine Alsace omschrijft de wijn alsvolgt:
Een prachtige Gewurztraminer afkomstig van de Grand Cru Eichberg. Het terroir van kiezels, mergel en kalk in combinatie met het droge microklimaat maken deze Grand Cru ideaal voor Gewurztraminer. Geniet van deze zeer delicate wijn met een expressieve neus van tropisch fruit. Aroma’s van lychee, mango en citrus en een fluweelzacht mondgevoel met in de afdronk een lichte kruidigheid en mineraliteit. De Gewurztraminer heeft een prachtige balans tussen zoet en zachte zuren, waardoor deze niet zwaar en log overkomt. De wijn is nu op dronk, maar kan nog zo’n acht jaar bewaard blijven. Prachtig glas voor de ware Gewurztraminer liefhebber!

De september kaasbox van Pluk de Kaas heb ik inmiddels ook in huis. Komend weekend gaan we proeven. Heel benieuwd… In de volgende editie van Kijkje in de Keuken laat ik weten hoe de kazen en de wijn hebben gesmaakt.

Gewurztraminer Grand Cru Eichberg 2016 – wijnhuis Paul SchneiderGewurztraminer Grand Cru Eichberg 2016 – wijnhuis Paul SchneiderGewurztraminer Grand Cru Eichberg 2016 – wijnhuis Paul Schneider

Surinaamse woksauzen en kruidenmixen van Faja Lobi

Roti maken leek me altijd ingewikkeld en dus schoof ik het steeds weer voor me uit. En toen ontving ik een pakket vol Surinaamse woksauzen en kruidenmixen van Faja Lobi inclusief roti kruiden en vellen. Ik heb me ingelezen op internet en in Sandhia’s Familie kookboek, ging aan de slag en serveerde Michel homemade roti met kip, ei en haricots verts. Hij proefde, keek me aan, lachte en at weer verder. Missie geslaagd en vanaf nu maak ik roti dus gewoon lekker zelf.

Hoewel ik had kunnen kiezen voor één van de woksauzen maakte ik de rotisaus helemaal zelf. Met ui, knoflook, bouillon en de roti kip masala kruidenmix en trassi Trafasie van Faja Lobi. Echt niet moeilijker dan een pot woksaus opendraaien. Het recept werkte ik uit en staat inmiddels online. Vanaf nu maak jij dus ook zelf de lekkerste roti. Binnenkort gaan we de nasi, saoto en moksie metie woksauzen proeven. Doorgaans ben ik niet van de potten maar deze sauzen zijn gemaakt volgens authentieke recepten en vrij van gekke toevoegingen en additieven. Dat wil ik dus weleens proeven…

Faja LobiRoti met kip en ei

Tony’s Chocolonely estafettereep melk, rozijn, hazelnoot

Er is weer een nieuwe Tony Chocolonely estafettereep. Dit keer een klassieker: melk, rozijn en hazelnoot. Mij hoor je niet klagen, dit zijn precies de smaken waar ik heel erg van hou. En niet alleen ik denk ik maar zo want het is immers een klassieker.

Vanaf begin september ligt deze reep een jaarlang in de schappen van Albert Heijn. Later dit najaar volgen ook bij bijna alle andere supermarkten. Je kan ‘m natuurlijk ook online bestellen bij Tony Chocolonely zelf.

Tony Chocolonely estafettereepTony Chocolonely estafettereep

Wijnbar Walsjérôt

Rotterdam heeft er sinds kort een nieuwe hotspot bij: wijnbar Walsjérôt. En dat is dus niet zomaar een wijnbar maar eentje waar je zelf je wijntje tapt. Genieten van je favoriete wijn? Tap dan lekker een heel glas. Of maak er een proeverij van en tap diverse slokjes of halve glazen. Jij kiest en tapt dus je bepaalt het helemaal zelf. Met meer dan 70 -regelmatig wisselende- wijnen van over de hele wereld is de keuze misschien overweldigend.

Bij binnenkomst krijg je je eigen Walsjérôt-pasje dat je oplaadt met een tegoed. Bij de tapwand steek je het pasje in de sleuf, kies een wijn en tap naar keuze een slokje, half of heel glas. Easy does it. Lees de smaaknotities bij de wijnen of laat je adviseren door eigenaar Jelle of sommelier Niklas. Geheid dat je nieuwe wijnen en smaken ontdekt… Ook aan de wijn-spijs is gedacht. Naar keuze bestel je wat charcuterie, kaasjes of kleine gerechtjes bij je wijn en geniet met volle teugen.

Ik was uitgenodigd om te komen voorproeven. Echt indrukwekkend zo’n tapwand en leuk om je eigen glas te tappen. En wat een keuze… Waar ik heel benieuwd naar was: hebben ze ook 0% wijn? Ja dus en ik heb ze geproefd! Zowel de witte wijn als de bubbel waren heerlijk. Fijne smaken zonder dat limonade-smaakje dat alcoholvrije wijnen toch vaak hebben.

Wijnbar Walsjérôt is gevestigd aan het Bentinckplein 5 in Rotterdam-Blijdorp.

Sugo to go & delivery Rotterdam Alexander

Vorige maand vertelde ik enthousiast over de al taglio pizza’s van Sugo Pizza. Niet alleen de toppings zijn krakend vers en superlekker maar pizza’s gemaakt van deeg dat 68-72 uur de tijd krijgt om te rijzen, echt die zijn een feestje om te eten. Tijdens ons weekje vrij aan het begin van de maand hebben we onszelf daarom getrakteerd op een avondje pizza eten bij Sugo op de Westblaak in Rotterdam. We hebben weer genoten.

Half september werd ik uitgenodigd voor de opening van de eerste Sugo to go & delivery. Dat die vestiging uitgerekend bij ons favoriete winkelcentrum Alexandrium is gevestigd vind ik echt top. Winkelen en na afloop nog snel even een paar stukken al taglio pizza meenemen voor thuis, hoe fijn is dat! Elke dag van 11:30 – 21:30 uur is de vestiging open om verse pizza af te halen. En als je er dan toch bent, bestel dan gelijk een ijsje voor onderweg. Dat weerhoud je van het snoepen van de pizzastukken zullen we maar zeggen…

Valle del Solle peulvruchten

Peulvruchten, kokosmelk en maismeel van Valle del Sole heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Toen ik laatst bij Judith van MyFooblog een winactie voor een verrassingspakket Valle del Sole producten voorbij zag komen kon ik het niet nalaten en waagde een kans. En yesss, ik was één van de winnaars. In het pakket zaten ook een paar receptkaarten waaronder de receptkaart voor flatbreads met linzenspread die Judith heeft gemaakt.

Door drukte en een weekje vrij ben ik er nog niet aan toegekomen om de linzenspread te maken of één van de andere producten uit te proberen. Vooral de zwart oogbonen ben ik heel benieuwd naar. Met dit herfstige weer lijkt een lunch met linzenspread en warme, versgebakken flatbreads me een ware traktatie. Zodra ik ze heb gemaakt zal ik een foto hieronder erbij plaatsen. Als je me op Instagram en/of Facebook volgt zie ‘m daar vanzelf wel voorbij komen in mijn Stories/Verhalen.

Valle del Sole
Valle del Sole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *