Kijkje in de keuken – september 2019 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – september 2019

Man, man, wat heb ik genoten van september. Een heel weekend lang was ik op Texel om te jureren op Texel Culinair. Wat een waanzinnige ervaring was dat, ik heb er met meer dan volle teugen van genoten. Ik was aanwezig bij de aftrap van de Bewuste Visweek, ontving een sous-vide wateroven, genoot van Zuid-Afrikaanse smaken tijdens een persdiner en borrelde met Beemster Kaas terwijl we genoten van het uitzicht over de skyline van Amsterdam. En alsof dat nog niet genoeg was volgde ik ook nog een multi-culi kookworkshop, bezocht ik Gastvrij Rotterdam en kreeg ik de nodige producten toegestuurd om te proberen. Hoogste tijd dus voor een nieuw Kijkje in de keuken – september 2019 dit keer. Lees gezellig met me mee …

Inhoud van Kijkje in de keuken – september 2019:

Jureren op Texel Culinair

Ik had er lang naar uitgekeken en ineens was het dan zover: we stapten in de auto en gingen naar Texel: onderweg naar Texel Culinair, onderweg naar drie dagen vol gezelligheid en heerlijk eten. Laatst vertelde ik al over mijn ervaringen met het jureren vandaag vertel ik meer over al het lekkers dat we proefden.

Alles in totaal waren er ongeveer 70 verschillende gerechten en drankjes te proeven. Het aanbod varieerde enorm: bonbons, zoete lekkernijen, crêpes, koffie & thee, cocktails, bier en natuurlijk veel, heel veel verschillende voor-, hoofd- en nagerechten. Qua prijs en omvang mogen het dan misschien gerechtjes zijn geweest maar ik doe ze tekort door ze ook zo te noemen. Qua presentatie en smaak waren het stuk voor stuk volwaardige gerechten, ik gebruik dus bewust het woord gerechten.

Wat we zoal proefden: saté van zeeduivel, nasi van bloemkool, tompouce met mousse van visvrije tonijn, bitterbal van knolselderij met piccalilly, Noordzeekrab, sticky buikspek van Texels varkensvlees, Brusselse wafel, carpaccio in een glaasje, vega ceviche, na-zomer in een potje van vanille custard met appel, rozijn, crumble en slagroom, sweet & sour ribfingers, watermeloen steak, panna cotta met Texels Juttertje, zacht gegaarde kalfswang en een crêpe met poedersuiker en Slufter Slokkie. En zo kan ik nog wel even door blijven gaan.

Samen met Michel aan het genieten van Texel Culinair
Samen met Michel aan het genieten van Texel Culinair
Foto: Liselotte Schoo Fotografie

Het meest bijzondere gerecht was voor mij de Full of Plants ‘Foie Gras’ van Restaurant het Kook Atelier. Uit principe eet ik geen foie gras. De afschuwelijke manier van produceren stuit me enorm tegen de borst. Een tijd terug heb ik desondanks een hapje geproefd omdat ik wilde weten wat er nou zo bijzonder aan is. Terwijl ik het proefde vloog het schuldgevoel me naar de keel maar ik zette door: de smeuïge textuur en de zacht zoete smaak is inderdaad bijzonder. Maar nee, niet voor mij. En dan krijg ik ineens een bordje Full of Plants ‘Foie Gras’ voorgezet. Vanwege de naam moest ik echt even over een drempel en tijdens de eerste hap was ik meer bezig mijn gedachten onder controle te krijgen dan dat ik goed proefde. Het was alsof ik echte foie gras proefde en dus vloog er door mijn hoofd: nee dit mag ik niet eten en tegelijkertijd bedacht ik: dit is plantaardig, dit is oké. Echt zo’n bizarre ervaring en zo bijzonder om mee te maken. En ja, deze foie gras vond ik oprecht heel lekker. En niet alleen ik was onder de indruk, het zoemde rond onder de bezoekers.

Nog zo’n gerecht waar iedereen van onder de indruk was: de wortel ‘speciaal’ van Hotel de Pelikaan. Bereid met frikandelkruiden en gereserveerd met tomatenrelish en limoenbladmayonaise: het was alsof we een frikandel aten maar dan 100% vega. De zacht gegaarde kalfswang van Paal 19 / Bilder was zo heerlijk zacht en smolt bijna op je tong, echt genieten. Desserts, daar hou ik ook altijd van. BOSQ had een schot in de roos met hun a la minute citroentaartje met meringue, frambozen en kaneelkoppen. Echt heerlijke samen bij elkaar. Waar ik ook van heb genoten is de crêpe met poedersuiker en Slufter Slokkie van Crêpes Texel. Rechttoe rechtaan en toch bijzonder door het vleugje Texelse likeur erover, simpel kan zo lekker zijn!

Waar gegeten wordt, wordt ook gedronken. En daar was voldoende keuze in. Mocktails met huisgemaakte siropen bij Kook Atelier, met liefde bereidde koffie en thee van Koffiebranderij Texel, bier van de Texelse Bierbrouwerij en cocktails met TX gin en TX wodka bij Stokerij Texel. Kortom, na een bezoek aan Texel Culinair kan je met recht zeggen ‘wee bènne te kulinèère weest’.

Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.Terugblik Texel Culinair - In woord en beeld laat ik je meegenieten van mijn belevenissen als jurylid en bezoeker van Texel Culinair.

Aftrap Bewuste Visweek

Ter gelegenheid van de aftrap van de Bewuste Visweek organiseerden MSC en ASC een rondleiding over de visafslag IJmuiden. Nico Waasdorp -een bevlogen visspecialist en voortrekker van MSC en ASC gecertificeerde vis in speciaalzaken- vertelde samen met MSC en ASC over duurzame vis. Wat is duurzame vis, wat komt er allemaal bij kijken, wat is het verschil tussen MSC en ASC? Naast alle informatie die we kregen leerden we ook schol en zeebaars fileren. Het vraagt wat handigheid maar was echt heel leuk om te doen.

Na de rondleiding lunchten we bij Pluijm’s eetbare wereld aan de overkant van de visafslag. Terwijl de visbouillon stond te trekken -gemaakt van de snijresten van onze fileerworkshop!- proefden we sashimi van kingfish. Kingfish is een in Zeeland duurzaam gekweekte vis die het perfecte alternatief is voor tonijn. Het was de eerste keer dat ik deze vis proefde: echt superlekker. Daarna gingen we aan tafel en om te genieten van heerlijke gerechten met de door onszelf gefileerde schol en zeebaars. Om jou ook mee te laten genieten van ons heerlijke menu werkte ik het recept voor de scholrolletjes uit.

Let jij bij het kopen van vis op het MSC of ASC logo? In mijn blog over duurzame vis lees je wat duurzame vis is, waar je op moet letten, welke keurmerken er zijn en hoe betrouwbaar ze zijn. Lezen dus! En maak daarna vooral ook eens één van de lekkere visrecepten die op mijn site staan.

Bewuste VisweekBewuste Visweek - IJmuidenBewuste Visweek - Nico WaasdorpBewuste Visweek - Fileren van een scholBewuste Visweek - Fileren van een scholBewuste Visweek - Bouillon trekkenBewuste Visweek - MocktailBewuste Visweek - ScholrolletjesBewuste VisweekBewuste VisweekBewuste Visweek

Gastvrij Rotterdam

Gastvrij Rotterdam is het best te omschrijven als de Rotterdamse tegenhanger van de Horecava. In drie dagen tijd kan de geïnteresseerde (vak)bezoeker zich door meer dan 500 exposanten laten informeren over de nieuwste trends op het gebied van Food, Horeca en Hospitality. Met meer dan 150 prestigieuze wedstrijden, uitreikingen, proeverijen, masterclasses en demonstraties is er altijd wel wat te beleven.

Door de drukke weken ervoor had ik een bezoek aan Gastvrij Rotterdam bijna aan me voorbij laten gaan. Gelukkig besloot ik alsnog om te gaan. Ik bezocht de stand en kookwedstrijd van Good Fish Foundation, proefde heerlijke rendang met jackfruit van Lemar en genoot van heerlijke gerechtjes verzorgt door Euro-Toques. Natuurlijk bezocht ik ook de wedstrijd arena, proefde een macaron met zwarte knoflook gemaakt door Hidde den Brabander met signature paste van Chef en last but not least genoot ik van de kleurrijke en bijzondere bonbons van Chocoladna. Tijdens het World Oceans Dinner in Huis ter Duin maakte ik voor het eerst kennis met Chocoladna: bij de koffie serveerden ze tuna seaweed en red lobster bonbons. Echt zo bijzonder! Onderweg naar huis ontmoette ik bij de garderobe Michelle Dette (founder van Smörrel) en kreeg 2 flesjes Hibiscus drank van in mijn handen gedrukt. Het was een fantastische middag en ja, volgend jaar ga ik zeker weer en trek ik er echt meer tijd voor uit.

PS: onderstaande foto’s komen uit mijn Instagram Stories. Zoals je ziet op foto 1 leidt de spellingscorrectie soms z’n eigen leven. Ruimt moet natuurlijk ruikt zijn… Ach ja, kan gebeuren.

Gastvrij Rotterdam - Good Fish FoundationGastvrij Rotterdam - Good Fish FoundationGastvrij Rotterdam - Wedstrijd arenaGastvrij Rotterdam - Macaron van Hidde de BrabanderGastvrij Rotterdam - ChocoladnaGastvrij Rotterdam - Euro-ToquesGastvrij Rotterdam - Smörrel

Sous-vide wateroven

Sous-vide koken leek me echt super. Afgelopen jaar heb ik vaak naar een sous-vide stick gekeken maar steeds kwam ik tot de conclusie dat zo’n stick niet handig is voor mij. Een open pan of bak met heet water op het aanrecht vind ik te gevaarlijk met onze katten. Nieuwsgierig als ze zijn willen ze overal aan zitten. Zeker met onze Zazu die helemaal gek is van water en het liefst zijn speeltjes in de waterbak legt om ze vervolgens het hele huis door te slepen durf ik een stick echt niet aan. Ook met kleine kinderen lijkt het me niet ideaal. Naar een gesloten apparaat heb ik nooit gekeken omdat ik dacht dat dat te duur zou zijn.

Blijkt dus dat Byzoo heel betaalbare systemen heeft. Naast een stick hebben ze ook twee gesloten èn betaalbare systemen. Toen ik de kans kreeg om het apparaat te mogen testen greep ik die kans met beide handen aan. Inmiddels heb ik me flink ingelezen op sous-vide koken en super enthousiast. Binnenkort deel ik mijn opgedane kennis en tips voor fijne boeken met jullie en uiteraard komt er ook een recept. Kan alleen niet beloven dat het bij slechts 1 recept blijft…

Sous-Vide waterovenSous-Vide wateroven

Multi-culti kookworkshop

Begin september had collega blogger Marissa een mulit-culti kookworkshop voor bloggers georganiseerd. ’s Ochtends verzamelden we in Kookstudio van Belle om na een drankje te starten met een rondje over de markt op het Afrikaanderplein. Kristel gaf volop uitleg over de exotische producten die er allemaal te koop zijn èn we doen gelijk de laatste inkopen voor de workshop.

Vervolgens liepen we door naar Pommeroos op de Pretorialaan om een bara met aardappelchutney te proeven. Bara, ik had daar dus echt nog nooit van gehoord. Het blijkt een luchtige snack van deeg op basis van peulvruchtenmeel. Doet een beetje denken aan een beignet, echt heel lekker. En die aardappelchutney, ik wist niet wat ik proefde. WoW, wat is dat lekker!! Gelukkig is de winkel niet heel ver bij mij vandaan dus ik denk maar zo dat ik Michel een keer meeneem om het hem ook te laten proeven.

Terug in de kookstudio werden we onderleiding van Marissa, Kristel en Paulami aan het werk gezet om Spaanse, Mexicaanse, Indiaase en Surinaamse gerechten te maken. Na veel geleerd te hebben en vooral ook veel lol te hebben gehad deden we ons aan mooi gedekte tafels tegoed aan al het lekkers dat we hadden gekookt. En dat je na na afloop dan ook nog een fijne goodiebag meekrijgt om thuis nog dunnetjes na te genieten is echt de kers op de taart.

Multi-culti kookworkshopMulti-culti kookworkshopMulti-culti kookworkshopMulti-culti kookworkshopMulti-culti kookworkshopMulti-culti kookworkshopMulti-culti kookworkshop

Beemster Kaas D0-MI-BO

Een paar weken geleden kreeg ik van Beemster Kaas de vraag of ik zin had in een borrel met in de Skylounge van Hilton Amsterdam. De vraag stellen is ‘m beantwoorden vond ik. Natuurlijk, altijd in voor een borrel. En helemaal leuk: ik mocht Michel gezellig meenemen. En zo genoten we onlangs van een fantastische borrelmiddag/avond.

Terwijl we werden voorzien van een keur aan heerlijke hapjes mochten we een borrelplank uitzoeken en die laten laseren met onze namen. Na afloop kregen we die samen met een heerlijk Beemster borrelpakket mee naar huis.

Waarmee ik onze planken ga vullen zie je binnenkort. Ik ben bezig met een fijn warm hapje maar dat heeft nog wat aandacht nodig. Wordt vervolgd dus… Wil je niet wachten en nu al genieten van iets lekkers? Maak dan vooral eens zelf kaasbroodjes. Maak ze wat kleiner en je hebt heerlijke borrelhapjes. Maar wees gewaarschuwd: ze zijn op voor je het weet!

Beemster Kaas D0-MI-BOBeemster Kaas D0-MI-BOPersdiner Internationa F;avoursBeemster Kaas D0-MI-BOBeemster Kaas D0-MI-BO

Foodpost en nieuwe producten

Tony’s Chocolonely limited editions

Elk jaar heeft Tony’s Chocolonely enkele smaken in het assortiment die slechts tijdelijk verkrijgbaar zijn: de limited editions. De nieuwe smaken zijn inmiddels bekend en ik mocht ze direct proeven: Melk Honeycomb Tijm, Wit Kurkuma Chai Kokos en Puur Chili Fudge Roze Peper. De limited editions zijn zolang de voorraad strekt verkrijgbaar bij onder andere Bijenkorf, Marqt en Jamin of via de website van Tony’s zelf.

Tony's Chocolonely Limited Editions
 • Flitspopper

  Gulpener Bierbrouwerij heeft onlangs met de Amsterdamse brouwerij Oedipus de handen ineen geslagen en een Sour IJsbock gemaakt. Flitspopper is een vegan blend van Oedipus half dry-hopped kettle sour en Gulpener biologische IJsbock. Flitspopper heeft een alcoholpromillage van 7,5%. De naam Flitspopper komt overigens uit het boek De GVR van Roald Dahl. Flitspopper is onder meer verkrijgbaar bij Gall & Gall en PLUS supermarkten.

   

  Flitspopper
 • Merci chocolade

  Vrijdag 12 september was het International Chocolate day. Ik had het wel gelezen maar er verder geen aandacht aan besteed. En dan staat ineens de pakketbezorger met een groot pakket aan de deur. Geen flauw idee wat erin zou kunnen zitten, ik verwachtte niets. Wat een verrassing om zoveel Merci Chocolade te krijgen. We snoepten een enkele Merci Petit, de rest ligt nog keurig te wachten om binnenkort soldaat te worden gemaakt. Ik ben vooral benieuwd naar de twee repen, die ken ik nog niet… Merci chocolade is onder meer verkrijgbaar bij de supermarkt.

   

  Merci chocolade
 • Rude Health

  Rude Health heeft vier nieuwe biologische en plantaardige drinks in het assortiment. Twee Barista Drinks voor in de koffie: Barista Oat en Barista Almond. Ik heb de Barista Almond inmiddels geprobeerd in mijn latte macchiato: licht zoet, volle smaak en prima schuim. En twee hot drinks: hot Chocolate en Turmeric Latte. Ideaal als je eens geen tijd of zin hebt om zelf aan de slag te gaan. Drink ze koud of verwarm ze in een pannetje of magnetron. Ik ben met name nieuwsgierig naar de Turmeric latte. Producten van Rude Health zijn onder meer verkrijgbaar bij Ekoplaza en Marqt of te bestellen via de website van Rude Health.

   

  Rude HealthRude Health

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Zo, dat was me het maandje wel. Wat heerlijk dat het met de poezen nu zo goed gaat dat je ook weer tijd hebt voor leuke dingen, ook samen met Michel

  1. Dank je wel😘. Echt zo fijn inderdaad dat we met de Z-jes eindelijk in rustig vaarwater zitten. Binnenkort weer gezellig samen wat eten…