Kijkje in de keuken – september 2018

Kijkje in de keuken – september 2018

 |  6 reacties
17 Shares

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen, via internet en niet te vergeten Pinterest. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg af en toe producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Hollandse garnaal: de kleine smaakmaker

Wellicht heb je het gelezen of gehoord op het nieuws: het gaat goed met de Hollandse garnaal. Vanwege de warme zomer zit de Noordzee bomvol garnalen en kan er dus volop worden gevist, de aanvoer is enorm. Een ander heugelijk feit is dat de Hollandse garnaal sinds eind 2017 MSC-gecertificeerd is. Om dit breed onder de aandacht te brengen organiseerde Het Nederlands Visbureau in september een aantal varende pop-up garnalenrestaurants. Al varend konden genodigden genieten van een driegangen diner bereid door chefs van 24Kitchen en RTL. Ik mocht aanschuiven bij het diner dat Hugo Kennis bereidde. De andere chef die een diner bereidde waren Estée Strooker en Mathijs Vrieze. De recepten van de drie chefs zijn inmiddels gepubliceerd en vind je hier.

Uiteraard ben ik ook aan de slag gegaan met Hollandse garnalen en ik maakte er een recept voor toast in East meets West-stijl mee.

De kleine smaakmakerFoodbloggerstour Den Haag

Onder foodbloggers worden regelmatig met en voor elkaar activiteiten georganiseerd. Zo organiseerden Anne-Marie van My Happy Kitchen en Marjolein van Foodies Have Arrived op 20 september de Foodbloggerstour Den Haag. Met een groep van 22 bloggers gingen we 8 locaties langs. De locaties waren heel divers: van restaurants, lunchroom, hotel en een theewinkel tot een chocolatier en de kookwinkel waar één van de winnaars van Heel Holland bakt heeft gewerkt.

Anne&Max, Kerkplein 4, Den Haag
Het thuisgevoel staat bij Anne&Max hoog in het vaandel. Ze willen graag de huiskamer in de stad zijn waar je spontaan binnenloopt voor een lekkere kop koffie, een ontbijtje of een lunch. Maar een zakelijke afspraak of nog even wat regelen op je laptop kan ook, er is gratis Wifi. En ’s middags kan je er terecht voor een hapje, een drankje of een goed glas wijn. En wil je echt uitpakken dan hebben ze ook een High Tea of een High Wine voor je.

Wij kregen er plateau’s met een wandeling door de kaart geserveerd zodat we zoveel mogelijk konden zien en proeven. Anne&Max werkt zoveel mogelijk met biologische, fairtrade en ambachtelijke producten. En dat proef je terug. Alles is zo lekker en duidelijk met zorg en aandacht klaargemaakt. Mijn favoriet? De citroen cheesecake. Wat was die lekker fris. Als Michel en ik binnenkort weer in de Haagse binnenstad zijn gaan we er zeker koffie drinken en ik gok maar zo dat ik er dan o’n heerlijke citroen cheesecake bij bestel… Volgens Anne-Marie is de gember-sereh soda met citroentijm ook een aanrader. Die drinken we dan gewoon daarna…

DOK, Passage 19, Den Haag
Onze tweede stop was DOK. Prachtig gesitueerd in de Passage en wat een walhalla voor kook- en bakgekken! Bij binnenkomst vergaap je je aan de messen die ze er hebben hangen en liggen en in het midden van de winkel is een waar boekenparadijs gecreëerd. Uiteraard hebben ze ook alle andere spullen zoals potten, pannen en apparatuur. En heb je nog bakspullen nodig dan weet ik zeker dat je daar slaagt.

In de winkel werden we ontvangen met heerlijke lemon curd gebakjes, een glas bubbels en we kregen uitleg over de winkel. Uiteraard werd ook kort aangestipt dat Menno, de winnaar van het tweede seizoen van Heel Holland Bakt, destijds in de winkel werkte.

Anne&Max - Den HaagDok Home of Cooking - Den Haag
Hotel Indigo, Noordeinde 33, Den Haag
In het voormalige pand van De Nederlandse Bank en tegenover paleis Noordeinde zit sinds kort hotel Indigo. het pand is waanzinnig mooi opgeknapt en in oude luister hersteld. Onderin het hotel zit The Gold Bar. Wij mochten daar hun signature cocktail proeven: een overheerlijke cocktail van gin, prosecco, citroensap en rozemarijn. En die was me toch lekker! Als je in de buurt bent zou ik zeker langsgaan en jezelf trakteren op zo’n cocktail. En als je er dan toch bent kijk dan ook even goed rond want je zit op de plek waar vroeger een flink deel van de Nederlandse goudvoorraad lag opgeslagen. Je begrijpt nu gelijk hoe de bar aan z’n naam is gekomen.

Tapisco, Kneuterdijk 11, Den Haag
De naam van het restaurant is een samensmelting van tapas (Spaanse hapjes) en petiscos (Portugees voor kleine hapjes). Zowel in het interieur als in het menu is die lijn doorgetrokken. Je waant echt even in Mediterrane sferen. Wij proefden er verschillende tapas waaronder een gazpacho met cantaloupe meloen en ansjovis. Heel verrassend: er zat ook een scheutje port in. Voor liefhebbers van de Spaanse en Portugese keuken is Tapisco echt een pareltje.

Hotel Indigo - Den HaagRestaurant Tapisco - Den Haag
De Bonte Koe, Korte Poten 57, Den Haag
Een overweldigende, zoete chocolade geur komt je tegemoet zodra je de winkel van De Bonte Koe binnenloopt. En dan die toonbank vol bonbons, bouchées en truffels. Als je van chocolade houdt weet je niet waar je moet kijken, zó mooi allemaal.

Wij kregen uitleg over de cacaoboon en proefden echte chocolademelk. Dus niet met cacaopoeder maar met echte chocolade. Heb jij altijd al meer willen weten over chocolade of het maken van bonbons? De Bonte Koe verzorgt ook workshops dus neem vooral eens een kijkje op hun website.

Betjeman & Barton, Denneweg 25c, Den Haag
Voor theeliefhebbers is Betjeman & Barton een waar walhalla. Je weet niet waar je moet kijken, zoveel potten thee staan er in het schap achter de toonbank. Om de 240 soorten thee kwijt te kunnen staan de bussen zelfs in dubbele rijen in de kast. En voor degenen die niet in Den Haag wonen hebben ze een webshop zodat iedereen kan genieten van de lekkerste thee.

Wij kregen uitgebreide uitleg over thee, de verschillende soorten, de beste manier van theezetten en natuurlijk mochten we ook proeven. Wil jij dat zelf ook eens beleven? Kijk dan op hun website onder het kopje Theeproeverij/masterclass.

De Bonte Koe - Den HaagBetjeman & Barton - Den Haag
De Vegetarische Slager, Hooikade 4, Den Haag
In april 2018 heeft de De Vegetarische Slager een eigen restaurant geopend: De Vleesch Lobby. Hier is alles op de kaart vegetarisch en vaak zelfs vegan. Er is een uitgebreide, aantrekkelijk geprijsde kaart maar je kan ook kiezen voor een proeverij. Je krijgt dan 7 verschillende gerechtjes en een grand dessert als toetje. Voor de hele proeverij betaal je € 32,50. De sfeer is er gemoedelijk en ontspannen. Dit is echt een plek waar je als vegetariër, flexitariër èn vegan graag uit eten gaat.

Tijdens ons bezoek mochten we de Naked Chick Burger proeven. Dat is een vegan hamburger met de beleving van een kipburger. Gepresenteerd op een mooi broodje met alles erop en eraan zag het er niet alleen heel aantrekkelijk uit het smaakte ook echt fantastisch. Daarna kregen we ook nog Roockworst met een zomerse stamppot en jus geserveerd. Die jus, die wil je gewoon proeven, zó lekker!

Glaswerk, Fokkerkade 14, Den Haag
Waar een paar jaar terug de Binckhorst nog vervallen en verlaten was bruist het nu weer van de activiteit. Wij zijn varend op een sloep aangekomen bij het restaurant en dan zie je goed hoe leuk het is gelegen. Met het terras aan de Trekvliet kan je zomers heerlijk buiten zitten. Bij minder weer is het binnen ook goed toeven. Helaas moest ik bij aankomst weg in verband met de Beemster Movie Night maar Michel en ik gaan binnenkort zeker samen nog een keer terug.

De Vegetarische Slager - Den HaagRestaurant Glaswerk - Den Haag

Beemster Movie Night

Ter gelegenheid van hun nieuwe kookboek Beemster & Chill organiseerde Beemster kaas de Beemster Movie Night. In een schuur op boerderij van de familie Konijn hadden een heuse bioscoop ingericht. We werden ontvangen met hapjes en drankjes en in de pauze werden nog meer kleine gerechtjes uit het kookboek geserveerd. In samenwerking met Pathé werd de film Doris gedraaid die daags daarna pas in de bioscopen zou gaan draaien. De film was superleuk en Michel en ik hebben een geweldige avond uit gehad. Na afloop kregen we het kookboek en wat Beemster kaas mee naar huis zodat we thuis nog na konden genieten.

Uiteraard laat ik jullie ook meegenieten. Het recept en mijn ervaringen met de Scandinavische mac ’n cheese uit het Beemster & Chill kookboek kan je lezen in deze blogpost.

Beemster Movie NightBeemster & Chill - Kookboek

Vegan roze koek

En dan krijg ik ineens een e-mail met de vraag of ik misschien de vegan roze koek van Donny Craves wil proeven. De vraag stellen is ‘m eigenlijk ook gelijk beantwoorden, toch? Natuurlijk wilde ik die proeven!! Gelukkig kreeg ik er 4 bezorgd want aan eentje had ik echt niet genoeg, ze waren zo lekker. Bij de eerste hap dacht ik, oké ze zijn iets anders dan de klassieke glacé-koek. Maar toen realiseerde ik me dat het glazuur niet van mijn tanden sprong van de zoetigheid en dat ik echte en pure smaken proefde. Bij de tweede hap was ik helemaal gewend en dan, ja, dan is deze vegan roze koek net zo verslavend als de mierzoete glacés. Doe mij voortaan maar de vegan roze koek!

De vegan roze koek is 100% biologisch en 100% plantaardig en gemaakt met verrassende ingrediënten zoals havermout en kikkererwten. De roze kleur komt van rozenbottel en biet. Ook leuk om te weten: één koek van 70 gram bevat maar liefst 21 gram groente. Kijk, zo snoep je zonder schuldgevoel. De vegan roze koek is verkrijgbaar via geselecteerde koffiezaken of online. Ze worden verstuurd per 4 stuks in een pot en kosten 12,95 inclusief verzendkosten.

Vegan roze koek

Foodbloggers meetup in Osteria Vicini Rotterdam

Op 29 september organiseerde Debbie van Deb’s Bakery & Kitchen een meetup bij Osteria Vicini in Rotterdam Kralingen. Met een groep van 14 foodbloggers hebben we heerlijk geluncht, gekletst, ervaringen en tips uitgewisseld. En natuurlijk is er veel gelachen en nog meer gefotografeerd. Want met foodies onder elkaar weet je zeker dat het eten op de foto gaat.

Osteria Vicini is sinds 2011 jaar gevestigd aan de Kortekade 63-69 in Rotterdam. Zodra je de osteria binnenloopt voel en proef je de warme sfeer van een buurtrestaurant. En dat is precies wat de osteria wil uitstralen. Je kunt er zeven dagen per week terecht voor een lekker ontbijt, kopje koffie met een krantje, een lunch, een glas wijn aan het einde van de middag of je gaat er ’s avonds lekker eten. En heb je wat te vieren? Ze hebben ook een fantastische ruimte waar je voor 25-34 mensen een besloten feestje kunt geven.
Michel en ik lopen in het weekend graag een rondje om de Kralingse Plas. Osteria Vicini ligt op steenworp afstand. Ik heb zo’n vermoeden dat wij onze wandeling regelmatig zullen verlengen met een kopje koffie of een lunch bij Vicini.

Osteria Vicini - RotterdamOsteria Vicini - RotterdamOsteria Vicini - Rotterdam

6 Reacties

  1. Wanda
    | Beantwoorden

    Wat veel leuke en interessante dingen heb je gedaan!
    Heel inspirerend lijkt me. Leuke nieuwe rubriek!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Dank je wel! Zeker inspirerend èn heel erg leuk om aanwezig te mogen zijn!!
      Fijn weekend.

  2. Marjolein
    | Beantwoorden

    Lekker druk geweest. Hele leuke dingen!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Zeker een leuke maand geweest, mede dankzij jullie Foodbloggerstour Den Haag!

  3. Anne-Marie
    | Beantwoorden

    Wat een heerlijke nieuwe rubriek. Genoeg te melden in ieder geval!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja, inmiddels zoveel leuke dingen die het delen meer dan waard zijn dat ik het hoog tijd vond om daar iets mee te doen!

Geef een reactie