Kijkje in de keuken – oktober 2020
Man, man, wat een maand weer. We trapten af met een fantastisch verblijf in Grand Hotel Huis ter Duin en maar liefst 2 etentjes in sterrenrestaurant Latour. Nou ja etentjes, een 5-gangen diner en een 6-gangen lunch. Uiteraard vertel ik je er alles over. Alsof het alleen niet op kon genoten we halverwege de maand van een super de luxe rijsttafel van Rongastrobar. Volledig voorbereid door de chefs, door ons afgemaakt en op tafel gezet. Man, man wat hebben we zitten genieten. Maar dat was nog lang niet alles. We kregen pizza’s, pizzadeeg, cookies, kazen, koffie, siropen, vegan mayo…. Op enig moment stond de deurbel niet meer stil, het ene na het andere pakketje werd bezorgd. We proefden ons suf en genoten met volle teugen al het lekkers. Kijk en lees met me mee in deze nieuwe editie van Kijkje in de keuken – oktober 2020. Er is weer een hoop nieuws op de markt dat het ontdekken meer dan waard is…
- Verblijf in Huis ter Duin en diner bij Latour
- Rijsttafel Rongastrobar
- Ontdek de Geit
- Dough-P
- MAYONEUR
- Pluk de kaas
- Granola Leanne’s Bakery
- Nanostopper
- Bambook Do-book
- Foodybox Herfst
- Magioni
- Gulpener Sterk Rogge Bier
- Nairn’s flatbread
- Bites We Love
- Moyee koffie
- Lovechock
- Donny Craves
- Soof Drinks
Verblijf in Huis ter Duin en diner bij Latour
Er even tussenuit in eigen land. Zoals je waarschijnlijk weet doen wij dat graag en combineren we het altijd met lekker eten. We zoeken fijne restaurants in de omgeving maar nog fijner is het als het hotel zelf over een goed restaurant beschikt. Grand Hotel Huis ter Duin in Noorwijk is zo’n hotel dat je niet hoeft te verlaten om heerlijk te kunnen eten. Bij brasserie La Terrasse en Breakers Beach House geniet je van een gezellige sfeer en goed eten. Maar er is nog een restaurant: Latour dat sinds 2005 onafgebroken is gewaardeerd met een Michelinster🌟
Begin van de maand hebben we weer genoten van een weekendje Huis ter Duin en de gastvrijheid en gastronomische klasse van restaurant Latour. Daags daarna deelde ik onze ervaringen in een blogpost. Ik vertelde alles over onze heerlijke staycation en de fantastische gerechten die we hebben gegeten. Heb jij ‘m al gelezen?
Nu het wordt afgeraden naar het buitenland op vakantie te gaan zijn dit soort uitjes wat ons betreft een welkome afwisseling. Een tophotel met een sterrenrestaurant: de ideale staycation als je jezelf wat luxe gunt…
Rijsttafel Rongastrobar
Thuis uit eten, zolang de horeca dicht is is het een prima aternatief voor een avondje uit. Dit keer proefdenn Michel en ik de rijsttafel van Ron Gastrobar. Wat hebben Michel en ik genoten: we zetten maar liefst 17 gerechten op tafel!
’s Middags werd de Ron Gastrobar At Home Box bezorgd. Keurig op het aangegeven tijdstip en perfect gekoeld. Nieuwsgierig maakten we snel de doos open. Wat zag het er verzorgd uit! Alles was keurig genummerd zodat het verwarmen en opdienen nog slechts een fluitje van een cent was. Op Instagram plaatste ik een video over de Ron Gastrobar At Home Box.
We warmden de oven voor en zetten de bakjes met folie en al erin. Daarna was het nog slechts een kwestie van openmaken, in schaaltjes doen en aftoppen met de bijbehorende toppings. Wat een smaken en alles rook ook zo: pure luxe thuis zo’n rijsttafel. Wat ons betreft echt een aanrader om een keer thuis te genieten van zo’n uitgebreide rijsttafel. De Ron Gastrobar At Home Boxen zijn online heel gemakkelijk te bestellen, bezorging is door heel Nederland.
Ontdek de Geit
Door de Corona maatregelen kon het event van Ontdek de Geit helaas niet doorgaan. Dan komen wij wel naar de deelnemers toe moeten ze hebben gedacht want ineens stonden ze met ballonnen en een zware doos bij me op de stoep. Kreeg ik me toch een mega goodiebag met allemaal mooie geitenkazen, bokjesvlees, geitenmelk en geitenkaasknabbels. Op hun Instagram account staat een leuke impressie van hun rondgang langs de deelnemers. Als je goed oplet zie je mij ook nog even voorbijkomen.
Tijdens het event hadden we ook geitenvlees zullen proeven. In plaats daarvan organiseerden ze een livestream waarin Samuel Levie een heerlijke driegangen lunch met geitenzuivel en -vlees bereidt. Bokjes- en geitenvlees worden nu vooral naar het buitenland geëxporteerd terwijl het heel erg lekker vlees is. Zo bevat bokjesvlees weinig vet en heeft het -ten opzichte van andere vleessoorten- een laag cholesterolgehalte, hoog ijzer- en hoog eiwitgehalte. Bokjes worden nu veelal als bij/restproduct van geitenmelk beschouwd en verdwijnen als restproduct naar het buitenland. Door bokjesvlees te eten maak je het mogelijk dat de bokjes op een goede manier kunnen opgroeien op de boerderij in NL. Kortom, bokjesvlees verdient een plekje in ons menu…
Meer weten? Neem eens een kijkje op de website van Ontdek de Geit. Je komt er van alles te weet over geiten en de producten uit de geitensector. Ook vind je er leuke recepten.
Dough-P
Thuis verse pizza’s maken was nog nooit zo makkelijk… Dough-p levert ambachtelijk, huisgemaakt pizzadeeg. Gemaakt van goede, lokale ingrediënten hoef je de bodem alleen nog maar te vormen, beleggen en af te bakken. Verwarm de oven op de heetste stand en binnen een paar minuten is je knapperige pizza klaar. Beleg de pizza vooral niet met teveel kaas en andere toppings. Echt zonde, de bodem is van zichzelf al zo lekker. Tip: superleuk om de kids met het deeg hun eigen pizza te laten maken.
Wil je het jezelf nog makkelijker maken: bestel dan de fretta. Kant en klaar afgebakken in de houtoven van Dough-P. Je hoeft ‘m thuis alleen nog op te warmen. Bewaar de fretta tot gebruik in de diepvries en leg ‘m rechtstreeks uit de vriezer in de oven. Geloof mij: de pizza’s van Dough-P wil je proeven…
Op Instagram plaatste ik een leuk filmpje waarin je ziet hoe ik van het pizzadeeg een pizzabodem maakte.
MAYONEUR
MAYONEUR is geheel plantaardige mayo met groente & fruit als basis. Vegan mayo, can you believe it? Tijdens de CuliPersLunch heb ik ze voor het eerst geproefd en was van mijn sokken geblazen: zo lekker! In het assortiment hebben ze maar liefst 7 (!) smaken. Original, avocado, mango, mosterd, wasabi, truffel en knoflook mayo. Inmiddels heb ik de gehele serie ontvangen en de truffel mayo gebruikt op een hamburger. Man, man, wat hebben we zitten genieten. Verrijkt met echte zomertruffel is dit serieus de lekkerste truffelmayo die ik tot nog toe heb geproefd. Heerlijk zacht en romig van smaak, precies zoals je van een goede mayo verwacht. Kijk er al naar uit om de andere smaken te proeven maar eerst maken we de truffel mayo op.
MAYONEUR onderneemt zo duurzaam mogelijk en gebruikt daarom groene stroom uit Nederland. De Co2 uitstoot van het gas dat ze gebruiken wordt gecompenseerd. Daarnaast doneert MAYONEUR voor elk verkocht flesje mayo een percentage aan TreesForAll.
Wanneer maak jij kennis met de mayo van Mayoneur? De flesje zijn te koop in de webshop of zoek via de store locator een winkel bij je in de buurt.
Pluk de kaas
De september kaasbox van Pluk de Kaas was een weekje vertraagd en dus stiekem eigenlijk een oktoberbox. We hadden vooraf keurig bericht gekregen over de vertraging dus wij vonden dat geen enkel probleem. En wat was de box weer rijk gevuld. Dit keer proefden we een Abbaye de Tamié (roodkorst koekaas), Le Berger de Lozère (witflora schapenkaas), Fleuret (zachte geitenkaas) en een Pecorino Sardo (harde schapenkaas). Voor bij de Abbaye en Pecorino hadden ze een cupje selderijzout bijgevoegd.
Het totale pakket woog 600 gram. Genoeg kaas dus om met z’n vieren van te genieten. En dat deden we dan ook. Samen met mijn oom en tante trokken we de Gewurztraminer open die ik van Domaine Alsace had gekregen en genoten we van een rijkgevulde kaasplank. Want naast de kaasjes had ik de plank aangekleed met toastjes, vleeswaren, druiven, nootjes, dadel-notenbrood en verse vijgen. Heerlijk! De smaken verschilden maar mijn favoriet was de Fleuret. Heerlijk zachte geitenkaas met toch een uitgesproken eigen smaak. Als je ‘m een keer tegenkomt moet je ‘m echt eens proeven.
26 november wordt er weer een nieuwe kaasbox verzonden. Bestellen gaat heel makkelijk via de website van Pluk de Kaas. Daar vind je ook meer informatie over de inhoud.
Granola Leanne’s Bakery
Eerder deze zomer had ik al eens een pakket granola van Leanne’s Bakery ontvangen. En toen kreeg ik ineens weer twee zakken. Yummm, daar wisten we wel raad mee. Heerlijk met wat yoghurt of kwark maar onze favoriet is toch wel om er een smoothie bowl mee af te toppen. Staat leuk en geeft extra smaak en crunch aan de smoothie.
Ook heel leuk is om er een ontbijttaartje mee te maken. In schattige mini springvormpjes van 10-12 cm maak je een bodem van dadels en granola, giet er een laag yoghurt of smoothie met daarin wat opgeloste gelatine op en top af met vruchtensap of -pulp waar ook wat gelatine in zit. Laat opstijven in de koelkast en garneer met vers fruit en wat granola. Super feestelijk om mee te ontbijten!
De granola van Leanne’s bakery bestel je heel gemakkelijk via de webshop. Onze favorieten zijn de appel-kaneel granola en de (vegan) kokos granola.
Nanostopper
De VacuVin kan je vast wel. Dat handige systeem waarmee je geopende (wijn)flessen vacuüm afsluit. Wij zijn er enthousiaste gebruikers van. Nanostopper komt nu met iets nieuws op de markt. Een universeel systeem waarmee je niet alleen flessen maar ook (jam)potten en ziplock zakjes makkelijk en snel vacuüm trekt. Heb je een VacuVin of vergelijkbaar pompje in huis dan hoef je alleen de nanostoppers aan te schaffen. Heb je die niet dan zijn er ook starter sets voor flessen, potten en zakken inclusief vacuümpompje.
Met de Nanastopper kan je dus prima grote verpakkingen kopen, aanbreken en verdelen over verschillende kleinere potten of zakjes. Sluit af met een nastopper, trek vacuüm en hou alles lekker vers. De stoppers zijn zo dun dat bij wijnflessen met schroefdop deze er gewoon op terug kan worden geplaatst. Voor het vaceren van conservenpotten wordt een handig tooltje meegeleverd waarmee je een gat in de deksel maakt waar de stopper precies in past. Heel handig gedaan! Vershoudzakken vacuüm trekken is vanaf nu ook een peulenschil. Plaats de adapter met de Nanostopper in de zak en klik de dop aan de buitenkant op de adapter. Easy does it. Vacuum invriezen, marineren en sous vide koken kan vanaf nu heel simpel met ziplock zakken. Dure vacuüm apparatuur is niet meer nodig.
Nanostopper is uitgevonden, ontwikkeld én geproduceerd in Nederland. Bestellen kan via de webshop of bol.com.
Bambook Do-book
Al heel lang kijk ik met een schuin oog naar de duurzame schriften of whiteboard notitieboeken zoals Bambook ze zelf noemt. Met de bijbehorende uitwisbare pen maak je notities die je later met een lichtvochtig doekje heel makkelijk weer uitwist. Geen losse briefjes meer of kladblokken vol velletjes met gekras en doorhalingen. Leek me zo handig en sprong dan ook een gat in de lucht toen Bambook mij een Do-book stuurde. Vanaf nu kan ik papierloos en geordend aantekeningen maken en eindeloos aanpassen zonder dat het een rommeltje wordt.
Bambook notitieboeken zijn verkrijgbaar op A4, A5 en A6 formaat, met harde of zachte kaft en naar keuze kies je een vast interieur of je stelt het zelf samen. Kies een pagina’s met een maand- of weekplanner, een checklist of vul je notitieboek met blanco of gelineerde pagina’s. In het Do-book zit een combinatie van maandplanners, weekplanners, to-do list/checklist vellen, blanco en gelinieerde pagina’s. Het gebruik van whiteboard notitieboeken bespaart een hoop papier.
Bambook notitieboeken worden met de hand gemaakt in sociale werkplaatsen in Nederland. Voor elk verkocht product plant Bambook een boom. De verschillende Bambook notitieboeken en producten bestel je via de Bambook webshop of bol.com.
Foodybox
En het was alweer tijd voor de Foodybox Herfst. Wat een mooi pakket weer: nieuwe producten waar ik heel benieuwd naar ben maar ook oude bekenden van me.
- Melvita Biologische bloemenhoning
Altijd fijn om goede honing in huis te hebben. Lekker in de Griekse yoghurt, een dressing of in een kop gemberthee.
Verkrijgbaar bij alle supermarkten - Food Fellows EASY Tomato Base en EASY Pasta Sauce
Deze potten saus heb ik al vaak bij onze Plus zien liggen en nu kan ik ze dan eindelijk proeven. Gemaakt zonder onnodige toevoegingen en 100% natuurlijke ingrediënten. Lekker over de pasta of in een lasagne.
Verkrijgbaar bij Hoogvliet en Plus - Simply Create Glazuur Vanille en Boter crème Witte Chocolade
Deze producten zijn helemaal nieuw voor mij, nog niet eerder gezien of geprobeerd. Heel benieuwd naar.
Verkrijgbaar bij de Jumbo en Albert Heijn - La Molisana Spaghetti en Farfalle
Onze favoriete pasta. Zowel de spaghetti als de farfalle hebben we standaard in huis. Met de farfalle maakt ik eerder al een fijn gerecht met asperges en zalm. De spaghetti combineer ik graag met Hollandse garnaaltjes en venkel.
Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €1,69 (500 gram) - Heks’nkaas Pesto Oude Kaas en Origineel Tube
Heks’nkaas Original is heerlijk met een schaaltje bugles erbij. De pesto oude kaas ga ik snel proeven, ken ik nog niet.
Verkrijgbaar bij de meeste supermarkten - Berrybrothers Rode bessen
Echt een doos prachtige bessen zat er in de foodybox. Ik gebruikte een paar takjes op onze smoothiebowl. Met de rest maakte ik een plaatcake. Dit keer dus niet met blauwe bessen maar met rode bessen. Heerlijk fris dat zuurtje in de zoete cake.
Verkrijgbaar bij Albert Heijn - Valle del Sole Rode linzen
Rode linzen zijn ideaal om in huis te hebben. Maak er bijvoorbeeld linzensoep of dahl mee.
Verkrijgbaar bij Albert Heijn en Superunie - Wilhelmina Pepermunt
Een pepermuntje smaakt altijd. Wilhelmina pepermunt is dan wel the real deal, heerlijk!
Verkrijgbaar bij de meeste supermarkten - The Blue Butcher Blue Mince en Blue Burger
Vegan gehakt en burgers, ik kende ze nog niet maar was na de eerste hap fan. Wat zijn dat een lekkere burgers. Het gehakt gebruikte in piccadillo de papa, ook al zo lekker. Wil je graag vleesminderen of eet je geen vlees maar lust je best wel eens een burger op z’n tijd? De producten van The Blue Butcher zijn een aanrader!
Verkrijgbaar bij Plus, Hoogvliet en Vomar - Mazetti Bio cremaceto classico en Aceto balsamico di Modena
Wij zijn gek op balsamico en balsamicosiroop. Het flesje Bio cremaceto classico ging dus gelijk open en gebruikte ik in salade met blauwe kaas, peer en pecannoten.
Verkrijgbaar bij Albert Heijn
Magioni
Magioni pizza’s, je hebt ze net als ik vast weleens zien liggen in de winkels. Pizzabodems gemaakt met bijna 40% groente: paprika, bloemkool of courgette. Geproefd had ik ze alleen nog nooit. Hartstikke zonde weet ik nu! Want echt, ze zijn superlekker. Het is dat ik tevoren had gezegd dat het geen ‘gewone’ pizzabodems waren want anders hadden ze het hier thuis niet geproefd.
De courgettebodem besmeerde ik met rozenharissa en belegde ‘m met een royale laag zachte courgettes volgens het recept van Ottolenghi. Eenmaal uit de oven verdeel ik een bol burrata over beide pizza’s en sneed ik ze in stukken. Heerlijk crunchy bodem en superlekkere topping. Deze pizza komt hier vaker op tafel. De bloemkoolbodem proef ik binnenkort…
Gulpener Sterk Rogge Bier
Nieuw van Gulpener: Sterk Rogge Bier. Gebrouwen met een lokaal oergraan: rogge. Het bier is een collab tussen Gulpener en lokale vrund, partner en bio-teler Felix Huntjens. Het is een fruitig en licht pikant bier met veel mout.
Sterk Rogge is een stevig amberkleurig bier, dat veel lijkt op een tripel. Het bier is gebrouwen met 40% ongemoute rogge en dat is uniek. Om zoveel mogelijk smaak en aroma uit de rogge te toveren is het bier op hoge temperatuur vergist (voor de liefhebber: Gerardus gist). Het resultaat is een kruidig, fruitig en een beetje zoetig bier. Het biertje -beperkte oplage- was te koop bij goede bierwinkels, slijters, in de supermarkt en via de webshop van Gulpener. heb je het biertje gemist? Zoek dan vooral een ander biertje uit in de Gulpener webshop, ze hebben voldoende andere soorten.
Nairn’s flatbread
Nairn’s heeft iets nieuws: flatbreads. Rechthoekige crackers van Schotse volkorenhaver. Nairn’s flatbreads zijn geschikt voor mensen met coeliakie, bevatten geen geur-, kleur- en smaakstoffen, nauwelijks suiker en zout, geen gehydrogeneerde vetten én ze zijn geschikt voor vegetariërs. Daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk en calorie-arm.
Haver, ik ben er gek op. Een goed bord havermoutpap als ontbijt, een haverkoekje bij de koffie of een een flatbread met een plak kaas bij de lunch. Wist je trouwens dat haver geen gluten bevat, vanwege de vezels goed is voor de stoelgang en vol zit met eiwitten, vitamine B1, B6 en de nodige andere mineralen en antioxidanten? Een pak bevat twee aparte verpakte porties van zes flatbreads en is te koop bij AH
BitesWeLove
4 uur, je maag begint te knorren, je voelt je langzaam loom en sloom worden en het liefst zou je een snack nemen. Herkenbaar? Ik heb in elk geval vaak last van die namiddag-dip. Een handje chips of een stuk chocolade is dan snel gepakt. BitesWeLove heeft een veel gezondere oplossing: lekkere tussendoortjes vol noten, fruit en bonen. Crunchy, smaakvol en vol gezonde energie.
Je kan BitesWeLove gewoon in de winkel kopen of shop ze online. Cadeau geven kan natuurlijk ook: in de BitesWeLove cadeaubox zitten de 6 populairste bites. Verzonden in leuk doosje is het weer eens wat anders dan een bosje bloemen, een fles wijn of een cadeaubon. Je kan het natuurlijk ook aan jezelf cadeau doen. Elke dag een andere snack. Heerlijk!
Moyee koffie
De huidige koffieketen zit niet in elkaar. De markt wordt gedomineerd door vijf grote koffieproducenten die 90% van alle opbrengst souperen. De huidige manier van koffie verbouwen, verwerken en verkopen zorgt voor grootschalige armoede, ontbossing en sociale ontwrichting in koffielanden.
Het Moyee’s FairChain model doet het anders. De koffie wordt geplukt, gebrand en verpakt in het koffieland zelf waardoor 50% van de waarde lokaal achterblijft. Zo ontstaan er waardevolle banen, kunnen boeren een leefbaar inkomen verdienen en blijven koffiebossen voor altijd overeind. Moyee koffie is gebaseerd op gelijkwaardige samenwerking en investering in lokale verwerking.
De in duidelijk herkenbare roze zakken verpakte Moyee koffie is sinds eind oktober te koop bij AH.
Lovechock
Lovechock heeft voor aankomende winter twee nieuwe limited editions rauwe chocolade: Winter Spice & Manderin en Apricot & Ginger. Na het licht roosteren van de cacaoschil wordt de cacao van Lovechock op een lage temperatuur verder bewerkt. Zo blijft de kern zo rauw, puur en onbewerkt mogelijk. De eerste keer dat je rauwe chocolade proeft is het waarschijnlijk even wennen, het smaakt echt anders dan ‘gewone’ chocolade. Laat je die verwachting los dan ontdek je de rijke en pure smaak van cacao. Lovechock is volledig biologisch.
De Apricot & Ginger heb ik alvast geproefd: pure chocolade met de tinteling van verse gember. Niet een reep om in één keer op te eten. Wel heerlijk om iedere dag in een stukje af te breken en in alle rust van te genieten.
Donny Craves
Donny Craves lanceerde eind oktober drie nieuwe American cookies: Appeltaart, Pecan Karamel Zeezout en Chocoladestukjes. Krokant van buiten, chewy van binnen, volledig plantaardig én gemaakt met geredde groenten! Er zijn drie smaken: Appeltaart, met appel, rozijnen en cranberries; Chocoladestukjes, de Amerikaanse klassieker met en Pecan, karamel en zeezout. En ik mocht ze gelijk al proeven. Onze favoriet is de pecan, karamel en zeezout.
Goede koek moet natuurlijk vooral goed smaken, maar als je dan toch iets schandalig lekkers eet, dan kan het maar beter ook voedzaam en verantwoord zijn vindt Donny Craves. Donny’s nieuwe koeken zijn 100% plantaardig, worden gemaakt met buitenbeentjes groente, bevatten dus geen boter of ei en zijn gemaakt van Europese tarwe en haver. Plantaardige koek is goed voor een gezonde bodem, helpt voedselverspilling en voedselkilometers tegengaan en scheelt broeikasgassen.
De American cookies van Donny Craves zijn te koop via de webshop en Albert Heijn to Go.
Soof Drinks
De goede lezer zal het ongetwijfeld al zijn opgevallen: ik ben fan van de blikjes en siropen van Soof Drinks. Even tussendoor een blikje opentrekken en genieten van een verfrissend drankje. Naar eigen smaak een glas limonade maken met bruiswater, een takje munt, een schijfje citroen en/of wat gembersiroop kan natuurlijk ook. Dat laatste doen we graag in het weekend. Met een borrelplankje erbij.
Maar je kan veel meer met de pure en suikervrije siropen van Soof. Ik gebruik de siroop bijvoorbeeld graag in de yoghurt of kwark of schenk het over vers gebakken pancakes. Binnenkort komt er ook leuk dessert online waar ik de roos, kardemom, peer en appel siroop in gebruik…
Dit artikel kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.