Kijkje in de keuken – oktober 2019 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – oktober 2019

En dan is het alweer tijd voor het Kijkje in de keuken – oktober 2019. Amper bekomen van de drukke september maand mocht ik op 1 oktober aanschuiven tijdens een heerlijke lunch met vergeten vissoorten en bockbieren. En als afsluiter genoot ik op 31 december af met een gepeperde lunch. En daar tussenin genoot ik van zalige zoetigheden, nog meer bockbier, Duitse wijn, chocolade letterrepen, een ‘van kop tot staart’ kookboek en ontving ik de Foodybox Herfst. Het was weer een fijne maand dus lees gezellig met me mee …

Perslunch vergeten vissoorten en bieren

Oktober begon gelijk goed met een heerlijke lunch van bier en vis bij restaurant Kaapse Maria in Rotterdam. Bier en vis zullen een aantal nu denken. Ja, echt bier en vis. Bier is de laatste tijd steeds meer in opmars en sommige restaurants hebben zelfs een speciale bierkaart. En ik moet eerlijk zeggen, afgelopen tijd heb ik bier leren waarderen en ik drink het inmiddels graag. Zeker als de bier-spijs combinatie met zorg is gekozen vullen de smaken van het biertje en het gerecht elkaar echt aan. Eigenlijk niet heel anders dan bij food-wine pairing maar dan met bier.

Tijdens de lunch werden verschillende biertjes gecombineerd met vergeten vissoorten. Het eerste gerecht was ceviche van schar met gebakken vijg en pompoen. Erbij proefden we Heineken 0.0 en Grolsch Herfstbock. De meningen waren verdeeld maar ik vond de combi met Grolsch Herfstbock het lekkerst. Het tweede gerecht was blauwe maïstortilla’s met gebakken mul en een salsa van koolrabi en jalapeño. De biertjes waren Kaapse Harrie en Texels Bock, ook dit keer ging mijn voorkeur uit naar het bockbiertje. Bij het derde gerecht, gefrituurde poon met linzencurry, proefden we Kees Double IPA en Amstel Bock. Deze keer ging ik niet voor de bock maar de IPA. En ook bij het vierde gerecht, gegrilde tongschar met paddestoelen en Hollandse garnalen, vond ik het bockbiertje (La Trappe Bock) net iets minder geslaagd dan met de Kaapse Leen.

Wil jij ook genieten van zo’n fijne vis-bier pairing kijk dan op visrecepten.nl daar staan de recepten van de gerechten die ik tijdens de lunch heb gegeten. Voor advies welk bier je het beste kunt drinken bij welk gerecht of andersom download je de gratis Bier Butler app.

Lunch vergeten vissoorten en bierCeviche van schar met gebakken vijg en pompoen - Grolsch herfstbock en Heineken 0.0Blauwe maïstortilla met gebakken mul en salsa van koolrabi en jalapeño - Kaapse Harrie en Texels BockGefrituurde pon met linzencurry - Kees Double IPA en Amstel BockGegrilde tongschar met paddestoelen en Hollandse garnalen - Kaapse Leen en La Trappe Bock

Perslunch Tabasco

Als je de maand goed opent moet je ‘m ook in stijl afsluiten, toch? En dat deed ik met een Tabasco lunch bij Smokey Goodness van Jort Althuizen in Delft.

Na de ontvangst met heerlijke cocktails, met extra tabasco-pit natuurlijk, kregen we volop uitleg over Tabasco. De geschiedenis, de productie en de verschillende smaken passeerden de revue. Uiteraard was er ook een uitgebreide tasting. We begonnen met de groene, milde variant om daarna door te gaan met de chipotle sauce, de traditionele rode tabasco en te eindigen met de Habanera sauce. En de scherpte? Die werd steeds iets heftiger. Gelukkig hou ik wel van een beetje pit en genoot dan ook volop van de tasting.

Na de tasting werden verschillende hapje geserveerd om daarna aan tafel te gaan en te genieten van een heerlijke lunch. Wij houden wel van een beetje Tabasco in ons eten maar na deze proeverij ben ik echt helemaal geïnspireerd er meer mee te gaan doen. Tabasco is zoveel meer dan een druppeltje pit. Tabasco heeft smaak, heel veel smaak en met de vier verschillende sauzen kan je echt eindeloos variëren.

En sinds kort is het assortiment uitgebreid met Tabasco sriracha saus. Een dikke, vol smakende, zoete en toch ook hartige saus. Gemaakt van gerijpte, rode jalapeño en vatgerijpte tabasco chilipepers, gemengd met smaken uit de oosterse keuken. In tegenstelling veel populaire sriracha sauzen is Tabasco sriracha saus vrij van conserveermiddelen, vetvrij en geschikt voor vegetariërs en veganisten. Sriracha saus stond bij nooit in de koelkast. Ik reageer heel heftig op de smaakversterker E621 die vaak in sriracha sauzen zit. Deze Tabasco sriracha is vanaf nu een vaste gast in huis…

Komende tijd ga ik aan de slag met een idee voor iets lekkers. Ik loop daar al langer mee rond maar kreeg steeds net niet de juiste smaak te pakken. Tijdens de lunch raakte ik geïnspireerd, hopelijk lukt het nu wel de juiste smaak te vangen. Wordt dus vervolgd. En ondertussen lees ik me verder in op Tabasco en pepers zodat ik je tegen die tijd ook meer kan vertellen over de geschiedenis en productie. Altijd leuk om meer te weten over de achtergrond van een product, toch?

Tabasco lunchTabasco lunch - mocktailTabasco lunchTabasco lunch - Taco shells met gefrituurde kip en gebrande langoustineTabasco lunch - Zalm op cederhouten plankje, wilde rijst en citrusTabasco lunch - Gegrilde steak met hollandaise, rozijnen en waterkersTabasco lunch - IJs met tabasco, witte chocolade en mango

Zuster Evie

Zuster Evie, ik kende het niet, maar wat een leuk samenwerkingsverband is dat. In 2014 ontstaan vanuit de sisterhood-gedachte maken zelfstandige onderneemster thuis ambachtelijke producten. Om de kwaliteit van de producten te waarborgen worden recepten en aanlevering van de grondstoffen centraal vanuit Zuster Evie geregeld. Volgens duidelijke richtlijnen gaan de zusters aan de slag en verkopen hun producten in de eigen regio.

Waar ik in eerste instantie dacht dat de zusters wellicht nonnen zouden zijn blijkt dat dus totaal niet het geval. Zuster komt vanuit de eerder genoemde sisterhood-gedachte. Inmiddels bestaat Zuster Evie niet meer alleen uit vrouwen, er heeft zich ook een mannelijke ondernemer aangesloten.

Door de franchise-formule zijn de aangesloten ondernemers in de gelegenheid zelf hun werktijden te bepalen. Combineren van werk en de zorg voor het gezin gaan daardoor prima samen. Daarnaast is Zuster Evie ook nog eens CO2 neutraal. In samenspraak met Natuurmonumenten worden de gereden kilometers gecompenseerd door het planten van bomen.

Met de zalige zoetigheden, puike potten en toffe toetjes van Zuster Evie geniet je van heerlijke producten die volgens originele receptuur en onder sociale werkomstandigheden zijn gemaakt. Alle producten worden met zorg ingepakt en zien er ontzettend leuk uit. Leuk dus om cadeau te doen. Er zijn inmiddels meer dan 1.000 lokale verkooppunten. Kijk voor meer informatie over het assortiment en de verkooppunten op de site van Zuster Evie.

Zuster Evie - High TeaZuster Evie - High TeaZuster Evie - High TeaZuster Evie - chocolademelkZuster Evie - hakhoning sinaasappelZuster Evie - fudge

Bockbier Beerwulf

Oktober was voor mij echt de maand van het bockbier. Ik proefde bockbier tijdens de hierboven genoemde bier-vis pairing en ik kreeg ook een fantastisch pakket toegestuurd van Beerwulf. In het pakket zaten maar liefst 16 verschillende bockbieren van 16 verschillende brouwerijen. Van licht kruidig tot een volle en complexe bock, van licht zoetig tot enigszins bitter en va robijnrood tot diep bruin. Alle soorten bock zaten erin. En de namen, die zijn soms echt heel vrolijk. Two Chefs Brewing Boom Bocks, Het Uiltje Raisin, Bird Brewery Lekkerinde Kauw en De Lekkere Rode Toen om er maar een paar te noemen. Wij hebben er al een hoop geproefd maar er liggen er ook nog een paar in de koelkast te wachten. De Texelse Bock was wel een favoriet hier.

Beerwulf is een internationale webshop met meer dan 1.000 speciaal bieren van over de hele wereld. Naast de losse biertjes die je kunt bestellen hebben ze ook verschillende samengestelde pakketten. Mijn bockbier pakket is daar een voorbeeld van. Stevig en veilig verpakt krijg je de biertjes bij je thuisbezorgt.

Beerwulf - bockbierBeerwulf - bockbierBeerwulf - bockbierBeerwulf - bockbier

Wijnwebshop Wijn van Esther

En er was nog meer drank deze maand. Esther Groenewoud van Wijntjes met Esther opende deze maand haar eigen wijnwebshop Wijn van Esther. Naast proeverijen kun je nu dus ook bij haar terecht voor heerlijke wijnen. Alle wijnen in de webshop zijn persoonlijke favorieten van haar en ik mocht een Hensel Spätburgunder Aufwind proeven.

Wijn van Esther is kleinschalig, overzichtelijk en betaalbaar. Alle wijnen staan duidelijk beschreven en zijn voorzien van een persoonlijke noot. Heb je tips en/of advies nodig: Esther helpt je graag persoonlijk verder. Naast wijn kun je in de webshop ook terecht voor wijnkistjes of cadeaubonnen voor wijnproeverijen en wijn. Leuk idee om aan wijnliefhebbers cadeau te geven aankomende feestdagen!

Wijnwebshop - Wijn van EstherWijnwebshop - Wijn van EstherWijnwebshop - Wijn van EstherWijnwebshop - Wijn van Esther

St. John Het Kookboek

Hoor ik ineens een harde plof op de mat terwijl ik een blogartikel aan het schrijven ben. Ook de katten kijken verstoord op en dus ga ik maar even kijken. Hmmm, een pakketje. Ik verwachte helemaal geen pakketje dus nieuwsgierig maakte ik het open en had ineens St. John Het Kookboek in handen. Ik wist dat het zou uitkomen maar twijfelde of ik het zou aanvragen bij de uitgever. En het is me toch een mooi kookboek.

St. John is een op en top Brits restaurant maar wel met een heel eigen signatuur. St. John staat voor ‘van kop tot staart’ ofwel een holistische manier van eten. Of het nou om een dier gaat of een gewas, je benut elk eetbaar deel ervan vinden ze. Voor sommige mensen is het heel vanzelf sprekend voor anderen is toch wel even slikken. Ik zit daar een beetje tussenin. Uit respect voor het dier vind ik dat je het niet kunt maken om alleen het zachte, malse biefstukje te eten. Oké, een lekkere stoofpot met langzaam gegaard vlees daar draai ik mijn hand niet voor om maar hart, pootjes, pens en bijvoorbeeld hersenen zijn niet zo mijn ding zeg maar.

St. John Het KookboekSt. John Het KookboekSt. John Het KookboekSt. John Het KookboekSt. John Het Kookboek

Het mooie van St. John Het Kookbok is dat het veel meer is dan een kookboek vol recepten voor orgaan vlees en andere minder gebruikte delen van het dier. Het is veel meer een kookboek dat alle facetten van lekker eten onder de aandacht brengt. Neem bijvoorbeeld gekookte ham, hoe simplel is het om dat te kopen. Maar je kan het dus ook heel eenvoudig zelf maken. En als beloning hou je er ook nog eens een fantastische bouillon aan over. Bij de ham serveer je bijvoorbeeld courgette en peterseliesaus. De bouillon vorm weer de basis voor heerlijke soepen, sauzen, risotto’s en terrines. Naast vleesrecepten staan er ook dressings, tafelzuren, sauzen, chutney’s, geleien en gerechten met gedroogde ingrediënten als linzen, gort en limabonen in. In totaal meer dan 250 recepten dus volop inspiratie.

Dit kookboek zet de aandachtige lezer aan het denken en stimuleert om zo min mogelijk te verspillen. Tussen de recepten door wordt niet alleen volop informatie gegeven over bereidingen en ingrediënten er staan ook volop vermakelijke anekdotes en persoonlijke herinneringen in.

Foodybox Herfst

Nu het volop herfst is was het weer tijd voor de Foodybox Herfst. Het blijft leuk de box te ontvangen en nieuwsgierig te kijken wat er deze keer weer inzit. Deze keer iets minder vol dan voorgaande edities maar wel weer met producten waar ik nieuwsgierig naar ben.

 • Sweet Sensation Peer
  Heerlijke zoete peren, keurig verpakt in een kartonnen schaaltje. Op internet zocht naar de smaak van de Sweet Sensation peer. Blijkt dat het een natuurlijke mutant van de Doyenné du Comice is. Laat dat nou mij favoriete peer zijn. Ik denk dat ik er een heerlijk dessert met sabayon mee ga maken. Als dat goed uitpakt deel ik het recept uiteraard met jullie.
  Verkrijgbaar bij PLUS vanaf week 44 en Jumbo vanaf week 45 in een kartonnen 4-pack
 • van TON
  Belze mayoneis van Ton is de enige mayonaise die hier in de koelkast staat. Nou ja, kleine correctie: huisgemaakt mayonaise is hier ook favoriet maar daar heb ik niet altijd tijd en zin in. En nu staat er dus ook een potje Vijgen Chutney Mosterd. Lijkt me lekker bij een stukje oude kaas op de borrelplank.
  Verkrijgbaar bij delicatesse- en speciaalzaken voor € 2,10 (75 gr) en € 3,50 (150 gr) of via de webshop van TON.
 • Grozette Cheese Sensation in de smaken Flakes en Nacho
  Kaas valt bij mij altijd wel in de smaak. Flakes gebruik ik graag over een salade. Net iets subtieler dan blokjes kaas en meer smaak dan geraspte kaas. De nacho variant strooi ik denk ik over een warm gerecht dat ik daarna nog even gratineer onder de grill. Misschien wel krokant gebakken zoete aardappel frietjes met een nacho topping.
  De Grozette flakes zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 1,99 (100 gram), de nacho kaas voor € 1,49 (90 gram)
 • Filippo Berio
  In de vorige Foodybox zat een fles Extra Virgin Olive Oil. Deze keer ontving ik de Filippo Berio Gold Olive Oil Extra Vierge Bio. Als ik de fles goed bekijk lijkt de kleur van de olie iets lichter. Qua smaak zou die intens fruitig moeten zijn. Binnenkort maak ik ‘m open en maak er een mini proeverij van. Beide soorten olie in schaaltjes met wat vers brood erbij en dippen maar. Benieuwd of ik verschillen zie en proef. Ik hou je op de hoogte via de Stories op Instagram.Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 6,67 per fles van 500 ml
 • BOON
  Plantaardige tempeh blokjes van Boon zijn gemaakt van witte bonen. Tempeh of tempé wordt doorgaans gemaakt van soja bonen. Voor iedereen die niet van soja houdt of er allergisch voor is zijn deze tempeh blokjes een ideaal alternatief. Op de ingrediënten lijst staan al behoorlijk wat specerijen vermeld maar ik denk maar zo dat ik ze nog net even iets meer pit ga geven. Opbakken met wat sambal en ketjap en lekker wat Oosterse groente erbij. Hmmm, nu al zin in.
  Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 3,19 (170 gram)
 • innocent
  Amandelmelk van innocent is een fijn alternatief voor gewone melk. De smaak is zacht en romig. Het is suikervrij, volledig plantaardig, vrij van toevoegingen en volledig vegan. Ik gebruik het graag om havermout of zwarterijstepap mee te maken. Maar ook in pannenkoeken, muffins en smoothiess smaakt het goed. Of natuurlijk net als een glas melk lekker koud uit de koelkast opdrinken.Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €2,49 per fels van 750 ml
Foodybox - Herfst

Tony’s Chocolonely letterreep

16 november komt Sinterklaas weer in het land. Gezellig vind ik dat altijd. Kindjes die met Zwarte Pieten petten lopen en vol blijde verwachting kijken ze Sinterklaas of Zwarte Piet ergens zien. Gezellige Sinteklaasliedjes in de winkels en natuurlijk volop genieten van al het Sinterklaas snoepgoed. Speculaas, marsepein en natuurlijk chocoladeletters. En daar kreeg ik deze maand 3 van opgestuurd.

Van Tony’s Chocolonely ontving ik de letterrepen melk karamel zeezout, wit en wit pepernoot. Alle drie in de letter s. De S van Sinterklaas maar wellicht ook de S van speciale letterreep want Tony’s is natuurlijk niet zomaar chocolade. Het is eerlijke chocolade gemaakt met oog voor de sociale problemen in de wereld van de cacao-industrie. Tony’s is niet alleen slaafvrije chocolade, de lokale arbeiders worden met respect behandeld en krijgen een eerlijke prijs voor de cacaobonen. Kortom, een letterreep van Tony’s is dubbel genieten. En dat is dus ook precies wat ik deed.

De wit pepernoot letterreep was de grote favoriet bij ons thuis. Naast de 3 speciale letter S repen heeft Tony’s Chocolonely dit jaar natuurlijk ook weer het melk alfabet, de puur S, de puur pepernoot S en melk pepernoot S in het assortiment. Maar zorg wel dat je de letterrepen snel in huis haalt want de voorraad is beperkt en op is ook echt op. Zonde als je tot volgens jaar moet wachten…

Tony's Chocolonely letterrepenTony's Chocolonely letterrepen

Bruidstaarten voor mijn ouders

Zaterdag 5 oktober vierden mijn ouders hun 50 jarig huwelijk. Ik had me al ruim van te voren voorgenomen hun te verrassen met mooie taarten. Het liefst had ik een echte gestapelde bruidstaart gemaak. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen dat niet te doen omdat ik dat toch een beetje zonde vond van de taarten. Om ze te kunnen stapelen prik je pilaren in de onderste taarten om de anderen erop te kunnen stapelen. Ai, ie zorgvuldig gevulde en beklede taarten doorboren. Dat ging mij toch net even iets te ver. Ik koos er daarom voor om 4 losse taarten te maken op mooie taartplateaus.

Ruim op tijd kocht ik marsepein en uitstekers om rozenknopjes en rozenblaadjes mee te maken. In de dagen voor het feest kleurde ik de marsepein, maakte de roosjes en blaadjes, bakte de taarten, maakte botercrème en twee soorten vulling. Op vrijdag kwam alles bij elkaar en vulde, beklede en decoreerde ik de taarten. Zaterdag zorgde Michel en ik dat we ruim op tijd op de feestlocatie aanwezig waren en maakten er een mooie presentatie van. Wat waren ze verrast! En na het aansnijden genoot iedereen van een lekker stukje taart. Dat vond ik dan weer een spannend moment want: is de vulling wel stevig genoeg, vinden ze het lekker, dat soort gedachten.

Tijdens het maken van de rozenblaadjes bleek een uitsteker niet goed te werken. Het rozenbladen bleef in de mal zitten. Ik moest ze er steeds met een prikker uit peuteren. Qua planning had ik geen tijd om daar verder over na te denken, ik moest door. In de week na het feestje belde ik toch eens met de taartenshop. Niet om te ruilen want het was al een paar weken geleden dat ik ze had gekocht maar vooral om de winkel op de hoogte te stellen. Toen kreeg ik me toch een aardige reactie: kom alsjeblieft langs om de steker om te ruilen want dit hoort niet. Nou ben ik niet dagelijks in Ridderkerk maar ook dat was geen probleem. Lang verhaal kort: de steker is omgeruild en ik heb een goed werkende set in huis. Zulke service verdient een pluim en die pluim heb ik ze in de winkel gegeven. Dus bij deze: hou je van bakken ga dan vooral eens kijken Taart & Decoratie in Ridderkerk. De medewerkers staan altijd klaar voor advies en de service is top. Ben je niet in de gelegenheid langs te gaan neem dan een kijkje in de webshop. Ze hebben echt van alles.

Taarten voor mijn oudersTaarten voor mijn oudersTaarten voor mijn ouders

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *