Kijkje in de keuken - november 2020 - In deze rubriek geef ik jullie een blik achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – november 2020

En dan zijn we alweer aangekomen in de laatste maand van 2020. Een memorabel jaar dat we waarschijnlijk niet licht zullen vergeten. Voordat ik me opmaak voor een mooie december blik eerst nog even terug op november. Want tjonge wat was het weer genieten van alle wijnen, koekjes, chocolade en kaas kroketten die ik heb ontvangen. Online was ik aanwezig bij de onthulling van de cover van de Kerst Allerhande 2020 én ik maakte alvast het coverrecept. Kijk en lees snel met mee in de nieuwste Kijkje in de keuken – november 2020.

Vegaliano, inclusief kortingscode 10%

Als je nog niet helemaal thuis bent in de vegan keuken kan het soms een behoorlijke uitdaging zijn. Vegaliano maakt het je makkelijk: de beste Italiaanse producten maar dan 100% vegan, glutenvrij, biologisch én online te bestellen. Ik kreeg pasta, gerookte kaas en pesto van sjalotjes en pistache toegestuurd. Ik was zo benieuwd dat we ’s avonds gelijk de pasta maakten. De pesto schepte ik samen met wat gegrilde courgette en rucola door de pasta. Als finishing touch raspte ik wat gerookte kaas erover. De borden werden afgeschraapt, wat een smaken! De kaas op basis van kikkererwten was echt een openbaring voor me. Maar die pesto was misschien nog wel mijn grootste ontdekking. Zo waanzinnig lekker, ik zou het potje zo leeg kunnen lepelen. Echt heel bijzonder!

In het pakket zaten ook nog een rode saus zonder tomaat en een hazelnoot-choco pasta. De rode saus ziet eruit als pomodoro maar dan zonder tomaat. In eerste instantie dacht ik: waarom zonder tomaat? Blijkt dus dat er best veel mensen intolerant zijn voor tomaat. Wist ik echt niet. Met deze beetroot sauce maak je pasta met rode saus die iedereen kan en mag eten. Met de hazelnoot-choco pasta ga ik binnenkort chocoladebroodjes bakken.

Wil jij de producten van Vegaliano ook eens proberen? Gebruik de code MARIETTE10 bij je bestelling en je krijgt 10% korting.

Vegaliano voor vegan Italiaanse delicatessenVegaliano voor vegan Italiaanse delicatessenVegaliano voor vegan Italiaanse delicatessen

Kerst Allerhande

Daags na Sinterklaasavond ligt traditiegetrouw de Kerst Allerhande in de winkels. Van tevoren wordt de cover al feestelijk onthuld. Vorig jaar was ik daar live bij aanwezig. Dit jaar hadden Albert Heijn en Allerhande een online onthulling georganiseerd. En wat voor eentje! Ik kreeg ’s middags een pakket bezorgd met spullen waar we tijdens het event mee aan de slag zouden gaan. Er bleek nog veel meer lekkers uit het kerstassortiment in te zitten… We hebben dagenlang voorgeproefd! En dat was bepaald geen straf kan ik je zeggen. Sterker nog: doorgaans eten we op 2e kerstdag een kippetje uit de oven met gebakken aardappeltjes en verse appelmoes. Michel stelde voor dit jaar het kippetje in te ruilen voor de carpaccio rollade. Ik stemde volmondig in.

Maar goed terug naar de onthulling. Op de cover staat dit jaar een trifle met amandelkoekjes, bessencrème en honeycomb. En ja hoor, alle ingrediënten inclusief de trifle-schaal zaten in het pakket. Onder leiding van Jasmijn Beerthuis en Hugo Kennis gingen we online aan de slag. Helaas kon ik door een overbelast netwerk de workshop niet in mijn keuken volgen. Meekijken dus, volop aantekeningen maken en de volgende dag aan de slag. Op mijn Instagram staat een filmpje waarin ik de trifle maak, onderstaand een paar screenshots daaruit.

Vanaf maandag 7 december ligt de Kerst Allerhande in alle winkels van AH. Blader vooral ook eens door de assortimentsgids, staat zoveel lekkers in…

Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020Kerst Allerhande 2020

Anovi amuse schelpen en tapasprikkers

Op slag verliefd was ik toen ik het pakketje van Anovi ontving. Wat zijn ze de amuse schelpen en tapasprikkers mooi. Gemaakt van tin maar het lijkt wel zilver. Zo verfijnd en zo mooi glanzend. Echt chique om daar je hapjes mee te serveren. Ik gebruikte ze gelijk tijdens onze weekendborrel en prikte wraphapjes met gerookte zalm aan de tapasprikkers. Op de amuse schelpen serveerde ik met tonijnhapjes. Ook super feestelijk is het om de amuse schaaltjes en/of tapasprikkers met een fine appetizer erop/eraan op de borden te leggen vlak voordat je aan tafel gaat tijdens een etentje. Bijvoorbeeld met Kerst.

Naast de amuse schelpen en tapasprikkers heeft Anovi ook schitterend mosselbestek in het assortiment. Neem zeker even een kijkje op de Anovi website. Daar vind je ook een handig overzicht van de verkooppunten.

Tinnen amuse schelp en tapasprikkers- AnoviTinnen amuse schelp en tapasprikkers- AnoviTinnen amuse schelp - AnoviTinnen tapasprikkers- AnoviAnovi - Fish Tales

Spoony

Dat groente eten gezond is weten we allemaal. Voldoende groente eten is dan weer een ander verhaal. Als wij als volwassenen al moeite hebben met 250 gr per dag hoe kan je dat dan van kinderen verwachten. Spoony heeft een oplossing bedacht: verstop groente in leuke en lekkere gerechten, bouw er een spel omheen en stop het in een vrolijke en kleurrijke verpakking. Zo wordt groente eten een spelletje in plaats van een worsteling. Welk kind wil nou niet een pakje slurpsoep, kabouterpizza’s of snekkies oppeuzelen. Of maak samen wortel kwark bolletjes en black bean brownies. Stiekem misschien ook heel lekker voor de (groot)ouders.

Spoony heeft een missie: kinderen met plezier groenten laten eten. Dit doen ze door kinderen spelenderwijs te stimuleren groente te ontdekken, te proeven en te eten. Alle producten zitten daarom in verpakkingen die ook als spelletjes kunnen dienen. Bekijk de verpakking, ontdek wel spel er te spelen valt en kijk ook eens op de website van Spoony. Daar valt nog veel meer te beleven.

Om de kids ook tijdens de kerstdagen van spelletjes en gezonde hapjes te voorzien zitten de verse soepen en doe het zelf wortel kwark bolletjes tijdelijk in een speciale kerstverpakking. Daarnaast is er nu ook spelletjes linzenpasta verkrijgbaar. Deze producten liggen nu in de winkels van Jumbo. Ook zijn ze heel makkelijk online te bestellen bij Jumbo. Kijk voor de andere producten in de webshop van Spoony.

SpoonySpoony

Delicious

Het is weer de tijd van donkere dagen, cadeautjes kopen, kaarsen en lichtjes, kersthits, lekker eten en … het extra dikke kerstnummer van Delicious Magazine. In de mooiste en dikste Delicious van het jaar vind je menu’s voor iedereen: een winter-BBQ met Yvette van Boven, Simpel, Snel & feestelijk door Janneke Philippi, Vjeze Fur & Joris Bijdendijk zitten samen aan de brunch, je krijgt de lekkerste cocktails & hapjes geserveerd, patissier Hidde de Brabander bakt een black & white velvet cake. Nu we Kerst waarschijnlijk alleen in klein gezelschap mogen vieren lees je ook hoe je recepten aanpast aan het aantal gasten. Een must have dus om in de kerststemming te komen en volop inspiratie op te doen voor een heerlijke Kerst.

Delicious Magazine Kerst

Foodpost

Fleur de Sel

En toen kreeg ik ineens een heel bijzonder potje Fleur de Sel van Le Saunier de Camargue toegestuurd. Wat er zo bijzonder aan was? Het potje was gepersonaliseerd. Normaal staat bovenop de handtekening van de zoutmeester. Dit keer stond mijn blognaam erop. Zo tof! Wist je trouwens dat het familie is van mijn favoriete La Baleine zout? Het wordt gewonnen in dezelfde zoutmeren als het La Baleine zeezout. Het procedé is echter heel anders waardoor het een totaal ander zeezout is.

De zoutkristallen van fleur de sel zijn ongelijk van grootte en een beetje vochtig en dat zorgt ervoor dat het gemakkelijk wegsmelt in je mond. Fleur de sel is het puurste zout dat er is en het heeft een delicate maar toch een intense zoutsmaak. Het is vooral geschikt als finishing zout: lekker op gegrilde groentes, geroosterd vlees of op een chocolade dessert. Je hebt er niet veel van nodig en het blijft lang goed. Bewaar het op een koele plek met de traditionele kurk op de verpakking zodat het zout donker en droog blijft. Fleur de Sel van Le Saunier de Camargue is verkrijgbaar bij AH.

Farm Brothers

Koekjes van Farm Brothers zijn niet alleen lekker er zit ook nog een mooi verhaal achter! Allereerst werkt Farm Brothers biologisch en besteden veel aandacht aan duurzame en milieuvriendelijke productie. Daarnaast gaat een deel van de omzet naar de Stichting Grondbeheer. Met het geld koopt de stichting vervuilde conventionele landbouwgrond (vooralsnog in Flevoland) en verpacht deze tegen kostprijs aan biodynamische boeren en tuinders. Zo verbetert Fram Brothers letterlijk en figuurlijk de aarde. De kreet: Eet koekje, Red de aarde is dus alles behalve een loze marketing kreet. Heel tof dit soort initiatieven. De koekjes zijn verkrijgbaar in de supermarkt en is er in 5 smaken.

Fleur de Sel van Le saunier de CamargueFleur de Sel van Le saunier de CamargueFarm Brothers cookiesFarm Brothers cookiesFarm Brothers cookiesFarm Brothers cookies

Coffeemeister

Wij houden ervan regelmatig nieuwe smaken koffie te ontdekken en wisselen dus graag van koffieboon. Met het pakket van CoffeeMeister kunnen we voorlopig even vooruit. Alle koffie, of het nou bonen, cupjes of filtermaling betreft, wordt volgens de slow toast methode en met 125 jaar ervaring gebrand in de eigen branderij in Nederland. De koffie is duurzaam gecertificeerd en verkrijgbaar in vele variëteiten. Neem dus snel een kijkje op de website van CoffeeMeister

Beemster-Van Dobben Kaas Croquet

In samenwerking met Van Dobben heeft Beemster Kaas een nieuw product gelanceerd: de Van Dobben Kaas Croquet met Beemster kaas. Met eerlijke ingrediënten en pure smaak heeft deze Kaas Croquet alles wat een Van Dobben zo uniek maakt. De vulling van Beemster Extra Belegen kaas maakt hem lekker pittig en vol van smaak. Nieuw maar wel ouderwets lekker! De Kaas Croquet is verkrijgbaar bij AH

Vivera plantbased braadworst

Vivera heeft iets nieuws: een 100 % plantaardige (en vegan!) braadworst. En yesss, ik mocht hem proeven. In de begeleide informatie werd de plantaardige braadworst afgebeeld met andijviestamppot. Ik liet me daardoor inspireren en zette ’s avonds andijviestamppot met stukje Beemster kaas en de Vivera braadworst op tafel. Een oprecht lekkere braadworst met de vertrouwde Vivera smaak. Wij houden daarvan en hebben ‘m ons goed laten smaken. Ook benieuwd? De braadworst in inmiddels verkrijgbaar in de supermarkt en ligt in het koelvak tussen de vleesvervangers.

CoffeemeisterCoffeemeisterCoffeemeisterCoffeemeisterCoffeemeisterVan Dobben kaas croquet met Beemster kaasVan Dobben kaas croquet met Beemster kaasVan Dobben kaas croquet met Beemster kaasVivera plantaardige braadworstVivera plantaardige braadworst

Koningsoesterzwammen

Sinds kort is er een nieuwe oesterzwam in de supermarkt verkrijgbaar: de koningsoesterzwam. Voorheen bekend als Eryngii en geïmporteerd uit het buitenland. Nu dus gekweekt in Nederland en verkrijgbaar onder de Nederlandse naam. De Nederlandse paddestoel is stevig, goed houdbaar en zeer smakelijk. Oakfield kweekt de zwammen op biologische en duurzame wijze. Dankzij de aanwezige vezels, eiwitten, vitamines en mineralen is de koningsoesterzwam is een prima alternatief voor vlees en doet het goed onder de grill, op de barbecue, in de oven of gewoon gebakken in de pan. Verkrijgbaar bij AH.

Tony’s Chocolonely

Zeg het met chocolade… Tony Chocolonely heeft toch nu een set leuke repen: 5 vertrouwde smaken maar met een speciale wikkel. Of je nu iemand wilt bedanken, een hart onder de riem wilt steken of zomaar iets lekkers wilt geven. De smaak/tekst combinaties zijn: ‘je wordt bedankt’ is melk, ‘hieper de pieper’ is karamel zeezout, ‘blij met jou’ is melk-noga, ‘komt goed’ is melk-hazelnoot en ‘voor de zomaar’ is puur. Er is dus altijd een passende reep.

Pluk de Kaas

En daar was ie weer: de kaasbox van Pluk de Kaas. Dit keer met een Grutte Wite zachte geitenkaas, Livarot Graindorge AOP roodkorst, Bethmale half harde Tomme-kaas en blauw ader Fourme d’Ambert Caves d’Ordanche. Iedere keer weer een verrassing hoe ze zullen smaken. Geitenkaas ken ik maar de Grutte Wite was echt de verrassing van het pakket. Heel anders van smaak dan ik vooraf had ingeschat. De Bethmale en de Livarot waren ook super. Ik kende de kaasjes niet maar als ik ze ooit ergens tegenkom neem ik ze zeker weten mee voor op de kaasplank. De Fourme d’Ambert is een oude bekende maar blijft heerlijk. Kortom, we hebben weer genoten. Op Instagram zag ik een hele mooie Comté in de tijdlijn van Pluk de Kaas voorbij komen. Zou zomaar kunnen dat die in de kaasbox van januari zit… Misschien een idee om het nieuwe jaar goed te beginnen met een kaasbox van Pluk de Kaas? Je kunt nu al bestellen.

KoningsoesterzwammenKoningsoesterzwammenKoningsoesterzwammenTony ChocolonelyPluk de KaasPluk de Kaas en Beaujolais Nouveau

Drinks

Soja melk

Als primeur kreeg ik onlangs de eerste Nederlandse verse soja melk bezorgd. Verbouwd in Nederland, niet genetisch gemodificeerd maar wel vol smaak en hoog in eiwitten. De Nieuwe Melkboer maakt het mogelijk!

Ik maakte er latte macchiato, golden latte en chocolademelk mee. Schuimt echt perfect deze NL soja melk. Was overigens de eerste keer dat ik soja melk proefde: echt lekker! Puur zal ik het niet snel drinken maar in de koffie, golden latte en vooral ook de chocolademelk is het echt heerlijk. Kijk voor de verkrijgbaarheid van De Nieuwe Melkboer soja melk op hun website.

BATU Kombucha

Suikervrij en tintelend fris: BATU Kombucha is nieuw. BATU is 100% biologisch, dubbel gefermenteerd en ongefilterd en duurzaam gebrouwen in Nederland. In Gulpen om precies te zijn. Heerlijk fris en net even anders dan gewonen frisdrank. BATU Kombucha is verkrijgbaar bij AH in de smaken Passion Fruit & Hop, Ginger & Lemon en Lime & Mint.

De eerste 100% Nederlandse soja melkDe eerste 100% Nederlandse soja melkBATU KombuchaBATU KombuchaKaasplank met BATU Kombucha en kaas kroketten

Beaujolais Nouveau en Pajarito wijn

November is altijd de maand van de Beaujolais Primeur of Beaujolais Nouveau zoals Hema ‘m noemt. De Beaujolais van HEMA komt van het gerenommeerde wijnhuis Maison Jean Loron. Een familiebedrijf dat al sinds 1721 bestaat en waar ondertussen de 8e generatie aan het roer staat. Jean Loron exploiteert 150 hectare wijngaarden die verspreid zijn over de mooiste terroirs van de Beaujolais en Mâconnais tussen Lyon en Beaune. Goed om te weten: de wijn is slechts tijdelijk beschikbaar.

Sinds kort heeft Hema ook vier wijnen met vrolijke etiketten van Pajarito uit de Central Valley, Chili toegevoegd aan het assortiment. De wijnen zijn ‘Nature friendly’ wat betekent dat er geen schadelijke middelen in de wijngaard gebruikt worden. De naam Pajarito is afgeleid van pajaritos wat kleine vogeltje betekent. Je begrijpt nu gelijk waarom er allemaal vogeltjes op de etiketten staan. De druivensoorten van de vier wijnen zijn: chardonnay, merlot, sauvignon-blanc en carmenère. Bij online bestellen geldt: 6 bestellen is 5 betalen. Mooi meegenomen toch?

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *