Kijkje in de keuken - november 2019 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – november 2019

November was voor ons vooral de maand waarin we genoten van twee heerlijke weken vakantie. We hadden op Texel een vrijstaand huis gehuurd met uitzicht over de weilanden. De katten gingen mee en met z’n vieren hebben we volop genoten. De dag voor onze vakantie pikte ik nog de perslancering van De snelle bakplaat mee. Eenmaal terug viel ik met mijn neus in de boter met een heerlijke wijn-spijs tour door Amsterdam en een kerstdiner met Allerhande. Natuurlijk ontving ik ook weer de nodige producten en boeken. Kijk en lees mee met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl in een nieuw Kijkje in de keuken – november 2019.

Perslunch De snelle bakplaat

De middag voor onze vakantie genoot ik in Amsterdam van een inspirerende lunch. Zoals ik eerder al weleens heb geschreven ben ik fan van traybake’s. Bijvoorbeeld met wortelmix en chipolata worstjes, met spruitjes en gehaktballetjes of pastinaak met feta en noten. Wat ik die vrijdagmiddag proefde was echt versie 2.0. Wat een verscheidenheid aan lekkere gerechten kan je maken op de bakplaat! En wat een lief mens is foodstylist en schrijfster Rukmini Iyer. Heel bevlogen en betrokken bij gezonde voeding.

De snelle bakplaat is de opvolger van de De groene bakplaat. En echt, deze kookboeken wil je in de keuken hebben liggen. Makkelijk te maken gerechten vol smaak en kleur. En het mooie is: de oven doet het meeste werk. Binnenkort schrijf ik een blogpost over De snelle bakplaat en deel ik een fijn recept.

De snelle bakplaatDe snelle bakplaatDe snelle bakplaatDe snelle bakplaatDe snelle bakplaatDe snelle bakplaatDe snelle bakplaat - Rukmini Iyer

Vakantie op Texel

Texel is met stip mijn favoriete vakantiebestemming binnen Nederland. Ik kom er al van kind af aan kom en dat die liefde is nooit overgegaan. Wat het voor ons dit keer extra speciaal maakte was dat we Zara en Zazu meenamen. Voor het eerst gingen ze met ons op vakantie, hoe zouden ze dat ervaren? Het was even een schok voor ze om in een vreemd huis uit de reismand te stappen. Gelukkig waren ze binnen twee dagen helemaal thuis en genoten ze zelfs van hun vakantie. Met het uitzicht over de weilanden, schapen en alle eilandgeuren die ze roken kwamen ze gewoon ogen, oren en neuzen te kort.

Wij genoten ook van onze vakantie. Uitwaaien op het strand, wandelen in de bossen en natuurgebieden en natuurlijk zijn we ook een paar keer naar de slufter gegaan. Winddichte jassen aan, stevige waterdichte laarzen aan onze voeten: kou, regen en wind deerden ons niet. Daarna weer warm worden met een kop koffie in een standtent, het was heerlijk om weer op het eiland te zijn. Afspreken met bekenden om bij te kletsen, gezellig borrelen, thuis lekker eten klaarmaken maar ook uit eten gaan. Wat waren het twee heerlijke weken.

Naast genieten en relaxen ben ik ook aan het werk geweest voor mijn blog. Midden in onze vakantie bestond Overetengesproken.nl immers 5 jaar en dat vierde ik met jullie middels mooie winacties. Michel en ik ging die avond eten bij restaurant Het Kook-Atelier, ik schreef er een blog over.

Texel - ZaraTexel - ZazuTexel - StrandTexel - DuinenTexel - Een koude morgenTexel - Een koude morgenTexel - Walenburg

5-jarig jubileum overetengesproken.nl

Zoals ik hierboven al schreef liet ik jullie de hele maand november meedelen in de feestvreugde van het 5-jarig jubileum van Overetengesproken.nl. Iedere donderdag vielen er op mijn Instagram en Facebook mooie prijzen te winnen. Ben jij niet in de prijzen gevallen maar wil je wel meer weten over de producten of misschien wil je ze wel kopen voor jezelf. Onderstaand een overzicht inclusief linkjes.

  • Brassica olie
    Een gezond en evenwichtig voedingspatroon vind ik heel belangrijk. Olie met een hoog omega 3 gehalte is daarbij voor mij onmisbaar. Omdat koolzaadolie veel omega 3 bevat en Brassica maar liefst 3 verschillende soorten in het assortiment heeft gebruik ik deze olie veel. Een hele bijzondere vind ik nog altijd de koolzaad olie met botersmaak. Vanaf het moment dat ik die proefde ben ik fan. In mijn artikel over olie en vet lees je meer over koolzaadolie. Brassica olie is verkrijgbaar via de supermarkt.
  • Borrelpakket Beemster kaas
    Borrelen met een heerlijke kaasplank erbij is wel aan ons besteed. Blokjes oude brokkelkaas, schaaltje mosterd of chutney en eventueel een warm kaashapje erbij. Zolang de smaken maar goed zijn hoeft het echt niet heel uitgebreid wat mij betreft. Glaasje wijn erbij en genieten maar. Zo tof dat ik van Beemster kaas een super mooi pakket mocht weggeven: 5 stukken Beemster kaas: Jong Belegen, Belegen, Oud, XO, een speciale Beemster kaasplank, Boska kaasschaaf, Beemster & Chill kookboek, een potje chutney, Beemster chocolade puur en melk, Beemster prikkers en natuurlijk kaaspapier om de kaas in te bewaren.
  • Workshop oesterzwammen kweken
    Zelf oesterzwammen kweken is helemaal niet moeilijk. In mijn Instagram Stories heb je kunnen zien hoe ik experimenteerde met een growkit. Maar je kan het ook gelijk groots aanpakken met kweekzakken. Rotterzwam heeft een speciale workshop waarin je leert hoe je oesterzwammen kweekt op een zelfgemaakte voedingsbodem. De workshop vindt plaats in de kwekerij in Rotterdam en kost normaal € 45 p.p. Naar verwachting oogst je ± € 30,- aan oesterzwammen met de twee zelfgemaakte zakken. Met de zelfgekweekte oesterzwammen maak je bijvoorbeeld een heerlijke vegetarsiche shoarma.
  • Byzoo sous-vide SV02
    Sinds ik dit apparaat in huis heb ben ik fan van sous-vide koken. Door de langzame en heel precieze garing krijg je resultaten die in een (koeken)pan niet mogelijk zijn. En er is zoveel mogelijk: vlees, vis, groenten, crème brûlée, tutti frutti, soep,… De SV02 is verkrijgbaar voor via slowjuice.nl.
Winacties
Winacties

Gallo Family Vineyards Fine Food Experience Tour A’dam

Gallo Family Vineyards is een Californisch wijnbedrijf dat in 1933 is gericht door 2 broers. Nog altijd is het bedrijf in bezit van de familie en wordt de volledige productie in eigen beheer gedaan. De grootste afzetmarkt is Amerika maar ook in Nederland worden de Gallo wijnen steeds populairder. En dat begrijp ik helemaal. Gallo wijnen zijn soepele, fruitige wijnen. Toegankelijk, zonder complexiteit maar wel vol en rijk van smaak. Vorig jaar maakte ik voor het eerst kennis met de Gallo merlot. Dat beviel zo goed dat wij deze merlot regelmatig drinken. En nu heb ik dan ook de 5 andere wijnen uit het Gallo assortiment geproefd: heerlijk.

  • Rosé White Zinfandel bij Petit Gateau
    Onze eerste stop en tasting was bij Petit Gateau op de Haarlemmerstraat. Bekend van de kleine taartjes of minimini’s zoals ze liefkozend ook wel worden genoemd is de winkel inmiddels een druk bezochte trekpleister. Vanuit het hele land komen mensen een doosje mooi opgemaakte tartelettes kopen of een workshop volgen.
    Wij proefden er een glas Zinfandel rosé en een tartelette. Ik koos een tartelette met frambozenvulling. Dat bleek een hele fijne combi. Als eerste nam ik een slok wijn om daarna de combi met het taartje te proven. De wijn is licht zoet door het relatief hoge gehalte aan restsuikers. Hmmm, zou niet mijn eerste keuze zijn omdat ik meer van de droge wijnen ben. De tartelette smaakte fantastisch en de combi met de wijn was subliem. Door het zoete van de frambozentaartjes werden de frisse tonen in de rosé omhoog gehaald. Ineens smaakte de wijn heel anders, veel frisser dan bij de eerste slok. WoW, wat bijzonder dat een wijn-spijs pairing zoiets laat gebeuren. De toon was gezet, benieuwd naar de volgende tastings.
  • Sauvignon blanc en Chardonnay bij Bourgondisch Lifestyle
    Als je Bourgondisch Lifestyle binnenloopt waan je je direct in de kaashemel. Zoveel kazen, zo mooi gepresenteerd, je vind er altijd een passende kaas. 7 dagen per week zijn ze open dus heb je ineens een bijzonder stukje kaas nodig, Bij Bourgondisch Lifestyle op de Haarlemmerstraat slaag je gegarandeerd.
    Vol passie vertelde René Koelman over ‘zijn’ kazen. Hij legde ook uit dat hij het zonde vindt dat bij kaas snel port wordt geschonken. Volgens hem overheerst port de kaas veel te snel. Hij liet ons daarom witte wijnen proeven. Als eerste proefden we een Sauvignon blanc met stukjes Blaue kornblomst uit Jutland, Denemarken en een Chevre Charolais. Ohh, die die blauwe kaas was zo lekker maar qua wijn-spijs combi vond ik de geitenkaas e lekkerste combi met de Sauvignon blanc. Daarna een glas Chardonnay met stukjes Zwaluwgekwetter en Comté Fort Zuidwijkermeer. Hoewel comté een grote favoriet van mij is vond ik de combi met de Zwaluwgekwetter het lekkerst. Mooi om te ervaren dat witte wijn en een mooie kaasplank een dikke aanrader is!
  • Cabernet Sauvignon en Merlot bij Terre Lente
    Terre Lente is een Italiaanse speciaalzaak vol producten van kleinschalige leveranciers uit Calabrië. Alle producten worden met zorg uitgezocht, zijn zo puur mogelijk en afkomstig van kleinschalige boeren- en familiebedrijven uit het Zuid-Italiaanse Calabrië.
    Eigenaar Luigi Pucciano vertelt dat het klimaat in Central Valley (waar de Gallo wijnen worden geproduceerd) en Italië vergelijkbaar is. Lang verhaal kort: Italiaanse producten pairen goed met Gallo wijnen. We proeven bruschetta van vers zuurdesembrood met lardo en kastanjehoning en een variant met capocollo. Echt, ik at mijn vingers erbij op. Wat een mooie smaakexplosie. Mijn favoriete rode wijn? De Merlot.
  • Moscato bij Puccini Bomboni
    De laatste pairing proefden we bij Puccini Bomboni, een van de tien beste chocolatiers ter wereld. Je loopt de winkel binnen en wordt overweldigd door enerzijds de delicate geur van chocolade die er hangt en anderzijds het fantastische assortiment bonbons dat ze hebben liggen. Zó mooi, je wilt ze allemaal proeven. Ik heb Michel beloofd dat we in de kerstvakantie samen naar Puccini Bomboni gaan want echt, dat wil je een keer ervaren.
    Met een glas Moscato in de hand proefde ik een walnoot bonbon. Gemaakt van gesneden ganache van 70% en 56% pure chocolade met room, walnootolie, gekookte walnoot en gedecoreerd met chocolade strooisel: een lust voor het oog. De combi van het lichte bittertje van de chocolade en het zoete van de Moscato was echt genieten.
  • De afsluiting van de tour vond plaats bij de altijd gezellige kookstudio Keizer Culinair op de Keizersgracht. Aan de gezellige, lange houten tafel konden we alle wijnen nog eens proeven en uitgebreid napraten met sommelier Erik Heijkamp. Tijdens de hele tour vertelde hij uitgebreid over de wijnen die we proefden en kregen we allerhande achtergrondinformatie.

Wat heb ik genoten van de tour en wat valt er een hoop te leren over wijn-spijs combinaties. Mijn grootste leerpunt van de tour was misschien wel dat je out of the box moet durven denken. Neem een wijn en kies daar twee of drie kazen, soorten vleeswaren of ander lekkers bij en proef wat het doet met de smaken. Ga op zoek naar wat jij lekker vindt en laat je niet leiden door conventies.

Gallo Family Vineyards wijnen zijn o.a. verkrijgbaar bij Jumbo, Plus, Coop, Dirk, Spar en bol.com

Gallo Family VineyardsGallo Family VineyardsGallo Family VineyardsGallo Family Vineyards

Perslancering Kerst Allerhande

Vanaf 6 december ligt ie in de winkels en altijd is er een run op: de Kerst Allerhande. Ik was vorige week aanwezig bij de onthulling van de cover. Tijdens een heerlijk kerstdiner was vlak voor het dessert het moment daar. Op grote schermen verscheen de cover en tegelijkertijd werd de pavlova van de cover live geserveerd. Super leuk om mee te maken, nog leuker om te proeven. Want tjonge, wat is die pavlova met pistachenootjes en frambozen lekker.

Het leuke van pavlova’s vind ik altijd dat ze er zo feestelijk uit zien terwijl ze o zo makkelijk te maken zijn. Je maakt de meringue en roomvulling tevoren klaar en op het moment zelf hoef je het dessert alleen nog samen te voegen. Drie jaar geleden maakte ik chocolade meringue met hazelnoot en frambozenroom, ook zo leuk en lekker. Het is dat ik nu al een ander dessert in gedachten heb want anders was pavlova/meringue een goede kanshebber.

Allerhande heeft onderzoek laten doen naar trends, zoek- en koopgedrag in de decemberperiode. Ze wilden graag weten wat Nederland het allerliefst eet met kerst. En wat blijkt: tijdens het kerstdiner ligt op zes miljoen borden een gerecht dat is gemaakt met ingrediënten van Albert Heijn. Klassieke gerechten en tradities zijn belangrijk met Kerst. Zes op de tien respondenten gaf aan nooit uitgekeken te raken op klassieke kerstgerechten en hoopt dat ook dit jaar diezelfde traditionele kerstgerechten weer op het menu staan.

Het thema van de Kerst Allerhande 2019 is nu vast geen verrassing meer voor je: kerstklassiekers met en zonder twist. Recepten voor 21 favoriete kerstgerechten worden afgewisseld met soortgelijke recepten daar dan met een twist. Denk aan de klassieke garnalencocktail die door smokey garnalen en avocado een twist anno 2019 krijgt. Naast de klassieke carpaccio staat een recept voor bieten- carpaccio met geitenkaas en de klassieke beef Wellington krijgt een bijzondere vega twist. Aan jou de keuze: ga je voor traditie of durf jij next level te gaan en serveer jij klassiekers met een twist?

Kijk jij ook altijd uit naar de Kerst Allerhande? Ik vind het altijd weer heerlijk om ‘m met een kop thee erbij van voren naar achteren en weer terug door te bladeren. Dat moment heb ik afgelopen weekend al gehad want na afloop van het diner kreeg ik ‘m alvast mee naar huis.

Kerst AllerhandeKerst AllerhandeKerst AllerhandeKerst AllerhandeKerst Allerhande

Homey’s messen

In mijn overzicht met cadeautips voor de maand december heb ik ze al genoemd: de messen uit de SVART serie van Homey’s. Ik kende het merk niet maar was aangenaam verrast. Gesmeed uit één stuk en volledig gemaakt van roestvrijstaal zijn het super fijne messen die goed snijden. Ik heb een koksmes en een broodmes in de la liggen. Met een vleesmes, tomatenmes en een officemes erbij heb je mooie en complete set. Ook heel fijn zijn de mesbeschermers. Plaats het lemmet in de hoes van hard plastic en je legt de messen veilig en beschermd in de la of kast. Bespaart ook nog eens een hoop ruimte op je aanrecht omdat je geen messenblok meer nodig hebt.

Homey’s SVART messen zijn onder meer verkrijgbaar bij bol.com en SharpAsAKnife.eu. Prijzen voor de messen zijn vanaf € 13,95. De mesbeschermers beginnen bij € 3,94.

Homey’s Svart messenHomey’s Svart messenDe 6 leukste cadeau's voor Sinterklaas en Kerst - Wat geef je elkaar met Sinterklaas of Kerst? Ik geef je 6 originele en betaalbare tips.

Ikea Adventskalender

Adventskalenders, ik ben er gek op. Vooral als ze een beetje bijzonder zijn. Dat je daarvoor helemaal niet diep in de buidel hoeft te tasten bewijst de IKEA Adventskalender. Elke dag een bonbon, interactief met behulp van de app, cadeaukaarten erin, kortom echt waar voor je geld. Afhankelijk van het moment waarop je ‘m kocht en of je Family-member bent, was ie te koop van € 9,95 tot € 13,95. Als je dan ook nog bedenkt dat er twee cadeaukaarten inzitten met een totale waarde van tenminste € 10,- dan heb je ‘m dus eigenlijk bijna gratis. Ik ben fan en wil ‘m volgend jaar echt weer hebben. Koop jij ‘m volgend jaar ook?

Ikea Adventskalender
Ikea Adventskalender

Nieuwe kookboeken en tijdschriften:

  • Zero waste

    Krijg ik ineens via Instagram een privé-bericht met de vraag of ik een exemplaar van Zero waste wilde ontvangen. Ze waren benieuwd naar mijn mening. Ik kende het boek nog niet en ging gelijk googlen naar meer informatie. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en wilde graag een exemplaar ontvangen. Binnen de kortste keren plofte het boek bij ons op de mat.

    Bij het uitpakken zag ik het gelijk: dit is een mooi boek. Aansprekende en smaakvolle foto’s, overzichtelijke opmaak, fijn om door te bladeren. Maar Zero waste is meer dan een kookboek. Naast heerlijke recepten staat er veel achtergond en productinformatie in en krijg je tips over wijn-spijs pairing. Heel bijzonder is de toepassing van Augmented Reality. Scan met behulp van je smartphone of tablet afbeeldingen en bekijk receptvideo’s. Top gedaan!

    In eerste instantie verwachte ik vooral recepten met restproducten/afvalstromen. Zero waste heeft een iets andere benadering: in de recepten worden producten zoveel mogelijk in hun geheel gebruikt. Dus niet de lekkerste delen gebruiken en de rest weggooien maar koken zonder verspilling te veroorzaken. Verfrissende aanpak. Zo staat er bijvoorbeeld een recept in voor geroosterde perziken met een aromatische crème anglaise. Voor het aromatiseren wordt de kern van de abrikozenpit gebruikt. Geniaal, je moet er maar opkomen.

  • Binnenkort vertel ik in een aparte blogpost meer over Zero waste. Ik deel dan ook een fijn recept.

Zero waste
Zero waste
  • Delicious Kerst

    Naast de Kerst Allerhande haal ik ook altijd het Kerst magazine van PLUS, The big Christmas issue van Foodies Magazine en natuurlijk de Delicious Kerst in huis. Dit jaar hoefde ik er de deur niet voor uit. De Kerst Allerhande kreeg ik mee na afloop van eerdergenoemd event, op de Foodies heb ik een abonnement, PLUS magazine zat dit jaar tussen de reclame en de Delicious Kerst kreeg ik zowaar toegestuurd. Superleuk want nog voordat ie in de winkel lag plofte het magazine op de mat.

    Pompoensoep met miso, geroosterde knolselderijsalade, kip met vijgen-tomatenjam, tijm en laurier, krokante porchetta met amandelmelk en pastinaak, mascarponebombe met farmboos-kardemomsaus. Zoek je nog inspiratie voor het kerstmenu dan is dit helemaal jouw magazine. Inmiddels ligt het blad in de winkels dus haal ‘m in huis voordat ie uitverkocht is.

  • Delicious Kerst
    Delicious Kerst
  • Kleine hartige taartjes

    Vorig jaar schreef ik over Kleine taartjes. En nu is dan de lang verwachte opvolger uit: Kleine hartige taartjes. 65 recepten voor hartige tartelettes, quiches, cakes, madeleines en brioches. Allemaal gebaseerd op slechts 6 basisrecepten. Door te variëren met vullingen en toppings ontstaat een keur aan lekkere hapjes. Met het oog op de feestdagen wil je dit boek hebben.

    Voor elke borrel, brunch, etentje of what ever gelegenheid je ook hebt: in dit boek vind je het perfecte hapje. Quiche met courgette-geitenkaas, quiche d’automne, cake met geroosterde paprika en chorizo, briocherolletjes me rozemarijn en fleur de sel, madeleines met rode uit en spekjes. Loopt het water jou ook al in de mond? Ik heb nog niet de gelegenheid gehad om aan de bak te gaan dus binnenkort meer inclusief een recept.

  • Kleine hartige taartjes
    Kleine hartige taartjes
  • De kleine smaakmaker

    Via Deb’s Bakery and Kitchen won ik onlangs een leuk kookboekje. De kleine smaakmaker: 15 recepten met Hollandse garnalen. Zo’n kookboekje is wel aan mij besteed, ik ben gek op de Hollandse garnaal. Verse loempia met Hollandse garnalen, zilte bietensalade met mierikswortel en Hollandse garnalen en gefrituurde garnaaltjes met mosterdpoeder. Het lijkt me allemaal even lekker.

Voor de Kerst heb ik al een gerecht met Hollandse garnaaltjes in gedachten. Maar wellicht dat ik daarna de Hollandse garnalenpaté eens ga maken. Lijkt me zo lekker. 

Het kookboekje is gratis verkrijgbaar via het Nederlands Visbureau.

  • De kleine smaakmakerDe kleine smaakmaker

    Deel dit recept/artikel!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *