Kijkje in de keuken - november 2018 - Overetengesproken.nl

Kijkje in de keuken – november 2018

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen en natuurlijk via internet. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg af en toe producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

November was een drukke maar ook heel gezellige maand. Ik was druk met de voorbereidingen voor de decembermand maar tussendoor waren er ook volop geniet momentjes. Ik kreeg nieuwe producten toegestuurd, was aanwezig bij de Tony’s Fair 2018, viel in de prijzen bij een winactie en heb bij twee leuke restaurants gegeten. Kijk gezellig met me mee…

Restaurant Tabú Leiden

Sinds 19 november is Leiden een nieuw ‘Latin inspired’ restaurant rijker: Tabú. Enkele dagen daarvoor verzorgde Tabú een persdiner en mocht ik komen voorproeven.

Bij binnenkomst voel je gelijk de warme, vrolijke en hartelijke sfeer waar Latijns-Amerika om bekend staat. Op de menukaart staan gerechten uit diverse Zuid-Amerikaanse landen. Denk ik aan de Zuid-Amerikaanse keuken dan denk ik altijd aan grote stukken vlees maar Tabú heeft ook verschillende vegetarische en veganistische gerechten op de kaart staan. En die blijken heel verrassend. Want zeg nou zelf, heb jij al eens een broodjes pulled knolselderij gegeten? Ik heb ‘m nog niet geproefd maar ben zeker van plan dat nog een keer te gaan doen.

Gelukkig hoefden we tijdens het diner geen keuze te maken uit de uitgebreide kaart maar kregen we voor alle drie de gangen verschillende sharing platters geserveerd. Sharing platters zijn mixen van verschillende gerechten en speciaal bedoeld om te delen. Ideaal dus als je geen keuze kunt maken of juist graag veel gerechten wilt proeven. Naast lekker eten kan je bij Tabú ook terecht voor heerlijke, vers geshakete cocktails. De een zag er nog lekkerder uit dan de ander. Helaas moest ik nog rijden want anders had ik zeker een cocktail gedronken.

Ik heb een fantastische avond gehad met heerlijk eten. In onderstaande slideshow een impressie van wat ik die avond heb gegeten.

Voorgerechten - Restaurant Tabú LeidenHoofdgerechten - Restaurant Tabú LeidenDesserts - Restaurant Tabú Leiden

Restaurant glaswerk

Tijdens de Foodbloggerstour Den Haag waar ik je eerder over vertelde, was de laatste stop bij restaurant Glaswerk in de Binckhorst. De locatie zag er ontzettend leuk uit maar helaas moest ik eerder weg. Ik nam me voor samen met Michel terug te gaan en op 17 november hadden we een tafeltje gereserveerd.

Kiezen uit al die lekkere gerechten op een kaart vind ik altijd wel een dingetje en dus bestelden we een drie-gangen chefs menu. In afwachting van het eten genoten we van een mooie Zuid-Afrikaanse rode wijn: Buitenverwachting Meifort. Ik had er nog niet eerder van gehoord maar ik kan je die wijn echt aanraden. Erbij aten we knappend vers brood met gezouten boter. Chefkok Bas Hoog trapte af met een mooie amuse en bereidde heerlijke voor- en hoofdgerechten. Voordat we het dessert kregen werden we nog verrast met een soort van tweede amuse: een pré-dessert. We hebben superlekker gegeten en alles zag er zó mooi uit. Echt een aanrader en wij gaan zeker nog eens terug.

Amuse - Restaurant Glaswerk Den HaagVoorgerecht- Restaurant Glaswerk Den HaagHoofdgerecht - Restaurant Glaswerk Den HaagPré-dessert - Restaurant Glaswerk Den HaagDessert - Restaurant Glaswerk Den Haag

Mister Kitchen’s V-Burgers

Mister Kitchen heeft iets nieuws: V-Burgers. Dit zijn 100% vegan, vegetarische en biologische burgers. Er zijn geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd en dat proef je. Er zijn drie smaken: Thaise curry, kikkererwten en citroen en tot slot paddestoelen met kaas. Ik heb er inmiddels 2 geproefd en ze zijn heel erg lekker kan ik je verzekeren. Gebakken in de oven en tussen een echt hamburgerbroodje met lekkere toppings is het echt genieten. De Thaise curry burger combineerde ik bijvoorbeeld met gekarameliseerde ui, wat gemengde sla en een flinke dot sweet chili sauce. De kikkererwtenburger met citroen topte ik af met wat knoflooksaus en de paddestoelen en kaas burgers wil ik binnenkort met wat blauwe kaas gratineren onder de grill.

Mr Kitchen's V-BurgersMr Kitchen's V-Burger Thai curry

Tony’s Fair

Donderdagavond 29 november was ik samen met Machtelt Mostert te gast bij de Tony’s Fair 2018, het jaarFAIRslag feest van Tony’s Chocolonely. De avond begon met Serious Talks door verschillende gastsprekers. Heel indrukwekkend en inspirerend maar vooral het verhaal van Micheala de Prince bezorgde me kippenvel. Op Wikipedia staat kort haar levensverhaal beschreven maar als je het echte verhaal hoort…pfff, dat komt wel even binnen hoor!

De laatste spreker was Henk Jan Beltman van Tony’s. Hij had ons wat te vertellen…de missie van Tony’s wordt gehoord! AH en Barry Callebaut sluiten zich aan bij het Open Chain Platform van Tony’s. Een nieuwe stap op weg naar slavernijvrije chocolade is gezet. Vanaf maart komend jaar liggen de Delicata repen bij AH in de schappen. Wil je meer weten over chocolade en slavernij? In het Tropenmuseum in Amsterdam is to september 2019 de tentoonstelling BITTER Chocolate Stories te zien. 15 kinderen vertellen daarin het bittere verhaal achter de voor ons zo zoete chocolade.

En oh ja, Tony’s gaat verhuizen. Van Amsterdam naar de bakermat van de Nederlandse Chocolade: Zaandam. Pakhuis De Vrede gaat verbouwd worden tot fabriek en bezoekerscentrum.

Na afloop van de Serious Talks was er volop te eten bij de Foodtrucks, kon je Tony’s Unlimiteds laten maken en dansen op live muziek. Kortom, een fantastische avond.

Tony's Chocolonely 1Tony's Chocolonely 3Tony's Chocolonely 4Tony's Chocolonely 5Tony's Chocolonely 6Tony's Chocolonely 7Tony's Chocolonely 8Tony's Chocolonely 9

Vinada Gold

In mijn blogpost met tips voor extra lekkere feestdagen vertelde ik je over Vinada. Echte wijn maar gedealcoholiseerd en dus geschikt voor iedereen die geen alcohol drinkt. Naast de Sparkling Rosé hebben ze nu ook Sparkling Gold ofwel een witte bubbel met 0% alcohol. En mooi meegenomen: beide drankjes zijn ook nog eens caloriearm. De Rosé bevat 23 Kcal per 100 ml en de Gold slechts 20 Kcal. Dat wordt dus gezellig en onbezorgd proosten komende feestdagen!

Kijk voor de verkrijgbaarheid op de site van Vinada. Ook in steeds meer restaurants wordt Vinada geschonken dus vraag er gewoon naar.

Vinada Gold
Vinada Gold

John Altman

John Altman heeft een nieuwe smaak popcorn aan het assortiment toegevoegd: sweet cinnamon. En omdat te vieren kreeg ik een pakketje met alle drie de smaken thuisgestuurd. Popcorn eet ik vooral in de bioscoop. Om de popcorn in gepaste stijl te kunnen proeven hielden Michel en ik dit weekend een ‘movie night at home’. We keken thuis op de bank een gezellige film en op tafel stonden 3 bakjes popcorn. Welke ik het lekkerst vind? Ik ben en blijf een echte fan van zoute popcorn en dus won de seasalt het voor mij.

Wil jij de biologische popcorn van John Altman ook proeven? Hou dan komende week mijn social media-kanalen in de gaten want ik mag een pakket met drie zakjes weggeven.

John Altman Popcorn
John Altman Popcorn

Bonne Maman Adventkalender

Onlangs hield Bonne Maman op Instagram een winactie. Wat viel er te winnen? Een Adventkalender gevuld met 23 mini jammetjes èn een verrassing op 24 december. WoW, daar moest ik gewoon wel aan meedoen. Ik ben namelijk gek op de Bonne Maman jam, bewaar altijd hun potten omdat ze zo handig zijn als voorraadpot èn ik hou ook nog eens van Adventkalenders.

En laat ik nou één van de winnaars zijn!! Ik was zo blij toen ze lieten weten dat de kalender onderweg was. En sinds zaterdag staat ie te pronken op het dressoir. Dat wordt smullen komende tijd…

Bonne Maman Adventkalender
Bonne Maman Adventkalender

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *