Header Overetengesproken.nl
Kijkje in de keuken – mei 2020

Kijkje in de keuken – mei 2020

 |  Geen reacties
12 Shares

Time flies when you’re having fun. En zoals nu blijkt dus ook als je vooral aan huis gebonden bent vanwege alle Corona-maatregelen. Want jeetje, inmiddels is het alweer juni en hoogste tijd voor mijn terugblik op mei. Mei was een fijne maand met lange weekenden vanwege Hemelvaart en Pinksteren. We genoten volop van heerlijk weer, ik ontving fijne pakketjes en achter de schermen ben ik flink bezig geweest met de fotografie voor overetengesproken.nl. Vanaf deze week zullen jullie dat gaan zien. Kijk en lees mee met mijn belevenissen achter de schermen van overetengesproken.nl in deze nieuwe editie van Kijkje in de keuken – mei 2020 …

Luwia yoghurt

Dan gaat ineens de deurbel en staat er een schattig jute tasje met een flinke pot Luwia yoghurt erin op de deurmat. Dat was letterlijk en figuurlijk een heerlijke verrassing.

Luwia yoghurt is een 100% ambachtelijke yoghurt en wordt volgens eeuwenoude traditie langzaam gefermenteerd. De melk komt van grasgevoerde koeien en de fermentatieculturen worden door Luwia zelf gekweekt. Luwia yoghurt zit in glazen potten en schep je eruit. Die eerste schep uit de pot, dat is extra genieten. Je schept door de dikke romige laag bovenop en hebt vervolgens een ‘brok’ yoghurt op je lepel. Heerlijk!

Door de fermentatie (voorvertering) van de melk is de yoghurt rijk aan gezonde bacteriestammen (goed voor je darmen!) en zijn ze lichter verteerbaar geworden. Om die goede eigenschappen te krijgen moet de fermentatie wel op natuurlijke wijze hebben plaatsgevonden en niet kunstmatig in een fabriek. Ook is het belangrijk dat product niet op het laatst -vanwege de houdbaarheid- is verhit. Precies dus hoe Luwia haar yoghurt en labneh maakt. Leuk weetje: het fermenteren stopt niet. Dat gaat dus gewoon door tot de yoghurtpot leeg is.

Luwia yoghurt en labneh is te koop via hun webshop. Zeker eens bestellen want echt, je weet niet wat je proeft. Dit is yoghurt zoals yoghurt ooit bedoeld was voordat het in pakken in de supermarkt werd verkocht.

Luwia yoghurtLuwia yoghurtLuwia yoghurtLuwia yoghurtLuwia yoghurt

Nairn’s haverkoekjes en cracker

Vorige maand had ik al een fijn pakket van Nairn’s koekjes ontvangen en nu weer eentje, heerlijk! Wij zijn echt fan van de koekjes en crackers. De koekjes zijn glutenvrij, bevatten minder suiker en zijn echte smaakbommetjes. In het assortiment hebben ze koekjes in de smaken gember, chocolade met kokos, blauwe bessen met frambozen en naturel. De crackers zijn er in 2 smaken: naturel en met zaden.

Nairn’s gebruikt volkoren haver in de koekjes en crackers waardoor ze rijk zijn aan vezels. Ook zijn ze vrij van kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakstoffen en genetisch gemodificeerde ingrediënten. Tijdens het hele productie proces -van haverkorrel tot koekje- wordt er voortdurend gecontroleerd en getest op gluten. Zo is Nairn’s er zeker van dat de koekjes en crackers 100% glutenvrij zijn.

Nairn’s -verkrijgbaar bij AH- smaken heerlijk bij de koffie of thee maar wist je ook dat je er heel makkelijk een klein feestje van maakt? Top de koekjes af met wat slagroom, karamel en banaan en je hebt mini banoffee gebakjes. Ook heel lekker: maak wat labneh, schep er wat vruchtencompote op en serveer met Nairn’s koekjes en crackers om te dippen. Of beleg de crackers eens met wat hartig beleg en eet ze als 4-uur snack. Voorbeelden van lekker beleg zijn pesto, hummus en tomaat of rucola, tomaat en mozzarella.

Nairn’s haverkoekjes en crackerNairn’s haverkoekjes en crackerNairn’s haverkoekjes en cracker

Gro blended burgers en worsten

Minder vlees eten, ik ben er groot voorstander van. De productie van vlees heeft een grote ecologische voetafdruk en gaat gepaard met veel dierenleed. Minder vlees eten blijkt ook nog goed te zijn voor de gezondheid. En last but not least zijn vegetarisch gerechten ook nog eens heel erg lekker. Kortom, alle reden om te minderen of zelfs te stoppen met vlees. Maar hoe doe je dat? Het is natuurlijk wel een hele omschakeling.

Gro heeft nu iets nieuws op de markt gebracht: blender burgers en worsten. Het ziet eruit als vlees, het smaakt als vlees maar bestaat voor 40% uit duurzaam gekweekte oesterzwammen. Om ze testen kreeg ik een bomvolle maaltijd box toegestuurd. Ik maakte een zomerse stamppot met blended worst, pasta met stukjes blended hamburger en een blended burger in een pita broodje met tahin, sla en tomaat. Wij waren echt aangenaam verrast. De burgers en worsten zijn heerlijk gekruid en hoewel ze misschien iets droger zijn dan 100% rundvlees producten zijn ze meer dan voldoende sappig.

De blended burgers en worsten zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Jumbo.

Gro blended burgers en worstenGro blended burgers en worstenGro blended burgers en worstenGro blended burgers en worsten

YAYA Kombucha

YAYA Kombucha is biologische, gefermenteerde zoete thee. Door de fermentatie zit het vol probiotica en heeft het een verfrissende, licht zure en enigszins tintelende smaak gekregen. De eerste keer dat je het proeft is het misschien een aparte smaak maar daarna… Echt, ik vind het zo lekker. Drink kombucha puur of maak er een heerlijke mocktail mee. Voeg wat vruchtenshrub of gembersiroop toe, enkele stukjes fruit en een ijsblokje en je hebt in een handomdraai een feestelijk non-alcoholisch drankje.

YAYA Kombucha is verkrijgbaar in 5 smaken: original, ginger, hops, bleuberry en yuzu. Hoewel ik ze alle 5 erg lekker vind springt de blueberry met een vleugje munt er voor mij echt uit. Heerlijk om zo te drinken maar nog lekkerder al je er na het inschenken een blaadje munt en een paar blauwe bessen aan toevoegt.

YAYA KombuchaYAYA Kombucha


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie