Kijkje in de keuken - mei 2019 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – mei 2019

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen en natuurlijk via internet. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg af en toe producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van overetengesproken.nl.

In januari schreef ik dat onze lieve Zara ernstig ziek was geworden. Na flink wat ups and downs hebben we vorige week eindelijk haar behandeling kunnen afsluiten. Of ze genezen is valt niet te zeggen, de tijd zal dat moeten uitwijzen. We gaan uit van het beste en houden haar gewoon goed in de gaten. Terwijl we in de laatste fase van Zara’s behandeling zaten werd duidelijk dat Zazu’s knieën niet in orde zijn. Dit betekent twee zware operaties voor de kleine man. En alsof dat al niet rot genoeg was bleek er ook een gek plekje op zijn hiel te zitten. De artsen vertrouwden het weefsel niet dus hebben ze het weggesneden en voor onderzoek opgestuurd. Op dit moment zijn we in spannende afwachting van de uitslag.

Afgelopen twee weken heb ik door deze twee berichten flink last gehad om me goed te concentreren. Vandaar dat deze terugblik later dan normaal online is gekomen. Maar goed, in mei heb ik ook een hoop leuks meegemaakt dus lees snel met me mee…

Zazu
Zazu

Blogevent Astrid, Voerendaal

Eind mei organiseerde Astrid van BonApetit een asperge-event met Limburgse Löss asperges in de hoofdrol. Astrid bewoont namelijk samen met haar gezin de monumentale Hoeve Cortenbach en één van de producten die de Hoeve levert is de exclusieve löss asperge.

Uit het hele land had ze foodies uitgenodigd om naar Voerendaal te komen. Man, man, wat hebben we genoten. We werden ontvangen met Limburgse vlaai, deden een foodquiz met heuse stemkastjes, kregen een rondleiding door Hoeve Cortenbach en bekeken de asperge velden vol witte en groene asperges. We kregen uitleg over het verschil tussen groene en witte asperges. Groene en witte asperges groeien vanuit dezelfde plant, de kleur wordt bepaald doordat ze boven of onder de grond groeien. Asperges die groeien in van die afgedekte en opgehoogde bedden zien geen daglicht en blijven wit. Zodra ze hun koppie boven de grond steken kleuren ze groen. Astrid’s man gaf een demonstratie aspergesteken: dat is dus echt hard werken…

Hongerig en dorstig na de rondleiding werden we verrast met een bierproeverij, een workshop online marketing en lekkere hapjes. Alsof het nog niet genoeg was waren de tafels inmiddels mooi gedekt voor een heus asperge diner. De asperges waren zó lekker.

Moe en voldaan keerden we huiswaarts maar niet voordat we een fantastische goodiebag meekregen met uiteraard een bundel super verse Löss asperges erin. Een tip van mij: ben je toevallig in Zuid-Limburg ga dan vooral even bij de hoeve langs en koop wat asperges. Want echt, die löss asperges wil je geproefd hebben. Tot 24 juni zijn ze nog verkrijgbaar dus wees wel snel. En anders plan je gewoon nu alvast een uitje voor volgend jaar.

Asperge-event ontvangstAsperge-event groene löss aspergesAsperge-event groene löss aspergesAsperge-event Hoeve CortenbachAsperge-eventAsperge-eventAsperge-event bierproeverij Gulpener bierAsperge-event bierproeverij Gulpener bierAsperge-event bietenburgerAsperge-event groen asperges met hamAsperge-event fantastisch gedekte tafels voor het dinerAsperge-event fantastisch gedekte tafels voor het dinerAsperge-event wijn van wijngaard KruisboomAsperge-event aspergesoep met aerpelmikAsperge-event witte löss asperges met entrecoteAsperge-event wijn van GoedwinemakersAsperge-event dessert van kruisbessenijs, aardbeien, meringue en kersen sabayonAsperge-event Limburgs Puuneke als afsluiterAsperge-event alle foodies bij elkaar

Boeklancering Veel lekkers van Anna – Heel Holland Bakt

Velen hebben gezien hoe Anna Heel Holland Bakt won met haar tulpentaart. En onlangs presenteerde ze haar eigen boek: Veel lekkers van Anna. In het Ministerie van Defensie overhandigde ze het eerste exemplaar aan de minister, het tweede exemplaar was voor de Commandant Zeestrijdkrachten.

Lucky me: ik mocht aanwezig zijn bij de lancering. En ja hoor, ze had haar finaletaart opnieuw gebakken zodat we konden proeven. En niet alleen de tulpentaart stond klaar ook verschillende recepten uit haar boek had ze gebakken. Echt superlekker allemaal. Over al het lekkers in het boek en mijn ervaring met een recept lees je binnenkort meer…

Veel lekkers van Anna - BoeklanceringVeel lekkers van Anna - BoeklanceringVeel lekkers van Anna - BoeklanceringVeel lekkers van Anna - BoeklanceringVeel lekkers van Anna - Boeklancering

Perslunch restaurant Zout & Citroen, Oosterhout

Restaurant Zout & Citroen bestaat 5 jaar en vierde dat met een nieuw interieur en een nieuw logo. Hiermee onderstrepen Bran en Patricia Helleman ze hun eigen signatuur. Tijdens een perslunch mocht ik kennismaken met die signatuur: de klassieke Franse keuken gecombineerd met volle Oosterse smaken. Ook heel bijzonder: naast wijn-spijs combinaties besteedt de sommelier ook veel aandacht aan bier-spijs combinaties. In mijn blog over Zout & Citroen lees je meer over het restaurant en wat ik allemaal heb gegeten. Ik kan je alvast verklappen dat het echt super was, echt een aanrader om eens te gaan eten.

Restaurant Zout & Citroen - Oosterhout

Nederlands Bierproeffestival 2019

Tijdens warm zomer weer lust ik wel een paar slokjes bier. Maar verder ben ik niet zo’n bierliefhebber. En toen kreeg ik ineens een uitnodiging voor een masterclass Kaas en Bier gegeven door biersommelier, chef-kok en auteur Arvid Bergström en kaasspecialist Annelies van den Ende. Dat maakte me wel heel erg nieuwsgierig en dus toog ik samen met Michel naar de Grote Kerk in Den Haag om Het Nederlands Bierproeffestival 2019 te bezoeken en de masterclass bij te wonen. Het was zo ontzettend leuk en leerzaam en het heeft me de ogen geopend voor bier. Want echt, gecombineerd met heerlijke kazen drink in nu dus lekker een biertje mee.

In de Week van het Nederlandse Bier kan je een week lang op verschillende manieren kennismaken met Nederlands bier. De week opent met het Bierproeffestival: bij de aanwezige 45 brouwerijen waren in totaal 250 verschillende bieren te proeven. En allemaal Nederlands! Bij binnenkomst krijgt iedereen z’n eigen bierproefglas dat je op verschillende punten kunt omspoelen. Scheelt een hoop afval.

Tijdens de masterclass Kaas en Bier leerden we dat bier in tegenstelling tot wijn echt doorgeslikt moet worden om goed geproefd te kunnen worden. Reden: bier heeft een bittere component in de smaak en onze smaakpapillen voor bitter blijken achterin de mond, dicht bij de keel te zitten. Bier rond laten gaan in de mond zoals je met wijnproeven doet heeft dus niet veel zin. Oké, drinken dus dat biertje. Ook belangrijk bij de pairing van kaas en bier: des te intenser de kaas, des te intenser de maak van het bier mag zijn. In totaal proefden we 4 combinaties. En de tip die we meekregen: combineer eens een kaasplank met één speciaal biertje. Nu al zin in…

Nederlands Bierproeffestival 2019Nederlands Bierproeffestival 2019Nederlands Bierproeffestival 2019Nederlands Bierproeffestival 2019Nederlands Bierproeffestival 2019Nederlands Bierproeffestival 2019Nederlands Bierproeffestival 2019
</center

Tony’s Chocolonely estafette reep

Elk half jaar heeft Tony’s een nieuwe estafettereep. Dit keer is het witte chocolade met citroen en maanzaad crumble. Ik heb ‘m geproefd: echt lekker! Het kruimeldeeg met maanzaad is lekker crunchy en je proeft heel subtiel hinten van citroen. Ik hou wel van het frisse en prikkelende van citroen dus van mij had er iets meer citroen in gemogen. En in plaats van een half jaar is deze reep maar liefst een heel jaar verkrijgbaar. Als je ziet zeker meenemen en thuis van genieten bij een kop koffie of thee.

Tony's Chocolonely - estafettereepTony's Chocolonely - estafettereep

Ghee

Ghee of geklaarde boter is roomboter waar de eiwitten uit zijn gehaald. Niet alleen het verbrandingspunt is daardoor omhoog gegaan, ook de smaak is veel intenser geworden. Door het hoge verbrandingspunt is het in tegenstelling tot roomboter perfect te gebruiken voor bakken en braden op hoge temperaturen. Maar ook in brood en gebak smaakt het erg goed. Daar kan ik me wel iets voorstellen. Beurre noisette, wat ik heb gebruikt in mijn recept voor madeleines, is niet geklaarde, bruine boter en is ook al zo lekker. Ghee wordt echter voordat het bruint gefilterd/geklaard om de gestolde eiwitten te verwijderen.

Ik heb nog niet eerder gebakken met ghee. Maar nu ik van Ghee Easy deze potten heb gekregen ga ik dat binnenkort toch echt eens doen. Leuk weetje: in de Ayurveda wordt ghee als erg gezond beschouwd. Dat maakt het helemaal fijn om ghee in baksels te gebruiken: net even iets minder ongezond gebak.

Ghee

I am Bart’s

Bart Veldkamp, de schaatser met meerdere gouden medailles, heeft tijdens zijn schaatscarrière altijd goed op zijn voeding gelet. Ook nu hij niet meer schaatst is hij met voeding bezig. Samen met zijn moeder, die voedingsdeskundige is, ontwikkelde hij I am Bart’s – Bites. Heerlijk tussendoortjes die volledig verantwoord zijn. Biologisch, vrij toegevoegde suikers, gluten, noten en lactose maar wel vol vitamines, mineralen, vezels en spoorelementen. Kortom, een tussendoortje waar je ook energie van krijgt.

I am Bart’s is verkrijgbaar in drie smaken: red fruit, chocolate en espresso. De red fruit was echt mijn favoriet. Omdat ik niet zo van de espresso ben heb ik die lekker door manlief op laten eten.

I am Bart's - BitesI am Bart's - Bites

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Dat is een best intensieve maand geweest zeg! Genoeg afleiding voor de zorgen van de poezen kinderen. Hopelijk snel goed nieuws!