Kijkje in de keuken – maart 2020
Wat een bizarre maand hebben we achter de rug! Keken we eerst met z’n allen uit naar de lente, zitten we nu ineens binnen en komen we zo weinig mogelijk buiten. Maar goed, we weten waar we het voordoen: onze eigen gezondheid en die van anderen, dat is wat nu telt. Op terrasjes zitten komt later wel weer. Vandaag blik ik terug op een ondanks alles hele fijne maand maart. Ik serveerde thuis een sterrenmenu van Ron Blauw*, nam een fantastische koekenpan van BK in gebruik, maakte kennis met veel nieuwe producten en deed een DNA test om mijn stofwisselingstype te laten bepalen. Kijk en lees mee met mijn belevenissen achter de schermen van overetengesproken.nl in deze nieuwe editie van Kijkje in de keuken – maart 2020 …
Cook like a Chef
Vorige maand schreef ik dat Cook like a Chef een nieuwe dinerbox introduceerde: het Lente-Liefdesmenu van Ron Blaauw van Ron Gastrobar. Een 3-gangen sterrenmenu thuisbezorgd in een box. Juist in deze dagen dat alle horeca in Nederland is gesloten is zo’n box ideaal. Op het door jou gewenste moment wordt de dinerbox bij je thuis bezorgd. Perfect gekoeld, alles keurig verpakt per gang en uiteraard voorzien van duidelijke instructies. Zoals je hebt kunnen lezen waren Michel en ik al fan nadat we de Kerstbox in december hadden getest, de dinerbox van Ron Blaauw heeft dat alleen maar bevestigd.
Het voorgerecht was sashimi van zeebaars, soja tapioca, wasabi crème, sesam en emping. We hoefden alleen maar de sashimi netjes op de borden te leggen en te garneren met de verschillende toppings. Ik had nog niet eerder sashimi van zeebaars gegeten en wat was het een fijne kennismakeing. De combinatie met soja tapioca en wasabi crème was echt super: we hebben zitten smullen.
Voor het hoofdgerecht van piepkuiken, doperwt crème, doperwten, baharat jus en peterselie olie moesten we wel aan de kook. Nou ja aan de kook: het vlees moest afgebakken worden en de doperwt crème, doperwten en jus verwarmd. Easy does it en een kwartiertje later serveerde ik het hoofdgerecht. Op basis van de beschrijving had ik vooraf nog even twijfel of het wel genoeg zou zijn. Ja, dus het waren echt prima porties.
Het nagerecht was ook weer een kwestie van mooi dresseren op een bord en serveren. De miserable taart met parfait van gezouten karamel, chocolade- en sinaasappelsaus was een meer dan fijne afsluiting. Na afloop bleven we nog gezellig aan tafel zitten met een kop thee erbij. Opnieuw hebben we met de dinerbox van Cook like a Chef genoten van een gezellig en lekker etentje bij ons thuis.
Echt, zo’n dinerbox van Cook like a Chef is een aanrader om eens te proberen. Zeker nu, nu we niet uit eten kunnen. Met de dinerbox geniet je thuis van een sterrendiner en steun je de chefs. Nog enkele tips:
1) Lees van te voren de instructies goed door zodat je tijdens het voorgerecht alvast de oven voorverwarmd en de miserable taart en parfait uit de vriezer haalt. Zorg ook dat je de ingrediënten voor het hoofdgerecht op tijd op kamertemperatuur laat komen.
2) Wij hadden nog voldoende wijnen liggen maar wil je jouw etentje echt helemaal afmaken bestel dan ook de door de chefs geselecteerde bijpassende wijnen.
De Cook like a Chef dinerboxen zijn verkrijgbaar van verschillende chefs:
3- en 5-gangenmenu Jonnie Boer – de Librije***
“Kaviaar eitje” signature amuse Jonnie Boer – de Librije***
4- en 5-gangenmenu Erik van Loo – Parkheuvel**
3-gangenmenu Ron Blaauw – Ron Gastrobar*
3-gangenmenu Menno Post – Restaurant Olivijn*
3-gangenmenu Brass boer – Jonnie Boer van de Librije*** i.s.m. de chefs van Brass boer
3-gangen vegetarisch menu – Maik Kuijpers (voormalig chef van De Librije) en Eric Pekel
BK induction ceramic koekenpan
Eind van de maand had ik een event van BK in de agenda staan. BK is een oude vertrouwde voor mij. Mijn moeder gebruikte BK pannen en ik ook. Evengoed keek ik erg uit naar het event waarin we meegenomen zouden worden in de wereld van de BK-pannen. Aansluitend zou een kookexpert ons alles vertellen over de techniek van inductiekoken. Super interessant want laten we eerlijk zijn: inductie koken is het koken van de toekomst. Het is dat mijn keramische plaat het nog prima doet maar het liefst zou ik nu al overstappen op inductie.
Door de verscherpte corona-maatregelen moest het event worden afgezegd. Super spijtig natuurlijk maar wat een verrassing toen ik vervolgens een mooie BK induction ceramic ø 24 cm koekenpan inclusief mrs. gripper opgestuurd kreeg. Door de RVS hangreep kan de pan zelfs tot 400ºC in de oven worden gebruikt. Ik heb de pan gelijk uitgeprobeerd en bakte er een omelet met courgette en rozemarijn in. Ik was echt overdonderd: de omelet heeft geen seconde aan de bodem vastgeplakt gezeten ondanks dat ik spaarzaam olie gebruikte. Egaal gekleurd, volledig gaar en met het grootste gemak gleed ie uit de pan. En de pan zelf? Die was zo goed als schoon, geen aanbaksel op wat ook op de bodem. Even afspoelen en hoppa, de kast in. Het is nu al mijn favoriete pan, sterker: ik wil de hele serie inclusief wokpan gaan bestellen…
Foodpost
Australian Easter Eggs
Een stukje chocolade is altijd al een goed idee maar in deze bizarre tijden smaakt het nog net even een stukje lekkerder vind ik. En met de Pasen zo vlak voor de deur heeft Australian weer een fijn assortiment chocolade eieren. Kleine eitjes, iets grotere eitjes of zelfs eieren van maar liefst 17 cm hoog. Met stroopwafelvulling, praline en crunchballetjes, gesuikerde eitjes of belegd met notenmelange. Zeg daar maar eens nee tegen.Gelukkig hoefde ik geen nee te zeggen toen ik van Australian wat lekkers mocht uitzoeken. Mijn oog viel op de 16-pack goldbox Eggsclusive Easter eggs. Een mooie doos met 16 gevulde en gesuikerde chocolade eieren. De melkchocolade eitjes zijn gevuld met romige praline en crunchballetjes, de pure eitjes hebben een vulling van witte chocolade en pistache en in de witte eitjes zitten heerlijke stukjes nougat. Vooral de vulling van witte chocolade en pistache deed me het water in de mond lopen.
En het mooie is: ik mag zo’n zelfde doos chocolade eitjes weggeven. Morgenmiddag gaat de winactie op mijn Facebook en Instagram van start. Wil jij nu al kans maken, laat dan in een reactie onderaan deze blogpost weten welke smaak jou het lekkerst lijkt. Voor een extra lootje in de pot reageer je vanaf morgen ook onder mijn posts op Facebook en Instagram.
Lima Drinking Vinegar
Gefermenteerde hapjes en drankjes, ik ben er dol op. Natuurlijk vanwege de smaak maar ook omdat goed is voor onze gezondheid en de weerstand ondersteunt. Kefir, kombucha, zuurkool en bijvoorbeeld zure zuivel zijn allemaal voorbeelden van gefermenteerd voedsel. Laatst vertelde ik je al over tsukémono, een eeuwenoude Japanse fermentatietraditie, en deelde ik een fijn recept voor een kort gefermenteerde pickle….
Terwijl ik bezig was met dat recept hoorde ik dat Lima drinking vinegars aan het assortiment had toegevoegd. Als we iets goed kunnen gebruiken op dit moment zijn het gezonde drankjes. Superleuk dat ik daags daarna een pakket met de drie verschillende smaken erin ontving: granaatappel, appel en gember-kurkuma. Je kan ze puur drinken maar dat vind ik zelf net iets te heftig. Verdund met water krijg je een heerlijk friszuur, licht tintelend drankje. Voeg een klein beetje honing of agavesiroop toe en het zure is er vanaf. De vinegars zijn ook prima geschikt om een vruchten schrub mee te maken.
De Lima drinking vinegars zijn 100% vegan, biologisch en zonder toegevoegde suikers.
Moving Mountains
Moving Mountains is een Nederlands food-tech bedrijf met innovatieve vleesvervangers. Hun doel: vleesloze burgers en worstjes met dezelfde beleving als de vleesvariant. Door champignons, tarwe, soja en erwtenproteïnen te combineren zijn ze erin geslaagd burgers en worstjes te maken met de sappigheid, de vezelachtige textuur en het uiterlijk van echt vlees. Met wat bietensap voor de kleur en een beetje kokosolie voor het echte mondgevoel zijn de producten geschikt voor vegetariërs, vegans en flexitariërs.
Michel en ik mochten de proef op de som nemen. Wij eten graag vegetarisch maar eerlijk is eerlijk: wij zijn niet zo van de vleesvervangers. Maar de burgers van Moving Mountains hebben ons echt positief verrast: de kleur, de structuur en de smaak waren top! Ook het bakken ging prima. Geen geplak aan de pan wel een mooi bruin gebakken burger. De burgers van Moving Mountains zullen zeker vaker bij ons op tafel komen.
Boekenpost
-
Broodjes uit eigen oven, zoet & hartig – Levine van Doorne
Brood bakken, zeker nu we dezer dagen toch veel thuis zijn, is super leuk om te doen. In haar derde boek leert Levine van Doorne je dit keer kleine broodjes bakken. Zoet, hartig, wit, bruin en kleurrijk, de recepten zijn heel divers. Ik ontving het boek van de uitgever en ging er gelijk mee aan slag. In mijn review lees je er alles over èn deel ik het recept voor opgerolde broodjes met serranoham.
-
Het bourgondische Bourgondische bitterballenboek – Ilona de Wit
Tijdens een bitterballenborrel bij Ilona thuis proefde ik verschillende smaken bitterbalen. Allemaal door haar zelf bedacht en gemaakt. Echt onwijs lekker. Mijn favoriet was de chorizo, paprika en lent-ui bitterbal. Het recept stond al op haar website maar staat vanaf nu ook in haar bitterballenboek. Ik heb ‘m gekocht nog voordat ie officieel uitkwam en had ‘m dus gelijk afgelopen vrijdag op de mat liggen.
Puur met witte chocolade en pistache lijkt mij geweldig!
Precies, daar viel ik dus ook voor. Leuk dat je meedoet.