Kijkje in de keuken – maart 2019
Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen en natuurlijk via internet. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg af en toe producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.
Tjonge, wat heb ik deze maand met een hoop nieuwe smaken en producten kennis mogen maken. Superleuk natuurlijk en daar laat ik jullie graag van mee genieten. Lees dus snel mee…
mymuesli
Met het oog op de paasdagen heeft mymuesli een set muesli-mini’s uitgebracht. In een doos zitten 6 mini’s van 50 gr in de smaken Berry Coconut Choc (vegan), Superchoc en Aardbei Limoen. Ideaal om je paaltafel mee op te leuken want de kokers zijn in vrolijke paaskleuren uitgevoerd. Mijn favoriet is Aardbei Limoen, verrassend fris door de stukjes limoen in de muesli. Strooi een busje muesli over wat kwark, yoghurt of gebruik Nilk, een heerlijke lactosevrije en vegan drank. Top af met wat vers fruit en je hebt een gezond en lekker ontbijt. Nilk is verkrijgbaar in de smaken kokos, amandel en melk. Ook ideaal om overnight oats, havermout of smoothies mee te maken.
Rode wijn uit Puglia, Italië
Van Budgetwijnen.nl kreeg ik twee flessen I Muri Negroamaro uit 2017 toegestuurd. Rode Italiaanse wijn uit Puglia met een alcoholpercentage van 13,5%. Die wilden we natuurlijk niet te lang laten liggen en dronken de eerste fles tijdens de borrel met een blauwe kaasje erbij. Mooi rood van kleur met een volle maar tegelijk ook heerlijk zachte smaak, echt even genieten zo op de zondagmiddag. De volgende fles drinken we binnenkort bij een mooi stuk rosbief of misschien wel bij een Scandinavische mac ’n cheese. Deze wijn is bij uitstek geschikt om geschonken te worden bij mooi vlees, pasta en kaas(plankjes).
De normale prijs van een fles I Muri Negroamaro is € 7,95, bij Bugetwijnen.nl bestel je voor een fles € 6,45.
The Pepper Trail en curry van Chai ’n Masala
Vorige maand schreef ik enthousiast over de Indian Cooking Lunch en de mooie goodiebag vol lekkers. Deze maand ben ik samen met Michel terug gegaan naar The Pepper Trail om hem ook kennis te laten maken met het heerlijke eten daar. Doorgaans kies ik graag gerechten die ik nog niet eerder heb gegeten. Deze keer koos ik voor de gerechten die ik tijdens de lunch had geproefd, dat betekende 3 hoofdgerechten voor 2 personen en alles ging schoon op. Het was weer zo lekker. We hadden een fantastische avond en Michel is net zo enthousiast als ik ben.
Een week later maakte ik met de butter chicken curry uit de goodiebag thuis een heerlijke maaltijd. Ik hoefde alleen wat kip toe toevoegen, rijst te koken en er een komkommer raita bij te maken en klaar was ik. De andere curry brandt in mijn keukenkastje want oh, wat heb ik zin om die ook te maken. Ik wacht er alleen nog even mee want ik wil het met homemade paneer maken. Niet dat dat moeilijk is maar ik wil er graag even de tijd voor nemen zodat ik het recept voor homemade paneer daarna met jullie kan delen.
Happy Tosti Delft Joorkitchen
Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees had Joor van JoorKitchen een ‘eigen’ tosti bij Happy Tosti in Delft. In samenwerking met Quorn ontwikkelde ze speciaal voor deze week een heerlijke tosti: Spring is coming. Rijk gevuld met Quorn kipfilet, zachte geitenkaas, komkommer, gemarineerde rode ui en chilisaus. Ik heb de tosti geproefd bij Happy Tosti Delft: superlekker. Die gemarineerde ui in combinatie met de Quorn en geitenkaas maakt de tosti echt heel speciaal.
Heb jij ‘m niet kunnen proeven? Je kunt ‘m gelukkig ook thuis maken, het recept staat op Joor’s website. Echt een aanrader om te maken! En kijk dan ook eens verder rond, ze heeft heerlijke recepten voor elk moment van de dag. Ook een aanrader is Happy Tosti Delft. Super gezellige zaak en ze serveren daar een fantastische Guilty choco: warme Tony’s met slagroom, koekkruimels en caramel.
Ekomenu
Eerder deze maand schreef ik al een blogpost over mijn ervaringen met de maaltijdboxen van Ekomenu en een heerlijke recept gedeeld. Voor degenen die de post hebben gemist nog even een korte terugblik. Halverwege de maand ontving ik 3 maaltijdbozen van Ekomenu. Volledig biologische maaltijden voor, in dit geval, 2 personen. Ik koos voor vegetarische menu’s en twee daarvan waren zelfs vegan. Dit was mijn eerste kennismaking met maaltijdboxen maar ik ben gelijk fan. Tjonge, wat is dat leuk en lekker.
Vega special Foodies
Vanwege de Nationale Week Zonder Vlees kreeg ik van Foodies Magazine de special Lekker Vegetarisch toegestuurd. Wij eten al veel vegetarisch maar zo’n week schud je toch weer even wakker. Vlees veroorzaakt door de intensieve en grootschalige productie enorm veel dierenleed en is verre van duurzaam. Vegetarisch eten is het duurzame en verantwoorde antwoord hierop. Dat eten zonder vlees enorm in opmars is blijkt wel uit de vele vegetarische en vegan kookboeken die er verschijnen. Deze special van Foodies Magazine doet ook een flinke duit in het zakje: er staat zoveel lekkers in. Ik heb er inmiddels al verschillende gerechten uit gemaakt, de bonenburger van de cover staat binnenkort op de planning.
De special is voor € 7,99 (€ 10,49 incl. verzendkosten) online te bestellen.
Andros So Good & Veggie
De kokosyoghurt en het hazelnootdessert van Andros zijn 100% plantaardig, gluten- en lactosevrij, zonder dierlijke ingrediënten en vrij van soja en conserveermiddelen. Kortom, een alternatief voor iedereen die om welke reden dan ook geen zuivel kan, wil, of mag eten. Maar is het ook lekker? Ik kreeg een verpakking naturel kokosyoghurt en een verpakking hazelnootdessert toegestuurd. De yoghurt blijkt gemaakt te zijn van kokosmelk, het dessert is op basis van amandelmelk. En ja, het is echt heel erg lekker. De yoghurt smaakt echt naar kokosmelk. Dat was bij de eerste hap even wennen omdat ik de smaak van yoghurt en kokosmelk niet direct met elkaar associeer. Ik combineerde de yoghurt met granola en dan voegt die kokos smaak echt wat toe, heerlijk! Over het hazelnootdessert kan ik kort zijn: vol, zacht en romig van smaak, yummm.
So Good & Veggie is verkrijgbaar bij Jumbo en Coop. De kokosyoghurt is er in de varianten naturel, aardbei, perzik en zwarte bes-framboos (4 x 100 gr). Het dessert is verkrijgbaar in de smaken vanille, hazelnoot en chocolade (2 x 120 gr).
Arabische en Mediterrane keuken van Fairtrade Original en SOUQ
De maand maart trapte ik af met een bezoek aan Amsterdam. Fairtrade Original en Nadia en Merijn’s SOUQ lanceerden samen hun Arabisch Mediterrane keuken. Fairtrade Original heeft 6 nieuwe kruidenpasta’s om shakshuka, Marokkaanse gehaktballetjes en bijvoorbeeld groente couscous te maken. In het land van herkomst worden de kruidenpasta’s onder eerlijke condities gemaakt. Het is nog niet zover maar er wordt ook hard gewerkt om de pasts’s biologisch gecertificeerd te krijgen.
Nadia en Merijn introduceerden onder de naam SOUQ authentieke harissa (in 3 smaken!), oranje bloesem en rozenwater, verschillende soorten couscous, Libanees flatbread, tahin en kruidenmengsels als za’atar, ras el hanoet en dukkah. Alle producten worden volgens authentieke recepten bereidt en zijn 100% vrij van toevoegingen. Alles is precies zoals je het ook in de Arabische en Mediterrane landen zou eten.
De gelanceerde producten zijn verkrijgbaar bij AH en staan in het Mediterrane schap. Met het oranje bloesem water ben ik thuis gelijk aan de slag gegaan, het recept voor een heerlijke sinaasappellimonade staat inmiddels online. En binnenkort volgt nog meer lekkers…
Oh wow! March seemed so interesting for you, loved your summary and experiences!
Ahhh, thank you so much. I really enjoyed March!