Kijkje in de keuken - juni 2020 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – juni 2020

En dan zijn we alweer halverwege het jaar. Echt bizar hoe snel de tijd gaat. Altijd fijn om dan even een momentje te pakken en terug te blikken op de voorbije maand. En dat was weer een fijne maand. We genoten van een luxe 3-gangen diner verzorgd door de chefs van Brass Boer Thuis, smulden van een kaviaar eitje van De Librije en proefden de kaasschnitzel van Vivera gevuld met Beemster kaas. Voor het eerst schrapte ik zelf Opperdoezer Ronde en tussendoor dronk ik 3 heerlijke Sparkling waters van Soof. Ik ontving bijzondere borrelschaaltjes, kreeg super de luxe beukenhouten deegrollers waar ik onwijs blij mee ben en geheel onverwacht sloten we de maand af met een weekendje weg op Texel. Kijk en lees met me mee in deze nieuwe editie van Kijkje in de keuken – juni 2020…

Gastrofarm Op Oost

Krijg ik op zondag een appje van Valerie: over een kleine 2 weken gaat Op Oost officieel open. Komen jullie proefslapen? Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Volgende dag oppas voor de katten geregeld en zaterdagochtend zaten we in de auto onderweg naar Texel.

In november waren we getuige van de eerste werkzaamheden aan Gastrofarm Op Oost. Al die maanden volgden we vol belangstelling de voortgang. En nu zetten Valerie en Joram dan echt de punten op de i van wat ooit begon als hun droom. We waren zo benieuwd…

Michel en ik werden super hartelijk ontvangen en naar onze suite gebracht. Door de natuurlijke en rustgevende kleuren en materialen is de sfeer heerlijk beachy geworden, we voelden ons gelijk thuis. Naast de waterkoker lag een mooi boek over wildplukken. Ideaal, zo konden we gelijk de pluktuin in en de lekkerste kruiden uitzoeken om thee mee te zetten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boekje niet heb gebruikt. Niet dat ik nou over zo’n enorme kennis over wildplukken beschik maar ik had naast het kippenhok al mooie citroenverbena of verveine gespot. Mijn tante in Frankrijk leerde mij dit plantje kennen en sindsdien is het mijn favoriet om thee mee te maken. 

Gastrofarm Op OostGastrofarm Op OostGastrofarm Op Oost

’s Avonds hebben we een fijne wandeling door de duinen gemaakt en zijn we nog even een kop thee gaan drinken bij Michel’s zus die op het eiland woont. Bij terugkomst op de kamer waren de bedlampjes alvast aan gedaan en stonden er schaaltjes met truffels en verse aardbeitjes voor ons klaar. Erg lekker en heel attent.

Hoewel ik een moeilijke slaper ben heb ik heerlijk gelegen èn goed geslapen op de bedden van cocomat. Comfortabel, warm en toch ook ademend. Vanwege de corona-maatregelen wordt het ontbijt voorlopig op de kamer geserveerd. Met een zacht klopje op het raam werd ons ontbijt geserveerd: in een picknickmand met kopje verse koffie ernaast. 

Gastrofarm Op OostGastrofarm Op OostGastrofarm Op Oost

Gastrofarm Op Oost is een heerlijke plek geworden om te genieten en te relaxen. Kom tot rust in de sfeervolle suites, verwonder je over al het moois en lekkers in de pluktuin, ga zitten op één van de bankjes en luister naar de geluiden van de natuur. Loop vanuit je suite in 5 minuten naar de waddendijk en geniet van prachtige vergezichten. Verken Texel, waai uit op de stranden, maak lange wandelingen door duinen en bossen. Of ga met Joram of Valerie op zilt avontuur en kom meer te weten over de Texelse oesterhistorie, raap samen oesters, open ze en geniet. Verser dan zelf geraapt krijg je ze niet…

Leuk detail: de zeep en douchegel in de badkamer is homemade met kruiden uit de tuin, 100% vegan en ruikt echt super lekker. Wil je dat thuis ook? Koop dan een stuk zeep voor thuis of nog leuker volg de workshop waarin je leert je eigen wellness producten te maken met kruiden uit eigen tuin.

Gastrofarm Op Oost - Een heerlijke stek om er even helemaal tussenuit te zijn. Geniet van de mooie farm suites en fantastisch eten in restaurant Kook Atelier.
Gastrofarm Op Oost

Vanaf eind juli opent ook restaurant Kook Atelier haar deuren en is Op Oost compleet. Een vernieuwd concept, koken op open vuur en een hout gestookte steenoven. Als je van culinaire escapes houdt is Op Oost een must om naartoe te gaan…

We zijn uit en thuis 24 uur weggeweest maar het voelde als een hele vakantie. Meer weten over Gastrofarm Op Oost? Lees mijn blog over Op Oost of ga rechtstreeks naar de website van Op Oost.

Cook Like a Chef

Het moge inmiddels duidelijk zijn: wij zijn fan van de sterrenmenu’s van Cook Like a Chef. Deze maand proefden we het 3-gangen menu van Brass Boer Thuis en het Kaviaar eitje van De Librije. En wat hebben we weer zitten smullen.

Brass Boer Thuis menu
Brass Boer Thuis is het zusje van De Librije en gevestigd in Zwolle. Zowel de chef-kok als de restaurantmanager werkten voordat ze met Brass Boer Thuis begonnen bij Brass Boer Bonaire en De Librije. Je begrijpt, met lekker eten en een fijne ambiance zit het wel goed. De ambiance van Brass Boer Thuis hebben we natuurlijk niet ervaren maar de smaken des te meer. Elke hap was een feestje en de ‘proef jij dit ook’, ‘ohh merk je die nasmaak’ en ‘zo dan dit is echt lekker’ gingen keer op keer over tafel.

We begonnen met een cocktail van Hollandse garnalen in zoetzure rode ui als voorgerecht. Alles was weer tot in de puntjes voorbereid, ik hoefde alleen nog de borden netjes op te maken. Voor het hoofdgerecht bakte ik de eendenbout krokant af en verwarmde de aardappelpuree samen met de artisjok en dragonsaus in een ander pannetje. Nog geen 15 minuten later zette ik de borden op tafel zaten we te genieten. 

De Librije - Brass Boer Thuis menuDe Librije - Brass Boer Thuis menuDe Librije - Brass Boer Thuis menu

Voordat ik aan het hoofdgerecht begon had ik de aardbeitjes voor het nagerecht alvast in de marinade van rabarbersap gezet. Ik hoefde ze daarna alleen nog met de kokosparfait, pandanmousse en rabarber mooi te rangschikken op de borden. Nog wat toefjes muntgel en wat atsina cress erbij en genieten maar. In de YouTube video die ik maakte zie hoe mijn mise en place voor de gerechten eruit zag.

Kaviaar eitje De Librije
De volgende dag genoten we tijdens de borrel van het Kaviaar eitje van De Librije. Wat een spektakelstuk is dat. Krokantjes van aardappel, eiercrème, aardappelsalade en bieslook. Je bouwt het in laagjes op in een gouden eierschaal. Tot slot top je het af met 10 gram echte kaviaar per amuse. Zo mooi, zo chic en zo waanzinnig lekker. Heel bijzonder en een unieke ervaring om zo’n delicate amuse thuis in elkaar te mogen zetten.

Heb je iets speciaals te vieren, zoek niet verder en bestel zo’n Kaviaar eitje. Je maakt gegarandeerd indruk!

Kaviaar eitje De Librije
Kaviaar eitje De Librije

De Cook like a Chef dinerboxen zijn inmiddels verkrijgbaar van verschillende chefs:

  • 3- en 5-gangenmenu Jonnie Boer – de Librije
  • Kaviaar eitje signature amuse Jonnie Boer – de Librije
  • 4- en 5-gangenmenu Erik van Loo – Parkheuvel
  • 3- en 4-gangenmenu Edwin Vinke – De Kromme Watergang
  • 3-gangenmenu Ron Blaauw – Ron Gastrobar
  • 3-gangenmenu Menno Post – Restaurant Olivijn
  • 3-gangenmenu Brass Boer Thuis – Jonnie Boer van de Librije i.s.m. de chefs van Brass boer
  • 3-gangen vegetarisch menu – Maik Kuijpers (voormalig chef van De Librije) en Eric Pekel

Benieuwd naar mijn ervaringen met eerdere dinerboxen? Ik schreef laatst een roundup over 3 boxen – 5 chefs.

Vivera kaasschnitzel met Beemster kaas 

Vivera en Beemster kaas hebben onlangs de handen ineengeslagen en een heerlijke kaasschnitzel ontwikkeld. Gebakken is de schnitzel krokant aan de buitenzijde en binnenin gevuld met een zachte crème van extra belegen Beemster kaas. Wij mochten de proef op de som nemen en kregen een maaltijdbox thuisgestuurd met alles erin om een fijne salade met kaasschnitzel te maken.

Dat er Beemster kaas in de vegetarische kaasschnitzel zit is niet geheel toevallig. Traditioneel wordt kaas immers gestremd met stremsel uit de maag van een gedood kalf. Kaas is dus niet vegetarisch! Onlangs heeft Beemster de keuze gemaakt over te stappen op vegetarisch stremsel. Hiermee is Beemster kaas dus 100% vegetarisch verantwoord. Ik vind het zo tof dat Beemster als grootste en meest duurzame A kaasmerk in NL nu 100% vegetarisch is!

En die kaasschnitzel? Die is dus gewoon echt lekker. Wil jij net zo genieten als wij hebben gedaan? Kook dan wat krieltjes gaar en voeg op het laatst wat sperziebonen en doperwten toe zodat die ook gaar worden. Giet de aardappels en groenten af zodra alles gaar is en stoom droog. Maak ondertussen een dressing van mosterd, olie, azijn en wat zout en snij een handje radijsjes in hele dunne plakjes. Meng de dressing met de radijsjes, aardappels en groente, hussel er flink wat rucola door en maak af met fijngesneden dille. Schep de salade op de borden en leg er een gebakken kaasschnitzel naast. Eet smakelijk!

Vivera Beemster kaasschnitzelVivera Beemster kaasschnitzelVivera Beemster kaasschnitzel

Soof

Soof Drinks, ik dacht gelijk aan de film. Het blijkt dus ook een merk voor 100% natuurlijke siropen en frisdranken van uitsluitend fruit, groenten en kruiden te zijn. Ik ontving een set blikjes Soof Sparkling om te proeven. Ik keek dus gelijk ook achterop om de ingrediënten te checken. En inderdaad er zit echt alleen maar fruit, kruiden en bruiswater in.

De eerste smaak die ik proefde was appel, peer, roos en kardemom. Wow, wat een smaakexplosie en het bruiswater is heel licht en zacht. De dagen erna proefde ik samen met Michel de smaken appel, citroen, munt en friszure appels, bessen, lavendel. Stuk voor stuk heel verfrissend en dorstlessend. Welke ik het lekkerst vond? Hmm, lastig. De appel, peer, roos en kardemom vond ik heel bijzonder van smaak. De appel, citroen, munt was weer heel verfrissend en ik kreeg gelijk visioenen van yoghurtijs met deze smaak. Ik weet het zeker, ik vaker drinken.

Naast de drie smaken Soof Sparkling hebben ze ook 5 verassende smaken siroop. Ideaal om een glas water een licht smaakje te geven, fijne cocktails mee te maken of als zoetoostof in een schaaltje yoghurt te gebruiken. De blikjes en siropen zijn verkrijgbaar bij onder meer de groothandels, Marqt, G+W, Jumbo City en online via Crisp. Daarnaast kan je ze natuurlijk ook bestellen via de webshop van Soof.

Soof Sparkling WaterSoof Sparkling Water

Opperdoezer Ronde + Challenge

Vanaf 1 juli liggen ze weer in de winkels: de nieuwe oogst Opperdoezer Ronde aardappels. Om de smaak alvast te pakken te krijgen kreeg ik een kilo vers geoogste Opperdoezers toegestuurd. Vers van het land, het zand zat er zelfs nog aan.

En wat doe je met zulke verse aardappels? Schrappen natuurlijk! Niet met een doorsnee aardappelmesje maar met een echt schrapmesje. Loeischerp en met een licht rond, hol of gebogen -geen idee eigenlijk hoe je dat noemt- snijvlak. Traditioneel kook je geschrapte Opperdoezers onder water en eet je ze met wat gesmolten roomboter erover.

Ik schrapte de Opperdoezers, sneed ze in partjes, kookte ze en bakte ze daarna af in de oven. Voordat ze in de oven gingen husselde ik ze nog wel even door wat gesmolten roomboter. Erbij maakte ik een salade van rucola, gegrilde asperges en feta. Daags daarna kookte ik de Opperdoezers op traditionele wijze. Heerlijke zachte en romige aardappels.

Wist je trouwens dat Opperdoezer Ronde op en top Hollandse aardappels zijn? Ze mogen uitsluitend in het Noord-Hollandse plaatsje Opperdoes worden geteeld. En nog meer specifiek: uitsluitend in de aangewezen 100 ha grond rond de kerk van Opperdoes.

En Opperdoezer heeft iets leuks: de Zet je Schrap Challenge. Door mee te doen maak je kans op één van de 50 echte Messenmeister schilmesjes. Zo’n zelfde mesje als ik heb gekregen dus. En natuurlijk krijg je er een kilo Opperdoezers bij om gelijk aan de schrap te gaan. Meer informatie over de hoe je meedoet lees je op het Instagram account van Opperdoezer of op hun Facebook pagina. Meedoen met de Challenge kan tot 12 juli.

Opperdoezer RondeSchrapmesjeSchrappen van een OpperdoezerGeschrapte Opperdoezer RondeOpperdoezer Ronde

Masterglass borrelschaaltjes

Misschien heb je mijn nieuwe borrelschaaltjes al voorbij zien komen in de stories op Instagram. Glazen flessen die met de hand gerecycled zijn tot borrelschaaltjes. Een super creatief concept van Masterglass dat ook nog eens heel duurzaam is. De energie die Masterglass gebruikt komt namelijk van zonnepanelen en voor het schoonmaken/behandelen van de lege flessen gebruiken ze natuurlijke mineralen.

In de webshop is er volop keuze. Kies jij voor een neutraal borrelschaaltjes of toch liever met logo van een bekende drankproducent. Ze zijn er in verschillende kleuren, maten en vormen. Heb je thuiseen fles die je prachtig vindt of waar je dierbare herinneringen aan hebt dan kan je die ook laten omsmelten tot borrelschaaltje.

Ik heb de schaaltjes nog maar net in huis maar denk dat ze het ook leuk doen bij een barbecue of tapas maaltijd. Vul met hapjes, sausjes of ander lekkers. Weer eens wat anders dan de standaard rechthoekige schaaltjes of ronde bakjes.

Borrelschaaltje Masterglass
Borrelschaaltje Masterglass

Uulki deegrollers

Goede deegrollers zijn zo belangrijk. Althans, dat vind ik. Met te licht materiaal rol je deeg of marsepein niet goed uit. Ook moet de roller niet te dun/smal zijn omdat je anders snel met je vingers het deeg raakt. En voor welk materiaal en welk model kies je? Ik ben fan van beukenhout omdat dat van nature antibacterieel is. 

Ik had altijd een deegroller met draaiende handvatten en twijfelde soms of ik niet ook een Franse deegroller of rolstok wilde hebben. Sinds afgelopen week heb ik ze beiden in huis. Van Uulki kreeg ik twee super de luxe beukenhouten deegrollers toegestuurd. Je had me moeten zien toen ik de doos uitpakte: als een kind zo blij. Een mooie 45 cm lange Franse deegroller en extra zware 43 cm lange deegroller met draaiende handvatten. En die laatste is zoveel mooier dan mijn oude deegroller. Het rol gedeelte is veel dikker waardoor de handvatten meer afstand hebben tot het deeg. Wat zal ik een plezier hebben van beide deegrollers.

Uulki staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Het beukenhout dat zij gebruiken komt uit duurzaam beheerde bossen in Europa. Naast keukengerei verkopen ze ook plantaardige onderhoudsoliën en -waxen. Neem zeker eens een kijkje op hun website want naast deegrollers hebben ze ook mooie snijplanken, spatels en bijvoorbeeld een sinaasappelpers. Allemaal gemaakt van duurzaam Europees beukenhout.

Uulki deegrollers
Uulki deegrollers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *