Kijkje in de keuken - juni 2019 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – juni 2019

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen en natuurlijk via internet. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg af en toe producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Juni was een dubbele maand. Ik heb genoten van mooie events en diners en ontving fijne foodpost. Maar zoals je vorige maand al hebt kunnen lezen waren er ook de zorgen om onze Zazu. Na weken onderzoek op het weggesneden weefsel weten we nog steeds niet veel meer. Lang verhaal kort: het blijkt een uiterst zeldzame en complexe aandoening die Zazu heeft. Over de hele wereld zijn nog maar 40 katten beschreven met een soortgelijk ziektebeeld, de meeste artsen kennen de ziekte niet eens. Inmiddels hebben we een tweede plekje bij hem gevonden, dat vinden ze ‘zorgelijk’. Binnenkort gaat de kleine man onder narcose en worden beide plekken ruim weggesneden en opgestuurd voor verder onderzoek. Ook worden er een echo en borstfoto gemaakt en puncties van organen genomen. Ze hopen meer aanwijzingen te krijgen over hoe nu verder en de vooruitzichten. Naast deze onzekerheid was er ook goed nieuws: Zazu’s knieën zijn met hulp van supplementen en dieet gestabiliseerd. Voorlopig dus geen operaties. Nu eerst duidelijkheid krijgen over wat hem mankeert.

Zazu

Alle zorgen om Zara en Zazu zijn me niet in de koude kleren gaan zitten. Komende week nemen Michel en ik een weekje vrij om bij te tanken en volop te genieten van het lekkere weer. Daarna hanteer ik tot eind augustus een zomerrooster. Maar goed, nu eerst de mijn terugblik op juni. Lees gezellig met me mee…

Inhoud van Kijkje in de keuken – juni 2019:

World Oceans Deal

8 juni waren Michel en ik aanwezig bij het galadiner ter gelegenheid van The World Oceans Deal. In de Keizerzaal van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk werd tijdens het diner door een flink aantal grote bedrijven en topchefs de deal worden gesloten dat ze zich komende jaren inzetten voor het verduurzamen van het visassortiment. Onderzoek uitgevoerd door de Good Fish Foundation wijst namelijk uit dat het met duurzame vis in Nederlandse restaurants slecht is gesteld. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat leveranciers geen goed herkenbaar aanbod van duurzame vis hebben. De World Oceans Deal belooft daar dus verandering in te brengen.

De gerechten tijdens het 9-gangen diner werden verzorgd door topchefs als Soenil Bahadoer van De Lindehof**, Marcel van Lier van Latour* en Bart van Olphen van Fish Tales. Wat hebben Michel en ik genoten. Het was allemaal zó lekker. In de slideshow hieronder zie je een aantal van de gerechten voorbij komen.

Ook voor ons consumenten is het vaak onduidelijk of de door ons gekochte vis duurzaam is of niet. In de supermarkt kan je nog letten op het gecontroleerde ASC of MSC logo. Bij de viswinkel wordt het een stuk lastiger. Vaak willen ze wel duurzame vis leveren maar ook voor hun is, net als voor de chefs, de inkoop van gecertificeerde duurzame vis moeilijk. Om ons te helpen de juiste vragen te stellen in de viswinkel is er de vernieuwde VISwijzer-app. Hierin kan je op basis van soort, vangstlocatie en vangmethode controleren of de vis duurzaam is of niet. Downloaden dus die app of check www.goedevis.nl. Lees voor meer informatie ook mijn blogpost over Duurzame vis.

World Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans DinnerWorld Oceans Dinner

The Grand Blogger Dinner NL

Mr. Goodiebag organiseerde dit jaar alweer voor de 4e keer The Grand Blogger Dinner NL. Een culinair persevent waarbij verschillende merken zich middels een diner presenteren aan (food)bloggers. Elk merk verzorgt een gerecht met hun product in de hoofdrol.

Dit jaar vond het diner plaats in het historische Het West-Indisch Huis in Amsterdam waar we genoten van een zomers vijf-gangen diner. Heel verrassend: in plaats van wijn-spijs combinaties was er dit keer gekozen voor bier-spijs combinaties. Bij elke gang werden speciaal door Duvel geselecteerde bieren geschonken. En tussen de gangen door was het natuurlijk uitgebreid bijkletsen met de andere bloggers.

Op de foto’s zie je de volgende gerechten voorbijkomen: ananas carpaccio met gamba’s verzorgt door Filippo Berio olijfolie, zomer zalm met coeur du boeuf tomaat en marjoraamschuim door A matter of taste, tomatensalade met roomkaas en coulis van groene kruiden door Stoofels Tomaten, krokante seitan op een bedje van parelcouscous verzorgt door Lassie en ter afsluiting werd er door Henri Willig een heerlijke kaasplank gereserveerd. Het tafelwater was verzorgd door San Pellegrino en Aquapanna en de prachtig gedecoreerde tafels waren verzorgd door Casa. En zoals het mr. Goodiebag betaamt gingen we niet met lege handen naar huis…

Leuk weetje over de prachtige locatie: in 1625 werd hier door de West-Indische Compagnie opdracht gegeven een fort te bouwen op Manhattan. Het huidige New York is dus feitelijk hier ontstaan…

The Grand Blogger Dinner 2019The Grand Blogger Dinner 2019The Grand Blogger Dinner 2019The Grand Blogger Dinner 2019The Grand Blogger Dinner 2019The Grand Blogger Dinner 2019The Grand Blogger Dinner 2019The Grand Blogger Dinner 2019The Grand Blogger Dinner 2019The Grand Blogger Dinner 2019

Bourgini en Princess Traveller lunch

Of ik wilde komen naar de perslunch van Bourgini en Princess Traveller. Ja natuurlijk!!! Wij hebben al jaren verschillende koffers van Princess Traveller in huis en naar Bourgini was ik dus echt heel benieuwd. Bourgini? Zul je nu misschien denken? Nadat Aad Ouborg een aantal jaar geleden Princess Household Appliances had verkocht kroop het bloed toch weer waar het niet gaan kon. En dus begon hij een nieuw bedrijf: Bourgini. Inmiddels heeft Bourgini een ruim assortiment keukenapparaten ontwikkeld en is het zelfs marktleider op het gebied van keukenmachines.

Tijdens een heerlijke lunch maakten we kennis met het Bourgini assortiment. Naast keukenmachines hebben ze bijvoorbeeld blenders, friteuses, airfryers, broodroosters, tosti-ijzers, gourmetstellen, waterkokers en zelfs een sous-vide stick. You name it, en Bourgini heef het in het assortiment. En ook nog eens tegen scherpe prijzen waardoor het voor iedereen bereikbaar wordt om mooie apparatuur in de keuken te hebben.

Natuurlijk kregen we ook een rondleiding door het monumentale pand en zagen we hoe divers het assortiment van Princess Traveller inmiddels is. Super tof zijn de koffers met ingebouwde powerbank zodat je tijdens het reizen nooit met een lege telefoon zit. Zo wordt het wel heel makkelijk om tijdens je reis Instagram of je blog up to date te houden.

En als kers op de taart kregen we niet alleen zo’n mooie koffer met powerbank mee naar huis maar ook een keukenmachine in een kleur naar keuze. Benieuwd naar de keukenmachine en welke kleur ik heb gekozen en mijn ervaring met de Kitchen Chef? Je leest het in mijn blogpost (met recept!) over een stroopwafeltaart

Bourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess TravellerBourgini & Princess Traveller

Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe

Juni is de maand dat de Hollandse Nieuwe aan land komt. Traditiegetrouw -inmiddels voor de 35e keer op rij!- wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gekeurd en geveild. Dit jaar presenteerde Claudia de Breij de middag. Om de opbrengst te stuwen zong ze halverwege de veiling haar liedje ‘Mag ik dan bij jou’. Gewoon a capella, echt zo mooi!

De totale opbrengst van de veiling was € 95.500 en gaat naar de stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Deze stichting ondersteunt gezinnen met een kind dat een levensbedreigende ziekte heeft. Niet alle kosten wordt gedekt door de verzekering en gemeentelijke voorzieningen waardoor gezinnen in financiële problemen kunnen komen. Mag Ik Dan Bij Jou reikt de helpende hand.

Na afloop mochten we uiteraard zelf de haring proeven tijdens de eerste haringpartij van Nederland. Chef-kok Erik Tas van Bij Erik van bereidde een aantal heerlijke amuses. Als de haringen dan zo volop worden geserveerd…tja, dan kan ik niet langer duiken…en dus hapte ik voor het eerst haring… En yesss, ik vond de Hollandse Nieuwe echt heel lekker!

Hollandse NieuweHollandse NieuweHollandse NieuweHollandse NieuweHollandse Nieuwe

Introductie Caffè Vergnano 1882

In Italië is Caffè Vergnano 1882 een begrip en sinds vorige week is de koffie dan eindelijk in Nederland geïntroduceerd. Om de introductie te vieren was er een perslancering georganiseerd. Onder het genot van een vers bereidde latte macchiato maakten we kennis met het product assortiment en vertelde de Head and Master Trainer van de Caffè Vergnano Accademia leuke wetenswaardigheden over koffie. Aansluitend proefden we de koffiespecialiteiten shakerato en bicerin en genoten van een heerlijke lunch.

Eenmaal thuis vertelde ik Michel enthousiast over de shakerato. Die wilde hij ook weleens proeven. Ik haalde het bonenreservoir van ons koffiemachine leeg, vulde die met de meegekregen Caffè Vergnano bonen en maakte een shakerato. Michel was ook gelijk fan. Ik werkte het recept uit en dat staat sinds vorige week online. Wanneer ga jij aan de shakerato?

Nog even terug naar de wetenswaardigheden over koffie. De kleur van de bonen geeft veel informatie over de smaak: des te donkerder de boon, des te meer die is geroosterd en een bittere smaak zal hebben. Ook heel leuk: een kop koffie bevat meer cafeïne dan een kopjes espresso. Hoe dat komt? Des te meer water er in een kopje zit des te meer cafeïne het heeft kunnen opnemen uit de gemalen bonen. Klinkt heel logisch maar ik had daar dus echt geen idee van, jij wel? Bij het instellen van de koffiemachine zit ik altijd te hannesen met de fijnheid van de gemalen bonen. Des te fijner het poeder des te moeilijker/langzamer het water erdoor loopt en dus meer smaak kan opnemen en een sterker bakkie koffie geeft. Ik vind dit soort weetjes dus echt heel handig om te weten om zelf een zo lekker mogelijke koffie te kunnen maken. Diep in mijn hart zou ik graag een barista cursus volgen…

Caffè Vergnano 1882Caffè Vergnano 1882Caffè Vergnano 1882

Masterclass Portugees

Een tijdje terug heb je kunnen lezen dat ik een masterclass Portugees had gewonnen. Deze maand was het dan zover en volgde ik de masterclass bij Elzelien da Motta. Wat een ervaring, ik heb zo genoten! Nog nooit eerder had ik een woord Portugees gesproken en nee, na de masterclass spreek ik ook echt nog geen Portugees maar het eerste fundament is gelegd. We maakten kennis met de grammatica en de uitspraak, leerden handige woorden en zinnetjes en kregen uitleg over de Portugese cultuur. En dat smaakt dus echt naar meer.

En voor de innerlijke mens werd ook goed gezorgd. Bij de koffie kregen we versgebakken pastéis de nata en tussen de middag genoten we van een heerlijke en voedzame lunch. De lunch was samengesteld door Sabine van Saudalicious.

Ik vond het altijd al een mooie taal maar nu ik de geluiden en klanken beter kan plaatsen is die liefde alleen maar toegnomen. Afgelopen week hoorde ik twee Portugezen een gesprek voeren. Zo grappig dat ik de uitspraak nu herkende en sommige woorden en vervoegingen kon plaatsen. Daarbij opgeteld dat we graag naar Portugal willen voor een stedentrip heb ik alle reden om door te pakken.

Masterclass PortugeesMasterclass PortugeesMasterclass PortugeesMasterclass Portugees

BitesWeLove

Om te vieren dat de stazakken van BitesWeLove vanaf nu ook verkrijgbaar zijn in de kiosken op de stations en bij AH ontving ik een doos met maar liefst vier smaken. Hoewel ze prima geschikt zijn als verantwoord tussendoortje (in plaats van een zoete reep) gebruikten wij ze bij de borrel. Onze favoriet was SoySideUp: heerlijke Oosterse en umami smaken van tamari gemarineerde tuinbonen en amandelen, cashews en gezouten erwten.

De andere smaken waren: ChiliNutMix: geroosterde pinda’s, chili-mais, chili-lime tuinbonen en rozijnen, CinnamonNutMix: kaneel-gekruide amandelen, cashews, geroosterde sojabonen, gedroogde appel en rozijnen en de ChocolateNutMix: gechocolateerde edamame, geroosterde pinda’s en kokos. En zoals altijd bij BitesWelove: alle kruiden, specerijen en extra’s zijn 100% natuurlijk.

Bites We LoveBites We Love

MyMuesli Sommermuesli

Muesli of granola, wij ontbijten er doordeweeks graag mee. Gecombineerd met kwark en wat vers fruit vind ik het echt een ideaal ontbijt: lekker, gezond en voedzaam. En ook nog eens snel klaar. Toen er ineens een doos met deze mega bus (575 gr) sommermuesli van MyMuesli werd bezorgd kon ik dan ook bijna niet wachten tot de volgende morgen. Kwark, gesneden banaantje en bosbessen erdoor en een flinke schep sommermuesli erover. Als extraatje nog wat gehakte walnoten erbij en smullen maar.

De sommermuesli is biologisch en bestaat uit havervlokken, crunchy havervlokken, yoghurt-snippers, appel-passievrucht crunchies, sesam, kokos en stukjes gevriesdroogde aardbei. Heerlijk fris door de yoghurt-snippers en de fruit crunchies, op en top zomers door de aardbeistukjes. En dat het gelijk zo’n grote bus is is alleen maar fijn: kan je er tenminste lang van genieten.

MyMuesli SommermuesliMyMuesli Sommermuesli

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *