Kijkje in de keuken - juli 2019 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – juli 2019

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen en natuurlijk via internet. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events, perslunches en -diners. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In Kijkje in de keuken – juli 2019 laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van overetengesproken.nl.

Vorige maand schreef ik dat we in spannende afwachting waren van de uitslagen over onze Zazu. Na de almaar oplopende spanning van de weken ervoor leek er ineens een wonder gebeurd: er zijn geen aanwijzingen gevonden voor tumoren of andere enge dingen. Na de voorgaande onheilstijdingen konden de artsen het zelf ook niet geloven en hebben het dubbel gecheckt bij de patholoog: er is echt niets verwisseld, dit zijn de uitslagen van Zazu!! Wat hij heeft gehad? Ze weten het nog steeds niet. Vooralsnog houden ze het op een overreactie van het immuunsysteem. De malaise van afgelopen weken is verklaarbaar als naweeën van de narcose begin juni. Waarschijnlijk een opvlamming van de infectie die hij eerder heeft gehad. Pfff, wat zijn wij opgelucht!

Naast het goede nieuws over Zazu heb ik nog meer leuk nieuws: ik ben gevraagd als jurylid voor Texel Culinair 2019. Ik voel me zo vereerd en heb er mega veel zin in. Verder proefde ik deze maand veel wijnen, genoot van lekker eten, won de stroopwafelchallenge van Daelmans en picknickte in een Rotterdams park. Juli was een heerlijke maand, lees snel met me mee…

Inhoud van Kijkje in de keuken – juli 2019:

Texel Culinair 2019

Op 11 juli ging het persbericht over de jurysamenstelling van Texel Culinair 2019 eruit en kon ik het eindelijk delen: ik zit in de jury van de 16e editie van dit 3-daagse culinaire festijn. Zo’n zin in… Binnenkort vertel ik in een blogpost meer over Texel Culinair en mijn band met Texel. Wil je nu al weten wie er in de jury zitten en wat Texel Culinair precies is, lees dan alvast het persbericht dat ik deelde in mijn Instagrampost van 11 juli.

Texel Culinair

Spaanse Rueda wijn

Spaanse wijn, ik heb het weleens gedronken maar niet heel veel. En voor zover ik mij kan herinneren was dat altijd rode wijn. Ik was dan ook erg verrast en nieuwsgierig toen ik twee witte wijnen uit de Spaanse wijstreek Rueda ontving. Geen idee waar de Rueda ligt dus dat heb ik gelijk opgezocht: ruim 150 km ten noordwesten van Madrid. Vrijwel alle wijn uit de Rueda is wit en de meest verbouwde druivensoort is de verdejo.

En wat doe je met onbekende wijnen? Juist, proeven. Om de herkomst van de wijn eer aan te doen maakte ik er een borrelplank vol Spaans getinte hapjes bij. Beide wijnen waren erg lekker maar vooral de Carrasviñas imponeerde. Bij het ontkurken ruik je al dat het een veelbelovende wijn is. Eenmaal in het glas wordt die eerste indruk bevestigd. Echt een heerlijke wijn die ik graag vaker drink. Mijn belangstelling voor Rueda wijnen in gewekt. De recepten voor deze Spaanse borrelplank staan inmiddels online.

Rueda wijnRueda wijnRueda wijn

Proeverij Duitse wijnen

Naast Spaanse wijnen proefde ik deze maand ook volop Duitse wijnen. Voor mij, net als de Spaanse wijnen, relatief onbekend. Samen met Anne-Marie ging ik op ontdekkingstocht tijdens de New Talents Tasting from Rhein, Main & Mosel.

We proefden wijnen van heel verschillende druiven en zowel witte als rode wijnen. Van Pinot Noir, Pinot Gris en Pinot Blanc tot Chardonnay, Riesling en Weissburgunder, we hebben het allemaal geproefd. Wat mij heel erg opviel is het verschil met Franse wijnen. De wijnen die wij hebben geproefd waren in mijn beleving lichter en toegankelijker dan veel Franse wijnen maar qua smaak deden ze er zeker niet voor onder. De allerlekkerste wijn -dat vonden wij allebei- was de Rieger Spätburgunder Eiswein. Een heerlijk zoete en toch frisse wijn die het goed doet als dessertwijn.

Het bijzondere van Eiswein is dat die lang niet elk jaar wordt gemaakt. De druiven moeten goed en sterk genoeg zijn om extra lang aan de wijnranken te blijven hangen tot de eerste vorst (minimaal -7ºC) is geweest. Tijdens zo’n ijskoude nacht worden ze dan geoogst en verwerkt tot eiswein. Vaak genoeg blijken de druiven niet bestand tegen dit lange wachten en worden ze getroffen door ziektes of opgegeten door vogels.

Proeverij Duitse wijnenProeverij Duitse wijnen

Karakter’s Picknick Box

Langgeleden dat ik heb gepicknickt. Hoe leuk is het dan als je wordt uitgenodigd om bij Restaurant Karakter in Rotterdam een picknick box op te halen om samen met iemand te gaan picknicken in één van de Rotterdams parken? Michel moest werken dus ik nodigde Anne-Marie uit om mee te gaan. Nadat we de box hadden opgehaald liepen we langs de Maas naar het park onder de Euromast. Daar legden we ons picknickkleed neer en benieuwd als we waren naar de inhoud openden we snel de box.

Wat een volle box: BLT sandwiches, bietenwraps, wortelwraps, sandwich met avocado, ei en tomaten-peper jamkaasballetjes, pasteitjes met kip, vers fruit, sweetbites, coleslaw en een fles gekoelde rosé. En natuurlijk zat er ook bestek, bekertjes en servetten in de box. En alles zag er even mooi en lekker uit. We schonken een lekker glas rosé in en genoten van onze lunch in het park.

Michel was snel na de picknick jarig en ik wilde hem graag verrassen met een picknick in het park. Helaas zat het weer niet mee en ging het niet door. Maar wat in het vat zit verzuurd niet dus hij heeft nog een picknick van mij tegoed. Want echt, het is zo’n leuke beleving. En voor de € 37,50 die de box kost is het zeker niet duurder dan een lunch buiten de deur maar je krijgt er wel een unieke ervaring voor terug. Naar keuze is de picknick box ook vegetarisch of vegan te bestellen.

Karakter’s Picknick BoxKarakter’s Picknick BoxKarakter’s Picknick BoxKarakter’s Picknick BoxKarakter’s Picknick Box

Foodhallen Rotterdam

Afgelopen maand waren Michel en ik maar liefst twee keer te gast bij de Foodhallen Rotterdam. Begin juli maakten we voor het eerst kennis met de Foodhallen. Makkelijk bereikbaar op de Kop van Zuid verkenden we op ons gemakje de locatie. Met 14 verschillende foodstands is er echt volop keuze. Wij kozen voor dim sum van Baomazing, taco’s en nacho’s van Taqueria Lima en sloten af met een red velvet cupcake en raspberry macaron van Ten To Three Bakery.

De avond dat wij er waren was het relatief rustig. Het was mooi weer en de vakanties waren net begonnen. We zeiden nog tegen elkaar dat we een terras misten want hoe lekker is het om je hapje mee naar buiten te nemen en het daar op te eten.

En ja hoor, toen kregen we ineens de uitnodiging om op 25 juli aanwezig te zijn bij de opening het nieuwe terras. Uiteraard zijn we daar naartoe gegaan. Met een fijn briesje, een lekker drankje in de hand en heerlijke hapjes op tafel was het er goed toeven. We dronken een heerlijke bubbel, proefden bitterballen van Bavette, Vietnamese hapjes van Vietyam, Indonesische bites van Indonesia, vlees van de grill van Roffa Streetfood en vegan hapjes en dips van Backyard. Het was echt weer genieten bij de Foodhallen. En helemaal met het terras erbij moet je zeker eens langs gaan als je van foodstands houdt.

Leuk nieuwtje: er wordt nog hard aan gewerkt maar in het najaar breidt Foodhallen uit en volgt na Amsterdam en Rotterdam een vestiging in hartje Den Haag.

Foodhallen RotterdamFoodhallen RotterdamFoodhallen RotterdamFoodhallen RotterdamFoodhallen RotterdamFoodhallen RotterdamFoodhallen RotterdamFoodhallen RotterdamFoodhallen RotterdamFoodhallen RotterdamFoodhallen Rotterdam

Anne & Max Leidschenhage

Winkelcentrum Leidschenhage in Leidschendam-Voorburg wordt momenteel verbouwd en krijgt maar liefst een oppervlak van 117.000 m². Omdat ze toch bezig zijn dan ook gelijke maar een nieuwe naam: vanaf 20202 gaat winkelcentrum Leidschenhage verder onder de naam Mall of the Netherlands. Er komt een ondergrondse parkeergarage, diverse flagshipstores en een bioscoop. Eén onderdeel is inmiddels gereed: versmarkt Fresh! Dit is het deel van het winkelcentrum waar je de dagelijkse boodschappen haalt, geniet een kop koffie, lunch of verse maaltijd in de gezellige restaurantjes en waar je leuke workshops, proeverijen en demonstraties kunt bijwonen.

Eén van de zaken in Fresh! is Anne & Max. Naast een kop koffie en een lekkere lunch kun je bij Anne & Max Leidschenhage ook genieten van een high tea of high wine. Om de opening te vieren was ik uitgenodigd om de high tea te komen proeven. Een aanrader kan ik je zeggen. Soep, quiche, bruschetta, taartjes, sweet bites en een scone met clotted cream en jam met natuurlijk onbeperkt thee naar keuze. Indien gewenst kan de high tea ook vegan worden besteld. Superleuk detail was dat ik de high tea geserveerd kreeg op een gepersonaliseerd houten bord. Heel blij mee, ik maak er vaak mijn lunch op klaar.

Anne & Max LeidschenhageAnne & Max LeidschenhageAnne & Max Leidschenhage

Foodybox zomer

Deze maand ontving ook weer de Foodybox zomer. Altijd weer een feestje om de doos uit te pakken en te kijken wat erin zit. Soms zijn het nieuwe producten, soms vernieuwde producten en soms ook al langer bestaande producten. Kortom, een leuke manier om kennis te maken met (nieuwe) producten en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen.

Foodybox zomer
  • Tahini gebruik ik graag en veel maar de Al’Fez Natural Tahini kende ik nog niet. Ik maakte er dit keer een dressing mee voor over een maaltijdsalade. De tahini van Al’Fez blijkt erg lekker en heel puur van smaak. Kan ook bijna niet anders want het is gemaakt van uitsluitend sesamzaad, dus zonder toevoeging van olie of zout. Op de allergene informatie staat bovendien dat deze tahini vrij is van tarwe, gluten en zuivel, ook altijd fijn om te weten. Tahini gebruik ik verder graag in smeersels als hummus of baba ganoush en met geroosterde bospeen of aubergine maak je er een heerlijke maaltijd mee.
    Verkrijgbaar bij Jumbo, Hoogvliet, Boon en PLUS voor € 2,76 (160 gram)
  • Filippo Berio Extra Vierge. Olijfolie, ik heb inmiddels verschillende soorten in kast staan en allemaal hebben ze hun eigen smaak. De Filippo Berio olijfolie gebruikte ik samen met wat harissa over de labneh en ik maakte er de hiervoor genoemde tahini dressing extra romig mee.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €4,93 ( 500 ml)
Filippo Berio OlijfolieGeroosterde bospeen met tahini dressingMaaltijdsalade met tahini dressing
  • John West tonijn for salads met sundried tomatoes en zalmstukjes met dille. Trek het blikje tonijn for salads open en je hebt direct een heerlijke tonijnsalade. Nog lekkerder wordt het als je een handje gehakte groene olijven doorheen schept. Heerlijk op de boterham of op een toastje bij de borrel.
    Verkrijgbaar bij diverse supermarkten voor € 2,99 per blikje van 110 gram.
  • Black garlic of zwarte knoflook, in januari ben ik er voor het eerst zelf mee gaan koken en heb inmiddels 3 recepten op de site staan: parelgort en feta, een Midden-Oosters smeersel met geroosterde paprika en een heerlijke poké bowl.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Marqt, Natuurwinkel en delicatessenzaken voor € 3,- per bol.
  • LeQrs verse pesto basilicum en verse pastasaus arrabiata. De verse pesto is heerlijk bij courgetti, op een boterham met pesto, hummus en tomaat of met kipfilet en omwikkeld met spek. De verse pasta saus gebruikte ik bij een Spaanse borrelplank: ik smeerde stukjes vis in met arrabiata saus en omwikkelde het met serranoham. Het recept komt later deze week online. De dag erna lunchte ik met een tortilla besmeerd met arrabiata saus en riant belegd met kaas. Ik klapte ‘m dubbel, bakte ‘m als een tosti in een koekenpan en genoot van een heerlijke lunch. Heel simpel maar o zo lekker. Ook eens doen zou ik zeggen.
    Verkrijgbaar bij Ekoplaza en diverse biologische speciaalzaken voor respectievelijk €2,99 en €2,49.
  • Met de Pallini Limoncello wilde ik eigenlijk een ganache maken om macarons mee te vullen. Omdat ik nog niet eerder ganache had gemaakt zag ik er op het laatst vanaf, geen idee of het wel goed zou gaan met alcohol. Inmiddels heb ik van diverse bakkers gehoord dat alcohol in ganache prima gaat, binnenkort dus maar eens proberen. Omdat de limoncello toch koud lag heb ik ons bij de koffie en macarons getrakteerd op een ijskoud glaasje limoncello.
    Verkrijgbaar bij diverse supermarkten en slijterijen voor €18,99 (50cl)
Rueda wijnPallini Limoncello
  • Met Simply Spices Mix voor Salade maak je gerechten in een handomdraai extra lekker. Strooi wat van de Italiaanse kruidenmix over de salade, verse tomaten of gebruik het in een marinade voor bijvoorbeeld lamsvlees of kipfilet. De mix voor salade bevat onder andere basilicum, rozemarijn en peterselie.
    Verkrijgbaar bij de slager, groenteman en visboer voor €2,99 (40 gram)
  • Ron Abuelo 7 años Reserva Superior. Bijna zonde om met zo’n mooie rum te koken. Toch ga ik dat denk ik weldoen: rum rozijnen ijs lijkt me superlekker. Of cake gevuld met rumrozijntjes, tarte tatin van verse ananas en een scheutje rum…
    Verkrijgbaar bij de betere vakslijter voor € 25,-
  • Naar de Cheese Rebelz Yellow Burger geit en Yellow Burger Chili ben ik heel erg benieuwd. Volgens de beschrijving zijn het kaasburgers gemaakt van pure kaas zonder toevoegingen en gegarandeerd GMO-vrij. De burgers zijn niet gepaneerd en smelten niet waardoor ze makkelijk te bakken zijn. Mijn moeder maakte vroeger weleens kaasplak voor ons. Gepaneerde, gebakken plakken kaas. Heerlijk, wil ik nog steeds eens zelf maken. Deze burgers zijn voorlopig een prima alternatief. Ze smelten niet, zijn lekker en je kan ze op verschillende manieren gebruiken. Ik sneed de chili burgers in stukken, bakte ze krokant en serveerde ze bij de borrel. De geitenkaas burgers bakte ik en combineerde ze met pompoen in een heerlijke salade. Echt een aanrader deze burgers.
    Verkrijgbaar in de smaken naturel, chili en kruiden € 3,49 ( 4 x 70 gram ) en geitenkaas voor € 4,89 (4 x 60 gram )
  • Jalapeño Black Bullet. Flink pittige jalapeño, heerlijk in tomatensalsa en overal in te gebruiken waar je andere pepertjes ook zou gebruiken. Een fijn recept voor cheesy nacho’s met tomatensalsa met deze black bullet erin komt binnenkort online.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 0,40 per stuk
  • Cumelo, een kruising tussen komkommer en meloen uit Puglia. Ik had er dus echt nog nooit van gehoord. IJskoud blijkt ie het lekkerst dus ik legde ‘m in de koelkast en maakte er meloenbolletjes mee. Tijdens de hittegolf prikte ik een paar bolletjes samen met een blaadje munt aan een prikker en zette die in een glas bruiswater. De rest van de bolletjes aten we lekker op. Verwacht je komkommer dan is de cumelo iets zachter van structuur maar wel smaakvoller van smaak. Verwacht je meloen te eten dan heeft de cumelo wat minder smaak doordat ie niet zoet is. Wij vonden het een heerlijke dorstlesser en weer eens wat anders dan de traditionele stukjes fruit.
    Verkrijgbaar bij Jumbo voor €1,49
  • Ministry of Spicy Business Zaanse Sambal. Deze sambal is echt een klasse apart. Michel smeert het graag op z’n boterham en dan lekker een plak kaas erover. Ik gebruik sambal graag in pittige gerechten als hete kipspiesjes en rendang stoofvlees. Door het mosterdzaad en de gerookte knoflook is de smaak niet te vergelijken met bijvoorbeeld een brandal of oelek.
    Verkrijgbaar bij lokale delicatessenwinkels voor € 4,75 – € 4,95 (105 ml)
Zaanse sambalCumeloYellow burgerYellow burger met pompoen, ui, vadouvan, rijst, Griekse yoghurt, cashewnoten en munt

Stroopwafelblikken Daelmans

Begin juni maakte ik een stroopwafeltaart en deelde het recept met jullie. Niet alleen wij hebben er volop van gesmuld, jullie blijkbaar ook. Het recept werd massaal op Pinterest gepind en mijn posts op social media werden volop gedeeld en geliked. Superleuk natuurlijk. En dat was Daelmans Stroopwafels blijkbaar opgevallen. Met deze fijne taart won ik 15 gepersonaliseerde stroopwafelblikken. Gevuld uiteraard!! Zo leuk en super blij mee. Er zullen komende tijd nog heel wat stroopwafeltaarten hier op tafel komen…

Stroopwafelblikken DaelmansStroopwafeltaart

Borrel Kroon op het Werk

PR- en Marketing bureau Kroon op het Werk organiseerde in juli een mediaborrel. Veelal zijn dit soort gelegenheden in Amsterdam, nu eindelijk eens in Utrecht. Echt ideaal, mag van mij veel vaker!! In Grachtenatelier Utrecht kletste ik gezellig bij met collega bloggers en genoot van een hapje en een drankje. Natuurlijk waren er ook leuke productpresentaties. Zo proefde ik een heerlijke bereiding van ananas met Ron Abuelo rum, dronk een fijn glas prosecco, proefde hartige koekjes van dapeppa en vegan ijs van Gigi.

Borrel Kroon op het WerkBorrel Kroon op het WerkBorrel Kroon op het Werk

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *