Kijkje in de keuken - januari 2020 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – januari 2020

Dacht ik even het nieuwe jaar rustig te beginnen. Echt niet! Ik volgde workshops, genoot van een fantastisch diner, woonde de bekendmaking van de Michelin Sterren bij, maakte mijn eerste Latte Art, bezocht de Horecava, experimenteerde met de Ecostoof, proefde cocktails en ontving ook de nodige Foodpost. Kijk en lees mee met mijn belevenissen achter de schermen van overetengesproken.nl in de nieuwste Kijkje in de keuken – januari 2020 alweer.

Workshop oesterzwammen kweken bij Rotterzwam

Afgelopen november mocht ik van Rotterzwam een workshop oesterzwammen kweken verloten. Zondag 26 januari was het zover en volgden we met een groep bloggers en non-bloggers de workshop.

Mede-oprichter Mark Slegers opende de workshop met een bevlogen inleiding over duurzaamheid. Zo mooi en inspirerend om te horen wat er allemaal gaande is en hoe je met omdenken nutteloze afvalstromen waardevol kunt maken. Nog onder de indruk van het verhaal stroopten we de mouwen op en gingen de handen letterlijk in de koffieprut en het stro.

Iedere deelnemer maakte 2 soorten substraat en vulde de kweekzakken ermee. In de ene zak ging een mengsel van koffiedik, koffieschilletjes en broed. Voor de andere kweekzak mengden we stro met koffiedik en broed. Zowel het stro als de koffieschilletjes zijn bedoeld om de koffieprut los en luchtig te houden.

De kweekzakken hangen nu bij iedereen thuis. Komende weken gaan de zwammen groeien en als het goed is kunnen we voor ongeveer € 30,- aan oesterzwammen oogsten. En….als we het goed aanpakken kunnen we daarna zelf weer nieuwe kweekzakken aanmaken en voortaan zelfvoorzienend zijn… Spannend!

Meer weten? Kijk op de website van Rotterzwam en schrijf je in voor één van de workshops. Op zoek naar recepten met oesterzwammen? Kijk eens naar mijn shoarma van oesterzwammen, vegetarische kapsalon of broodje omelet met oesterzwammen.

Op mijn YouTube kanaal heb ik een videosamenvatting van de dag geplaatst:

Rotterdamse goodiebag

Na afloop van de oesterzwam workshop wilde ik de deelnemers graag een echte Rotterdamse goodiebag meegeven. Ik benaderde daarvoor een aantal Rotterdamse ondernemers die gelijk enthousiast reageerden. Zo tof, dat was voor mij echt de kers op de taart! Bij deze nogmaals een dikke dank je wel voor de 4 enthousiaste sponsoren!

Met een blik koffiebonen van Ketelbinkie Koffie, biologische pindakaas van Zeemansboter Pindakaas, twee stukken kaas van De Rotterdamsche Oude, een oesterzwam biertje, koffiezeepje, vegan paddestoelen fond en een winactie pakket van Rotterzwam is het klip en klaar: Rotterdam heeft een hoop lekkers te bieden!

 • Ketelbinkie koffie is in 2013 ontwikkeld door Koffiemeester Steven Tacq. Gedreven door een enorme passie voor koffie en thee is Tacq al 15 jaar dagelijks op zoek naar de beste en lekkerste koffie. De bonen voor de 100% Arabica blend worden rechtstreeks bij de boeren ingekocht, naar de Rotterdamse haven verscheept en in eigen beheer gebrand. Door rechtstreeks in te kopen is precies bekend wie de boeren zijn en hoe zij werken.
 • Ketelbinkie koffie is een echte Rotterdamse espresso: eigentijds met een krachtig, robuust en toegankelijk karakter. De bonen zijn verkrijgbaar in zakken van 500 gr en 1 kg of een handig bewaarblik met 250 gr koffiebonen.
 • Zeemansboter pindakaas is een pure en 100% biologische pindakaas. Gemaakt van pinda’s die na een lange zeereis in de havens van Rotterdam aan land komen. Smeer een flinke lik Zeemansboter op je boterham of cracker en je kan en weer even tegenaan. Naast broodbeleg is pindakaas ook heerlijk in bijvoorbeeld brownies, muffins en koekjes. Binnenkort komt een recept online met Zeemansboter pindakaas…
  Zeemansboter pindakaas is verkrijgbaar in de smaken met stukje noot, rozijn en chilipeper.
 • De Rotterdamsche Oude is kaas met karakter. Door de lange rijpingstijd op vurenhouten planken en een 1º hogere rijpingstemperatuur dan standaard krijgt de kaas zijn uitgesproken en unieke smaak. De oude kaas is in 3 leeftijden verkrijgbaar: 36, 55 en 100 weken oud.
  De 100 weken oude kaas is bij uitstek geschikt om te serveren op een borrelplank. De 36 weken oude kaas doet het ook goed op diverse gerechten. Ik rasp de kaas bijvoorbeeld graag over een kapsalon met zoete aardappelfrietjes.
 • Rotterzwam sponsorde de goodiebag met een oesterzwam biertje, koffiezeepje, potje vegan paddestoelen fond en een winactie pakket. Komende tijd worden 4 pakket met daarin een growkit, zeepje en biertje verloot. Andrea heeft de winactie al gehouden. De winacties van Anne-Marie, Heidi en Pauline komen nog…
Rotterdamse goodiebag
Rotterdamse goodiebag

Michelin Sterren en Bib Gourmand

De jaarlijks bekendmaking van de nieuwste selectie Michelin Sterren wordt altijd groots gevierd. Dit jaar werd aan de vooravond daarvan een groots diner gegeven om de Michelin Bib Gourmand 2020 selectie te vieren. Ik was uitgenodigd om beide events bij te wonen. Het was echt waanzinnig. Daags erna schreef ik er een blogpost over deze twee Michelin events. Heb jij ‘m al gelezen?

Amuse verzorgd door restaurant De Limonadefabriek
Amuse verzorgd door restaurant De Limonadefabriek

Workshop Latte Art

Latte art, ik had me er nog nooit mee bezig. Toen ik de kans kreeg om een Workshop Latte Art bij Ketelbinki Koffie te volgen greep ik die natuurlijk met beide handen aan. En wat heb ik genoten!!

Eerst kregen we uitleg over welke melk gebruik je en hoe maak je het perfecte schuim. Daarna gingen we onder leiding van barista’s Stefan Vermeer en Justien Beijn zelf aan de slag. Dat perfecte schuim maken is dus nog helemaal niet zo makkelijk. Toen we het dat eenmaal onder de knie hadden was het tijd voor het echte werk…

Een latte art hartje, appeltje, tulp, blaadje, rosetta, ze worden ons allemaal heel relaxed voorgedaan. Maar man, wat is het moeilijk om dat zelf te maken. Melkkannetje onder de juiste hoek houden om melk te schenken, omhoog met dat kannetje en op het juiste moment weer omlaag om schuim te schenken. Om de latte art af te maken ga je nog een laatste keer met het kannetje omhoog. Klinkt simpel maar pffff, dat is het dus echt niet. Maar…. na verschillende pogingen had ik uiteindelijk zowaar een latte art appeltje te pakken. De perfecte koffie, het perfecte schuim en de Latte Art hebben me inmiddels gegrepen. Ik ga me er verder in verdiepen en bekwamen.

Zoals de barista het ons voordeed...Mijn eerste Latte Art is een feitThuis hard aan het oefenen

Ecostoof

Kreeg ik laatst toch ineens de vraag of ik een Ecostoof wilde uitproberen. Ik wist niet hoe snel ik JA moest zeggen. Al lange tijd ben ik daar heel nieuwsgierig naar maar het is er nooit van gekomen er iets mee te doen. En dan ineens die vraag, zo tof!

Wat is een Ecostoof zul je nu misschien denken. Kort door de bocht is een Ecostoof en modern uitgevoerde hooikist. Gemaakt van Europees linnen, een voering van gerecyclede wol, vulling van gerecyclede textielvezels en een kurkenbodemplaat. Vormgegeven als een soort pompoen met vrolijke kleurtjes ziet de Ecostoof er ontzettend mooi uit.

Inmiddels heb ik er kikkererwten in gestoofd en op het moment dat ik dit schrijf maak ik er een boeuf bourguignon in. Het recept inclusief mijn ervaringen met de Ecostoof staat inmiddels  online.

EcostoofKikkererwten EcostoofDesemstarter EcostoofBoeuf Bourguignon EcostoofBoeuf Bourguignon EcostoofBoeuf Bourguignon Ecostoof

Horecava

Half januari was er weer tijd voor de Horecava. Samen met Michel bracht ik een hele dag door op deze groots opgezette beurs in de RAI in Amsterdam. We maakten kennis met nieuwe producten, legden fijne nieuwe contacten en proefden veel lekkers. Onderstaand een greep uit alle stands die we hebben bezocht.

We begonnen met een kop koffie en een gezellig gesprek bij de altijd gezellige Anne & Max. Eerder schreef ik al over hun huiskamer restaurants in Den Haag en Leidschenhage. Anne & Max timmeren hard en aan de weg en zitten vol plannen. Hou ze in de gaten…

Bij Seedlip en Fever-Tree kregen we een uitgebreide proeverij. We proefden de verschillende smaken Seedlip puur en vervolgens gemixed met Fever-Tree. Tjonge wat een verschil. Puur is de smaak vlak en niet verheffend. Gemixed in een cocktail gebeurt er ineens iets moois en worden de smaken versterkt. Super tof om dit te mogen ervaren.

Toe aan een lunch genoten we van een patatje jalapeño met oerfriet bij Aviko. Een koffie na de lunch is niet verkeerd en zo belanden we bij Lattiz. Michel dronk een kop koffie ik een gingerbread latte. Met natuurlijk hun befaamde romige en luchtige melkschuim.

Vanaf 2021 geldt in de EU een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden en bekers. Langzaam zie je vervangende producten komen. Over papieren rietjes was ik sceptisch, bij mij werden ze altijd snel zacht. Niet ideaal als je rustig wilt genieten van je drankje. Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat de rietjes die ik heb geprobeerd bij Xenos en de Action vandaan kwamen en supergoedkoop waren. Bij de stand van Duni kreeg ik uitleg: papier wordt inderdaad snel zacht. Maar er zijn tegenwoordig prima manieren om ze te verharden. De papieren rietjes van Duni worden voorzien van een voedselveilige coating waardoor ze geschikt zijn voor warme, koude en alcoholische dranken. Tot wel 2 uur lang blijven goed. Ik kreeg een zakje rietjes mee en inderdaad, deze rietjes zijn helemaal oké. Leuk om te ervaren want ik had ze al afgeschreven.

Over duurzaam gesproken: ik proefde eindelijk pulled oats. Pulled oats is een vleesvervanger gemaakt van haver, tuinbonen en erwten. Via een speciaal procedé wordt er pulled oats van gemaakt. Volledig vrij van soja, lactose en kunstmatige toevoegingen maar wel boordevol vezels, mineralen en antioxidanten is het een fantastische alternatief voor vlees. Ik was zwaar onder de indruk! En niet alleen van de smaak. Ook het verhaal achter het ontstaan is heel bijzonder. Inmiddels heb ik een proefverpakking en het pulled oats kookboek in huis. Binnenkort ga ik dus zelf aan de slag. En zie jij bij AH een verpakking liggen? Neem het vooral mee en probeer het ook eens. Heerlijk van smaak, super duurzaam, hoge voedingswaarde, kortom, echt een heel bijzonder  product!

Anne & MaxSeedlipOerfrietLattizDuni duurzame rietjesPulled oats

Bobby’s Dry Gin

Op maandagavond 20 januari vond de finale van de Bobby’s Dry Gin International Cocktail Competition 2019 plaats. De beste bartenders van Europa streden in Schiedam om de overwinning. En ik mocht daarbij zijn. Superleuk want zoiets had ik nog nooit meegemaakt.

Voordat we aan de cocktails gingen kregen we een heerlijk Indonesisch walking dinner voorgeschoteld. Nu zul je misschien denken waarom uitgerekend Indonesisch? De roots van de Schiedamse Bobby’s Dry Gin liggen in Indonesië. Benieuwd? Je leest meer over de jonge maar ambitieuze Bobby’s Dry Gin op de website van Bobby’s. Ambitieus? Ja echt: in 2014 ontstaan maar inmiddels in meer dan 46 landen te koop! Dat noem ik ambitieus.

Goed, terug naar de Competition. De 6 finalisten kregen elk 10 minuten de tijd om hun signature cocktail te maken. De cocktails werden gepresenteerd aan de vakjury die vervolgens de winnaar koos: Erik Beeftink van cocktailbar The Stockroom uit Groningen. Naast de vakprijs was er ook een publieksprijs. Nadat de laatste cocktail was geproefd konden we via televoting onze keuze bekend maken. Het publiek had duidelijk een andere smaak en koos een andere winnaar: Ashley Barnett van cocktailbar Tell No Tails uit Engeland.

Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019Bobby's Dry Gin International Cocktail Competition 2019

Chocoa

Vorig jaar hoorde ik voor het eerst over Chocoa, het grootste chocoladefestival van Nederland. Dit jaar wordt het festival gehouden op 22 en 23 februari in de Beur van Berlage in Amsterdam. De dagen ervoor is er de Chocoa vakbeurs.

Samen met Michel ga ik me onderdompelen in de wereld van chocolade. Het persbericht doet veel goeds beloven: tijdens Chocoa 2020 zijn er verschillende proeverijen, een grote chocoladequiz en diverse seminars over het zelf maken van chocolade. Ook is het publiek onderdeel van de jury van de Hot Chocolate Awards. Proef alle warme chocoladedranken en kies je favoriet. De winnaar wordt op zondag 23 februari bekend gemaakt. Ik ben benieuwd, wie gaat er nog meer Chocoa?

Foodpost:

 • Foodybox

  Eigenlijk had ik de Foodybox begin december moeten zullen ontvangen. Helaas, mijn pakket pakte tijdens de verzending zoek. Begin januari kwam het toch boven water. Er ontbrak het nodige uit de box, er was een en ander gebroken en de vers producten waren over de datum. Maar, gelukkig waren er ook verschillende producten nog wel in orde.

Foodybox kerst
Foodybox kerst
 • SPAR chip & dip. Ambachtelijke chips met zeezout en een fijne paprika dip.
  Verkrijgbaar bij SPAR als duo voor €2,88
 • Cornet Oaked blond. Krachtig op eikenhout gerijpt bier met maar liefst 8,5% alcohol.
  Verkrijgbaar de grote supermarkten per 4 flesjes van 33cl voor €5,99
 • Rodenbach FruitAge. Dorstlessend fruitbier. Extra lekker met wat ijsblokjes, een schijfje citroen en een takje munt.
  Verkrijgbaar in de horeca en in retail, enkel bij Jan Linders vanaf het voorjaar, voor €4,99 (4x25cl)
 • Floky gepelde teentjes biologische zwarte knoflook. Ik ben gek op zwarte knoflook en heb er inmiddels verschillende hartige recepten mee op de website staan. Dit keer maakte ik een zoet recept: truffels met tabasco, zwarte knoflook en kaneel. Echt super lekker!
  Floky zwarte knoflook is verkrijgbaar bij Ekoplaza voor €4,69 per 40 gram
 • Saitaku soy Topping. Zoet en zoute dressing. Heerlijk over bij sushi en poké bowl. Kant en klaar in een flesje, geschikt voor direct gebruik.
  Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €2,99 (200 ml)
 • Your Organic Nature rode linzen couscous en smoky BBQ saus. Naar de linzen couscous ben ik heel benieuwd en hoop snel een recept met jullie te delen.
  Beide producten zijn verkrijgbaar bij Ekoplaza en de biologische speciaalzaak. Linzencouscous voor €4,49 en de BBQ saus voor €2,79
 • Errázuriz Max Reserva Red Blend Wijnkring Special Cuvee. Een fles goede rode wijn is altijd lekker. Extra lekker is het als de wijn die je drinkt ook in het eten terugkomt. Of omgekeerd natuurlijk. Ik gebruikte de wijn in mijn recept voor boeuf bourguignon.
  Verkrijgbaar bij Wijnkringwinkels of www.wijnkring.nl voor €14,95
  Floky zwarte knoflookFloky zwarte knoflook
 • Tony’s Chocolonely 2x

  Speciaal voor Valentijnsdag bracht Tony’s Chocolonely een reep melkchocolade met roos en framboos uit. Meestal ben ik niet zo’n fan van rozenwater maar de combi met melkchocolade en gevriesdroogde framboos is echt geniaal. Echt een super lekkere reep. Leuk detail: in het midden van de reep zit een groot hart dat je eruit kunt breken.

  En er was nog meer Foodpost van Tony’s: de special edition melkchocoladereep voor pasen. Met spijs en nootjes. Dit keer geen hart in het midden maar een paasei.

   

  Tony's Chocolonely ValentijnsreepTony's Chocolonely ValentijnsreepTony's Chocolonely ValentijnsreepTony's Chocolonely paasreepTony's Chocolonely paasreep
 • MyMuesli Valentijns editie

  Muesli is altijd een goed idee. Als ontbijt of lunch, ik maak er graag een lekker bord mee klaar. Appeltje of banaantje snijden, yoghurt erover een een paar scheppen muesli. Meer heb je niet nodig voor een lekkere hap. Met MyMuesli maak je je ontbijt of lunch extra lekker. Biologische granen gemengd met heerlijke smaakmakers als gevriesdroogde stukje fruit, stukje chocolade en cruchy flakes. Je kan je eigen smaak samenstellen of je kiest uit de verschillende premixen. Speciaal voor Valentijnsdag hebben ze een I Love You muesli uitgebracht. Boordevol chocolade hartjes, crunchy cranberries in witte chocolade en gevriesdroogde stukje aardbei en  framboos.

   

  MyMuesliMyMuesli
 • Australianhomemade butcher chocolade

  Bofte ik even. Van Australian mocht ik een blik met 500 gr premium chocolade brokken verloten onder mijn lezers en volgers. Voorafgaand aan de winactie kreeg ik zo’n zelfde blik thuisgestuurd om voor te proeven. Michel en ik hebben er volop van genoten.

  Pure chocolade, melk en wit. Met notenmix, cranberry, rozijn, fudge, zeezout bolletjes het zit allemaal in het blik. Kleinere brokken maar vooral ook veel hele grote brokken.

Australian chocoladeAustralian chocolade
 • Oot granola

  Net als muesli staat granola bij ons vaak op de ontbijttafel. Ik gebruik eigenlijk altijd zelfgemaakte granola. Het is niet moeilijk te maken en je kan erin doen wat je lekker vindt. Kant en klare granola zit vaak boordevol toegevoegde suiker waar ik niet blij van word. Zo niet bij Oot granola. Oot granola is een pure granola: bijna geen suiker, biologisch, glutenvrij en heel voedzaam door de noten, zaden en pitten die erin zitten. Ik proefde deze maand de smaken pumpkin spice (mijn favoriet) en keto granola. Oot granola is online te bestellen en wordt bezorgd door de brievenbus, Je hoeft dus niet meer thuis te blijven voor de ontbijtboodschappen.

Oot granolaOot granolaOot granolaOot granola

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *