Kijkje in de keuken - januari 2019 - Overetengesproken.nl

Kijkje in de keuken – januari 2019

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen en natuurlijk via internet. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg af en toe producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In de rubriek ‘Kijkje in de keuken’ laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van overetengesproken.nl.

En dan is alweer de eerste maand van 2019 voorbij. Een cliché maar wat vliegt de tijd! Januari was net als december een maand met ups en downs. Ik genoot volop van leuke events maar afgelopen week was de spanning bij ons thuis om te snijden. Onze lieve Zara (links op onderstaande foto) werd ernstig ziek. De eerste uitslagen van het bloedonderzoek waren vernietigend. Als die in vervolgonderzoek zouden worden bevestigd restte ons niets anders dan haar te laten inslapen. In afwachting van de uitslagen verslechterde haar toestand en moesten we in overleg met de artsen alvast inzetten op medicatie. Vier dagen later kregen we het verlossende telefoontje. De eerste uitslag bleek vals-positief. Pfff, wat een opluchting!!! De artsen hebben direct instructies gegeven voor vervolgonderzoek, hopelijk komen de resultaten daarvan snel binnen. De medicijnen slaan vooralsnog niet voldoende aan en Zara is zodanig verslechterd dat ze inmiddels is opgenomen voor een bloedtransfusie. We wachten nu op donorbloed. Maar goed, januari bracht ook een hoop leuks dus kijk gezellig met me mee…

Zara en Zazu
Zara en Zazu

Horecava

Van 7 tot en met 10 januari was er in de RAI Amsterdam weer de Horecava. Ik was er nog niet eerder geweest en keek er enorm naar uit om woensdag 9 januari samen met Anne-Marie, Priya en Mariska de beurs te verkennen. We hebben veel gezien maar alles zien is gewoon niet te doen in één dag. Maar liefst 13 hallen staan vol met stands van leveranciers van voedingsmiddelen, (alcoholische) dranken, servies, horeca inrichting, service bureaus, je kunt het zo gek niet bedenken of het is aanwezig op de Horecava. Volgend jaar ga ik wellicht twee dagen.

We niet alleen veel gezien, we hebben ook veel geproefd. Onderstaand een impressie van de hoogtepunten van mijn dag op de Horecava.

 • Zwarte knoflook, ik had het weleens geproefd maar nog niet zelf mee gewerkt. Bij de stand van Kuperus Foods hadden we een superleuk en gezellig gesprek. Ik dacht altijd dat zwarte knoflook moeilijk verkrijgbaar was maar het blijkt dat AH de bolletjes gewoon in schappen heeft liggen. Misschien niet in alle winkels maar in de grotere filialen zal je zeker slagen. En yes, we kregen ook een bolletje mee voor thuis. Ik ben ermee aan de slag gegaan en ben inmiddels helemaal fan van zwarte knoflook. Vanwege de zwarte kleur (niet zo fotogeniek) is het even wennen om ermee te werken maar oh wat is het een lekker product. Waar verse knoflook wat scherp en rauw van smaak is, smaakt zwarte knoflook juist zoet en bijna dropachtig. En heel fijn: door de fermentatie die het heeft ondergaan heb je na het eten van zwarte knoflook geen last van die hinderlijke knoflookgeur. Hou mijn blog en social media in de gaten want binnenkort volgt er meer over deze lekkere knoflook…
Zwarte knoflook
Zwarte knoflook
 • Windmolenkaas ken je misschien wel van de roomkaas in puntzakjes of als plakjes of broodjes met ananas, gember of tuinkruiden. Heerlijk om peppadew peppers mee te vullen, op toast of als beleg op een vers gebakken bagel. In de stand van Windmolenkaas maakten we kennis met hun nieuwe no bake cheesecake. Dit is verse roomkaas waarmee je zonder bakken een direct te serveren cheesecake kunt maken. Klinkt ideaal!
  En afgelopen week stond de postbezorger ineens met een pakket van Windmolenkaas bij mij op de stoep. Kreeg ik zomaar twee bakken cheesecake basis thuisgestuurd, zo tof!! De ene bak is verse basis waarmee ik een echte New York Cheesecake kan bakken. De ander bak is de no bake variant. Dat wordt cheesecakes bakken…
 • Cheesecake Windmolenkaas
  Cheesecake Windmolenkaas
  • Pickwick was met een heel marktplein goed vertegenwoordigd. We proefden vers gemaakte icetea en genoten van een heuse high-tea. En dan niet zomaar eentje maar een high-tea op basis van teapairing. Ofwel de theesoorten en hapjes zijn helemaal op elkaar afgestemd. Thee sommelier Jerry van Dalen van Thee op maat hield een gloedvol betoog over de mogelijkheden van thee, smaken en theepairing. Thee is meer dan een dorstlesser, het is een belevenis die alle zintuigen prikkelt. De gebruikte thee was van Pickwick, de bijpassende hapjes waren verzorgd door De Drie Graefjes uit Amsterdam. Het smaakte allemaal heerlijk maar met name de red velvet cupcake heeft indruk gemaakt, daarvoor ga ik graag nog eens koffie of thee drinken bij de De Drie Graefjes.
   Tea pairingTea pairing
  • We proefden een vegan Magnum en oh my, wat was ik verrast door de smaak. Echt superlekker, zacht en romig. En eerlijk gezegd vond ik ‘m minstens zo lekker als de original Magnum. Iets minder zoet maar wel vol van smaak. Voor mij een blijvertje!
  Vegan magnum
  Vegan magnum
 • Bij de stand van Alcobrands proefden we biologische Limoncello di Capri. Mooi van kleur en vol van smaak, héérlijk. Hier wil ik binnenkort wel een lekker dessert of stukje gebak mee maken. Of natuurlijk zo een glaasje drinken, ook niet verkeerd!
 • Limoncello
  Limoncello
 • Op het laatst ben ik nog even bij de stand van Brassica olie langsgegaan. Afgelopen zomer maakte ik tijdens het Grand Bloggers Dinner kennis met koolzaadolie van Brassica. Ik kende koolzaadolie nog niet maar dat heeft dus echt een heel lekkere eigen smaak. Maar waar ik nog het meest van onder de indruk was, was hun olie met roomboter smaak. Superlekker om een stukje brood in te dopen of een biefstukje in te bakken.
 • Brassica olie
  Brassica olie

  Chikko Golden Milk

  Golden milk, turmeric latte, kurkuma latte het zijn verschillende namen voor hetzelfde drankje. Ik drink het graag maar aan het zelf maken van een lekker mengsel van kurkuma, gember, kaneel, kardemom en zwarte peper maken heb ik me nog niet gewaagd. En dat ga ik ook niet eens meer proberen sinds ik de golden milk van Chikko heb geproefd. Ik vind ‘m echt heerlijk, makkelijk in gebruik en het is ook nog eens 100% biologisch. Zo tof dat ik een blikje kreeg toegestuurd en nu heel eenvoudig thuis kan genieten van dit heerlijke drankje.

  Met Chikko golden milk is het maken van een kurkuma latte super simpel. Doe wat melk in een pannetje, voeg een theelepel kurkuma-mix toe en laat dat een paar minuten zachtjes doorkoken. Roer af en toe eventjes en zie hoe de kleur van zachtgeel naar intens en diepgeel verandert. Schenk de golden milk in een glas en voeg eventueel een kneepje honing toe. Het poeder lost niet helemaal op maar dat zakt in je glas vanzelf naar de bodem. Eventueel kan je de melk nog door een theezeefje in je glas schenken. Voor een fancy latte schuim je wat melk op en schepje het schuim boven de hete golden milk.

  Tip: op de verpakking staat dat je het poeder moet oplossen in een beetje heet water om er vervolgens hete melk bij te gieten. Misschien dat anderen dat lekker vinden maar ik hou niet van het bittere smaakje dat er dan aanzit. Door het poeder samen met de melk te koken, zoals ik hiervoor heb beschreven, krijg je wel een heerlijk zachte en vol smakende golden milk.

  Een blikje Chikko golden milk is goed voor ± 50 koppen, kost ongeveer € 7,00 en is te koop bij Holland & Barrett, Ekoplaza, Marqt en natuurwinkels of te bestellen via de website van Chikko not coffee.

  Chikko golden milk
  Chikko golden milk

  Perslunch pijlinktvis

  Vlak voor de Kerst kreeg ik van Het Nederlands Visbureau een uitnodiging om op 16 januari aanwezig te zijn bij deen perslunch over pijlinktvis. Ieder maand zet Het Visbureau een andere vis in het zonnetje en in januari was het de beurt aan de pijlinktvis.

  Samen met Andrea van anniepannie.nl reed ik naar Pluijm’s Eetbare Wereld in IJmuiden. Na een warme ontvangst werden we uitgebreid geïnformeerd over de pijlinktvis. De wijze van vangen, het vangstgebied, de verwerking, alles kwam voorbij. Voorheen werd de pijlinktvis (of calamari) voornamelijk gevangen in mediterraanse wateren. De laatste jaren heeft de pijlinktvis zich ook gevestigd in de Noordzee. Van een exotisch stukje vis is het dus een lokaal product geworden.

  En natuurlijk mochten we ook proeven. Achtereenvolgens kregen we een pijlinktvissalade, zwarte risotto met inktvis ringetjes, gevulde pijlinktvis en tenslotte gewokte pijlinktvis met mihoen. Het was voor mij de eerste kennismaking met pijlinktvis en ik heb ervan genoten. Het waren allemaal lekkere gerechtjes maar de gewokte inktvis stak er voor mij met kop en schouders bovenuit. Het smaakte naar meer. En meer komt er zeker! Na afloop kreeg ik namelijk twee pijlinktvissen mee om thuis mee aan de slag te gaan.

  De vis voor de maand februari is overigens kabeljauw, een lekker stukje vis waar je alle kanten mee op kunt. Kijk maar eens naar onderstaande recepten:

  InktvissaladePijlinktvis met zwarte risottoGevulde pijlinktvisGewokte pijlinktvis

  Triple Cheese & Bacon pizza bij Domino’s

  Ter gelegenheid van International Cheese Lovers Day op zondag 20 januari trakteerde Beemster kaas. mij op een heerlijke pizza. Naar keuze kon ik bij Domini’s Pizza een Double Cheese & Onion of een Triple Cheese & Bacon bestellen. De Double Cheese heeft als basis een tomatensaus, de Triple Cheese crème fraîche. Beide pizza’s zijn rijkelijk belegd met verschillende soorten toppings en als finishing touch zijn ze rijkelijk afgetopt met Beemster kaas.

  Wij kozen voor de Triple Cheese & Bacon en die was me toch een partij lekker! Zó lekker zelfs dat we ‘m afgelopen zondag opnieuw bestelden. Wil jij ook genieten van deze pizza’s wacht dan niet te lang want ze zijn maar tijdelijk in het assortiment. Tot 8 april kan je ze te bestellen via de website of af halen in de Domino’s vestigingen.

  Geen zin in pizza of maak je liever zelf iets lekkers met Beemster kaas? Kijk dan eens naar mijn recepten voor

  Triple Cheese & Bacon pizza
  Triple Cheese & Bacon pizza

  Chocoladebezorgd.nl

  Afgelopen maand bestond het Food & Lifestyle blog My Happy Kitchen 5 jaar. En dat heeft Anne-Marie groots gevierd!! 5 dagen lang konden haar lezers meedingen naar mooie prijzen. Per dag kwamen er maar liefst twee winacties met haar favoriete producten van de afgelopen 5 jaar online. Ik kon me niet inhouden en heb aan menig winactie meegedaan. En yes, bij de winactie van dag 2 viel ik in de prijzen: een doosje handgemaakte bonbons van Chocoladebezorgd.nl. Een paar dagen later lag het doosje op de mat. Anne-Marie had niets teveel beloofd: de bonbons zagen er niet alleen prachtig uit, ze smaakten ook echt fantastisch.

  Ik kende het Chocoladebezorgd.nl nog niet maar vond dit een superleuke kennismaking. Als ik weer eens niet weet wat voor cadeautje we nu weer moeten geven is dit een leuk en origineel idee. Neem dus vooral ook eens een kijkje op de website van Chocoladebezorgd.nl en verlekker je aan al die mooie bonbons.

  Chocoladebezorgd.nlChocoladebezorgd.nl

  Cookspoint Rotterdam

  Vrijdag 25 januari organiseerde Debbie van Deb’s Bakery & Kitchen een foodbloggersevent bij CookSpoint Rotterdam, We kregen een rondleiding, een wijnproeverij en maakten met z’n allen een heerlijke lunch klaar in de keuken van CookSpoint. Een lunch maak je natuurlijk niet voor niets dus die hebben we ons onder het genot van een heerlijk glas goed laten smaken.

  Lunch CookspointLunch CookspointLunch CookspointLunch CookspointLunch CookspointLunch CookspointLunch Cookspoint

  CookSpoint -inmiddels KP Import– is het B2B zusje van Kookpunt Rotterdam. Ik was echt super benieuwd naar deze zaak. Wie Kookpunt kent weet immers dat ze werkelijk alles op het gebied van koken en bakken in huis hebben. En dat geldt voor zowel de fysieke winkel als de webshop. Wat heeft CookSpoint dan nog toe te voegen zou je denken? Nou, heel veel dus! De zaak is ruim en licht van opzet, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het in huis. Je kan alles ter plekke bekijken en in je handen houden.

  Heb je hulp nodig of wil je meer uitleg, dan staat het personeel altijd voor je klaar. Ook heel fijn is de makkelijke bereikbaarheid: vlak bij de snelweg en volop (gratis!) parkeergelegenheid. CookSpoint richt zich op ondernemers, je hebt dus wel een inschrijving bij de KvK nodig. Iedereen met een KvK-nummer raad ik aan voortaan naar CookSpoint te gaan. Heb je geen KvK-nummer dan blijft Kookpunt aan het Noordplein dé winkel voor de kook- en bakliefhebber.

  CookspointCookspointCookspoint

  De wijnproeverij verzorgd door De WijnGoeroe was echt een eyeopener. Hij liet ons ervaren wat de invloed van het wijnglas is op de geur- en smaakbeleving van wijn. We kregen een aantal wijnen te proeven die steeds in twee verschillende glazen werden ingeschonken. Ik kan me inderdaad voorstellen dat een groot en bol glas een andere beleving geeft dan een smal en hoog glas. Dat was dus ook zo. Maar als je dan twee bijna identieke glazen krijgt ingeschonken en er echt een wereld van verschil in geur èn smaak is: dat geloof je gewoon bijna niet. Maar het is dus echt waar, ik heb het zelf ervaren. Ongelooflijk!! Al lange tijd wil ik graag een wijncursus gaan volgen maar nu weet ik zeker dat dat op korte termijn gaat gebeuren.

  Denk je nu, oeps, hoe weet ik nu wat het juiste glas voor mijn favoriete wijn is? Riedel heeft als enige wijnglazen in het assortiment die specifiek ontworpen zijn voor bepaalde druivensoorten. En voor lekkere wijnen om het glas mee te vullen kijk je op de website van De WijnGoeroe, daar vind je hele mooie wijnen en wijnpakketten.

  Wijnproeverij - De WijnGoeroeWijnproeverij - De WijnGoeroeWijnproeverij - De WijnGoeroe

  Na afloop kregen we een meer dan riant gevulde goodiebag mee naar huis met de nieuwste koekenpan van Fissler, een set longdrinkglazen uit de nude serie, een echte Bialetti percolator, twee flesjes Mana Kombucha, twee stukken Beemster kaas, een zakje Candyman watermeloen snoepjes, een blikje Chikko golden milk en last but not least een overheerlijk courgette en geitenkaas brood van Luscious Loaf. Ik kende het brood van Luscious Loaf nog niet maar tijdens de lunch proefde ik verschillende smaken en thuis mocht ik er dus nog een keer van genieten. Echt superlekker brood. Het wordt ambachtelijk gemaakt op basis van desem en gist. Elk brood is uniek en het mooie is dat je het gewoon online kunt bestellen.

  Een deel van de goodiebag gebruikte ik de volgende dag voor een heerlijke borrelplank. Het was een super gezellige dag.

  GoodiebagGoodiebag

  Deel dit recept/artikel!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  2 reacties

  1. Met heel veel plezier heeft het CookSpoint team jullie rondgeleid door onze prachtige showroom , logistiek en de webwinkel.
   Fijn dat de toegevoegde waarde van B2B zo wat meer duidelijk is geworden.

   1. Ik was fan van Kookpunt maar ben nu helemaal into CookSpoint. Ben gelijk de volgende dag al teruggegaan voor een vorm van Silikomart.