Header Overetengesproken.nl
Kijkje in de keuken – februari 2020

Kijkje in de keuken – februari 2020

 |  Geen reacties
79 Shares

De lente lonkt, ik heb er zin in. De eerste echt warme zonnestralen heb ik afgelopen week al gevoeld, heerlijk. Maar voordat het zover is kan het in maart best nog winters worden. Maar goed, dat zien we dan wel weer. Vandaag blik ik nog even terug op een heerlijke februari. Samen met Michel proefde ik de prijswinnende Gojira burger, bezochten we Chocoa en dronken we heerlijk mocktails met alcoholvrije gin. Ik proefde een heel bijzondere olijfolie uit Griekenland en oogstte de eerste oesterzwammen van de kweekzakken die we vorige maand hadden gemaakt. En dat is nog lang niet alles. Echt, ik heb genoten van februari. Kijk en lees weer met me mee in Kijkje in de keuken – februari 2020.

Ter Marsch & Co

Tijdens de Horecava 2020 viel Ter Marsch & Co twee keer in de prijzen. Voor de beste hamburgers èn de lekkerste zoete aardappelfrietjes van 2020. Michel en ik mochten deze maand komen proeven…

Wij zaten buiten op het verwarmde terras en genoten van de gezellige avonddrukte in dé uitgaansstraat van Rotterdam. Dat wij bepaald niet als enigen nieuwsgierig waren naar The Gojira -zoals de burger heet- was al snel duidelijk Om ons heen werd de ene Gojira na de andere op de tafeltjes gezet. Superleuk: je krijgt niet één grote burger maar twee kleintjes, samen geserveerd in een stoommandje. Ideaal voor shared dining. En dat deden we dus ook.

Vooraf werd ons het plankje buikspek aangeraden. Met kimchi, wortel rettich, zoetzure radijs, nori-krokant en Aziatische jus aten we er onze stokjes bijna bij op. Echt zo lekker. En toen de burger en fries. The Gojira is een Koreaanse burger van Dry Aged Rib Eye en Japans Wagyu op een Aziatische steambun. Gelukkig hadden we de handleiding ‘hoe eet je het best een Ter Marsch burger’ goed gelezen. Want echt, de sappigheid druipt uit de burger, zó lekker!! En die frietjes met een topping van mayo met zwarte winter-truffel en crumble, je blijft ervan eten…

Als afsluiting genoten we van huisgemaakte cheesecake met frambozencompote. Sorry, mensen ik val in herhaling, maar ook hier hebben we weer van zitten smullen. Wil je gezellig en ongedwongen genieten van een hamburger dan is Ter Marsch & Co wat ons betreft een dikke aanrader.

Ter Marsch & CoTer Marsch & CoTer Marsch & CoTer Marsch & CoTer Marsch & CoTer Marsch & CoTer Marsch & Co

Parnassos Griekse Olijfolie

Tijdens de opening van het Rechtstreex wijkpunt Capelle ’s Gravenland proefde ik olijfolie uit Griekenland. Een heerlijk zachte olie waarvan de smaak lekker lang blijft hangen zonder een vet mondgevoel achter te laten. Ideaal om een stukje brood in te dippen en smaakvolle dressings en sausjes mee te maken. En wat ik heel mooi vind: het is olijfolie met een verhaal. Loukas Patsoulas vertelde me er alles over.

Hoewel Loukas opgroeide in Nederland was hij tijdens vakanties veel te vinden bij zijn familie in Griekenland. Zijn familie heeft daar een olijfboomgaard die ze met veel liefde en op biologische wijze verzorgen en onderhouden. De olijven worden met de hand geplukt en direct daarna koud geperst. Zo ontstaat een (h)eerlijke en pure extra virgin olijfolie met een lage zuurgraad. Dat de olijfolie van de familieboomgaard van uitzonderlijke kwaliteit was realiseerde hij zich pas later.

Ook de locatie van de boomgaard is bijzonder. Op een kleine 200 km ten noordwesten van Athene ligt het grootste skigebied van Griekenland. Naast het archeologische Delphi en Arachova ligt ook de berg Parnassos in dat gebied. Op de hellingen van Parnassos ligt de boomgaard van de familie Patsoulas. Hoewel olijfbomen vaak in warme streken groeien zijn deze van een soort die perfect bestand zijn tegen de winterse koude.

Om zijn familie te helpen het hoofd boven water te houden is hij begonnen de olijfolie naar Nederland te halen en hier te verkopen. Jaarlijks is er slechts 700 liter beschikbaar. Met recht vloeibaar goud dus!

De olie is verkrijgbaar via Rechtstreex ’s Gravenland, DeliGriek in de Pannekoekstraat Rotterdam en de Facebookpagina van Parnossos Griekse Olijfolie

Parnassos Griekse Olijfolie
Parnassos Griekse Olijfolie

Rechtstreex ’s Gravenland

Rechtstreex is een lokaal (Rotterdam en omgeving) initiatief om je verse en seizoensgebonden boodschappen rechtstreeks bij boeren en voedselmakers uit de buurt te doen. Het bestellen van de boodschappen gaat online, het ophalen doe je bij een wijkpunt in de buurt.

Door boodschappen te doen bij Rechtstreex weet je waar je eten vandaan komt en steun je boeren uit jouw eigen omgeving. De oesterzwammen van Rotterzwam waar ik eerder over schreef en heerlijke recepten mee maakte zoals shoarma en een vegetarische kapsalon zijn bijvoorbeeld ook verkrijgbaar via Rechtstreex.

Machtelt Mostert opende onlangs in Capelle aan den IJssel wijkpunt ’s Gravenland. Ik was aanwezig bij de opening en het overhandigen van de eerste bestelling aan chef Jos Grootscholten van sterrenrestaurant Het Perceel. Zowel het wijkpunt als restaurant Het Perceel zijn op loopafstand van mijn huis. Superleuk!

Bestellen bij Machtelt kan via de website van Rechtstreex. Naast de producten van Rechtstreex kan je bij haar ook terecht voor bovengenoemde Parnassos olijfolie en brood van Das Brot.

Rechtstreex Capelle 's GravenlandRechtstreex Capelle 's GravenlandRechtstreex Capelle 's GravenlandRechtstreex Capelle 's GravenlandRechtstreex Capelle 's Gravenland

The Iron Lady

Heb jij weleens een Flat Iron Steak gegeten? Tot voor kort had ik er überhaupt nog nooit van gehoord. Onlangs opende The Iron Lady -ja precies, een verwijzing naar Margaret Thatcher- de deuren van haar restaurant aan de Pannekoekstraat in Rotterdam.

Tijdens een persproeverij daags voor de opening proefde ik de Flat Iron Steak. Een bijzonder stukje vlees uit de schouder dat normaal niet als biefstuk wordt gegeten. Door het vlees sous-vide te garen en af te bakken op de grill wordt super mals en zacht. Neem er wat zoete aardappelfrietjes met sriracha mayo bij en je zit me toch een partij te smullen.

Voor keuze stress hoef je bij The Iron Lady niet bang te zijn. De kaart is bewust heel beperkt gehouden. Zo kunnen ze alle aandacht en liefde in slechts enkele gerechten steken zodat de gast altijd een perfect stukje vlees en heerlijke side dishes geserveerd krijgt. Naast de Flat Iron Steak serveren ze bavette, MRIJ hamburger en een vegan burger. Als sides hebben ze naast de zoete aardappelfrietjes onder meer Caesar salade, mac & cheese, greens of the day en grilled asparagus. Als drink kan ik je de piña colada van harte aanbevelen, echt super lekker.

The Iron LadyThe Iron Lady

Chocoa

Vorig jaar had ik veel over Chocoa gehoord en was er erg benieuwd naar. Chocoa is een internationaal chocolade festival voor eerlijke en duurzame chocolade. Het festival werd gehouden op 22 en 23 februari in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De dagen ervoor was er de vakbeurs.

Tijdens het festival zijn er tal van proeverijen en masterclasses. Vanuit de hele wereld -onder meer Colombia, Peru, Equador en Ghana- zijn chocolademakers afgereisd naar Amsterdam. Bij de stands kan je met hun in gesprek over hun chocolade, de chocolade proeven en hun repen aanschaffen. Het hele proces van boon tot reep is zichtbaar tijdens Chocoa.

Wit, melk en puur, het was er allemaal. Michel en ik proefden veel soorten chocolade waaronder en 100% pure chocolade. Ik verwachte dat dat vrij bitter zou smaken. Nou, niet dus. Het smaakte verrassend zacht. We volgden een chocolate-wine-pairing en op aanraden van Tessa kochten we een doosje bonbons van Carambole. Pfff, ongelooflijk, wat een bijzondere bonbons zijn dat! Als je ooit echt bijzonder bonbons wilt proeven of cadeau wilt geven dan moet je bij Carambole zijn. Echt waanzinnig mooi en lekker!!

Chocoa FestivalChocoa FestivalChocoa FestivalChocoa Festival

Tsukémono

In Japan worden gefermenteerde groenten al eeuwen lang gegeten. Hier in het westen noemen we dat pickles, in Japan tsukémono. In het boek Tsukémono legt Peter van Berckel precies uit wat het is, waarom het zo gezond is en geeft hij meer dan 50 recepten om zelf mee aan de slag te gaan.

Gefermenteerde producten zoals kombucha, kefir maar ook desembrood en zuurkool vind ik erg lekker. Ik ben dan ook erg benieuwd naar tsukémono. Naast recepten staat er ook waanzinnig veel informatie in het boek. Al die informatie ben ik nu aan het lezen, komende maand ga ik aan de slag met een pickle-pers en maak ik één van de recepten uit het boek. Mijn ervaringen, meer informatie over het boek en wat tsukémono precies is deel ik uiteraard met je.

Tsukémono - Peter van Berckel
Tsukémono – Peter van Berckel

Cook Like A Chef

Deze maand introduceerde Cook Like A Chef een nieuwe maaltijdbox: het Lente-Liefdesmenu van Ron Blaauw van RonGastrobar. Een 3-gangen sterrenmenu thuisbezorgd in een box. In december smulden we van de Kerstbox, komende maand mag ik aan de slag met het Lente-Liefdesmenu. Nu al zin in…

Cook Like A Chef - Ron BlaauwCook Like A Chef - Ron Blaauw

Kweekzakken Rotterzwam

In mijn terugblik op januari vertelde ik over de workshop oesterzwammen kweken op koffiedik van Rotterzwam. De kweekzakken heb ik in mijn werkkamer gehangen en iedere ochtend leegde ik in de emmers die ik eronder hand gezet een waterkoker met kokend water. De waterdamp die opsteeg zorgde voor extra vochtigheid en warmte en zo hoopte ik dat de schimmels het dik naar hun zin zouden hebben.

En ja hoor, een maand later heb ik mijn eerste oogst van maar liefst 680 gr oesterzwammen binnen. Na het oogsten laat ik de zak rustig hangen want mogelijk komen er nog enkele oogsten aan. Kweekzak nummer twee is ook druk bezig zwammen te ontwikkelen. Ik verwacht in de loop van deze week mijn tweede oogst te hebben.

Wat ik met al die zwammen heb gedaan? Met 500 gr heb ik een vegetarische kapsalon gemaakt. Met de overige 180 gr maak ik een ragout.

Rotterzwam oesterzwammenRotterzwam oesterzwammenRotterzwam oesterzwammen

Foodpost

    • No Ghost In A Bottle

      Michel en ik zijn beiden fan van alcoholvrije cocktails, ook wel mocktails genoemd. Ze zien er vrolijk en mooi uit, smaken heerlijk maar hebben niet de nadelen die alcohol wel heeft. In januari deelde ik het recept voor een mocktail met zomerfruit en gember. Deze was op basis van tonic en huisgemaakte siroop en shrub.

      Naast siropen en shubs is het ook lekker om alcoholvrije gin te gebruiken. Bijvoorbeeld No Ghost In A Bottle. No Ghost in a Bottle is de eerste niet-alcholische gin van België. In januari werd een nieuwe smaak toegvoegd: Ginger Delight. Een pittige drank van gember met frisse en fruitige tonen. Deze natuurlijke niet-alcoholische gin bevat 0% suiker, zout en alcohol. Naast Ginger Delight is No Ghost verkrijgbaar in de smaken Verkrijgbaar is drie smaken en gegarandeerd vrij van suiker, zout en alcohol.

      De eerste AV-cocktail die we ermee maakten was met tonic, ginger ale, homemade gembersiroop, een beetje vers citroensap, diepvries fruit, een flinke scheut No Ghost en wat ijsblokjes. Echt superlekker. Ik denk maar zo dat ik het recept binnenkort voor jullie uitwerk en online zet.

      No Ghost In A Bottle Ginger DelightNo Ghost In A Bottle Ginger DelightNo Ghost In A Bottle Ginger Delight

 

  • Del Monte Fruit Fusions

    Del Monte fruit in blik gebruik ik regelmatig. Bijvoorbeeld ananasschijven op sap voor in de rode kool. Of perziken in lichte siroop in een kipsalade met knolselderij en walnoten. Ideaal om op voorraad te hebben.

    Naast de alom bekende blikken heeft Del Monte nu iets nieuws: fruit fusions. Eén persoons bakjes gevuld met ananas en kokoswater of peer en perzik op vlierbloesemwater. Met name de ananas met kokoswater vond ik erg lekker. Zo lekker dat het me inspireerde tot het maken van een piña colada curd en die gebruikte als vulling voor mini tartelettes.

    Per twee bakjes verpakt zijn fruit fusions verkrijgbaar bij Jumbo en PLUS. Je vind ze in het vruchtenconserven schap. De prijs varieert van €1,69 tot €1,81. Omdat fruit fusions nog nieuw zijn kan het zijn dat ze nog niet in elke winkel liggen. Bij mij heb ik ze ook pas deze week voor het eerst gezien.

    Del Monte Fruit FusionsDel Monte Fruit FusionsDel Monte Fruit Fusions


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie