Kijkje in de keuken – december 2020
Even heb ik getwijfeld of ik zo aan het begin van het nieuwe jaar nog wilde terugblikken op de voorbije december maand. Toen ik door mijn foto’s scrolde en zag wat een bijzondere dingen ik allemaal heb mogen proeven was mijn twijfel snel weg. Lees je met me mee in deze nieuwe editie van Kijkje in de keuken – december 2020?
Winter BBQ
De binnenkomer van de maand was de Online Winter BBQ van Highland Park Whisky. In samenwerking met The Roast Room en Kaldenberg Slagerijen kregen we uitleg over het low & slow bereiden op de bbq van een prachtig stuk côte à l’os. Côte à l’os komt uit het de rug van een koe en zit vast aan een stuk rib. Om het stuk vlees extra smaak te geven was het geaged in whisky. Het is dat ik geen keramische houtskoolbarbecue heb want anders had ik die zeker aangestoken. In de oven gaarde ik het vlees tot een paar graden onder de gewenste kerntemperatuur (±53º), liet het 10 minuten rusten en sneed het aan.
Man, man, wat hebben we genoten. Het was de eerste keer dat ik zo’n groot stuk vlees (1,2 kg) bereidde maar dit smaakte naar meer. Dat ik tijdens het event ook nog een echt Highland Park Barrel BBQ won maakte de beleving echt helemaal af! Het Winter BBQ pakket is te bestellen via de website van The Roast Room. Ook een aanrader als je geen dichte bbq hebt en het vlees in de oven gaart.
Ron Gastrobar The Golden Edition Box
Smullen van een fantastisch 4-gangen authentiek Indonesisch 4-gangenmenu zonder afwas. Het kan echt met The Golden Edition Box van Ron Gastrobar!! Alle gerechten waren keurig genummerd zodat het verwarmen en opdienen een fluitje van een cent was. Zonder potten of pannen, slechts 2 bakjes in de oven. Wat een smaken, wat een gemak en het zag er allemaal zo waanzinnig mooi uit!! Volgend jaar december komt er een nieuwe editie… Tot die tijd kan je genieten van de de andere At Home boxen van Ron Gastrobar.
Bijzondere foodpost
Tussen alle pakketjes zaten ook 3 pareltjes: een Limited Edition bonbons van Madak en Tabasco Sriracha, een Limited Edition Kerst Fleur de Sel van Le Saunier de Camargue en 3 fantastische Alto Adige dessertwijnen uit Zuid-Tirol. De Fleur de Sel en de Tabasco Sriracha gebruik ik regelmatig in mijn recepten. Kan me gewoon niet voorstellen dat ik het niet in huis zou hebben. De dessertwijnen combineer ik komende tijd met mooie gerechten. Met de Moscato Rosa Schweizer 2018 van Franz Haas heb ik al een mooi recept in gedachten. Over de pairing met de Mitterberg Bianco Aruna 2018 van Cantina Kurtatsch en de Moscato Giallo Passito Quintessenz 2016 van Cantina Kaltern ben ik nog aan het nadenken. Mogelijk combineer ik ze met een fijn appelgerecht. Zuid-Tirol staat immers bekend om de heerlijke appels die er vandaan komen.
Kazen
Als echte kaaskoppen hebben Michel en ik deze maand volop genoten van kaas. Verse kaasfondue.nl stuurde fondues in de smaken klassiek en met gorgonzola. Door de gorgonzola kaasfondue ging een flinke scheut port, yummm! Ook gek op kaasfondue maar vind je de bereiding ervan een gedoe? Verse kaasfondue.nl heeft maar liefst 8 verschillende smaken in het assortiment. Vandaag bestellen betekent morgen versgemaakt en verzonden. In de koelkast kan je de kaasfondue nog tenminste 2 weken bewaren.
Van Bettine geitenkaas ontving ik een mooi pakket geitenpearls, naturel geitenkaas en honing geitenkaas. De geitenkaas pearls kwamen direct van pas bij mijn recept voor hartige wafels, ik maakte er een courgette omelet mee en de honing geitenkaas belande op de borrelplank. Beemster kaas verraste me met een heus kerstpakket. De Beemster kaasjes gaan waarschijnlijk komend weekend op de borrelplank. Zo benieuwd naar de Beemster Grand Cru, Beemster kaas met fenegriek en de kaas met stukjes jalapeño.
Nieuwe smaken ontdekken
Als die-hard ontbijter kon ik niet wachten om de biologische havermelk en muesli’s van Lima te proeven. De havermelk is niet alleen lekker in een havermout ontbijtje, een golden latte van havermelk smaakt ook goed. Nooit geweten dat havermelk ook zo goed schuimt. Zal ook vast lekker zijn in cappuccino en latte macchiato.
Door de effecten van de Corona-pandemie had de productielocatie in Portugal opstart problemen en was het even wachten. Maar het was het wachten waard: wat ziet de giftbox Fish Tales Signatures er mooi uit. Eerste klas tonijn en sardines in fraai verpakte blikjes. Met de tonijn maakte ik een heerlijke salade uit de Malediven.
Ook plofte er weer een pakketje Mayoneur plant-based mayo op de mat. Dit keer met de smaken truffel, mosterd en wasabi. Als er dan ook een pakketje burgers en gehakt van Meatless Farm op de mat ploft is een burger natuurlijk snel gemaakt.
Fruitspread van 100% fruit, hazelnootpasta en raw honing gemaakt met passie en liefde voor de natuur. Alle producten van Rigoni de Asiago zijn biologisch en staan garant voor pure smaken. Heerlijk om je ontbijt mee te zoeten, op de boterham te smeren of in baksels te gebruiken. Wist je overigens dat raw honing echt iets anders is dan ‘gewone’ honing? Honing wordt veelal verhit om het langer houdbaar te maken. Tijdens het verhitten gaan helaas wel voedingsstoffen verloren. Raw honing wordt niet verhit en alle voedingsstoffen zitten er nog in. Gezonde honing dus!
‘De Japanse snacks en drankjes van Kelly Loves zijn dé ideale versnaperingen bij ieder type film. Pak pittige wasabipinda’s bij de spicy romcom en blus hem af met een slok Aloë Vera. Of kies crunchy rijst-en pindackrackers om de spanning van een actiefilm weg te knabbelen. Een luchtige comedy? Dan zijn de vederlichte Nori snacks gemaakt van geroosterd zeewier de perfecte match!‘ Zo’n wervende omschrijving maakt me natuurlijk wel nieuwsgierig. Tijdens de Kerstvakantie zijn we er niet aan toegekomen een film te kijken en de snacks van Kelly Loves te proeven. Nu de drukte van de feestdagen achter de rug is en we een lange januari voor de boeg hebben gaan we er zeker voor zitten…
December is ook altijd de maand van de Foodybox Kerst. Wat een feestje was het weer. Bomvol mooie producten waarvan een flink aantal ook echt nieuw voor me waren. Wilhelmina Zwart Wit, rode wijn van Barefoot om gekoeld te drinken, Spaanse sambal en pompoen sambal van Ministry of spicy business, een cadeaubox LINDOR melkchocolade bonbons van Lindt, No.1 koffiebonen en koffiecups van Zuivere koffie, empanadas met gekruide kip en een nacho kit van Los Taqueros, Servero rode biet met ui en knijpzakjes fruit to go in de smaak strawberry heaven kende ik nog niet. Maar ook de flessen ElkeMelk – Melk van één koe! en de Stegeman Vegetarische burgers in de smaken spinazie en paprika waren aangename verrassingen.
Lollo rosso sla en spruitjes Van Eigen Bodem, rode bessen van Berrybrothers, plant-based burgers en gehakt van Meatless Farm, Ron Abuelo 12 años Gran Reserva rum en Meer Fruit Minder Suiker Frambozen van Bonne Maman waren oude bekenden. Op Instagram heb je kunnen zien welke producten ik al heb geproefd. Met enkele andere producten volgen nog recepten op de blog…
Dit artikel kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.