Kijkje in de keuken - december 2019 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – december 2019

December vind ik altijd een gekke maand: druk maar toch ook heel gezellig met al die feestdagen. Om mezelf niet over de kop te werken heb ik geprobeerd alles goed te plannen en me daar strak aan te houden. En zowaar, dat is me gelukt en vanaf 20 december heb ik mezelf vrijaf gegeven. Maar voor die tijd heb ik genoten van een perslunch in Rotterdam en een Kerstborrel in Etten-Leur. Ook ontving ik een heerlijk pakket biologische melk. En eigenlijk had ik nog twee andere foodpakketen zullen ontvangen maar daarmee ging helaas iets mee mis. Eentje is met zekerheid zoek geraakt tijdens het verzenden. De ander komt misschien als verlate post alsnog binnen. Kijk en lees mee met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl in het nieuwe Kijkje in de keuken – december 2019.

Perslunch Jaq

Sinds donderdag 12 december is het Rotterdamse theaterdistrict een restaurant rijker: Jaq. In het Hilton Hotel, centraal gelegen ten opzichte van het Oude Luxor Theater en het uitgaansgebied rondom de Coolsingel, is Jaq een ideale plek om gezellig een hapje of een drankje te doen. De inrichting is ruimtelijk, vrolijk en licht. Opvallende details zijn de bijzondere streetart muurschilderingen. Met een gezellige bar, comfortabele zitjes en mooie tafels kan je er op elk moment van de dag terecht.

Ter gelegenheid van de opening mocht ik tijdens de perslunch op dinsdag 10 december komen voorproeven. In de gezellige bar werden we ontvangen met een bubbel en gaf de kok persoonlijk toelichting op de kaart. Op de menukaart is geen onderscheidt gemaakt tussen ontbijt, lunch of diner. Of je nou een nachtbraker bent of een vroege vogel, vleeseter, vegetariër of vegan, alleen komt eten of gezellig alles wilt delen: wees welkom en bestel waar je zin in hebt. Alle gerechten zijn puur en eerlijk en kunnen op elk moment van de dag worden besteld. Om er een paar te noemen: bar bites, Jaqshuka, clubsandwiches, sandwiches met avocado of halloumi, friet met pulled port en chipotle mayo, dry aged rib eye, Buddha Bowl, knapperige nacho’s of een uitgebreide borrel- of charcuterieplank.

Leuk detail: op de kaart staan geen nagerechten. Aan tafel wordt een uitgebreid dessert plateau gepresenteerd met lekkers waar je uit kunt kiezen.

Restaurant Jaq is zeven dagen per week open van 11.00 – 1.00 uur.

Perslunch JaqPerslunch JaqPerslunch JaqPerslunch JaqPerslunch JaqPerslunch JaqPerslunch Jaq

Kerstborrel Bettine Geitenkaas

Geitenkaas gebruik ik graag en veel. In een salade, in een warm gerecht of verwerkt in een borrelhapje, je kan er zoveel kanten mee op. Toen ik via Debbie van Het Ingrediënt een uitnodiging kreeg voor een rondleiding en kerstborrel bij Bettine Geitenkaas had ik gelijk zin. Kon ik eindelijk eens met eigen ogen zien waar en hoe die lekkere kaasjes worden gemaakt.

Na een warme ontvangst werden we meegenomen de fabriek in. Het binnengaan van de fabriek was op zich al een happening. Schoenen en handen moesten ontsmet, we kregen haarnetjes op, trokken speciale jassen aan en de mannen moesten -indien nodig- baardnetjes dragen. We zagen hoe de verse geitenkaas werd gevormd en gesneden tot de bekende rollen. In een andere ruimte zagen we hoe kleine, individuele geitenkaasjes met de hand in spek werden gewikkeld. Ook zagen we de ruimtes waarin een deel van de verse geitenkaas mag rijpen tot witschimmelkaas. Via verneveling wordt een witschimmelcultuur toegevoegd waarna in 7 dagen die karakteristieke witte schimmelkorst ontstaat. Per dag wordt in deze vestiging van de Bettine Hoeve maar liefst 50.000 liter geitenmelk verwerkt.

Na de rondleiding maakten we met z’n allen diverse borrelhapjes met verser dan verse geitenkaas. Maar voordat we daadwerkelijk aan de Kerstborrel gingen kregen we nog een workshop fotografie van Linse Fotografie. Na een korte introductie gingen we aan de slag om onze hapjes zo voordelig mogelijk op beeld vast te leggen. Ik greep mijn kans en probeerde onder andere studiolicht uit. Weliswaar heb ik thuis een set staan maar de lampen daarvan zijn niet sterk genoeg. Ik weet nu zeker dat ik sterkere lampen ga kopen.

Na afloop kregen we een mooie goodiebag mee met diverse geitenkaasjes, mosterd van De Wijndragers en een mooie borrelplank. Eén van de witschimmelkaasjes gebruikte ik in een ovenschotel, dat recept krijgen jullie binnenkort. Met een deel van de andere kaasjes en de mosterd maak ik een lekkere borrelplank. Dat wordt komende tijd nog nagenieten.

Kerstborrel Bettine GeitenkaasKerstborrel Bettine GeitenkaasKerstborrel Bettine GeitenkaasKerstborrel Bettine GeitenkaasKerstborrel Bettine GeitenkaasKerstborrel Bettine GeitenkaasKerstborrel Bettine GeitenkaasKerstborrel Bettine GeitenkaasKerstborrel Bettine GeitenkaasKerstborrel Bettine Geitenkaas

Mijn melk

Vlak voor Sinterklaas kreeg ik een heerlijke verrassing thuisbezorgd: een krat vol biologische melk van Mijn Melk. Rechtstreeks van boerderij De Dobbelhoeve in Udenhout. 4 flessen melk van 4 verschillende koeienfamilies: Aukje, Kitty, Cootje en Moevchen.

Op De Dobbelhoeve krijgen de koeien alle vrijheid: ze mogen zelf bepalen wanner ze eten, rusten of gemolken worden. Alle melk wordt op de boerderij zelf gepasteuriseerd. De in gerecyclede petflessen verpakte melk van Mijn Melk is verkrijgbaar via AH.

Met de melk maakte ik in het weekend een fijn glas chocolade melk met een scheutje karamellikeur. Uiteraard afgetopt met een flinke toef slagroom en een lekkere drizzle homemade karamelsaus. De rest van de melk gebruikte ik voor mijn dagelijks latte macchiato. Ook nam ik af en toe een glas melk als tussendoortje. De melk is heerlijk vol en romig van smaak. Of ik ook verschil proefde tussen de melk van de verschillende koeienfamilies weet ik niet zeker.

Biologische melk van Mijn MelkBiologische melk van Mijn MelkBiologische melk van Mijn MelkBiologische melk van Mijn Melk

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *