Header Overetengesproken.nl
Kijkje in de keuken – december 2018

Kijkje in de keuken – december 2018

 |  Geen reacties
9 Shares

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen en natuurlijk via internet. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg af en toe producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Op december kijk ik met gemengde gevoelens terug. De maand begon leuk en gezellig, ik kreeg leuke producten toegestuurd en viel riant met m’n neus in de prijzen. De tweede helft van december kregen Michel en ik te maken met het overlijden van een familielid. Volledig onverwacht en dat zorgde toch wel voor een flinke schok. Ik kon het even niet opbrengen om nieuwe content te maken vandaar dat het afgelopen twee weken stil was op het blog. Komende week nemen we ook nog even tijd voor onszelf. Maandag 7 januari pak ik de draad weer op en kan je nieuwe content verwachten. Vandaag sluit ik 2018 af met een terugblik op december die uiteindelijk eindigde met een heel leuk bericht op Instagram. Kijk gezellig met me mee…

Drip cake workshop

En dan in het laatste weekend van 2018 krijg je op Instagram ineens bericht dat je de winnaar bent van de winactie voor een drip cake-workshop. Ik bak super graag maar heb me nog noot gewaagd aan een drip cake. Toen ik de winactie van Perfect Pastry en Marilyn Amaterasu op Instagram tegenkwam wist ik niet hoe snel ik moest meedoen. En hoe gaaf is het dan om de workshop ook daadwerkelijk te winnen!! Ik ben er echt zó blij mee en heb er zo’n zin in! Zodra ik de workshop heb gevolgd deel ik dat natuurlijk met jullie.

Amarula

Amarula, ik kende het van naam en weet dat het in een bruine fles zit met een olifant op het etiket. Maar daar hield mijn kennis dus echt op. Tot Mariska Brooks van marvelousz.com een blog over Amarula schreef. Blijkt dus dat er een waanzinnig interessant verhaal achter het drankje schuilgaat. Mariska schrijft onder meer dat de marula vrucht -waar Amarula van is gemaakt- zeer geliefd is bij olifanten. Vandaar dus die olifant op het etiket. Maar er is nog een verbinding tussen Amarula en de Afrikaanse olifant. Amarula zet zich via The Amarula Trust in voor het behoud van de met uitsterven bedreigde Afrikaanse olifant. Het drinken van Amarula is dus niet alleen lekker, je helpt er ook de Afrikaanse olifant mee. Wil je meer weten? Lees dan vooral Mariska’s artikel!

Naast de klassieke Amarula cream heeft Amarula nu een tweede smaak in het assortiment: vanilla spice cream. En Mariska mocht bij haar artikel twee flessen van die laatste weggeven. Ik deed mee aan de winactie en yesss, ik heb één van de twee flessen gewonnen. Inmiddels heb ik de eerste glaasjes gedronken en kan je de Amarula vanilla spice cream echt aanraden. Heerlijk zacht en romig met een spicy ondertoon van gember.

Amarula
Amarula

Salad Box

December was echt de maand van de winacties voor mij. In november deden Anne-Marie van My Happy Kitchen en ik mee aan een winactie voor een salade voor twee bij Salad Box in de Markthal Rotterdam. Als één van ons zou winnen zouden we samen gaan genieten en aansluitend cookie dough eten bij Baker’s Dough. Dat hadden we eerder al eens willen doen. Precies die dag dat wij wilden gaan bleken ze gesloten. Ach, we zijn gewoon ergens anders gaan lunchen en hadden evengoed een gezellige middag.

En zowaar, Anne-Marie won de salade. Half december zijn we de salade gaan eten en we kregen er ook nog een lekkere soep bij. Daarna samen koffie gedronken, gezellig zitten kletsen en voor we het wisten was het te laat om nog naar Baker’s Dough te gaan. Dat doen we gewoon een volgende keer.

Salad Box
Salad Box

Foodybox Winter

Zoals jullie in oktober al hebben kunnen lezen ontvang ik 4x per jaar de Foodybox van Kroon op het Werk. Dat is altijd een groot pakket vol lekkers. Altijd weer leuk om de doos uit te pakken en te kijken wat erin zit. Soms zijn het nieuwe producten, soms vernieuwde producten en soms ook al langer bestaande producten. Kortom, een leuke manier om kennis te maken met (nieuwe) producten en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen.

In de Foodybox Winter zaten onderstaande producten:

  • Bonne Maman Lemon Curd
    Lemon curd kan je natuurlijk heel goed zelf maken maar er zijn van die momenten waarop je daar geen zin of tijd voor hebt. Of je hebt niet voldoende eieren of citroenen in huis. Op die momenten ben je bij Bonne Maman aan het goede adres. Naast heerlijke jam hebben ze ook grote potten lemon curd in het assortiment. Heerlijk op een stukje vers stokbrood, in een toetje of een stukje gebak. Een klassieke combinatie is met meringue maar bij scones smaakt de lemon curd ook heerlijk.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 2,79 per pot van 360 gram.
  • King Rijstolie
    Deze fles olie kwam precies op het juiste moment. Mijn eigen fles was inmiddels leeg en op mijn boodschappenbriefje stond dat ik een nieuwe moest kopen. Naast olijfolie, walnootolie en sesamolie staat er bij mij namelijk standaard een fles rijstolie in de kast. De smaak is neutraal, bij bakken en braden verbrand het niet snel en de geur bij verhitten is ook veel minder dan bij andere olie. Daarnaast is het ook nog eens een heel duurzame olie. Rijstolie wordt namelijk geperst uit het vliesje en de kiem van de rijstkorrel die als afval achterblijven bij de productie van witte rijst. Kortom, ik ben fan van deze olie.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Hoogvliet, Coop, Jan Linders en Vomar voor ± € 3,60 per liter. Liever een kleinere fles? Geen probleem, er zijn ook halve liter flesjes te koop.
  • Italiano Siciliaanse Zachte Dropstaafjes
    Hier in huis is drop niet veilig. Zodra een zak opengaat is ie in no-time leeg. Deze zak met Siciliaanse dropstaafjes heb ik voorlopig achter in de kast weggelegd omdat ie anders op is voordat ik er zelf van heb kunnen genieten. En dat genieten kan op vele manieren. Gebruik de drop eens in gebak of een dessert. Ik maakte afgelopen zomer bijvoorbeeld een bavarois met drop. Op de site van Italiano vind je meer leuke recepten.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Hoogvliet, Dirk, Deka, Boon, Jan Linders en Boni voor € 1,35.
  • A. Vogel Herbamare Spicy
    Naast de klassieke herbamare heeft A. Vogel ook een spicy variant. Zout is natuurlijk een heerlijke smaakmaker maar herbamare geeft zout net dat tikje extra. Door de zorgvuldig uitgezochte kruiden geef je met herbamare extra smaak aan je gerecht. Heerlijk op vlees, bij groente of om kruidenboter mee op smaak te brengen.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Ekoplaza, Goody Foods, Holland & Barrett en natuur en reform winkels. Een klein busje van 125 gr kost € 3,49. Voor een busje van 250 gr betaal je € 4,49.
  • Servero Rode kool met appel original
    Als student at ik weleens rode kool uit de diepvries. Ach ja, het is makkelijk en heeft de smaak van rode kool maar verder is het eigenlijk meer pap. Na mijn studententijd heb ik nooit meer kant en klare rode kool gegeten, ik maak het toch het liefst zelf. En dan lekker met appeltjes en ananas erin. De rode kool van servero schijnt heel lekker te zijn. Ik ken de appelmoes van servero (zonder suiker en andere toevoegingen) en die is inderdaad superlekker. Ben dus erg benieuwd…
    Verkrijgbaar bij Plus, Deen, Boon, Poiesz en Jan Linders voor € 1,15 per pot (350 gram).
  • Emmi Fondü Original
    Emmi kaasfondue is genieten van kaasfondue zonder gedoe. Smeer de caquelon vooraf in met een doormidden gesneden teentje knoflook, voeg de inhoud van het pak toe en warm rustig op tot de fondue heet is. Eventueel voeg je nog wat kirsch en/of witte wijn toe en dippen maar met stokbrood, groente en rauwkost. Wist je trouwens dat de Zwitsers van origine thee drinken bij kaasfondue?
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Coop, Deen, Hoogvliet en Dekamarkt. Een pak van 400 gram is voldoende voor 2 personen en kost € 4,29.
  • Paturain Cuisine Knoflook & Fijn Kruiden
    Paturain is natuurlijk een klassieker voor bij de borrel: heerlijke roomkaas voor op toast of een stukje stokbrood. En nu zijn er dan ook kuipjes Paturain om mee te koken. Dezelfde smaak als de roomkaas maar nu op basis van room. Ideaal dus voor in sauzen en (pasta)gerechten.
    Verkrijgbaar bij Plus en in december bij Albert Heijn voor € 1,99 per kuipje.
  • Flevosap Winteravond
    Genieten van de smaak van glühwein maar dan zonder alcohol? Bij Flevosap hebben ze vlierbessensap en een vleugje glühwein extract gemixt met appelsap en dat bleek een heerlijke combinatie. Hoewel het sap ook koud kan worden gedronken drink ik het graag lekker warm en vouw mijn handen dan lekker om het warme glas. Zet de glazen dus maar vast klaar en verwarm je aan dit kruidige sapje.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 1,99 per fles.
  • Ron Abuelo 12 años, Gran Reserva
    Deze Panamese rum is op ambachtelijke en duurzame wijze geproduceerd. Na 12 jaar rijpen is de smaak vol en rond. Je proeft dat deze rum met zorg en aandacht is gemaakt. In Panama is Ron Abuelo rum de meest bekroonde rum van het land!
    Verkrijgbaar bij de betere slijter voor ± € 35,- per fles.
  • Terra Real vegetable chips Mediterranean herbs & spices
    Groente chips zijn een heerlijk alternatief voor gewone chips. Krokant, kleurrijk en erg smaakvol. Lekker bij de borrel maar ook tijdens een film of een avondje Netflix smaken ze goed.
    Verkrijgbaar bij de Jumbo en Hanos voor € 2,49 per zak.
  • HEKS’N® Roomtwist ananas, zoete chili en knoflook & fijne kruiden.
    Roomkaas maar dan net even anders. De bekertjes zijn namelijk gevuld met zachte roomkaas èn een heerlijke saus. Neem een toastje of stukje brood, haal dat door de roomkaas en neem in een vloeiende beweging een lekkere hoeveelheid zoet chili, ananas of knoflook en kruiden mee. Heerlijk bij de borrel.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 2,49 per bekertje.
  • Ongepelde Hollandse garnalen
    Ik was dan ook aangenaam verrast toen er in de Foodybox 500 gr nog te pellen Hollandse garnalen zaten. Als kind pelde ik ze tijdens onze vakanties op Texel. Later haalde ik na een bezoek aan mijn schoonouders graag garnalen in de Haven van Scheveningen om vervolgens thuis te pellen. Ik gelijk aan de slag en we genoten dat weekend van een heerlijke garnalencocktail en toastjes met garnalen, zeewier en wasabi. Het is even een karweitje om de garnalen te pellen maar je ze zijn dan wel lekker vers. En als je de slag eenmaal te pakken hebt gaat het nog best snel ook!
    Hollandse garnalen zijn verkrijgbaar bij supermarkten, viswinkels en op de markt.
  • Gallo Family Vineyards Merlot
    Bij een etentje, een gezellige borrel of gewoon gezellig op vrijdagavond omdat het weekend is drinken wij graag een glaasje wijn. Smaken verschillen maar met de Merlot van Gallo Family schenk je gegarandeerd een lekker glas. Drink de wijn op kamertemperatuur zodat je optimaal kunt genieten van deze zachte rode wijn met tonen van bosvruchten en frambozen.
    Verkrijgbaar bij diverse supermarkten voor € 5,79
  • Tilda Brown steamed bas­ma­ti ri­ce
    Restjes rijst gooi ik nooit weg. Ik gebruik het bijvoorbeeld in een hartige taart met kip en prei of een tortilla van rijst met ketjap en ui. Maar er zijn ook momenten dat ik zin heb in zo’n gerecht maar geen restjes meer in de vriezer heb liggen. Dan is een kant en klaar pakje gestoomde rijst ideaal. Geen gedoe met rijst koken maar hup gelijk aan de slag en in de oven met de schotel. Mijn recept voor rijstschotel met gember, ketjap en ei komt binnenkort online…
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €1,79 per 250g.
Foodybox winter
Foodybox winter

Tony’s Chocolonely kwartetspel

Ligt er op een achteloze donderdagmiddag geheel onverwacht een glimmende rode enveloppe op de mat. Zo te voelen zit er een pakketje in maar geen idee wat het kan zijn. Nieuwsgierig als ik ben maak ik snel de enveloppe open en heb ik een doosje met het Tony’s Chocolonely kwartetspel in handen. Ik blader de kaarten snel door: het is een super leuk spel waarmee je naast veel speelplezier ook een hoop leert over de wereld van de cacao-industrie. Bijzonder detail: omdat de kansen in de wereld niet gelijk zijn verdeeld is dit spel ook niet eerlijk verdeeld. De meeste kwartetten bestaan uit 4 kaarten maar er zijn ook setjes van 3 of zelfs 5 kaarten. En de achterkant van de kaarten vormen samen een grote legpuzzel. Kortom, op dit spel ben je niet snel uitgekeken.

Wil jij dit spel ook eens spelen of bijvoorbeeld cadeau doen aan een chocolade liefhebber? Het Tony’s Kennis Kwartet kost € 6,99 en is te bestellen via de site van Tony’s Chocolonely.

Tony's Chocolonely kwartetspelTony's Chocolonely kwartetspel

Gault & Millau

Maandag 3 december lanceerde Gault & Millau de nieuwe gids 2019 en ik was uitgenodigd om aanwezig te zijn. Superleuk natuurlijk.

In de geheel vernieuwde gids staan meer dan 700 restaurant, waaronder 200 nieuwe vermeldingen. Nieuw dit jaar is een lijst met de beste cocktailbars in NL.
Voordat de gids werd vrijgegeven werden er verschillende awards uitgereikt voor onder meer de Chef van het jaar, de Sommelier van het jaar, de Patissier van het jaar en bijvoorbeeld de Groentechef van het jaar. Estee Strooker (onder meer bekend van 24Kitchen) was één van de 10 talenten onder de 30 die op het podium een eerste gids in ontvangst mochten nemen.
Naast de gids is er tegenwoordig ook een handige app beschikbaar. Ideaal als je eens niet weet waar je wilt gaan eten of je bent in een regio waar je minder bekend. Zo heb je altijd goede adressen bij de hand.

Gault & Millau 2019
Gault & Millau 2019

Coffeelicious Lange Voorhout

In oktober heb je kunnen lezen dat Michel en ik bij Coffelicious Rotterdam heerlijke scones hebben gegeten. Toen ik een uitnodiging kreeg om te komen genieten van koffie met gebak in hun nieuwe vestiging aan het Lange Voorhout in Den Haag bedacht ik me geen seconde en charterde Michel om samen een gezellige middag Den Haag te gaan doen.

Super sfeervolle zaak is het geworden met in het midden de toonbank met alle huisgemaakte taarten. Tja, maak daar dan maar eens een keuze uit. Michel nam wortel-notentaart maar ik wist het dus echt niet. Om de keuzestress niet verder op te laten lopen vroeg ik advies aan het personeel. Het werd een stuk white chocolate and raspberry cake. Michel en ik deelden onze stukken en oh wat hebben we zitten smullen. En dat samen delen van een stuk gebak kan prima want het zijn me toch flinke stukken die ze bij Coffeelicious serveren, heerlijk! Wat voor ons een extra leuk detail was: jaren terug hebben Michel en ik in datzelfde pand (als onderdeel van ons huwelijkscadeau) een deel van ons servies uitgezocht.

Dus: ben je een keer in Den Haag ga dan vooral ook eens genieten bij Coffelicious aan het Lange Voorhout. Naast huisgemaakt gebak kan je er ook genieten van een heerlijk ontbijt, Buddha bowl’s, soep, sandwiches en verse sappen. Niet in Den Haag? Geen probleem, ook in Rotterdam, Dordrecht en Breda vind je vestigingen van Coffelicious.

Coffeelicious Lange Voorhout Den HaagCoffeelicious Lange Voorhout Den HaagCoffeelicious Lange Voorhout Den Haag
Ik wens iedereen een hele fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2019!!


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie