Kijkje in de keuken - Culiperslunch 2019 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen op de Culiperslunch.

Kijkje in de keuken – Culiperslunch 2019

April eindigde met een heerlijk weekje vrij en de weken ervoor genoot ik van verschillende events en ontving ik de nodige foodpost. April was ook de maand van de jaarlijkse Culiperslunch. Dat is zo’n uitgebreid event dat ik het Kijkje in de keuken deze keer in twee delen opsplits. Vandaag laat ik jullie meegenieten van de Culiperslunch 2019. Morgen lees je over de andere events en mooie producten die ik mocht ontvangen.

De Culiperslunch is een jaarlijks terugkerend event voor 150 culinair journalisten en foodbloggers. In drie uur tijd maakte ik in de Kookfabriek in Amsterdam kennis met meer dan 30 (nieuwe) foodmerken, bladerde ik door de nieuwste kookboeken, proefde ik heerlijke cocktails, wijn, koffie en kombucha en genoot ik van kookdemo’s en proeverijen met bekende chefs. Moe en letterlijk voldaan ging ik na afloop naar huis. Als klap op de vuurpijl kreeg ik ook nog een mega goodiebag mee. Het was een fantastisch middag dus lees snel met me mee…

Thomas Henry

8 april reed ik ’s ochtend naar Den Haag om Anne-Marie (My Happy Kitchen), Andrea (Anniepannie) en Debbie (Deb’s Bakery & Kitchen) op te pikken. Met een stralend zonnetje reden we vervolgens door naar Amsterdam. Na de hartelijke ontvangst en het opspelden van de naambadges trapte Thomas Henry af met een heerlijke virgin (alcoholvrije) cocktail: Ladies Rosemaries Daughter. Mooi roze door de cherry blossom tonic en vol van smaak door de combinatie van vlierbloesem siroop en limoensap. Echt superlekker en dorstlessend na de autorit naar Amsterdam. Flesjes Thomas Henry zijn verkrijgbaar bij Gall en Gall, online en bij de groothandel.

Thoma Henry TonicThomas Henry Tonic

Spoony

Heel verrassend was de stand van Spoony. Ik kende het merk nog niet maar mochten jouw (klein)kinderen net als vele andere kinderen moeilijke groente-eters zijn dan hebben zij de oplossing. Door verse soep in knijpzakjes (slurp soep) te verpakken en een spelelement aan te bieden eten de kids ongemerkt een flinke portie groente weg. De kartonnen verpakking van de spelletjes soep is uitvouwbaar en kan worden omgetoverd tot een superleuk bordspel. Ik heb de soep geproefd en echt waar, het is gewoon echt verse soep. Als vier-uurtje voor volwassen zou zo’n knijpzakje wat mij betreft ook prima geschikt zijn. Stuk gezonder dan een zoete reep of een handje chips. Naast de soep proefde ik ook groentewafeltjes van Spoony. Het product is nog in ontwikkeling maar komende weken volgt meer nieuws. Ik ben nu al fan dus zodra er nieuws is vertel ik je dat… Hou de Kijkjes in de keuken dus goed in de gaten.

Kookboeken

Hoewel de kookdemo’s, hapjes en proeverijen lonkten, bladerde ik eerst allerlei nieuwe kookboeken door: Groente op de BBQ van Julius Jaspers, Cakes van Rutger van den Broek, Green Yourself van Brenda Bas, Salade van Janneke Philippi, Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten van Pascalle Naessens, Gloeiend groen van Welmoed Bezoen, het inmiddels enorm populaire Pioppi dieet-boek èn het bijbehorende kookboek. Ze liggen allemaal op mijn bureau te wachten op een review. Binnenkort dus meer over deze boeken…

De presentatie van Gloeiend groen was heel leuk gedaan: voor wie wilde stond er een gerecht uit het kookboek klaar om te proeven. Bospeen met tahin-dressing en bospeenloofsalsa. Niet alleen erg lekker, ook heel verrassend doordat het bospeenloof wordt gebruikt voor de salsa. Omdat er geen bestek lag vroeg ik hoe we de peentjes het beste konden eten: als een haring. Zo gezegd zo gedaan en jeetje, wat een lekker gerechtje. Ga ik snel zelf maken…

Bospeen uit Gloeiend groen
Bospeen uit Gloeiend groen

Bone Brox en Bella Berga

Bone Brox is bouillon zoals onze oma’s ook bouillon maakten. 18 uur lang getrokken van gefilterd water en de beste botten. Door de lange bereidingstijd komen de mineralen en het collageen optimaal vrij en trekken volledig in de bouillon. Het resultaat is een smaakvolle, gezonde èn zoutarme bouillon.

Bella Berga is een verfrissende 100% biologische drank van appelsap met een vleugje bergamot. Hoewel ik in eerste instantie dacht, hmmm bergamot, ik weet niet of ik dat wel lekker vind is dit dus echt een superlekker drankje. Licht bitter van smaak en tegelijk heel fris en dorstlessend. Perfect voor op een warme zomerdag. Leuk weetje: bergamot is cholesterolverlagend en rijk aan antioxidanten. Gezonde citrusvrucht dus. Waarom ik in eerste instantie twijfelde? De etherische olie uit schil van de bergamot is de smaakmaker van earl grey thee. Hoewel ik een enorme theeleut ben hou ik dus echt niet van earl grey.

Beide producten zijn binnenkort in Nederland verkrijgbaar.

Bergamot vrucht - Bella Berga
Bergamot vrucht – Bella Berga

Kookdemo’s en proeverijen

Mathijs Vrieze (tv-chef) pofte honing tomaatjes van Looye Kwekers. In de goodiebag zaten vervolgens twee soorten tomaten en een fles honing tomaten ketchup. De tomaten gebruikte ik in een salade caprese en de ketchup serveerde ik bij gehaktbrood.

Beckers liet ons hun vernieuwde vegetarische frikandel proeven. Door de frikandel op Oosterse wijze aan te kleden krijg je een verrassend lekkere snack. In de goodiebag zat een doos vegetarische ovensnacks, die serveer ik binnenkort bij een zondagse borrel. Heb ik nu al zin in…

Augustin’s Amsterdam presenteerde drie soorten biologische walnootolie uit de Périgord. De verschillende smaakintensiteiten ontstaan door de walnoten niet, kort of iets langer te roosteren voordat ze worden geperst. Zo heb je voor elk gerecht de juiste walnootolie. Ik drizzelde wat Augustin’s walnootolie over de eerder genoemde salade caprese met honing tomaten, erg lekker!

Chef Dennis van den Beld van Landgoed Het Roode Koper uit Leuvenum serveerde een vegetarische amuse van bloemkoolmousse met een crunch van amandel. Als wij bij mijn ouders zijn komen we nog weleens langs het landgoed en zeggen dan altijd tegen elkaar: ‘daar moeten toch ook nog eens gaan eten‘. Na het proeven van deze amuse weet ik dat dat niet lang meer op zich laat wachten, deze amuse smaakte naar meer.

Er leek geen einde te komen aan de lekkere hapjes. Bij The Harbour Club genoot ik van superverse lijngevangen tonijn met een pittige garnering en wat sojasaus. Erbij dronk ik een glas EIVI, the embraced wine. EIVI is een mooie goudgele witte wijn uit Galicië, Italië. Gemaakt van de albariño druif en sur lie gerijpt (op eigen droesem) is het een smaakvolle wijn die goed combineert met vis en gegrild vlees. Bijzonder detail van deze wijn is het kleurrijke en altijd unieke armbandje dat om de hals van elke fles zit.

Oppo icecream trakteerde ons vervolgens op een vers geshakete cocktail met Oppo’s nieuwste ijssmaak: framboos met vanille. Wist je trouwens dat Oppo ijs relatief weinig suiker en vet bevat en een extra hoog gehalte aan eiwitten heeft? Zo kan je zonder schuldgevoel genieten van een lekker ijsje. Ik heb inmiddels een tub salted caramel ijs in de vriezer liggen die ik hoognodig moet proeven. Ik voel een lekker toetje aankomen dit weekend…

Joseph Joseph tenslotte demonstreerde froach pods: silicone ringen waarmee je eieren bakt met behulp van stoom. Je plaatst de ring in een koekenpan met anti-aanbaklaag, breekt het ei boven de ring en vervolgens laat je er voorzichtig wat water bijlopen. Na enkele minuten heb je een perfect gebakken/gepocheerd eitje. Ik heb ze nog niet geprobeerd maar ben er heel benieuwd naar. Binnenkort zal ik een filmpje in de stories van mijn Instagramaccount plaatsen.

Amuse van Landgoed Het Roode KoperLijngevangen tonijn van The Harbour ClubCocktail met Oppo ijsBeckers vegetarische snacks

Stooker Specialty Coffee

De Culiperslunch sloot ik af met een lekkere latte macchiato. Op de vraag hoe ik koffie het lekkerst vind antwoordde ik schoorvoetend: ehm, veel opgeklopte melk met een beetje koffie erin. Veelal vind ik koffie namelijk bitter en straf, niet echt mijn smaken zal ik maar zeggen. ‘Dan ga ik jou nu laten zien dat koffie echt heel lekker is’, was het antwoord terug. ‘Hier neem een slokje van deze vers gezette filterkoffie.’ Wow, wat een smaakervaring. Heel zacht, vol van smaak en heerlijk geurend. Ik was even uit het veld geslagen: drink ik nu echt een bakje filterkoffie zonder iets erin??

Aansluitend kreeg ik een latte macchiato gezet met de Brazil Classic boon. Om thuis na te genieten kreeg ik nog een zakje Maria Jobita bonen mee. Op onderstaande foto zie je links doorsnee koffiebonen, rechts de Maria Jobita boon. Ziet er heel anders uit toch? En de geur die van de bonen afkomt, ohhh zo lekker. De proof of the pudding is in the eating dus tijdens de Paasdagen heb ik mijn bonenreservoir leeggemaakt en gevuld met de gekregen bonen. We hebben genoten!! Ik ben om, wij moeten echt aan de betere koffieboon. Wil jij ook genieten van echt lekkere koffie? De vers gebrande bonen van Stooker Specialty Coffee zijn via hun website te bestellen.

Stooker Specialty Coffee
Stooker Specialty Coffee

Goodiebag en giveaways

Van een aantal producten uit de goodiebag heb ik al genoten, andere liggen nog te wachten.

De notenmixen van Bites we Love zijn een gezonde en voedzame snack. Rijk aan eiwitten, goede vetten en zonder toegevoegde suiker is het een ideaal alternatief voor ongezonde en vette snacks. Heb je ’s middags een dipje? Een handje Bites we Love als tussendoortje levert je de energie die je nodig hebt om er tot het avondeten weer tegenaan te kunnen. Maar de notenmixen smaken natuurlijk ook goed bij de borrel. Ik vulde twee schaaltjes en zette die naast mijn borrelplank tijdens het Paasweekend. Vooral de Chili Con Karma viel in de smaak.

Weliswaar op een andere dag maar ook de paling ging op bij een glaasje wijn. Doorgaans sla ik een stukje paling af maar deze zag er zo mooi uit en smaakte zo goed dat ik het niet bij één stukje heb gelaten.

Niet opgegeten maar wel volop in gebruik is het Berghoff mes van Hello Fresh. Het lemmet is voorzien van een titanium antikleeflaag, is super scherp en ligt heel licht in de hand. Heel blij mee.

Goodiebag Culiperslunch 2019Ontvangen giveawaysLooye Kwekers en Augustin's walnootolieLooye Kwekers honing tomaten ketchupVerse palingHello Fresh - mes Berghoff

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *