Header Overetengesproken.nl
Kijkje in de keuken – augustus 2020

Kijkje in de keuken – augustus 2020

 |  Geen reacties
8 Shares

De zomervakantie is inmiddels voorbij, langzaam komen we weer in het normale ritme. Met het aanbreken van een nieuwe maand is het voor mij weer hoogste tijd om terug te blikken op de voorbije maand. Een maand die wat mij betreft vooral in het teken stond van de hittegolf en het aanhouden van een rustiger tempo. Want tjonge, wat is het heet geweest. Ondanks de hitte heb ik toch ook nog de nodige pakketjes en uitnodigingen ontvangen. Kijk en lees met me mee in deze nieuwe editie van Kijkje in de keuken – augustus 2020…

Granola van Leanne’s Bakery

Vanaf haar 17e bakt Leanne al granola. Eerst voor zichzelf en als cadeautje voor familie en vrienden maar tegenwoordig ook voor jou en mij. Sinds mei heeft ze haar eigen webshop en langzaam breidt het netwerk met restaurants en partners die haar granola verkopen zich verder uit. En dat begrijp ik helemaal. Leanne is niet alleen een aardige en doortastende meid, de granola die ze maakt is ook echt super lekker.

Feestelijk verpakt bezorgde Leanne 3 zakjes granola bij mij: chocolade, vegan-kokos en appel-kaneel. Drie totaal verschillende smaken maar allemaal vol smaak en rijk gevuld met granen en noten. De chocolade granola zit bomvol hazelnoten en stukken pure chocolade, de vegan-kokos is gevuld met amandelen en kokosreepjes en de appel-kaneel is heeft lekker veel stukjes gedroogde appel, hele hazelnoten en een fijne vleug kaneel. Naast de noten en smaakmakers zit er vooral ook lekker veel haver, boekweit, gebroken lijnzaad en zonnebloempitten in de granola. Het zoetje komt van de honing of dadelstroop. Ik maakte verschillende smoothies en topte ze af met fruit, zaden en Leanne’s granola. Kleurrijke ontbijtjes waar we enorm van hebben genoten.

Ben jij fan van ambachtelijk gemaakte granola neem dan zeker een kijkje op de website van Leanne’s Bakery en laat je verrassen door de fijne smaken die ze verkoopt. Wie weet geniet jij dan binnenkort ook wel van een heerlijke smoothie afgetopt met een flinke hand crunchy granola.

Granola Leanne's BakeryGranola Leanne's BakeryGranola Leanne's BakeryGranola Leanne's Bakery

Viñas del Vero wijnpakket

Precies tijdens de hittegolf ontving ik een heerlijk ‘zomerfestival in je eigen tuin‘-pakket. Met 3 flessen Viñas del Vero, een bluetooth speaker, lampjes en een flesopener erbij was ik helemaal klaar voor een feestje. Een daadwerkelijk feestje met familie en vrienden zat er vanwege de corona-maatregelen niet in maar we hebben evengoed genoten. Gezellig samen op ons terras met een frisse witte sangria en een gezellig muziekje op de achtergrond.

De zomer is nu even voorbij maar september en oktober kunnen nog een heerlijke nazomer geven. Zorg dus dat je de Viñas del Vero witte wijn en rosé koud hebt liggen. Deze Spaanse wijnen zijn fris, soepel en super fruitig. Zodra het zonnetje weer schijnt ben jij klaar om er met volle teugen te genieten. Lekker op het terras, tijdens de BBQ en misschien wel met een fijne plank vol tapas erbij. En de muziek? Die kan je winnen…. Op het halslabel van de Viñas del Vero wijnen staat komende tijd een QR-code waarmee kans maakt op 6 maanden lang gratis Spotify premium. De wijnen shop je onder meer bij AH. Laat maar komen die nazomer…

Viñas del VeroViñas del VeroWitte sangria met Viñas del Vero

Food for Thought – De Balie

Donderdag 20 augustus waren Michel en ik in De Balie in Amsterdam voor het culinaire programma: Food for Thought. Onderwerp van de avond was de tomaat.

Tijdens een avondvullend programma -inclusief diner- leerden we van alles over de tomaat. Waar let je op als je het liefst duurzame tomaten koopt, welke tomaat heeft de beste smaak en hoe zit het met de arbeidsomstandigheden van de tomatenplukkers in Zuid-Italië?

De sprekers waren onder andere een hoogleraar uit Wageningen en Teun van de Keuken van de Keuringsdienst van Waarde. Rijk Zwaan, een internationaal groenteveredelingsbedrijf uit De Lier, gaf uitleg over smaak, rassen genetisch modificeren en verzorgde een tomatenproeverij. Wat hebben we een hoop gehoord, geleerd en geproefd. Het eten tijdens de avond was werkelijk perfect! Een heerlijk zachte steak van knolselderij met een heerlijke garnituur. En die auberginefriet die we erbij kregen…die wil ik heel graag zelf nog eens maken. Wij hebben genoten van de avond. Echt een aanrader als je eens op een andere manier een avond uit wilt! Binnenkort publiceer ik een special over de tomaat want echt, er valt zoveel over dat smaakbommetje te vertellen.

In november is er weer een nieuwe Food for Thought-avond, maar dan over rundvlees. Geïnteresseerd? Check het programma van De Balie voor meer info.

Food for Thought - De BalieFood for Thought - De BalieFood for Thought - De BalieFood for Thought - De BalieFood for Thought - De BalieFood for Thought - De Balie

The Lemon Kitchen pizza bij Sugo Pizza

Een tijdje terug schreef ik een review over het Lemon Kitchen Kookboek van Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen. Een verrassend kookboek vol informatie over de culinaire betekenis van de citroen. En natuurlijk bomvol heerlijke recepten met diezelfde citroen in de hoofdrol.

Onlangs voegde Jadis een nieuw hoofdstuk toe aan haar ontdekkingsreis met citroenen. In samenwerking met Sugo pizza stelde ze een heuse ‘Lemon Kitchen’ pizza samen. Michel en ik waren uitgenodigd om tijdens de lancering van de pizza te komen proeven. Wat was het een gezellige avond. Heerlijk gegeten en gedronken en natuurlijk proefden we de pizza. Met een topping van mascarpone, pesto, met salie geroosterde paprika, linten van courgette, burrata en stukjes citroen is het een pizza geworden om je vingers bij op te eten. Echt, deze pizza wil je proeven: pure smaken met af en toe een verrassende bite van een stukje citroen.

Als je weleens in Italië bent geweest ken je ze vast wel: die rechthoekige stukken pizza die je on-the-go op veel straathoeken kunt kopen. Deze pizza’s al taglio (Italiaans voor gesneden) zijn ontstaan in Rome maar worden inmiddels door heel Italië verkocht. Precies deze fijne pizza’s staan bij Sugo pizza op de kaart. Ideaal want naast hele pizza’s kan je ook per slice bestellen. Bestel dus gewoon per tafel verschillende slices en deel met z’n allen. Leuk detail: je krijgt de pizza’s/slices geserveerd op een plank. Zo proef je niet alleen veel verschillende smaken, het is ook een gezellige en ongedwongen manier om pizza te eten. Met z’n allen genieten van al het lekkers dat op tafel staat, precies zoals de Italianen dat ook graag doen. Bestel er nog wat antipasti bij en je maakt het helemaal af.

En dan nog even terug naar die al taglio bodem bij Sugo pizza. Die wil je proeven hoor! Afhankelijk van het weer en de temperatuur krijgt het deeg 68-72 uur de tijd om te rijzen. Het resultaat: een rijk smakende en luchtige pizzabodem. Het was voor Michel en mij de eerste keer dat we de pizza’s van Sugo pizza proefden maar we waren instant fan. Naast de Lemon Kitchen pizza proefden we onder meer de champignon-truffel & mozzarella pizza, ook al zo lekker.

Heb jij inmiddels trek gekregen in zo’n pizza al taglio van Sugo pizza? Ze hebben vestigingen in Rotterdam (2x), Utrecht, Amsterdam en Eindhoven. Geniet je liever thuis van een lekkere (Lemon Kitchen Special) slice? Afhalen kan ook. Wij gaan binnenkort zeker weer langs in Rotterdam. Sowieso voor een stuk Lemon Kitchen Special maar ook om andere smaken te proeven. Bijvoorbeeld de gekarameliseerde ui & walnoot, bresaola & geitenkaas of pittige salami.

The Lemon Kitchen Pizza - Sugo PizzaThe Lemon Kitchen Pizza - Sugo PizzaThe Lemon Kitchen Pizza - Sugo PizzaThe Lemon Kitchen Pizza - Sugo PizzaSugo Pizza Rotterdam

Native Pearls vruchtenpulp

Of ik de vruchtenpulp van Native Pearls wilde uitproberen? Ik had er nog niet eerder aangehoord en vroeg dus eerst maar eens wat het precies is. Native Pearls blijkt een jong bedrijf dat haar vruchtenpulp rechtstreeks vanuit de Amazone in Brazilië importeert. De vruchten worden door de lokale bevolking geplukt en in een klein fabriekje verwerkt tot pulp. Zonder suiker of verdere toevoegingen wordt de pulp verpakt in zakjes van 100gr en ingevroren. De acai-pulp is biologisch gecertificeerd. Nou, dat wilde ik weleens proberen.

In het weekend ontbijten we altijd met smoothies, mooie gelegenheid om de vruchtenpulp te proberen. In plaats van diepvriesfruit gebruikte ik afgelopen zondag het zakje acai pulp. De smoothie kleurde mooi paars en smaakte heel fris en fruitig. Komende tijd proeven we overige 7 smaken die ik he b gekregen: acai met guarana, graviola (zuurzak), acerola, pitaya, maracuja, cupuacu en caja.

Benieuwd naar de vruchtenpulp van Native Pearls? Kijk voor meer informatie op hun Instagram account. Aan de website wordt nog gewerkt.

Native PearlsNative PearlsNative Pearls

Hemelse Hummus

Hummus, Michel en ik zijn er gek op en hoewel ik weet dat er volop variatie mogelijkheden zijn maak ik eigenlijk alleen maar de klassieker op basis van kikkererwten en tahin. Maar daar gaat nu verandering in komen…

Alweer even terug had Jeannette van Puur! uit eten een mooie winactie met het boek Hemelse Hummus van Dunja Gulin. Ik kon het niet laten, deed mee en yesss, ik was één van de 5 gelukkigen. Inmiddels heb ik het boek in de kast staan en ga ik er binnenkort een recept uit maken. Welk recept is als eerste ga maken? Hmmm, daar ben ik nog niet uit. Pittige rode-linzenhummus, Caribische hummus, hummus met hazelnootpasta, mediterrane tomatenhumus, Griekse hummus, curryhummus en hummus met uienjam, het klinkt allemaal even aanlokkelijk. Voor welke zou jij kiezen?

Hemelse HummusHemelse HummusHemelse HummusHemelse HummusHemelse HummusHemelse HummusHemelse Hummus

Isey Skyr

En er was nog een winactie waar ik aan mee heb gedaan. Magimix en Isey Skyr hielden een ‘ijs’-wedstrijd waarbij de hoofdprijs een zelfkoelende ijsmachine was. De opdracht was: maak een zomers ijsrecept met Isey Skyr naturel (0% vet, extra veel eiwit) als basis.

Een zelfvriezende ijsmachine staat al heel lang op mijn wensenlijstje dus zo’n kans kon ik natuurlijk niet laten lopen. Mijn inzending was het yoghurtijs met chocolade en aardbeien waarvan ik onlangs het recept deelde. Helaas, ik heb geen ijsmachine gewonnen maar wel een mooi pakket Isey Skyr. We hebben er volop van genoten. In de vorm van ijs, ontbijtsmoothies met Isey Skyr en natuurlijk schaaltjes skyr als toetje na het avondeten.

Isey SkyrYoghurtijs met chocolade en aardbeien


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie