Header Overetengesproken.nl
Kijkje in de keuken – augustus 2019

Kijkje in de keuken – augustus 2019

 |  Geen reacties
13 Shares

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen en natuurlijk via internet. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg af en toe producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In Kijkje in de keuken – augustus 2019 laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Augustus was een fijne maand. Ik lunchte in Den Haag, kreeg een mooi kookboek toegestuurd, ontving 2 potten 100% vegan pastasaus, begon mijn eigen oesterzwammen kwekerij en genoot samen met Michel van een fantastische dag Goeree-Overflakkee. Lees gezellig met me mee …

Inhoud van Kijkje in de keuken – augustus 2019:

Perslunch wijnbar Pierre par CP

Begin van de maand lunchte ik bij wijnbar Pierre par CP aan de Haagse Denneweg. Wat heb ik genoten van de locatie, de bevlogenheid van het personeel, het heerlijke eten en de fantastische wijnen die erbij werden geserveerd. Woon je in Den Haag of omgeving en hou je van lekker eten, winkel je er graag en drink je na het shoppen graag een lekker wijntje met een hapje erbij of ben je in voor een culinair tripje: ga dan vooral eens naar Pierre par CP want daar krijg je geen spijt van.

Omdat ik zo heb zitten genieten heb ik er een blogpost over geschreven. Je leest daarin meer over wijnbar Pierre par CP, welke gerechten ik heb gegeten en welke wijnen erbij werden geschonken. En natuurlijk heb ik ook foto’s van al dat lekkers. Lees en kijk mee en oordeel zelf of mijn enthousiasme terecht is…

Wijnbar Pierre par CP
Wijnbar Pierre par CP

Week van de Goereese Vis en Goeree-Overflakkee

Ter gelegenheid van de opening van de Week van de Goereese Vis waren Michel en ik vrijdag 30 augustus de hele dag te gast op Goeree-Overflakkee. Wat hebben we een fantastische dag gehad…

Haven van Stellendam
Om 7.00 uur ’s ochtends waren we present in de haven van Stellendam. We zagen hoe de vis werd gesorteerd en verhandeld op de visafslag. Wat een bedrijvigheid in een paar uur tijd! Vervolgens gingen we naar de Menheerse werf in Middelharnis. Terwijl we genoten van een kop koffie, een bolus en kruukplaetjes kregen we uitleg over de werf. Er wordt hard gewerkt aan de restauratie van de laatst overgebleven beugsloep ter wereld: de MD10 of Johanna Hendrika, oude ambachten van scheepstimmerwerven worden levend gehouden middels een service voor varend erfgoed en er is een tijtafel met informatie over het stroomgebied en de natuurontwikkeling van het Haringvliet. Wie in alle rust de werf en Middelharnis wil ervaren kan overnachten in de Bed & Boat studio in het pekelpakhuis grenzend aan de werf. Echt een super leuke en verzorgde Bed & Breakfast.

Haven van StellendamHaven van StellendamHaven van StellendamHaven van StellendamHaven van StellendamHaven van Stellendam
Middelharnis
Met een rib (rigid inflatable boat) voeren we over het havenkanaal van Middelharnis om daarna vol gas koers te zetten naar vogeleiland Bliek. In de kijkhut stond een proeverij van warm en koud gerookte haring, maatjesharing, zure haring en gerookte gans voor ons klaar. Onder het genot van al dat lekkers hoorden we het verhaal achter de Goereese Solaes Brouwerij, bewonderden we de kijkhut maar vooral ook het uitzicht op het eiland en haar bewoners. Heel mooi stukje natuur is daar gecreëerd.

Terug in Middelharnis wachtte ons een 4-gangen lunch met Goereese vis bij Brasserie ‘t Vingerling. We proefden Stellendamse kabeljauw, garnaaltjes, zalm en schol. En natuurlijk proefden we er het bier van de Brouwerij Solaes.

Vogeleiland BliekVogeleiland BliekVogeleiland BliekBrasserie 't VingerlingBrasserie 't VingerlingBrasserie 't VingerlingBrasserie 't VingerlingBrasserie 't VingerlingBier van Brouwerij Solaes
Voldaan keerden we terug naar de visafslag in Stellendam. Tijdens de demonstratie Stellendamse garnalen pellen spraken we een garnalenvisser. Vol trots vertelde hij dat zijn vis MSC-gecertificeerd is. Zo mooi om te horen hoe gedreven en innovatief hij bij het vissen te werk gaat.

Goeree-Overflakkee
Tot en met 7 september staat heel Goeree-Overflakkee in het teken van Goereese vis en kan jij net zo genieten als wij deden. Er worden volop culinaire en culturele activiteiten georganiseerd en 25 restaurants serveren een speciaal 3-gangen menu met Goereese vis. Maar ook na die week kan je volop genieten van Goeree-Overflakke en haar producten. Het hele jaar door bruist het eiland en is er van alles te beleven.

Kijk voor actuele excursies, evenementen en meer informatie op de site van VVV Goeree-Overflakkee.

Week van de Goereese Vis
Week van de Goereese Vis

De kunst van no-waste – kookboek

Kreeg ik toch ineens dit mooie boek toegestuurd. Ik had wel gezien dat het zou uitkomen maar er verder niet meer naar gekeken. Ik kroop gelijk op de bank en met een kop verse thee erbij bladerde ik het rustig door. En echt, De kunst van no-waste is een superleuk boek!

Wat is er een hoop lekkers te maken met de restproducten van ingrediënten waarmee we koken. Want ja, na het lezen van dit boek kan je aardappel-, meloen-, pompoen-, appel- en tuinboonschillen echt geen afval meer noemen. Maar ook snijresten van groente, overrijpe avocado, stronken van rode kool en tomatenvelletjes krijgen een tweede leven. Zin in een gratin van venkelstronken- en preiresten, chips van aardappelschillen, soep van bloemkoolstelen en aardappelschillen of salade van venkelbladscheuten en -toppen? Of wat dacht je van siroop van aardbeienkroontjes? Deze recepten en nog veel meer vind je in ‘De kunst van no-waste’.

Kortom, iedereen die no-waste in de keuken een warm hart toedraagt kan verrassende inspiratie opdoen in dit boek.
Koop bij bol.com

De kunst van no-wasteDe kunst van no-wasteDe kunst van no-wasteDe kunst van no-wasteDe kunst van no-waste

Pianta vegan pastasaus

Duurzaam is hot, duurzaam eten betekent rekening houden met mens, dier en milieu. Het wordt steeds duidelijker dat dierlijke eiwitten een enorme ecologische voetafdruk hebben en het hoog tijd is dat we ons eetpatroon bijstellen: minder dierlijke eiwitten eten en juist meer plantaardige eiwitten. Dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig spelen steeds meer producenten in op de stijgende vraag naar plantaardig eten. Zo introduceerde Pianta onlangs twee vegan pastasauzen die bovendien ook nog eens biologisch zijn.

Zeg je pastasaus dan zeg je bolognese en dus heeft Pianta die klassieker in het assortiment. In één pot bolognese saus van 330 gr zit meer dan 275 gram groente verwerkt: Italiaanse tomaten, wortel, ui en bleekselderij. Het plantaardige gehakt is gemaakt van seitan, een Japans ingrediënt dat vanwege de bite en structuur een perfecte vleesvervanger is. De peperoncino heeft natuurlijk ook Italiaanse tomaten als basis en is aangevuld met rode en groene paprika, knolselderij, cayennepeper, paprikapoeder, een beetje gerookt zout en een handjevol kruiden zoals oregano en peterselie. De plantaardige worst, ook op basis van seitan, is in stukjes gesneden. De Pianta pastasauzen zijn te koop bij PLUS voor € 2,99 per pot.

Pianta pastasauzenLasagne met Pianta pastasausLasagne met Pianta pastasaus

Rotterzwam en oesterzwam growkit

Wij eten graag een broodje shoarma. En dan het liefst met extra veel knoflooksaus erop. Het enige nadeel vind ik dat vlees vaak zo zwaar op mijn maag valt. Sinds kort heb ik daar een oplossing voor: ik maak shoarma van oesterzwammen in plaats van lamsvlees. Ideaal!

Door de vlezige structuur van de oesterzwammen smaakt het naar shoarma, ziet het eruit als shoarma maar is het toch 100% vegetarisch. Echt, dit broodje wil je proeven. En sinds ik weet dat je bij Rotterzwam ook als particulier terecht kunt heb ik daar al een paar keer oesterzwammen gekocht. Gekweekt op koffiedik en dus super duurzaam. Dat is extra genieten.

In het recept voor shoarma van oesterzwam vertel ik meer over Rotterzwam, hun duurzame oesterzwammen en waar je die zoal kunt kopen. Je leest ook dat ik inmiddels probeer mijn eigen oesterzwammen te kweken met de growkit die ik van ze kreeg. Het enige dat ik nodig heb is het koffiedik uit mijn koffiemachine. Via mijn Instagram Stories kan je de groei volgen. Hopelijk kan ik over een paar weken genieten van mijn eerste oogst…

Zelf oesterzwammen kwekenZelf oesterzwammen kwekenZelf oesterzwammen kweken

Geef een reactie