Header Overetengesproken.nl
Kijkje in de keuken – april 2020

Kijkje in de keuken – april 2020

 |  Geen reacties
10 Shares

Na opnieuw een maand van beperkte bewegingsvrijheid als gevolg van het rondwarende Coronavirus zijn er inmiddels weer wat lichtpuntjes aan de horizon. Het opstarten van de samenleving gaat langzaam en het echte wachten is op een goed vaccin. In de tussentijd maken we er maar het beste van. Wij hebben thuis volop genoten van lekker eten want meer thuis zijn betekende voor ons ook automatisch meer tijd in de keuken doorbrengen. Geholpen door de mooie producten die ik afgelopen maand heb ontvangen heeft het ons aan niets ontbroken. Kijk en lees met me mee met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl in deze nieuwe editie van Kijkje in de keuken april 2020…

Cook like a Chef roundup: 3 boxen 5 chefs

In december maakte ik voor het eerst kennis met de Cook like a chef dinerbox Kerst. We genoten van gerechten van De Librije***, Parkheuvel** en De Lindehof**. In maart mochten wij aan de slag met gerechten van Ron Gastrobar* en tijdens de Paasdagen serveerde ik het menu van Olivijn*. Wat hebben we weer genoten en wat was het leuk om te zien hoe verschillend alle menu’s zijn.

In mijn eerdere blogposts heb ik al uitgebreid vertelt over de dinerboxen, hoe het werkt en wat onze ervaringen ermee zijn. De dinerbox van Olivijn was weer helemaal wat wij ervan verwachten. Mooie gerechten, heerlijk eten, super goed verpakt en duidelijke instructies om de gerechten chefwaardig te serveren. Onderstaand zie je de foto’s van de gerechten die ik dit keer maakte: kreeft salade met lente groente en yuzu dressing, kalfswang met morilles en asperges, aardbeien dessert met panna cotta van vanille en witte chocolade, citrus crèmeaux en meringues. Alles klopte, de gerechten waren heerlijk en de hoeveelheden waren ook weer top.

Cook like a Chef - OlivijnKreeft salade met lente groente en yuzu dressing - OlivijnKalfswang met morilles en asperges - OlivijnAardbeien dessert met panna cotta van vanille en witte chocolade, citrus crèmeaux en meringues - Olivijn

Na 3 dinerboxen en gerechten van 5 chefs leek het me leuk een roundup te maken:

  • Het lekkerste gerecht: Bresse Kip ravioli, langoustines, bospaddenstoelen en kreeftensaus van Parkheuvel**, Erik van Loo. Rijke smaken die allemaal heel herkenbaar bleven.
  • Het mooiste gerecht: Losgeslagen appeltaart van De Librije***, Jonnie Boer. Het kaneelstokje was van parfait, de steranijs van chocolade en het vanillestokje was ook zo kunstig gemaakt.
  • Het verrassendste gerecht: Kwartel rouleau, Surinaamse potpourri en spitskool rendang van De Lindehof**, Soenil Bahadoer. Die spitskool rendang, wat hebben we daarvan genoten en wat zou ik dat graag ook eens zelf willen maken.
  • Het makkelijkste warme gerecht: Piepkuiken, doperwt crème, doperwten en baharat jus van Ron Gastrobar*, Ron Blaauw. Waar voor de andere warme gerechten soms behoorlijk wat pannen nodig waren of een magnetron wel handig was geweest -die van mij was stuk toen ik ‘m nodig had, grrr- was dat met dit gerecht niet het geval. De bereiding was heel overzichtelijk.
  • Het snelste gerecht: kreeft salade met lente groente en yuzu dressing van Olivijn*, Menno Post. Het opmaken van de borden wees zich helemaal vanzelf. Ik betrapte me erop dat ik niet eens op de instructie hoefde te kijken.

De dinerboxen van Cook like a Chef vinden wij echt een aanrader. Zeker nu de horeca nog tot 1 juni gesloten is. Maar ook daarna kan de horeca jouw steun goed gebruiken. Voorlopig zal het aantal beschikbare couverts per restaurant drastisch minder zijn. Haal de horeca in huis met een dinerbox en steun de chefs.

De Cook like a Chef dinerboxen zijn verkrijgbaar van verschillende chefs:
3- en 5-gangenmenu Jonnie Boer – de Librije***
“Kaviaar eitje” signature amuse Jonnie Boer – de Librije***
4- en 5-gangenmenu Erik van Loo – Parkheuvel**
3-gangenmenu Ron Blaauw – Ron Gastrobar*
3-gangenmenu Menno Post – Restaurant Olivijn*
3-gangenmenu Brass boer – Jonnie Boer van de Librije*** i.s.m. de chefs van Brass boer
3-gangen vegetarisch menu – Maik Kuijpers (voormalig chef van De Librije) en Eric Pekel

Kijk zeker ook naar het vegetarische menu, dat ziet er zo mooi uit. Voorgerecht: gepofte gele biet met zoute citroen yoghurt, gepofte zonnebloempitten en limoenblad. Hoofdgerecht: geroosterde steak van knolselderij, hazelnoot gebakken botersaus en vadouvan. Nagerecht: mouse van chocolade met caramel en steranijs. Als je de foto’s bekijkt loopt het water je gelijk in de mond.

Cook like a chef dinerbox - Genieten van een 4-gangenmenu op sterrenniveau bij jou thuis. Voorbereid door sterrenchefs, afgemaakt door jouzelf.Cook like a chef dinerbox - Genieten van een 4-gangenmenu op sterrenniveau bij jou thuis. Voorbereid door sterrenchefs, afgemaakt door jouzelf.Cook like a chef dinerbox - Genieten van een 4-gangenmenu op sterrenniveau bij jou thuis. Voorbereid door sterrenchefs, afgemaakt door jouzelf.Cook like a Chef - Ron GastrobarKreeft salade met lente groente en yuzu dressing - Olivijn

Arte & Zayne handcrafted tea

Dat je een pakketje openmaakt en niet weet wat je ziet. Dat gebeurde mij met de thee van Arte & Zayne. Zo mooi verpakt: een luxe zwarte doos met daarin een luxe theeblik vol handgeplukte biologische thee.

Es Vedrá Sunset No 20 is een blend van witte en goene thee met stukjes citroengras, citroen- en sinaasappelschilletjes, papaya, gember, zoethout, cranberry en granaatappel. Je hoeft het theeblik niet eens open te maken om de frisse fruitgeur te ruiken. Michel en ik kregen gelijk zin in een kop thee.

Tijdens de Paasdagen hebben we er volop van genoten. Niet even snel een kop thee tussendoor maar er echt even voor gaan zitten en genieten van de geur en smaak. Toen ik onlangs labneh met abrikozenjam had gemaakt was dat weer zo’n moment dat we er echt voor gingen zitten. Het frisse fruit in de thee smaakte super bij de frisse labneh en het zoet van de vruchtenjam. Inmiddels ben ik ook bezig een ganache te maken met de thee.

Wil jij ook genieten van eerste klas thee? Neem een kijkje op de site van Arte & Zayne en laat je verrassen door de bijzondere smaken. Leuk om jezelf een geniet momentje cadeau te doen maar ook leuk om weg te geven.

Arte & Zayne handgeplukte theeArte & Zayne handgeplukte theeArte & Zayne handgeplukte thee

Beemster 30+

Beemster 30+ kaas heeft een nieuwe verpakking. Om dat te vieren kreeg ik een mooie doos met 4 soorten 30+ kaas bezorgd. Wij zijn al heel lang fan van Beemster en hun kaas ligt standaard in onze koelkast. Maar…er viel mij iets bijzonders op waardoor wij alleen maar grotere fans zijn geworden.

Op twee van de vier verpakkingen stond een vegetarisch logo. Dat ben ik dus gaan navragen en wat blijkt: Beemster kaas is bezig volledig over te stappen op vegetarisch stremsel. In verband met de verschillende rijpingstijden van de kazen heeft het proces tijd nodig maar Beemster kaas past straks dus in een 100% vegetarisch voedingspatroon.

Voor de volledigheid: kaas wordt gemaakt met behulp van stremsel. Omdat stremsel afkomstig is uit de maag van een geslacht kalf is stremsel niet vegetarisch. Kaas gemaakt met dierlijk stremsel is daardoor dus ook niet vegetarisch. Hoewel er tegenwoordig alternatieven zijn voor dierlijk stremsel wordt de meeste kaas nog altijd gemaakt met dierlijk stremsel. Zo tof dat Beemster nu de stap zet en volledig vegetarisch wordt!!

Een plak kaas op de boterham is lekker maar een eiersalade met fijn gesneden jong belegen 30+ en truffel mayonaise is nog net even lekkerder. Het recept staat inmiddels op de site. Ook gebruikte ik plakken kaas op de spinazielasagne. Makkelijk en erg lekker.

Beemster kaas 30+Beemster kaas 30+Beemster kaas 30+Eiersalade met kaas en truffel mayonaiseBeemster kaas 30+Beemster kaas 30+

Ghee easy

Van Ghee Easy kreeg ik vlak voor de Paasdagen ook al zo’n fijn pakket. Verschillende soorten ghee, een busje golden milk en een bus Chikko Not Coffee.

‘Gewone’ ghee en ghee met rozemarijn gebruik ik graag om mee te koken en te bakken. In de koekenpan spat het niet, het geeft meer smaak dan roomboter en heeft een hoog rookpunt waardoor het goed heet kan worden zonder te verbranden. Ook in gebak is het heel smaakvol. Ik maak er bijvoorbeeld graag kunafa mee en gebruikte het laatst in mijn paaskoekjes. Omdat ghee smeerbaar is vet ik er ook geregeld mijn bakvormen mee in. De kokos en geiten ghee had ik nog niet eerder gezien en ben ik heel benieuwd naar.

Chikko Not Coffee is een fijn alternatief voor een kop koffie. Gemaakt van geroosterde cichorei en spelt is het volledig cafeïnevrij. Je kan er zelfs de momenteel zo populaire dalgona coffee mee maken.

Golden milk of kurkuma latte drink ik graag dus dat nieuwe blikje trok ik direct open. De lekkerste manier om het drankje klaar te maken is wat mij betreft om met de melk samen met wat poeder te koken tot je een mooi diep gele kleur hebt. Schenk ik een glas en voeg eventueel een kneepje honing of agavesiroop toe. Resultaat: een heerlijk zachte en vol smakende golden milk. Maar je kunt nog veel meer met deze mix. Zo maakte ik vorig jaar een golden panna cotta maar een schepje poeder door het beslag voor bananen pancakes of in de mugcake is ook niet verkeerd.

Ghee easyGhee easyChikko Not CoffeeGolden milkDalgona coffee met Chikko Not CoffeeGhee easy paaskoekjesGhee easy paaskoekjesGhee easy paaskoekjes

Koolzaadolie

Van Brassica kreeg ik weer 2 flessen koolzaadolie toegestuurd. Ideaal om mee te bakken, koken en frituren. En dat laatste was ook precies wat ik wilde gaan doen. Helaas ben ik niet helemaal tevreden over het recept dat ik probeerde. Komende tijd werken aan een verbeterde versie. Wordt vervolgd dus…

Wil jij ondertussen meer weten over koolzaadolie? In mijn artikel over olie en vetten lees je meer over onder meer de gunstige eigenschappen van deze Nederlandse olie.

Koolzaadolie

Alsace wijnen

In het kader van de campagne Team Pinot Blanc vs. Muscat werd ik uitgedaagd beide wijnen te proeven en mijn voorkeur uit te spreken. Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Ik maakte pasteitjes met asperges en garnaaltjes, Michel trok beide flessen open en we begonnen aan de proeverij. Hoe de wijnen smaakten en welke uiteindelijk onze voorkeur had vertel ik je voorafgaand aan het recept.

Alsace wijnenPinot Blanc vs Muscat

Aspergebox

Eigenlijk had het aspergeseizoen feestelijk geopend zullen worden door Alain Caron. Door de Corona-maatregelen is dat helaas niet doorgegaan. En dus stuurde het Aspergecentrum de eerste in Nederland gestoken asperges maar op. Bijna 1½ kilo van het witte goud samen met een fijne fles wijn, een receptenboekje en een handige schiller erbij. Ik wist wat me te doen stond: fijne gerechten maken…

En dus ging ik aan de slag. We genoten van een aspergequiche, salade met gegrilde asperges en farfalle met asperges en warm gerookte zalm. En de schillen? Die gooide ik niet weg maar maakte er aspergesoep van.

AspergeboxAspergeboxAspergebox

Foodybox

Wat was het weer een goed gevulde Foodybox die ik ontving. Sommige producten kende ik nog niet, anderen had ik al weleens gebruikt.

Foodybox

  • Amarula Vanilla Spice. Bijna anderhalf jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Amarula Vanilla Spice. Blijkt dus niet alleen een erg lekker drankje er gaat ook een heel mooi verhaal achter schuil. In een eerdere editie van Kijkje in de keuken vertelde ik over de relatie tussen Amarula en olifanten. Heel mooi!
    Onder andere verkrijgbaar bij Mitra, Deen, Gall.nl en bol.com
  • Boomsma natuurzuivere Limoen likeur. Lekker in cocktails, een scroppino of ijskoud met een blokje ijs erin. Ik denk maar zo dat wij er tijdens een mooie dag op het terras een lekkere cocktail mee maken.
    Verkrijgbaar bij de betere slijter.
  • Grozette Cheese Sensation Flakes en Nacho. Altijd handig om dit soort zakjes met kaas in d koelkast te hebben liggen. Toen laatst aspergequiche wilde maken maar geen ham bleek te hebben moest ik iets anders verzinnen. Gelukkig had ik nog wat gehakt en tortilla chips liggen. Een lekkere schaal loaded nacho’s met rul gebakken gehakt erover was zo gemaakt.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor respectievelijk €1,99 (100 gram) en €1,49 (90 gram)

Loaded nacho's

  • Tromp & Rueb appelazijn verrijkt met honing, natuurazijn gerijpt op chili-venkel, natuurazijn gerijpt op framboos-kardemom. De ene azijn is de andere niet bewijzen deze drie smaken maar weer eens. Doorgaans heb ik rijstazijn, balsamico en gewone azijn in de kast staan. Soms heb ik ook een hele zachte perenazijn. De 3 flessen van Tromp & Rueb voegen daar mooie smaken aan toe. De appelazijn gebruikte in de dressing voor de aspergesalade. De chili-venkel lijkt me lekker in een atjar of andere ingelegde groenten. De framboor-kardemom lijkt me ideaal om weer eens vruchten shrub mee te maken.
    Verkrijgbaar bij Plus supermarkten voor € 2,49; € 1,99 en € 1,99 (375 ml)
  • van TON Truffel Mayonaise. Belze Majoneis van TON is hier in huis bijna niet aan te slepen, echt die is zo lekker. Inmiddels is deze truffel mayonaise een nieuwe favoriet. Lekker bij friet en gebakken aardappeltjes of in de eiersalade met stukjes kaas die ik ermee maakte.
    Verkrijgbaar bij Jumbo voor ca. € 4,25 (160g) En de biologische variant is te krijgen bij Ekoplaza.
  • Zuivelhoeve Goei’ndag® magere yoghurt. Handig als je ’s ochtends snel wilt ontbijten. In de dop zit een portie granola en een lepeltje, roer de yoghurt even door, strooi de granola erover en ontbijten maar.
    Verkrijgbaar bij Coop, Deen, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Plus, Boni, Dekamarkt en Dirk van den Broek, Albert Heijn, Jumbo, Vomar en Spar voor €1,59 (270g)
  • Euroma Soto en Turkse shoarmakruiden. De shoarmakruiden gingen dezelfde avond nog over de oesterzwammen om een vega kapsalon te maken. Over een recept met de Soto ben ik nog aan het nadenken. Een echte Soto -soep uit de Indonesische keuken- heb ik nog nooit gemaakt dus wellicht is dit het moment om me er eens aan te wagen.
    Blikjes Soto zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, PLUS en Librije’s winkel voor €3,95 (65g), zakjes Turkse shoarmakruiden bij Albert Heijn en Jumbo voor €1,39 (12g)

ZuivelhoeveShoarmakruiden Euroma

  • Brouwerij HOOP Sweet Spring Bock. Heerlijk voorjaars biertje met -volgens de brouwer- een frisse en droge smaak en een citrus-achtige toon.
    Verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn (€2,39), Bottel Beer (vers bier), Beer in a Box, de webshop van Brouwerij HOOP en diverse speciaalzaken in en rond de Zaanstreek.
  • Bonne Maman Meer Fruit Minder Suiker Abrikozen. Officieel mag het geen jam heten en dat is misschien maar goed ook. Het is namelijk veel lekkerder dan jam doordat je de pure vruchten proeft in plaats van het mierzoete van alle suiker die in reguliere jam zit. Gebruik het in gebak, op de boterham of maak er zoete labneh van. Echt een aanrader om ook eens te maken, zo lekker!
    Momenteel alleen verkrijgbaar bij AH voor € 2,99 (335 gram)
  • MAGGI Aspergesaus Mix en Kant & Klare Aspergesaus. Handig als je snel een sausje wilt maken voor over de asperges. Dit seizoen hebben we nog geen asperges met saus gegeten en heb de sauzen dus nog niet heb geprobeerd.
    Verkrijgbaar bij AH, Jumbo, Coop, Plus, Dirk, Deka, Deen. De droge saus voor €0,99 en de vloeibare saus €1,29
  • STōK Cold Brew Coffee wordt langzaam en bij lage temperatuur gebrouwen waardoor de koffie een zachte smaak krijgt. Heel benieuwd naar de smaak.
    Verkrijgbaar bij AH, AH to Go en Spar University voor €2,59 (230 ml)
  • Rio Mare Insalatissime Mais e Tonno en Tonijn in Olijfolie met Citroen en Zwarte Peper. De insalatissime mais e tonno is een kant-en-klare tonijnsalade met maïs, wortelen, erwten en olijven. Ready to eat dus ideaal als smakelijke lunch. De tonijn in olijfolie smaakt super over een salade. Garneer met wat kaasflakes, geef er versgebakken brood bij en je zet een heerlijke maaltijd op tafel.
    Verkrijgbaar bij Albert Heijn € 3,49, Jumbo € 3,16, Plus € 3,49, Coop € 3,49, Jan Linders, MCD en Poiesz (160g)

Nairn's haverkoekjes, crackers en zoete labneh

mymuesli myDNA mix

Vorige maand vertelde ik over de mymuesli myDNA Slim test die ik deed. Na ontvangst van het rapport (inclusief een uitgewerkt voedingschema) ontving ik van mymuesli een bij mijn spijsvertering passend ontbijtpakket. Een bus specifiek op mijn DNA afgestemde muesli, een bus superfruit muesli, een bus protein berry havermout en een pak havermelk. Toevallig had ik zelf nog een pak chocolade havermelk staan dus ik kon volop variëren met mijn ontbijtjes. Binnenkort deel ik mijn ervaringen met de test, het rapport, het voedingsschema en mijn ontbijtjes. Wil jij daar niet op wachten en zelf ook zo’n test laten doen? Volg dan deze link en ontvang een korting van € 20,- op jouw myDNA Slim Pakket.

mymuesli DNA mix ontbijtHavermelk chocomymuesli DNA mix ontbijtmymuesli havermoutmymuesli Superfruit ontbijt

Nairn’s haverkoekjes en crackers

Een Nairn’s haverkoekje heb ik weleens geproefd. Dat er maar liefst 4 smaken zijn plus 2 soorten crackers wist ik niet. Glutenvrij, minder suiker en 100% smaak, ik kon niet wachten om ze allemaal te proeven. En lekker dat ze zijn! Ook heel handig zijn de deelverpakkingen van 3 à 4 stuks per folie. Zo kan je ongegeneerd alle smaken proeven zonder dat je gelijk met koektommels vol koekjes zit.

Soms komen dingen bij elkaar, zo ook dit keer. Ik liep al een tijdje rond met een idee voor een snel no-bake gebakje met haverkoekjes. De details was ik alleen nog niet uit. En dan komt dit pakket binnen. De dagen erna had ik zoete labneh in de planning staan. Lekker met simpele breekcrackertjes, nog lekkerder met haverkoekjes. Zo gedacht zo gedaan en wat hebben we zitten smullen. Het idee voor het snelle no-bake gebak werk ik komende tijd uit. Dat recept volgt dus nog.

Nairn's haverkoekjes en crackersNairn's haverkoekjes, crackers en zoete labnehNairn's cracker met zoete labneh

Tony’s Chocolonely estafettereep

Elk half jaar komt Tony’s Chocolonely met een nieuwe estafettereep. Dit keer in de smaak wit kandijkoek en kers. Op een rustige zaterdagochtend met een beker koffie voor Michel en een glas golden milk voor mij braken we de reep aan. Lekker crunchy door de kandijkoek en met de stukjes kers erin zien de stukken chocolade er heel vrolijk uit. De kers proefde ik alleen iets minder goed terug dan ik tevoren had gedacht en had van mij wat uitgesprokener aanwezig mogen zijn. Evengoed is het weer een lekkere reep geworden waar je moeilijk vanaf blijft. Binnen 24 uur was er bij ons geen kruimel meer van over.

Tony's Chocolonely estafettereep wit kandijkoek kersTony's Chocolonely estafettereep wit kandijkoek kers

KitchenAid Mini Food Processor Hakmolen

In de Foodybox Kerst had een verpakking Del Monte Fruit Fusions ananas op kokoswater moeten zitten. Met mijn pakket was helaas een en ander misgegaan maar ik kreeg de Fruit Fusions alsnog toegestuurd. Ik maakte er mini tartelettes gevuld met piña colada curd mee. Win ik met dat recept toch een mooie KitchenAid Keukenmachine. Echt super blij mee! Inmiddels heb ik ‘m al flink vaak gebruikt. Amandelen malen voor amandelmeel, kipgehakt maken en natuurlijk maakte ik er piña colada curd mee.

Dit keer gebruikte ik voor de piña colada curd een pakje kokosmelk en schijven ananas op sap. Ook heel lekker en een fijn alternatief als je geen Del Monte Fruit Fusions in huis hebt. Het recept heb ik inmiddels uitgewerkt en op de site gezet.

KitchenAidKitchenAid


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie