Kijkje in de keuken april 2019 - In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van Overetengesproken.nl.

Kijkje in de keuken – april 2019

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn standaard antwoord is dan: eigenlijk overal. Van boodschappen doen, lekker uit eten gaan, kookboeken en tijdschriften lezen en natuurlijk via internet. Food staat tegenwoordig alom in de schijnwerpers dus ver hoef ik niet te zoeken. Maar ik ontvang ook de nodige persberichten, krijg af en toe producten opgestuurd en ontvang uitnodigingen voor events. Superleuk en ook daar haal ik veel inspiratie uit. In deze rubriek laat ik jullie meekijken met mijn belevenissen achter de schermen van overetengesproken.nl.

April begon gelijk goed met een lunch en taartenworkshop in Den Haag. Ik kreeg een hoop fijne producten toegestuurd en leerde beter fotograferen met mijn smartphone. Vandaag deel twee van mijn belevenissen in april. Lees gezellig met me mee…

Tree of Tea

Als echte theeleut werd ik superblij van de blikjes tree of tea. De blikjes zien er niet alleen heel mooi uit, de thee heeft ook een fantastische smaak. En heel fijn: volledig biologisch! De Red ruby is een echte vruchtenthee en bestaat voor 100% uit gedroogde vruchten. Door de hibiscus is het een heerlijk frisse thee. Lijkt me gekoeld met wat limoen en/of munt een heerlijke icetea. De Sun of heaven en de Molly rose zijn beide groene theeën. Aan de eerste is wat mango toegevoegd wat een heel zachte en licht zoete smaak geeft. De Molly rose heeft door de vlierbloesem en jasmijn weer een totaal andere smaak. Echt heel lekker allemaal. De blikjes staan vrolijk te stralen in de vensterbank en iedere avond kiezen we een andere smaak om van te genieten. Welke ik het lekkerst vind? Ohh, dat is best lastig en hangt eigenlijk een beetje af van het moment. Op een warme dag is de Red ruby mijn favoriet. Kan ik ’s middags wel wat pit gebruiken dan maak ik graag een kop Molly rose. De Sun of heaven is altijd genieten.

Tree of teaTree of tea

Beemster kaaspakket

En dan krijg je geheel onverwacht een zilverendoos van de postbezorger in je handen gedrukt. Nieuwsgierig maak ik het open: 4 soorten Beemster kaas en een gepersonaliseerde kaasschaaf. Zo gaaf!! Wat blijkt: Beemster Kaas heeft een hele toffe tosti actie. Maak jouw favoriete tosti, deel die op Instagram of Facebook en maak kans op een geheel verzorgde lunch voor 5 personen bij een vestiging van The Tosti Club. Je mag dus gewoon 4 familieleden, vrienden of collega’s meenemen! Gebruik bij je post #tostibeemsterkaas en tag @beemster_kaas en je doet automatisch mee. De actie loopt van 23 april tot en met 9 mei 2019 12.00 uur. De winnaars ontvangen uiterlijk 13 mei 2019 bericht. Mijn tosti recept komt dinsdag online maar wil je nu al genieten van een lekkere tosti maak dan eens een pikante tosti of een tosti met ham, kaas, tomaat en uitjes .

Beemster kaasBeemster kaas

Tony’s Chocolonely kaneelbiscuit

Terug van weggeweest is de Tony Chocolonely melk met kaneelbiscuit. In 2016 was het nog een estafettereep maar vanaf nu zit de reep in het vaste assortiment. En ik mocht ‘m gelijk proeven: in een knalrode enveloppe lag ie bij mij op de mat. Dat was nog eens fijn thuiskomen! ’s Avonds bij de koffie hebben ‘m gelijk soldaat gemaakt. Yes, they did it agian: een reep om op te vreten…

Tony's Chocolonely - kaneelbiscuitTony's Chocolonely - kaneelbiscuit

Enrico

Priya Badeloe (Priya Loves Food) organiseerde in samenwerking met Enrico een event om de producten van Enrico beter te leren kennen. Heel benieuwd reed ik samen met Helena (Eating Habits) naar Amsterdam. En dan loop je binnen bij Enrico en denk je: oh, maar die producten ken ik wel!! Blijkt dat het halve mediterrane schap in de supermarkt door hun wordt gevuld. Om een paar voorbeelden te noemen: Royal geroosterde paprika’s en olijven, smeersels van Costa Ligure, Castellino gedroogde tomaten en paddestoelen, Rizzoli ansjovis en Jean Bâton (ja precies, die van de truffelmayonaise). Het komt allemaal bij hun vandaan. De oh’s en ah’s waren niet uit de lucht, het was één groot feest der herkenning. Kijk maar eens op de etiketten: dikkans dat er achterop staat dat het geproduceerd is door Enrico of Glasbest (een onderdeel van Enrico).

Na de rondleiding maakten we gezamenlijk een lunch met de producten van Enrico en genoten we ter afsluiting van een wijnproeverij verzorgt door Wijnklas. Mijn wijnkennis is, laat ik het zachtjes uitdrukken, nog niet op het niveau dat ik graag wil. Je begrijpt, een wijncursus staat hoog op de bucketlist. Maar bij één wijn zat ik toch echt spot-on. Ik rook yoghurt of wei. Hoewel ik dat heel apart vond -wijn en zuur is nou niet mijn eerste associatie- zei ik dat toch maar. Blijkt dat de bewuste Gamay daar dus juist om bekend staat. Dat verzin je toch niet? De Pimpala Road die op een van de foto’s staat was veruit mijn favoriet, wat een heerlijke wijn. Je proeft gewoon de Australische warmte en zo vol van smaak.

Enrico - PriyaEnrico - AnoukEnrico - lunchWijnproeverij WijnklasEnrico - goodiebag

Festival Zoet

Via een winactie bij Deb’s Bakery & Kitchen won ik twee toegangskaarten voor Festival Zoet. Vorig jaar hoorde ik voor het eerst over het festival en wilde ik er al naartoe. Nou ligt Sleen (Drente) niet bepaald om de hoek bij Rotterdam dus uiteindelijk ben ik niet geweest. Dit jaar heeft Festival Zoet twee evenementen: in april vond de eerste in Almere plaats, de tweede is komende zomer in Sleen. En ik had dus kaarten voor Almere gewonnen. Samen met Michel ging ik ernaar toe. Onder meer Rutger van den Broek en Hidde den Brabander gaven masterclasses, er was een stand met KitchenAid keukenappartuur, er was van allerlei lekkers te koop en natuurlijk waren er ook volop stands met bakmaterialen. Het was heel gezellig maar ook héél erg koud die dag. Zo koud dat ik merendeels met m’n handen in mijn jaszakken liep en dus totaal vergeten ben foto’s te maken.

Foodfotografie met de smartphone

Halverwege de maand volgde ik een worskhop foodfotografie met de smartphone. Krati Agarwal en Paulami Joshi organiseerden de workshop bij Kookstudio van Belle in Rotterdam. Na een warme ontvangst gaf Krati een presentatie over hoe te fotograferen met je smartphone, waar je op moet letten en hoe je ‘props’ gebruikt. Ze deelde allerhande tips en trucs en daarna was het hands on en fotografeerden we erop los. Vlak voor de lunch liet Krati nog zien hoe je de gemaakt foto’s nawerkt. WoW, er ging een wereld voor me open. Nog niet eens zozeer wat en hoe ik moest fotograferen maar vooral de nabewerking. De belangrijkste app die we gebruikten was Snapseed, wat een mogelijkheden zitten daar in! Dit bleek de app waar ik al lang op zat te wachten maar niet wist hoe die heette. En nu staat ie dus op mijn telefoon en ben ik volop aan het experimenteren. Om nog een stapje verder te komen wil ik me nu nog verdiepen in raw-fotografie met de iPhone. Zou toch super zijn als ik mijn grote spiegelreflex terzijde kan schuiven en uitsluitend nog mijn iPhone nodig heb.

Terwijl wij fotografeerden verzorgde Paulami samen met Kristel de lunch. Echt zo lekker allemaal. En na afloop kregen we ook nog een goodiebag mee naar huis met chocolade van De bonte koe, thee van IniniTea, huisgemaakte dukkah van Kristel, een heerlijke kruidenmix van Paulami en een mooie tas van Louen. En met die tas was niet alleen ik blij mee, kijk maar in de foto’s…

Foodfotografie met smartphoneFoodfotografie met smartphoneFoodfotografie met smartphoneFoodfotografie met smartphoneFoodfotografie met smartphoneFoodfotografie met smartphoneFoodfotografie met smartphoneFoodfotografie met smartphoneFoodfotografie met smartphoneFoodfotografie met smartphoneZaraZazu

Foodybox lente

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ontvang ik 4x per jaar de Foodybox van Kroon op het Werk. Dat is altijd een groot pakket vol lekkers. Iedere keer een weer een verrassing om de doos uit te pakken en te kijken wat erin zit. Soms zijn het nieuwe producten, soms vernieuwde producten en soms ook al langer bestaande producten. Kortom, een leuke manier om kennis te maken met (nieuwe) producten en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen.

 • LeJean Nieuw-Zeelandse lamsracks. Daar wist ik wel raad mee. Ik heb ze direct in een marinade gezet en ’s avonds op lage temperatuur in de oven gegaard. Het resultaat was botermals en heerlijke sappig lamsvlees. Het recept voor slowroasted lamsrack staat inmiddels online.
  Verkrijgbaar bij de online slager LeJean.nl voor € 29.95 per kilo.
 • Twee potjes Spice It sambal in de smaken Badjak en Oelek. De potjes kwamen echt supergoed van pas want daags voordat ik de foodybox ontving gebruikte ik de laatste sambal badjak. Michel is een enorme sambal liefhebber en smeert het overal op. Maar ook in marinades voor bijvoorbeeld kipspiesjes is het ideaal. Een koelkast zonder sambal erin kan bij ons echt niet .
  Verkrijgbaar bij Albert Heijn en verschillende toko’s voor € 1,65.
 • Een flesje Drunken Mel karamellikeur. Heerlijke likeur die ook supergoed smaakt in een stroopwafeltaart.
  Verkrijgbaar bij Mitra, vakslijters en restaurants voor € 18,95.
 • Andros So Good & Veggie Natuur en So Good & Veggie Hazelnoot. Heerlijke kokosyoghurt en hazelnoot dessert. Ik heb ze al eerder in huis gehad en kan ze je echt aanraden. De yoghurt is heerlijk zacht van smaak met een lichte toon van kokos. Het hazelnoot dessert vind ik denk ik de lekkerste van de twee. Lekker romig en een duidelijke hazelnoot smaakt. Ideaal als je geen zuivel wilt of kunt eten.
  Verkrijgbaar bij Coop (Natuur, Perzik en Hazelnoot) en Jumbo (Hazelnoot en Vanille)
  So Good & Veggie Natuur € 2,69 (4×100 gram), So Good & Veggie Hazelnoot € 1,85 (2×120 gram).
 • Saitaku Sushi Kit en Poké Sushi & Salad Sprinkle. Wij eten graag sushi maar ik heb lang niet altijd alles in huis. En als ik het in huis heb gaan de verpakkingen doorgaans niet in één keer op. Met de sushi kit van Saitaku heb je daar geen last van, zo wordt zelf sushi maken wel heel makkelijk en aantrekkelijk. De salade sprinkle is ideaal voor over salades en poké bowls.
  Verkrijgbaar bij alle supermarkten voor € 7.89 en € 3.49
 • Melvita Honing & Gember. Gewone/naturel honing eten we veel door de Griekse yoghurt, doe ik in munt of gemberthee en gebruik ik bij geitenkaas. Deze honing is niet vloeibaar maar een crème en heeft een heerlijk pittige gembersmaak. Super lekker in hete kipspiesjes.
  Verkrijgbaar bij Jumbo voor €3,09
 • Zwarte knoflook, ik maakte er eerder al twee recepten mee. Parelgort met feta en zwarte knoflook en muhammara. Dit keer maakte ik er een fijne poké bowl mee. Door de fermentatie is zwarte knoflook totaal niet te vergelijken met gewone knoflook. De smaak is zoet en heel intens, heerlijk!
  Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Marqt, Natuurwinkel en delicatessenwinkels voor € 3,- per bol.
 • Tilda Pure Basmati. Heerlijk geurende rijst die goed met Oosterse gerechten combineert. En heb je een restje over? Maak dan eens een rijsttortilla, verrassend eenvoudig en superlekker.
  Verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 2,46
 • Met de Silvo kruidenmixen: Chimichurri, Korean BBQ en Sriracha maak je het jezelf makkelijk. In een handomdraai heb je een lekkere marinade voor vlees of vis.
  Verkrijgbaar bij Plus, Dirk en Deka voor € 0,89 per zakje
 • Ook eten er twee mini verpakkingen herbamare in de box. Ik ben dol op mini’s en deze zijn zo schattig! Mini of niet, het kruidenzout smaakt heerlijk over traybakes en je maakt er heerlijke kruidenboter mee.
Foodybox lente
Foodybox lente

Masterclass Portugees voor beginners

Michel en ik willen graag op stedentrip naar Portugal. Lissabon, Porto, Coïmbra en onder andere Lagos: ze staan op het to-go lijstje. Maar Portugees spreken we dus echt niet. Toen ik een winactie voor een masterclass Portugees voor beginners voorbij zag komen op het Instagram account van Saudalicious.com kon ik het niet laten en deed ik mee. Krijg ik ineens bericht dat ik de masterclass heb gewonnen… Ik heb er zo’n zin in om kennis te maken met de Portugese taal. Als ik het hoor wordt ik er altijd zo vrolijk van.

Masterclass Portugees voor beginners
Masterclass Portugees voor beginners

Culiperslunch

Over mijn bezoek aan de Culiperslunch heb ik gister een uitgebreid blog geschreven.

Perfect Pastry

Naar de workshop drip cake bij Perfect Pastry heb ik zolang uitgekeken. In december schreef ik er al over. In eerste instantie zou ik de workshop al in januari volgen maar doordat Zara ernstig ziek werd heb ik moeten afzeggen. Gelukkig is Zara inmiddels zover opgeknapt dat ik 2 april dan eindelijk naar Scheveningen kon. Ik mocht iemand meenemen en Tessa (Patesserie) twijfelde geen moment en zei gelijk ‘natuurlijk ga ik mee, leuk!’. En wat hebben we genoten!!

Nermina liet ons zien hoe zij Italian meringue botercrème maakt en leerde ons daarmee een ombre cake te maken. Door het kleurverloop krijg je een ontzettend decoratieve buitenzijde. Dat blijkt dus verrassend goed te doen. Op een later moment zal ik het uitwerken in een recept verwerken want echt, dit wil jij ook kunnen. Vervolgens maakten we de drip klaar en brachten we dat aan op de taart en dan is het snel afwerken geblazen want voor je het weet is de drip droog en blijft je versiering niet meer zitten.

Wil jij ook zo’n te gekke workshop volgen? Nermina verzorgt regelmatig workshops dus neem vooral een kijkje op haar workshop-pagina. Echt een aanrader!

Perfect Pastry - Drip cake workshopPerfect Pastry - Drip cake workshop

Coffeelicious

Tessa kwam helemaal vanuit Friesland naar Den Haag dus voordat we aan de drip cake workshop begonnen lunchten we bij Coffeelicious aan het lange Voorhout. Ik was daar al eens eerder geweest en wat was het fijn om weer terug te zijn. Het is zo’n gezellig zaakje en het eten is zo lekker.

We hadden een mooi tafeltje aan het raam en keken uit over het Lange Voorhout. Na een lekkere koffie werd ons tafeltje volgezet met een Morning Glory. Dan krijg je dus pancakes met vers fruit, scones met jam en clotted cream en sodabrood met scrambled eggs, tomaat en bieslook. Echt heel fijn om mee te ontbijten, brunchen of lunchen zoals wij dus deden. Als kers op de taart werd ons nog gevraagd of we een stuk huisgemaakt gebak wilden: ja natuurlijk wilden wij dat! Dan krijg je dus niet een puntje maar echt een mega stuk taart. Tonnetje rond vertrokken we naar Scheveningen.

Genieten bij CoffeeliciousCoffeelicious - pancakesCoffeelicious - sconesCoffeelicious - scrambled eggsCoffeelicious - huisgemaakt gebak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 1. Wat was dit een leuke maand! Ik ben blij dat je zo genoot van het Enrico event en verrast was dat je al zo veel producten kende. Heel erg bedankt voor je komst en tot snel. Liefs x

 2. How lovely, Mariette! And you were one busy bee! I am so glad you enjoyed the mini session, I will be eagerly looking forward to your photographs now. 🙂

  1. The photography workshop was excellent: I enjoyed every single minute. It was challenging, good company and the food was just delish! Thank you so much for the invite 😘