Kibbeling - Kabeljauw in een goudbruin en krokant gebakken jasje. De Nederlandse versie van Fish and Chips.

Kibbeling

Kabeljauw in een goudbruin en krokant gebakken jasje. De Nederlandse versie van Fish and Chips.
Direct naar het recept

Welke vis gebruik je voor kibbeling?

Kibbeling maak je met witvis. Van oudsher wordt er kabeljauw gebruikt. Kabeljauwhaasjes vind ik het lekkerst maar kabeljauwfilet kan natuurlijk ook. Kabeljauw is vaak best prijzig. Goedkopere witvis zoals koolvis, wijting of heek zijn prima vervangers. Ongeacht welke vissoort je gebruikt, kies voor dikke filets zodat je stevige stukken kunt snijden.

Kibbeling maken

Kibbeling maak je door gesneden en gekruide stukken witvis door beslag te halen en te frituren. Beslag voor de kibbeling maak je met (bruis)water, melk of bier, een ei, eidooier of stijf geklopt eiwit. Ik maak het liefst een rechttoe-rechtaan beslag van bloem, bier en een beetje honing. Simpel, maar je krijgt er een heerlijk krokante korst mee. Die crunchy korst, dat is tenslotte wat kibbeling zo lekker maakt.

Zo bak je de lekkerste kibbeling

De lekkerste en krokantste kibbeling maak je door de vis eerst voor te bakken. Haal de gepaneerde vis door het beslag en bak een paar minuten. Schep uit de olie, laat uitlekken en bak de rest van de vis voor. Je kunt dit ook prima voorbereiden zodat je de vis later alleen nog kort hoeft af te bakken.

Ben je zover om de kibbeling te serveren dan hoef je alleen nog de voorgebakken vis af te bakken. Dat gaat sneller dan wanneer je de vis niet hebt voorgebakken. Op deze manier kan je snel voor meerdere personen tegelijk hete en knapperige kibbeling op tafel te zetten.

Kibbeling - Kabeljauw in een goudbruin en krokant gebakken jasje. De Nederlandse versie van Fish and Chips.

Kibbeling

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 2 à 3 personen

Ingrediënten: 

  • 300 gr kabeljauwfilet/haasjes
  • 100 gr bloem
  • viskruiden
  • honing
  • (donker) bier
  • zout

Extra benodigdheden:

  • pan en olie om in te frituren

Voor erbij:

Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Doe de bloem met een klein beetje zout en/of viskruiden in een kom. Maak in het midden een kluitje en giet al roerende met een garde bier bij de bloem. Blijf bier toevoegen tot je een dik beslag hebt dat langzaam van de lepel terugvloeit in de rest van het beslag. Is je beslag niet helemaal glad? Maak grote klontjes fijn en laat de kleintjes lekker zitten. Die bakken straks krokant dus dat is niet erg. Voeg als laatste nog een beetje honing toe en roer dit goed door het beslag. Zet het beslag in de koelkast en laat zeker een half uur rusten.
  • Snij de kabeljauw in stukjes en bestrooi met zout en/of viskruiden en laat intrekken.
  • Verhit een pan met olie tot 180°C. Voor knappend krokante kibbeling bakken we de stukjes eerst voor om ze daarna kort af te bakken.
  • Het voorbakken: haal één voor één enkele stukjes kabeljauw door het beslag, laat het overtollige beslag eraf druipen en laat voorzichtig in de olie glijden. Bak liever niet teveel tegelijk want dan kunnen ze aan elkaar bakken. Schep de kibbeling eruit als de korst krokant begint te worden en kleur krijgt, bij mij was dat na ongeveer een minuut of twee. Laat uitlekken op wat keukenpapier, verwarm de olie weer tot 180°C en bak (in porties) de rest van de kibbeling voor de eerste keer.
  • Het afbakken: verwarm de olie weer tot 180°C en bak de kibbeling af tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi eventueel met wat extra zout en/of viskruiden en serveer direct.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Lekker met oven gebakken frites en remouladesaus.
  2. Kabeljauw in een krokant jasje in een leuke variatie. De vis wordt gebakken in plaats van gefrituurd en daardoor heel geschikt voor bij de doordeweekse maaltijd.
  3. Let jij bij het kopen van vis op het duurzaamheidslogo? In mijn blogpost over duurzame vis vertel ik je er alles over.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




13 reacties

  1. Alexandra schreef:

    Bij mij plakte de vis aan het mandje vast, hoe doen jullie dit om te voorkomen?

    1. Ik bak de kibbeling altijd door ze één voor één in het vet te laten glijden. Als ze goed zijn schep ik ze er met een frituurschep uit. Bij gebrek aan een frituurpan bak ik in een gietijzeren pan. Zonder mandje dus. Wellicht dat je het eens kunt proberen door het mandje in de olie te plaatsen en dan net als ik de kibbeling stuk voor stuk in de pan te doen. Als ze gaar zijn kan je ze met het mandje eruit halen.

  2. Sahilla schreef:

    Wat kan je in plaats van bier gebruiken om het zelfde effect te krijgen

    1. Beste Sahilla, zelf zou ik kiezen voor bruisend bronwater als ik geen bier voor handen heb. Bier heeft weliswaar meer smaak dan water maar dat verschil proef je denk ik niet echt. Succes!

    1. Ik frituur doorgaans in olie en daar bakt de kibbeling goed in. Frituurvet ken ik niet en weet ook niet zo 1,2,3 wat daar precies in zit.

    2. Frituurvet stolt als het koud wordt. Dat komt niet echt ten goede van de smaak. Zelf zou ik het niet doen en frituren in olie.

  3. wat ook erg lekker is (althans dat is mijn ervaring) kibbeling van Afrikaanse Meerval, allee moet deze iets langer bakken om gaar te worden maar de smaak is heerlijk

    1. Beste Arend, dank voor de tip. Meerval heeft stevig visvlees en een zachte smaak, kan me voorstellen dat het erg lekker is.

  4. Kan ik i.p.v. kabeljauw ook koolvis of een andere vissoort gebruiken?

    1. Beste Sasha,
      Een andere witvis gebruiken is geen enkel probleem. Koolvis is een veel gebruikte vervanging maar ook wijting, schelvis en heek worden regelmatig gebruikt.