Header Overetengesproken.nl
Kibbeling

Kibbeling

 |  4 reacties
1K Shares

Laatst zag ik zulke mooie kabeljauwhaasjes liggen bij AH dat ik ter plekke besloot weer eens kibbeling te maken. Natuurlijk kan je ook goedkopere witvis zoals koolvis, wijting of heek gebruiken maar kabeljauw vind ik toch wel het allerlekkerst. En dan vooral de dikkere stukken zodat je er echt stevige stukken van kunt snijden.

Het beslag voor de kibbeling kan je op verschillende manieren maken. Met (bruis)water, melk of bier, een ei, eidooier of zelfs stijf geslagen eiwit. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan dus ik gebruik gewoon een rechttoe-rechtaan beslag van bloem, bier en een beetje honing. Simpel, maar je krijgt er een heerlijk krokante korst mee en daar gaat het uiteindelijk toch om.

Nadat ik eens had gelezen dat een koud beslag de krokantste korst geeft wilde ik dat natuurlijk uitproberen. De temperatuur van de olie zakte tijdens het bakken echter zo snel dat het lang duurde voor de kibbeling krokant en goudbruin was. Dus schepte ik ze er halverwege uit, bracht de olie weer op temperatuur en bakte ze daarna knapperig en goudbruin af. Mijn kibbeling was nog nooit zo krokant geweest. Sindsdien bak ik de vis altijd voor. Bijkomend voordeel is dat je meerdere porties achterelkaar kunt voorbakken om ze daarna snel af te bakken. Zo kun je toch voor meerdere personen tegelijk hete en knapperige kibbeling op tafel te zetten.

Kibbeling - Kabeljauw in een goudbruin en krokant gebakken jasje. De Nederlandse versie van Fish and Chips.

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 300 gr kabeljauwfilet/haasjes
  • 100 gr bloem
  • viskruiden
  • honing
  • (donker) bier
  • zout

olie om in te frituren

Aan de slag

Doe de bloem met een klein beetje zout en/of viskruiden in een kom. Maak in het midden een kluitje en giet al roerende met een garde bier bij de bloem. Blijf bier toevoegen tot je een dik beslag hebt dat langzaam van de lepel terugvloeit in de rest van het beslag. Is je beslag niet helemaal glad? Maak grote klontjes fijn en laat de kleintjes lekker zitten. Die bakken straks krokant dus dat is niet erg. Voeg als laatste nog een beetje honing toe en roer dit goed door het beslag. Zet het beslag in de koelkast en laat zeker een half uur rusten.

Snij de kabeljauw in stukjes en bestrooi met zout en/of viskruiden en laat intrekken.

Verhit een pan met olie tot 180°C. Voor knappend krokante kibbeling bakken we de stukjes eerst voor om ze daarna kort af te bakken.

Het voorbakken: haal één voor één enkele stukjes kabeljauw door het beslag, laat het overtollige beslag eraf druipen en laat voorzichtig in de olie glijden. Bak liever niet teveel tegelijk want dan kunnen ze aan elkaar bakken. Schep de kibbeling eruit als de korst krokant begint te worden en kleur krijgt, bij mij was dat na ongeveer een minuut of twee. Laat uitlekken op wat keukenpapier, verwarm de olie weer tot 180°C en bak (in porties) de rest van de kibbeling voor de eerste keer.

Het afbakken: verwarm de olie weer tot 180°C en bak de kibbeling af tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi eventueel met wat extra zout en/of viskruiden en serveer direct.

Eet smakelijk!

Tip: Lekker met oven gebakken frites en remouladesaus.

4 Reacties

  1. Arend
    | Beantwoorden

    wat ook erg lekker is (althans dat is mijn ervaring) kibbeling van Afrikaanse Meerval, allee moet deze iets langer bakken om gaar te worden maar de smaak is heerlijk

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Beste Arend, dank voor de tip. Meerval heeft stevig visvlees en een zachte smaak, kan me voorstellen dat het erg lekker is.

  2. Sasha
    | Beantwoorden

    Kan ik i.p.v. kabeljauw ook koolvis of een andere vissoort gebruiken?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Beste Sasha,
      Een andere witvis gebruiken is geen enkel probleem. Koolvis is een veel gebruikte vervanging maar ook wijting, schelvis en heek worden regelmatig gebruikt.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief