Kerst Weesper moppen
Weesper moppen: het gesuikerde amandelkoekje met de zachte binnenkant. Zó lekker dat je het liefst blijft dooreten. Een koekje dat wat mij betreft dus niet mag ontbreken bij de kerstkoffie. Of dat nou ’s ochtends is of ’s avonds na het kerstdiner.
Zoals de naam al doet vermoeden ligt de oorsprong van deze koekjes inderdaad in Weesp. Wanneer en door wie het originele recept is bedacht, is helaas niet bekend. Inmiddels is de Weesper mop niet langer een lokale lekkernij maar door het hele land verkrijgbaar.
Speciaal voor de kerst bedacht ik een twist voor de Weesper mop: geen gesuikerde randen maar fijngehakte walnoot. Het randje van walnoot geeft een heel subtiel accent aan de smaak. Eerlijk gezegd, vind ik ze op deze manier nog lekkerder dan de originele versie.
Kerst Weesper moppen
Ingrediënten:
- 250 gr
amandelspijs - 1 eidooier
- citroensap
- handvje gepelde walnoten
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Om de Weesper moppen te maken, gaan we de stugge amandelspijs afslappen met eidooier. Afslappen wil zoveel zeggen als op de juiste dikte brengen en samenhangen geven. Voor Weesper moppen hebben we een licht smeuïge, kneedbare amandelmassa nodig.
- Brokkel de amandelspijs boven de kom van een keukenmachine of hakmolen van een staafmixer in kleine stukjes. Uiteraard kan je de amandelspijs ook met de hand kneden maar dat is wel even kliederen.
- Voeg enkele druppels citroensap en een beetje van de losgeroerde eidooier toe.
- Draai alles door elkaar tot het vocht goed is opgenomen. Controleer de consistentie en voeg eidooier toe tot je een egaal en licht smeuïg mengsel hebt. Let op: voeg de eidooier in kleine beetjes toe en controleer steeds opnieuw.
- Maak van de amandelmassa een bal en leg opzij om even te rusten.
- Hak de walnoten fijn.
- Maak van de amandelmassa een rol van ongeveer 3 cm dik en rol door de gehakte walnoten. Zorg dat de rol, met uitzondering van de uiteinden, helemaal bedekt is en druk de nootjes goed aan.
- Snij de rol in plakjes van zo’n 1,5 cm dik. Pak de plakjes een voor een op, druk ze iets platter, maak de randen minder scherp en leg op een bakblik.
- Schuif het bakblik in een op 190°C hete lucht voorverwarmde oven. Bak de koekjes zo'n 10 minuten tot de randjes licht goudbruin kleuren. Hou zeker de laatste 2 minuten de koekjes goed in de gaten omdat het kleuren ineens heel snel gaat. Kleuren ze teveel dan worden ze droog en taai. Haal het bakblik uit de oven en leg de koekjes gelijk op een rooster om af te koelen.Let op: elke oven is anders en de amandelmassa is de ene keer wat natter dan de andere keer. De baktijd zal daardoor steeds net iets verschillen.
- Bewaar de koekjes in de koelkast of afgesloten in een trommeltje of pot buiten de koelkast. Leg er wel altijd een stukje brood bij. Het vocht uit het brood houd de Weesper moppen namelijk zacht. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!