Karkadeh of hibiscus ice tea
Inmiddels alweer een aantal jaar geleden hebben we een Nijlcruise gemaakt. Het was echt schitterend en super indrukwekkend. En oh, wat kunnen die Egyptenaren toch een feestje maken van het eten. Het een was nog lekkerder dan het ander. Je blijft eten. Maar niet alleen het eten was lekker. Bij het inchecken op de boot kregen we een robijnrood drankje aangeboden: karkadeh. Super fris van smaak en erg lekker.
Wat is karkadeh?
Destijds kende ik karkadeh nog niet. Het blijkt een in het Midden-Oosten veel gedronken drankje te zijn dat getrokken wordt van gedroogde hibiscus bloemen. Je kan de hibiscus trekken met koud water of overgieten met kokend water en dat vervolgens laten afkoelen. Die laatste methode geeft wat mij betreft de lekkerste smaak en gebruik ik in onderstaand recept.
Karkadeh of hibiscus ice tea
Ingrediënten:
- 1,1 l water
- 40 gr suiker
- 20 gr gedroogde hibiscus bloemen
- 2 theelepels vers citroensap (10 ml)
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Doe de hibiscus in een hittebestendige kom of schaal.
- Breng het water aan de kook en giet over de hibiscus. Dek de schaal af en laat gedurende 2½ uur trekken.
- Giet de vloeistof door een zeef om de hibiscus te verwijderen, voeg het citroensap toe en roer de suiker erdoor. Proef de karkadeh en breng eventueel op smaak met extra suiker en/of citroensap.
- Laat de karkadeh in de koelkast ijskoud worden.
- Serveer in een karaf met mooie glaasjes. Eventueel kan je nog wat ijsblokjes toevoegen en/of een partje citroen. Proost!
Deel dit recept:
Tips:
- Trek ook eens een kaneelstokje mee.
- Karkadeh is ook lekker met een takje munt erin.
- Het leuke van karkadeh is dat je het helemaal naar eigen smaak kan aanpassen. Voor een sterkere hibiscus smaak gebruik je meer gedroogde hibiscus en/of laat je het langer trekken. En naar smaak gebruik je meer of juist minder suiker en citroen. Heel flexibel dus.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!