Kardemom en andere exotische specerijen van Chetna Makan - Boekreview

Kardemom en andere exotische specerijen van Chetna Makan

Chetna Makan deed in 2014 mee aan The Great British Bake Off, de Engelse Heel Holland Bakt. Met haar bijzondere baksels haalde de geboren Indiase de halve finale. Door haar Indiase achtergrond bleek ze perfect in staat kruiden en specerijen te verwerken in de bakopdrachten. Daarmee gaf ze destijds haar baksels een geheel eigen twist en daar gaat ze nu mee door in Kardemom en andere exotische specerijen. Bakken met smaken uit het Oosten.

Kardemom en andere exotische specerijen

Kardemom en andere exotische specerijen is een supermooi vormgegeven bakboek. De warme kleuren -er zijn geen witte pagina’s in het boek te vinden(!)- en mooie fotografie zijn heel uitnodigend en inspirerend. De recepten zijn overzichtelijk beschreven, makkelijk te maken en de ingrediënten zijn over het algemeen goed verkrijgbaar. De liefde en passie waarmee zowel de recepten als dit boek zijn gemaakt spat er vanaf. Dit is het soort boek waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

Kardemom en andere exotische specerijen van Chetna Makan - Boekreview

Zoete en hartige recepten worden op een fijne manier afgewisseld. Er is geen duidelijke scheidslijn. De hoofdstukken Taart en cake en Zoete lekkernijen bevatten uitsluitend zoete recepten. In Hartige tussendoortjes vind je daarentegen alleen hartige recepten. Maar in de hoofdstukken Pie en vruchtentaart, Brood en Bijgerechten is ruimte voor beiden. De indeling is speels en voelt eigenlijk heel logisch aan.

Veel informatie over specerijen

Maar dit bakboek heeft meer te bieden. Tussen de recepten door krijg je uitgebreide informatie over elf verschillende Oosterse specerijen. Uiteraard is er ruim aandacht voor kardemom maar ook steranijs, venkel, fenegriek, kruidnagel en bijvoorbeeld tamarinde komen aan bod. Heel handig: per specerij is er een overzicht toegevoegd van de recepten waarin het wordt gebruikt.

Kardemom en andere exotische specerijen van Chetna Makan - Boekreview
Kardemom en andere exotische specerijen van Chetna Makan - Boekreview

Zoals gezegd zijn de recepten niet moeilijk, echt iedereen kan ze maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een chocolademoussetaart met chilipeper, mango-kokostaart met kardemom of frambozenkoekjes met lemoncurd en koriander? Of hartige spinaziepakora’s, een pittige aardappelcouronne of uienbolletjes met pijnboompitten. In het hoofdstuk bijgerechten staan onder meer een lekkere chili-knoflookchutney, komkommerraita en bietenpickle.

Chetna Makan besluit haar voorwoord met een advies: ‘… gebruik dit boek als springplank voor uw eigen creativiteit.’ Dat gaat wat mij betreft zeker lukken. Iedere keer dat ik het boek doorblader komen er spontaan al andere mogelijkheden met (onderdelen) van enkele recepten in me op. In mijn volgende blogpost ga ik aan de slag met een recept uit het boek. Ik ben heel benieuwd naar de smaken…

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *