Makkelijk recept voor romige karamelsaus met een volle smaak. Perfect voor desserts, gebak en meer. Eenvoudig te maken, slechts 3 ingrediënten!

Karamelsaus

Direct naar het recept Bewaren
Makkelijk recept voor romige karamelsaus met een volle smaak. Perfect voor desserts, gebak en meer. Eenvoudig te maken, slechts 3 ingrediënten!
Makkelijk recept voor romige karamelsaus met een volle smaak. Perfect voor desserts, gebak en meer. Eenvoudig te maken, slechts 3 ingrediënten!

Zelf karamelsaus maken

Beoordeel dit recept

Ingrediënten: 

  • 175 ml slagroom
  • 150 gr kristalsuiker
  • 15 gr roomboter

Optioneel:

  • zout

Aan de slag:

  • Verwarm de slagroom samen met de boter tot tegen het kookpunt. Zet de pit uit.
  • Doe de suiker samen met ± 2 eetlepels water in een hoge pan. Let erop dat er geen suikerkorreltjes aan de rand zitten. Veeg deze eventueel met een natte kwast terug in de suikermassa.
    Verwarm de suiker. Zodra de suiker is gesmolten wordt de kleur transparant en gaat het bubbelen, dat duurt een aantal minuten daarna kleurt het van licht goud tot vol bruin.
    Tip: Roer niet in de suikermassa want dan kan de suiker kristalliseren en mislukt de karamelsaus.
    Suiker smelten voor karamelsaus
  • Is de suiker mooi goudbruin? Voeg al roerend met een garde de warme slagroom toe.
    Let op: de karamel gaat bruisen en komt flink omhoog. De damp die daarbij ontstaat is heet. Ter bescherming van mijn hand gebruik ik een ovenhandschoen.
    Suiker smelten voor karamelsaus
  • Afhankelijk van de gewenste dikte laat je de karamel -al roerend- nog heel even rustig doorkoken. Tijdens het afkoelen dikt de karamelsaus ook in.
    Tip: karamelsaus krijgt een intensere smaak als je een mespunt zout toevoegt. Ik doe het altijd. Voor gezouten karamelsaus voeg je extra zout toe.
  • Schenk de karamelsaus in een goed schoongemaakte pot en sluit af met een deksel.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Karamelsaus bewaar ik op een koele en donkere plek gedurende maximaal een week.
  2. In de koelkast is het langer houdbaar. De saus wordt dan wel wat dikker en de suiker kan gaan kristalliseren. Verwarm de saus voorzichtig om het weer wat dunner te maken.
  3. Gebruik de karamelsaus voor:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Gemaakt door: Mariette

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




2 reacties

  1. Marianne de Nijs schreef:

    Hoi Mariëtte, ik maak altijd karamelsaus met zoete gecondenseerde melk. Ik doe dat met een paar blikken tegelijk, want afgesloten blijft de karamelsaus gewoon houdbaar. Ik zet de blikken in een pan met kokend water. Ze moeten wel onder water staan. Zo kook ik ze zachtjes voor plus minus 2 uur. Klaar. Heerlijk zoete karamelsaus

    1. Ja, dulce de leche bedoel je. Dat is heerlijk en maak ik ook geregeld. Dulce de leche en karamelsaus lijken op elkaar maar zowel de smaak als de ingrediënten verschillen.