Kaneelcake met appel
Als echte theeleut kan ik enorm genieten van mooi theeservies met iets lekkers erbij. Toen ik onlangs voor Xenos hun nieuwe handgeschilderde theeservies op de foto mocht zetten was ik gelijk verkocht. De 4 verschillende dessins zijn zo mooi. Mixen of juist matchen, het kan allemaal. Mijn favoriet is het zachtblauwe dessin met bloem en vlinder en heb ik inmiddels ook zelf in huis. Mooi servies moet je feestelijk inwijden, toch? Dat deden wij vol overgave met deze heerlijke kaneelcake met appel. Ik deel het recept zodat jij er ook van kunt genieten.
Cake met appel en kaneel
Toen ik onlangs van Nordic Ware een bakvorm mocht uitkiezen viel ik gelijk voor de Bavaria Bundt Pan. De detaillering vind ik zo mooi. Op de Amerikaanse Nordic Ware site zag ik bij deze vorm een recept voor Churro Bundt cake. De topping van knisperende kaneelsuiker leek me super voor deze cake met appel en kaneel.
Door het gebruik van yoghurt is deze zachte en luchtige cake minder vet dan een klassieke cake. Vond het wel spannend hoe de cake zou lossen. Komt het mooie patroon goed los? Ik maakte me zorgen om niets. De kaneelcake kwam prachtig uit de vorm. En yes, de ook topping het pakte precies uit zoals ik hoopte. Gelukkig is de cake makkelijk te maken want deze beauty gaat hier nog vaak op tafel komen.
Zo bak je perfecte cake in een Nordic Ware bakvorm
Nordic Ware vormen zijn niet alleen prachtig gedetailleerd, ze bakken ook perfect en lossen als een zonnetje. Zorg wel altijd dat je de vorm goed invet, licht bestuift met bloem en de cake 10 minuten laat afkoelen in de vorm voor je ‘m lost. Om het beslag tot diep in de patronen te laten vloeien tik je de met beslag gevulde vorm een paar keer stevig op het aanrecht. Luchtbellen komen omhoog en het beslag zakt perfect in de vorm.
De robuuste bakvormen zijn gemaakt van gegoten aluminium waardoor ze de warmte niet alleen perfect geleiden maar ook goed vasthouden. Maak de vormen na gebruik altijd zorgvuldig schoon, bewaar ze veilig verpakt in een linnentas -er zijn speciale Nordic Ware opbergzakken– en ze gaan de rest van je leven mee. Naast cake kan je er ook prima pudding, panna cotta en andere lekkernijen in maken. Kijk voor meer inspiratie eens in de Nederlandse Nordic Ware Facebook groep.
High tea
Zin in een extra aangeklede thee of misschien wel een high tea? Maak naast deze luchtige kaneelcake ook wat mini tartelettes met aardbeienjam en kruimeldeeg, scones en wellicht ook hartige mini quiches. Gebruik een omgekeerd kopje met een schoteltje erop als serveerplateau. Leg dat vol lekkers zoals koekjes, chocolade en blokjes noga. Plaats de zelfgebakken lekkernijen eromheen en zet alles op een groot en feestelijk dienblad. Maak er een pot heerlijk geurende thee en geniet.
Kaneelcake met appel
Ingrediënten:
- 300 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 225 gr kristalsuiker
- 150 gr roomboter, kamertemperatuur
- 150 gr volle yoghurt
- 45 gr lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren (L), kamertemperatuur
- 1 theelepel kaneel, of meer naar smaak
- ½ theelepel zout
Voor de appelvulling:
- 2 Elstar appels
- 1 theelepel bloem
- ruime snuf kaneel
- paar druppels citroensap
Voor de topping:
- fijne kaneelsuiker, Van Gilse
- 2 eetlepels roomboter, gesmolten
Keukengerei:
- 1 grote bakvorm (10 cups/2,4 liter), ingevet en bepoederd met bloem
Aan de slag:
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel en de kaneel goed door elkaar.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes van ± 1 cm. Besprenkel met een paar druppels citroensap tegen het verkleuren.
- Klop met je mixer de zachte boter met de kristalsuiker, lichtbruine basterdsuiker en zout tot een luchtige crème. Klop de eieren één voor één door het beslag. Voeg pas een nieuw ei toe als de vorige goed is opgenomen. Schrik niet, naarmate je meer ei toevoegt kan het beslag gaan schiften. Geeft niet, komt later vanzelf weer goed.Voeg met de mixer op lage snelheid ⅓ van het bakmeelmengsel toe en mix tot een egaal beslag. Voeg dan de helft van de yoghurt toe, mix, en herhaal met bloem, yoghurt en tot slot nog een laatste keer bloem.
- Bestrooi de appelblokjes met kaneel en bloem en hussel door door elkaar. Schep de appelblokjes door het beslag en schep de helft in de bakvorm. Tik met de vorm een paar keer op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen en het beslag diep in de details van de vorm te laten zakken. Schep de rest van het cakebeslag in de vorm, tik nogmaals goed. Strijk het beslag glad en duw het daarbij enigzins tegen de zijkanten omhoog zodat het goed kan rijzen. Plaats de bakvorm in een op 170ºC boven en onderwarmte voorverwarmde oven.Bak gedurende 60 minuten, zet dan de temperatuur terug naar 160ºC en geef nog 10 minuten onderwarmte.
- Neem de kaneelcake uit de oven, laat 10 minuten afkoelen in de vorm en los daarna op een taartrooster. Laat volledig afkoelen.
- Bestrijk de afgekoelde cake met gesmolten boter en bestrooi met kaneelsuiker.Eet smakelijk!
Tips:
- Gebruik voor het bebloemen van de ingevette vorm een thee-ei. Zo kan je heel precies doseren en krijg je een mooi dun poederlaagje.
- In plaats van kant en klare kaneelsuiker kan je ook fijne kristalsuiker mengen met een schepje kaneel.
- Top de cake ook eens af met witte chocolade en bestrooi met gehakte nootjes of stukjes gevriesdroogde appel.
- Zorg dat je warme en smaakvolle kaneel gebruikt. Ceylon kaneel vind ik het lekkerst.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat ontvangen producten (kaneel, theeservies, bakvorm)
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
Wat een heerlijkheden maak je , ik heb deze nog niet gemaakt , maar wat ik erg lekker vind bij een rozijnen tulband dst ik de vorm niet met bloem bestrooi maar met een kaneel-suiker mengsel, mmmm
Goeie tip om de vorm met kaneelsuiker te bestrooien. Ga ik ook proberen!
ik vond een heerlijk lekker dessert om tussen doortje te geven of bij groot bezoek