Kaneel & Kardemom van Anne Shooter
Komende zondag begint Heel Holland Bakt weer. Dat wordt dus kijken hoe de kandidaten het er vanaf brengen en ons verlekkeren aan al het lekkers dat ze maken. En voor iedereen die ook zin heeft om aan de bak te gaan heb ik vandaag een review van Kaneel & Kardemom, Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv. Het is een boek vol met leuke, bijzondere maar vooral ook erg lekkere bakrecepten. Enorm gevarieerd en heel inspirerend dus lees snel verder.
Sinds de verdrijving uit het oude Israël heeft het Joodse volk zich op alle continenten gevestigd. Door de eeuwen heen zijn daardoor de oorspronkelijke Midden-Oosterse invloeden gecombineerd met de lokale eetgewoonten en is er een rijke Joodse keuken ontstaan, legt Anne Shooter uit. En veel van oorsprong Joodse gerechten zijn inmiddels gemeengoed geworden. Denk aan matzes, bagels en roggebrood maar wist je ook dat de wereldberoemde Weense Sachertorte door een Joodse banketbakker is bedacht?
Het boek staat bomvol bijzondere recepten voor cakes en taarten, koekjes, desserts, brood en zoete broodjes. Om er een paar te noemen: granaatappel-amandelcake met rozensiroop, chocoladetaart met pistache en abrikoos, pastapudding met perzik, vanille en moscovadesuiker, cheesecake uit Jeruzalem, Syrische pistache-kardemomkoekjes en quinoa-ananastaart. Maar er is meer dan alleen zoet: er is ook een heel hoofdstuk met hartige deegwaren. Bijvoorbeeld een Marokkaanse filodeegtaart met kip en amandelen of verschillende soorten deeghapjes gevuld met hartige vullingen. Voor elke smaak en gelegenheid is er dus wel een recept te vinden.
Niet alle recepten hebben een eigen foto maar de recepten worden wel altijd vooraf gegaan door een persoonlijke noot. De ene keer lees je over de historische achtergrond van het recept, de ander keer een persoonlijke anekdote. Erg leuk en daardoor gaat het recept gelijk een beetje leven. Het verzacht voor mij het gemis van een aantal foto’s. En de vele foto’s die er wel in staan maken dat je gelijk aan de slag wilt. Het ziet er allemaal zo lekker en aantrekkelijk uit.
Anne Shooter schrijft in haar inleiding ‘Mijn recepten zijn bedoeld voor de thuiskok en niet per se voor de ervaren bakker’. En dat is ook echt zo. Ik kom geen moeilijke of onbegrijpelijke termen tegen, de ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar en de receptuur is helder en overzichtelijk beschreven. Met dit boek op het aanrecht bak je gegarandeerd lekkere en bijzondere gerechten. Het lastigst is het misschien nog wel om te kiezen welk recept je gaat maken.
De proef op de som nemen? Komende week maak ik bourekas en deel mijn ervaringen met je. Wil je nu al aan de slag bestel dan het boek via onderstaande link: