Kaiserschmarrn - Luchtige stukjes pannenkoek met een frisse appelcompote en rijkelijk bestrooid met poedersuiker. Echt even genieten!

Kaiserschmarrn

Luchtige stukjes pannenkoek met een frisse appelcompote en rijkelijk bestrooid met poedersuiker. Echt even genieten!

Deel dit recept/artikel!

Vorig jaar vroegen we ons rond deze tijd nog verwonderd af wat er allemaal gaande was in de wereld. COVID-19 heeft ons leven inmiddels volledig op z’n kop gezet. We zijn nu een jaar verder en nog altijd grotendeels aan huis gebonden. Helaas is dat voorlopig ook nog niet voorbij. Gelukkig kunnen we de smaak en sfeer van onze buitenlandse vakanties wel naar huis halen. En zo bakte ik laatst Tiroolse kaiserschmarrn. Om het echt af te maken dronken Michel en ik er een heerlijke dessertwijn uit Alto Adige ofwel Zuid-Tirol bij.

Alto Adige dessertwijnen

De Mitterberg Bianco Aruna 2018 van Cantina Kurtatsch die we erbij dronken was één van de drie Alto Adige dessertwijnen die ik een tijdje terug had gekregen. Stuk voor stuk topwijnen waar we graag op passende wijze van wilden genieten. Door de kaiserschmarrn te combineren met warme appels en een fijn glas Alto Adige dessertwijn werd het een op en top Zuid-Tiroolse combinatie. Wist jij dat het Italiaanse Zuid-Tirol naast de fijne gastronomie ook bekend staat om de appels? Ongeveer 10% (!) van alle appels die in Europa worden verbouwd komt uit Zuid-Tirol. Er groeien onder meer Golden Delicious, Elstar, Marlene en Gala appels.

Alto Adige dessertwijnen
Alto Adige dessertwijnen

Omdat de pairing met kaiserschmarrn ons zo goed was bevallen gingen we met de Moscato Giallo Passito Quintessenz 2016 van Cantina Kaltern op herhaling. De tweede helft van de fles combineerden we met een rijpe blauwe kaas. Denk dat het ook lekker was geweest om stukjes quiche met paddestoelen en gorgonzola op de borrelplank te leggen. De Moscato Rosa Schweizer 2018 van Franz Haas combineerden we zowel met mijn favoriete appeldessert, Brusselse appels, als met een stukje chocolademoussetaart. De rode dessertwijn samen met de premium Valrhona chocolade, wow, wat een smaakexplosie gaf dat.

Wat hebben we genoten van de wijnen! Kan het je echt aanraden om ook eens op deze manier de sfeer van je geliefde vakantieland in huis te halen. Tip: je hoeft de wijnen echt niet alleen te schenken bij het nagerecht. Met de juiste pairing zijn ze ook perfect als aperitief. En nu maar hopen dat we snel weer naar Zuid-Tirol, Italië mogen om de lokale lekkernijen en heerlijke wijnen in hun eigen omgeving te proeven.

Kaiserschmarrn - Luchtige stukjes pannenkoek met een frisse appelcompote en rijkelijk bestrooid met poedersuiker. Echt even genieten!
Kaiserschmarrn - Luchtige stukjes pannenkoek met een frisse appelcompote en rijkelijk bestrooid met poedersuiker. Echt even genieten!

Kaiserschmarrn

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 2 eieren, gesplitst
  • 70 gr bloem, gezeefd
  • 115 gr volle melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • eetlepel poedersuiker
  • ghee

Voor de garnering:

  • 1-2 (moes)appels, in stukjes
  • handje rozijnen, geweld
  • kaneelpoeder
  • poedersuiker
  • ghee

Extra benodigdheden:

  • koekenpan ø 24 cm

Aan de slag:

  • Roer met een garde van de eidooiers, melk, vanillesuiker, helft van de poedersuiker, een snufje zout en de bloem een glad beslag.
  • Klop de eiwitten luchtig, voeg de helft van de poedersuiker toe en klop volledig stijf. Meng in drie delen door het hiervoor gemaakte beslag en zet opzij.
  • Meng de appelstukjes met de rozijnen en bestrooi naar smaak met wat kaneel en poedersuiker. Verwarm een schepje ghee in een koekenpan en bak daar de appels samen met de gewelde rozijnen tot ze zacht en warm zijn.
  • Vewarm ondertussen een tweede koekenpan, smelt wat ghee en bak een dikke pannenkoek van de helft van het beslag. Als de onderzijde bruin is keer je de pannenkoek voorzichtig, bak even en snij/verdeel dan met twee spatels in 4 stukken. Verdeel vervolgens de kwarten in kleinere stukje en bak nog even goed gaar. Leg op een verwarmd bord en herhaal met het overgebleven beslag.
  • Schep de warme appelstukjes naast/op de kaiserschmarrn, bestuif royaal met poedersuiker en dien direct op. Je maakt de beleving helemaal af door er een lekkere Alto Adige dessertwijn bij te serveren.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Geef de kaiserschmarrn eens een twist door wat kaneelpeoder, kardemom of bijvoorbeeld speculaaskruiden door het beslag te mengen.
  2. Ook koud smaken kaiserschmarrn goed. Je kunt ze dus prima tevoren klaarmaken en meenemen voor een picknick. Verpak de gebakken appels in een apart bakje en bestrooi het geheel op het laatst met poedersuiker.
  3. Niet alleen lekker als toetje. Ook als 4-uurtje of fijne lunch -in het winterse zonnetje- smaken kaiserschmarrn het goed.

Bewaar dit recept op Pinterest:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Vergeet dit recept niet te pinnen op één van je pinterest borden.
Tip: niet alleen lekker als toetje maar ook heerlijk als lunch of 4-uurtje bij de thee.

Kaiserschmarrn - Luchtige stukjes pannenkoek met een frisse appelcompote en rijkelijk bestrooid met poedersuiker. Echt even genieten!

Dit recept bevat toegestuurde producten (dessertwijnen).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept