Kaiserbroodjes - Makkelijk recept met uitleg hoe jij ook zo'n mooi broodje knoopt.

Kaiserbroodjes

Makkelijk recept met uitleg hoe jij ook zo'n mooi broodje knoopt.

Deel dit recept/artikel!

Met een schaal verse, warme broodjes maak je elke broodmaaltijd tot een kleine feestje. Nou kan je natuurlijk voorverpakte broodjes afbakken maar wat dacht je ervan om ze echt helemaal zelf te maken? Heb je ’s ochtends geen zin in al dat gedoe? Maak ze dan een dag tevoren en bak ze net niet helemaal af. De volgende morgen hoef je ze dan alleen nog af te bakken. Zo geniet je ook nog eens dubbel van die heerlijke geur van zelfgebakken brood.

Brood kan je grofweg op twee manieren maken. Met een snel gistdeeg of op de ambachtelijke manier met desem. Gistdeeg werkt snel en makkelijk. Ouderwets, ambachtelijk brood vraagt veel tijd en voorbereiding. Allereerst gebruik je geen commerciële gist maar een (zelfgemaakte) desemstarter. En vervolgens heeft het deeg lange rusttijden nodig om die heerlijke smaak te ontwikkelen. Op zich allemaal niet heel moeilijk maar voor een vers, warm broodje op zondagochtend natuurlijk niet praktisch. Voor de kaiserbroodjes van vandaag gebruik ik daarom een snel gistdeeg. Met onderstaand basisrecept maak je heerlijke broodjes die ook nog eens leuk zijn om te maken.

Kaiserbroodjes - Makkelijk recept met uitleg hoe jij ook zo'n mooi broodje knoopt.
Kaiserbroodjes - Makkelijk recept met uitleg hoe jij ook zo'n mooi broodje knoopt.

Kaiserbroodjes

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 8 broodjes

Ingrediënten: 

  • 250 gr bloem
  • gr zout
  • gr instant gist
  • 75 ml handwarm water
  • 75 ml handwarme halfvolle melk
  • theelepel honing

Aan de slag:

  • Zet de oven kort aan op maximaal 50°C conventionele stand. Zet uit zodra de oven warm genoeg is, dat wil zeggen net boven kamertemperatuur.
  • Meng bloem en zout. Voeg gist, melk, water en honing toe en kneed een soepel deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed nog een paar minuten flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral geen extra bloem toe.
  • Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat gedurende 45 minuten rijzen.
  • Haal na het rijzen het deeg uit de kom en leg voorzichtig op het aanrecht. Druk voorzichtig wat lucht uit het deeg maar kneed het niet meer echt door. Voor het originele formaat Kaiserbroodjes gebruik je ca. 75 gram deeg. Ik hou er wel van iets kleinere broodjes te maken. Zo kan je er lekker 3 eten in plaats van 2. Verdeel het deeg dus in 8 porties van ca. 50 gram deeg.
  • Rol van elk portie deeg een lint van 30-35cm. Kaiserbroodjes maak je door een knoop in het deeg te leggen en daarna de eindstukjes respectievelijk onderlangs en bovenlangs weg te stoppen. Lijkt moeilijk maar heb je de slag eenmaal te pakken dan gaat het heel snel. Oefen eventueel eerst met een veter of wat proefdeeg. Schik nog een beetje bij zodat je een mooi broodje hebt en leg op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Herhaal met de rest van de deegrolletjes.
    Tip: Een andere manier om kaiserbroodjes te vormen is ze te vouwen. Op YouTube vond ik daar een duidelijke video over.
  • Leg een licht bebloemde theedoek over de broodjes en leg tegen het uitdrogen nog wat plasticfolie over de theedoek heen. Plaats de bakplaat terug in de nog enigszins warme oven en laat nog 45 minuten rijzen. Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij en zet weer uit.
  • Haal na de 2e rijs de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 210°C, conventionele stand. Plaats de bakplaat terug in de oven zodra deze op temperatuur is en bak de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Bestrooi enkele kaiserbroodjes na het vormen met sesam- of maanzaad.
  2. In plaats van kaiserbroodjes kan je natuurlijk ook allerlei andere soorten broodjes maken. Wat dacht je van een gevlochten of gedraaid broodje? Speciaal voor de paasdagen kan je natuurlijk ook een broodhaantje maken.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




6 reacties

  1. Stefan schreef:

    Hoi Marieke, leuk recept! Vraagje qua planning: kan je stap 6 op (bijv) zaterdagavond doen, het deeg daarna in de koelkast zetten en zondagavond volledig af te bakken? Of is het beter om de broodjes op zaterdagavond al zo’n 10 minuten af te bakken en zondag nog een keer? Ben benieuwd! Groet, Stefan

    1. Je kan de broodjes zeker voorbereiden en de volgende dag afbakken. Ik zou dan inderdaad de 2e rijs (stap 6) in de koelkast laten plaatsvinden. De volgende dag laat je de broodjes even op temperatuur komen en dan kan je ze afbakken. Wat je ook kan doen is minder gist gebruiken waardoor het deeg langer nodig heeft om volledig te ontwikkelen. Door te spelen met temperatuur en hoeveelheid gist kan je de rijstijd helemaal naar eigen hand zetten.

  2. Anoniem schreef:

    Ik maak het recept nu voor de 2 de keer super goed uitgelegd super lekkere broodjes👍

    1. Dank je wel, fijn om te horen dat je het de beschrijving helder vindt. In de winter maak ik ze ook graag, blijft lekker.

  3. Yope D. schreef:

    Ik begrijp er geen hout van. Misschien beter een Youtube filmpje maken en laten zien. Ik volg de Duitse Youtube filmpjes gewoon. Veel makkelijker.