Header Overetengesproken.nl
Kaiserbroodjes

Kaiserbroodjes

 |  Geen reacties
24 Shares

Met een schaal verse, warme broodjes maak je elke broodmaaltijd tot een kleine feestje. Nou kan je natuurlijk voorverpakte broodjes afbakken maar wat dacht je ervan om ze echt helemaal zelf te maken? Heb je ’s ochtends geen zin in al dat gedoe? Maak ze dan een dag tevoren en bak ze net niet helemaal af. De volgende morgen hoef je ze dan alleen nog af te bakken. Zo geniet je ook nog eens dubbel van die heerlijke geur van zelfgebakken brood.

Brood kan je grofweg op twee manieren maken. Met een snel gistdeeg of op de ambachtelijke manier met desem. Gistdeeg werkt snel en makkelijk. Ouderwets, ambachtelijk brood vraagt veel tijd en voorbereiding. Allereerst gebruik je geen commerciële gist maar een (zelfgemaakte) desemstarter. En vervolgens heeft het deeg lange rusttijden nodig om die heerlijke smaak te ontwikkelen. Op zich allemaal niet heel moeilijk maar voor een vers, warm broodje op zondagochtend natuurlijk niet praktisch. Voor de kaiserbroodjes van vandaag gebruik ik daarom een snel gistdeeg. Met onderstaand basisrecept maak je heerlijke broodjes die ook nog eens leuk zijn om te maken.

Kaiserbroodjes - Makkelijk recept met uitleg hoe jij ook zo'n mooi broodje knoopt.

Kaiserbroodjes

Makkelijk recept met uitleg hoe jij ook zo'n mooi broodje knoopt.
Hoeveelheid 8 broodjes

Ingrediënten

 • 250 gr bloem
 • gr zout
 • gr instant gist
 • 75 ml handwarm water
 • 75 ml handwarme halfvolle melk
 • theelepel honing

Aan de slag

 1. Zet de oven kort aan op maximaal 50°C conventionele stand. Zet uit zodra de oven warm genoeg is, dat wil zeggen net boven kamertemperatuur.
 2. Meng bloem en zout. Voeg gist, melk, water en honing toe en kneed een soepel deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed nog een paar minuten flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral geen extra bloem toe.
 3. Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat gedurende 45 minuten rijzen.
 4. Haal na het rijzen het deeg uit de kom en leg voorzichtig op het aanrecht. Druk voorzichtig wat lucht uit het deeg maar kneed het niet meer echt door. Voor het originele formaat Kaiserbroodjes gebruik je ca. 75 gram deeg. Ik hou er wel van iets kleinere broodjes te maken. Zo kan je er lekker 3 eten in plaats van 2. Verdeel het deeg dus in 8 porties van ca. 50 gram deeg.
 5. Rol van elk portie deeg een lint van 30-35cm. Kaiserbroodjes maak je door een knoop in het deeg te leggen en daarna de eindstukjes respectievelijk onderlangs en bovenlangs weg te stoppen. Lijkt moeilijk maar heb je de slag eenmaal te pakken dan gaat het heel snel. Oefen eventueel eerst met een veter of wat proefdeeg. 

  Neem een deegrolletje in je rechterhand. Je linkerhand heb je open met de handpalm naar je toe, leg de deegrol nu in de holte van je linkerhand en laat een heel klein stukje deeg aan de rechterkant uitsteken. Vouw je ringvinger en pink iets dicht om de deegrol te fixeren, leg/vouw/draai de deegrol aan de linkerkant van je hand om je wijs- en middelvinger en vouw ter hoogte van je ringvinger over het deeg en haal onderlangs tussen je wijs- en middelvinger omhoog. Je hebt nu een knoop gelegd. Pak voorzichtig van vingers af en werk het ene uiteinde van het deeg weg door over het deeg naar onder te vouwen en het ander uiteinde van onderaf over het deeg te leggen en in het midden weg te stoppen. Schik nog een beetje bij zodat je een mooi broodje hebt en leg op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Herhaal met de rest van de deegrolletjes.

 6. Leg een licht bebloemde theedoek over de broodjes en leg tegen het uitdrogen nog wat plasticfolie over de theedoek heen. Plaats de bakplaat terug in de nog enigszins warme oven en laat nog 45 minuten rijzen. Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij en zet weer uit.
 7. Haal na de 2e rijs de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 210°C, conventionele stand. Plaats de bakplaat terug in de oven zodra deze op temperatuur is en bak de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.

 8. Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Bestrooi enkele kaiserbroodjes na het vormen met sesam- of maanzaad.
 2. In plaats van kaiserbroodjes kan je natuurlijk ook allerlei andere soorten broodjes maken. Wat dacht je van een gevlochten of gedraaid broodje? Speciaal voor de paasdagen kan je natuurlijk ook een broodhaantje maken.

Geef een reactie