Kabeljauw in mosterd-kaassaus - In de oven gegaarde kabeljauw, afgetopt met een rijke laag kaas.

Kabeljauw in mosterd-kaassaus

In de oven gegaarde kabeljauw, afgetopt met een rijke laag kaas.
Direct naar het recept

Tijdens een etentje serveer ik graag vis. Het is lekker, licht en een mooi alternatief voor vlees. Niet dat ik geen vlees eet maar vlees valt mij nog weleens wat zwaar op de maag. Een goed gegrilde zalm is lekker maar een mooie witvis is ook heerlijk. Bijvoorbeeld kabeljauw.

Tijdens het bakken in een pan wil vis nog weleens uitdrogen. Ovenschotels of en papillotte-bereidingen hebben daarom mijn voorkeur. De vis blijft lekker sappig en smaakvol en je kan volop variëren. Vandaag deel ik een overschotel met je. Kabeljauw gestoofd in een heerlijke mosterdsaus en bedekt met een lekkere laag kaas.

Serveer je de kabeljauw samen met een ander overgerecht? Schuif de schaal met de vis op een rooster bovenin de oven en het andere gerecht op een rooster of bakplaat onderin.

Kabeljauw in mosterd-kaassaus - In de oven gegaarde kabeljauw, afgetopt met een rijke laag kaas.

Kabeljauw in mosterd-kaassaus

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 4 kabeljauwfilets
  • 20 gr roomboter
  • 25 gr bloem
  • 175-200 ml kippenbouillon
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1,5 eetlepels mosterd
  • 50-75 gr jong belegen kaas, geraspt
  • paneermeel
  • peper en zout

Aan de slag:

  • Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe zodra de grootste bellen wegtrekken en roer flink zodat de bloem alle boter opneemt. Laat enkele minuten garen. Roer zo nu en dan om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg in porties de bouillon toe. Voeg pas weer nieuwe vloeistof toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf steeds goed roeren om klontjes te voorkomen.
  • Roer de citroensap en mosterd door de saus en breng op smaak met wat zout en peper. Laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken tot je een mooi dikke saus hebt. Tip: weersta vooral de verleiding om de saus te verdunnen want tijdens het garen verliest de kabeljauw nog vocht en wordt de saus vanzelf dunner.
  • Was de kabeljauwfilets, droog goed af en leg in een ovenschaal. Bestrooi de filets met wat versgemalen peper en schenk de saus erover. Bedek rijkelijk met gerapte kaas en strooi voor een mooi krokant korstje tot slot nog wat paneermeel over het geheel. Schuif in een op 190ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.
  • Zet de schaal op tafel of schep de filets in de keuken op borden en maak mooi op met bijgerechten.
    Eet smakelijk!

Tips:

Maak je het gerecht als onderdeel van een etentje? De saus kan je rustig de dag tevoren al maken en kort voor gebruik iets opwarmen en over de vis verdelen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Wat een heerlijk recept, we hebben er van genoten