Header Overetengesproken.nl
Kaassaus

Kaassaus

 |  Geen reacties
625 Shares

Er gaan tijden voorbij dat ik geen kaassaus maak maar dan ineens heb ik de smaak weer helemaal te pakken. Als sausje over de bloemkool, over prei of witlof gerold in ham, in de lasagne of moussaka. Je kan er zoveel kanten mee op en het is ook nog eens een heel makkelijke saus om te maken. En bewaren is ook geen probleem dus maak de kaassaus vooral tussen de bedrijven door zodat het klaarstaat voor gebruik later op de dag of zelfs de volgende dag.

In onderstaand recept lees je niet allen hoe je kaassaus maakt maar deel ik ook mijn geheime ingrediënt voor de allerlekkerste kaassaus met je: worcestershire sauce. Voor mij is dat echt onmisbaar. De saus wordt er ietsje voller van kleur door maar belangrijker nog: het tilt de smaak van de kaassaus ongelooflijk omhoog. In het begin gebruikte ik een paar druppeltjes maar inmiddels is het een flinke scheut geworden, echt zóó lekker. Probeer het vooral ook eens!

Kaassaus - Zelf kaassaus maken is echt super makkelijk. In dit recept leg ik het je uit. Inclusief mijn geheime ingrediënt voor de allerlekkerste saus!

Kaassaus

Zelf kaassaus maken is echt super makkelijk. In dit recept leg ik het je uit. Inclusief mijn geheime ingrediënt voor de allerlekkerste saus!

Hoeveelheid 1 portie saus

Ingrediënten

 • 25 gr roomboter
 • 30 gr bloem
 • 325 ml halfvolle melk
 • 100 gr jong belegen kaas
 • worcestershire sauce
 • zout en peper

Aan de slag

 1. Smelt de roomboter in een pan, zodra de bellen beginnen weg te trekken voeg je de bloem in één keer toe. Roer flink met een houten lepel zodat de bloem alle boter opneemt en laat enkele minuten garen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
 2. Voeg ⅓ van de melk toe en breng al roerende aan de kook. Blijf goed roeren (vergeet niet de bodem van de pan mee te nemen!) en je zult zien dat je weer een mooi glad mengsel krijgt. Voeg ⅓ van de overgebleven melk toe en roer weer totdat alles mooi is gemengd. Herhaal nog 2x met de overgebleven melk. Voeg steeds pas weer nieuwe melk toe als de vorige volledig is opgenomen en blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
 3. Roer de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met lekker wat worcestershire sauce, wat zout en een snufje peper. Laat nog een paar minuutjes zachtjes doorwarmen.


  Eet smakelijk!

Tips

 1. Lekker met een lepel (grove) mosterd erdoor voor wat extra pit!
 2. Kaassaus is prima van tevoren te maken. Maak 'm bijvoorbeeld een dag eerder, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Warm voor gebruik de kaassaus heel langzaam en op roer regelmatig. Zo voorkom je dat er klontjes ontstaan of de saus aanbakt op de bodem van de pan. Na het opwarmen vind ik de kaassaus vaak wel wat ingedikt. Om te verdunnen voeg je een beetje melk toe en roer nog eens goed door.

Geef een reactie