Zelf kaassaus maken
Er gaan tijden voorbij dat ik geen kaassaus maak maar dan ineens heb ik de smaak weer helemaal te pakken. Als sausje over de bloemkool, over prei of witlof gerold in ham, in de lasagne of moussaka. Je kan er zoveel kanten mee op en het is ook nog eens een heel makkelijke saus om te maken. En bewaren is ook geen probleem dus maak de kaassaus vooral tussen de bedrijven door zodat het klaarstaat voor gebruik later op de dag of zelfs de volgende dag.
In onderstaand recept lees je niet allen hoe je zelf kaassaus maakt, ik deel ook mijn geheime ingrediënt voor de allerlekkerste kaassaus met je. Worcestershire sauce is voor mij echt onmisbaar. De saus wordt er ietsje voller van kleur door maar belangrijker nog: het tilt de smaak van de kaassaus ongelooflijk omhoog. In het begin gebruikte ik een paar druppeltjes maar inmiddels is het een flinke scheut geworden, echt zóó lekker. Probeer het vooral ook eens!
Kaassaus
Ingrediënten:
- 25 gr roomboter
- 30 gr bloem
- 325 ml halfvolle melk
- 100 gr jong belegen kaas
- worcestershire sauce
- zout en peper
Aan de slag:
- Smelt de roomboter in een pan, zodra de bellen beginnen weg te trekken voeg je de bloem in één keer toe. Roer flink met een houten lepel zodat de bloem alle boter opneemt en laat enkele minuten garen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Voeg ⅓ van de melk toe en breng al roerende aan de kook. Blijf goed roeren (vergeet niet de bodem van de pan mee te nemen!) en je zult zien dat je weer een mooi glad mengsel krijgt. Voeg ⅓ van de overgebleven melk toe en roer weer totdat alles mooi is gemengd. Herhaal nog 2x met de overgebleven melk. Voeg steeds pas weer nieuwe melk toe als de vorige volledig is opgenomen en blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
- Roer de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met lekker wat worcestershire sauce, wat zout en een snufje peper. Laat nog een paar minuutjes zachtjes doorwarmen.
Eet smakelijk!
Tips:
- Lekker met een lepel (grove) mosterd erdoor voor wat extra pit!
- Kaassaus is prima van tevoren te maken. Maak ‘m bijvoorbeeld een dag eerder, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Warm voor gebruik de kaassaus heel langzaam en op roer regelmatig. Zo voorkom je dat er klontjes ontstaan of de saus aanbakt op de bodem van de pan. Na het opwarmen vind ik de kaassaus vaak wel wat ingedikt. Om te verdunnen voeg je een beetje melk toe en roer nog eens goed door.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Uw kaassaus met worcestershiresauce is subliem, overheerlijk !!! Top 🔝
Ik gebruik ook worcestershiresauce in de dipsaus voor bij mosselen… :
Mayonaise, mosterd, scheutje olie, azijn en flinke scheut worcestersaus… ook Top 🔝
Bedankt voor de tip.
Groetjes Gerda uit België
Wat fijn om te horen! Ja, worcestershiresauce is echt top!
Hutspot is eigenlijk niet lekker maar probeer dit eens. Gebakken uien en door de uien een half zakje nasikruiden meebakken. ( 500 gram hutspot totaal ). Dan stampen. Is echt lekker !Groet Peter.
Eerlijk gezegd hou ik wel van een goed gemaakte hutspot. Jouw variant met gebakken ui en nasikruiden klinkt ook goed. Ga ik zeker eens proberen. Dank voor de tip.
N. N.
Hebben jullie ook wel eens kha recepten?
En /of zonder melk. Andere melk kan wel , amandelmeel/ tarwemeel.
Ik probeer de recepten anders wel zel met vervanging van die ingrediënten.
KHA of zonder melk heeft op dit moment geen specifieke aandacht op de website. Diverse recepten zullen passend zijn maar ik laat het aan de lezer over om daar zelf een keuze in te maken dan wel recepten naar eigen inzicht aan te passen.