Kaaskoekjes
Hartige, brosse kaaskoekjes zoals je ze bij de banketbakker koopt. Met dit recept maak je ze zelf. Extra lekker met pittige, oude kaas. Met een amandel of cashewnoot erop maak je de hartige koekjes helemaal af. Ga snel aan de slag en geniet van deze lekkere snack.
Brosse kaaskoekjes
Kaaskoekjes moeten natuurlijk goed naar kaas smaken. Gebruik daarom bij voorkeur een wat oudere en pittig smakende kaas. De ene kaas is de andere niet dus proef goed. In dit recept gebruik ik de biologische oude kaas van Henri Willig. Deze is niet alleen vol van smaak maar ook lekker pittig. Doet zelfs een beetje aan Parmezaanse kaas denken.
Kaasplankje met oude kaas
Een kaasplankje kan je traditioneel opbouwen met verschillende soorten kaas. Denk aan zachte kazen, (half) harde kazen, blauwe kazen en/of rode kazen. Maar je kan ook kiezen voor uitsluitend harde kazen en spelen met de leeftijd van de kaas. Wij zijn bijvoorbeeld gek op oude kaas en combineren graag oude koe, geiten en schapen kaas op een borrelplank. Proef bewust en ervaar de verschillen tussen de kazen.
Henri Willig heeft een heerlijke selectie extra oude kazen. Onze favoriet is de extra oude schapen kaas. Met een kaasdip combinatie pakket erbij zet je de puntjes op de i. Uiteraard kun je de kazen en dipjes ook los van elkaar kopen. Wel zo handig als je een echte favoriet hebt.
Gevarieerde kaasplank
Knapperige kaaskoekjes zijn een fijne aanvulling op je borrelplank of kaasplank. Begin met de kazen, leg de kaaskoekjes erbij en vul aan met kaasdips, wat rauwkost, nootjes en een trosje druiven. Misschien nog wat zelfgemaakt dadel-notenbrood, hot krokantjes en een glaasje pretzels erbij. Voor je het weet heb je een gevarieerde kaasplank gemaakt.
Let er bij het snijden van de kazen op dat je gevarieerde stukjes snijdt. Dat toont op een kaasplank wel zo leuk. Snij bijvoorbeeld plakjes, puntjes, reepjes en blokjes. Een goed kaasmes is een onmisbare tool bij het snijden van kaas. Omdat je het mes met beide handen vasthoudt heb je veel meer grip en controle. Ook kan je gerichter kracht zetten. Voor kaasliefhebbers een aanrader om in huis te hebben.
Varieer met de smaak van kaaskoekjes
Gebruik ook eens komijnekaas, jalapeño kaas of kaas met tuinkruiden. Voeg kruiden en/of specerijen toe aan het deeg en geef je eigen twist aan deze te lekkere kaaskoekjes. Deel vooral jouw favo smaakcombinatie in de comments onderaan dit artikel om anderen te inspireren.
Kaaskoekjes
Ingrediënten:
- 100 gr bloem
- 80 gr boter, zacht
- 75 gr biologische oude kaas, Henri Willig
- 1 ei, losgeklopt
- zout, peper
- paar druppels worcestershire sauce, optioneel
Voor de garnering:
- handje gezouten cashewnoten
Keukengerei:
- fijne (blok)rasp
- bakplaat, bekleed met bakpapier
Aan de slag:
- Rasp de kaas met een fijne rasp.
- Klop met een mixer de boter samen met wat zout en versgemalen peper luchtig. Mix 1 eetlepel ei erdoor. Als het ei volledig is opgenomen mix je de kaas er snel doorheen. Voeg de bloem toe en mix of spatel tot een soort kruimeldeeg. Kneed dan snel met een koele hand tot een soepel deeg. Proef en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper.Tip: voor extra smaak voeg je naast zout en peper ook een paar druppels worcestershire sauce toe.
- Draai 20 bolletjes (±15 gr per stuk) van het deeg en leg op de bakplaat. Druk de bolletjes iets platter, druk in elk bolletje een (halve) cashew en bestrijk met losgeklopt ei. Plaats de bakplaat in het midden van een op 175ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven. Bak in ± 25 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de kaaskoekjes afkoelen op een taartrooster. Serveer bij de borrel of verpak luchtdicht en bewaar tot een later moment. Gebruik je de kaaskoekjes later piep ze dan voor gebruik 5 minuten op in een op 180ºC voorverwarmde oven.Eet smakelijk!
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Henri Willig.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.