Header Overetengesproken.nl
Kaas-uien breekbrood

Kaas-uien breekbrood

 |  Geen reacties
2K Shares

Heerlijk zachte broodjes gevuld met kaas en uienringen. Daar wil je toch van genieten? Volg onderstaand recept en voor je het weet staat dit lekkere kaas-uien breekbrood bij jouw op tafel.


Powered by Adsense


Om het brood een wat vollere smaak te geven, gebruik ik half water en half melk. Maar je kan natuurlijk ook alleen water of melk gebruiken. Van oudsher wordt brood met melk als luxer ervaren dan brood met louter water. Het is eigenlijk hetzelfde verschil als tussen het ouderwetse melkwit en het standaard witbrood dat je bij de bakker koopt.


Powered by Adsense


Kaas-uien breekbrood - Heerlijk zachte broodjes gevuld met uienringen en kaas. Lekker met een kop soep, bij de borrel of zomaar tussendoor.

Kaas-uien breekbrood

Heerlijk zachte broodjes gevuld met uienringen en kaas. Lekker met een kop soep, bij de borrel of zomaar tussendoor.
Hoeveelheid 1 breekbrood

Ingrediënten

 • 250 gr bloem
 • gr zout
 • gr instant gist
 • 75 ml handwarm water
 • 75 ml handwarme halfvolle melk
 • theelepel honing
 • 2 uien
 • 100-125 gr geraspte jong belegen kaas
 • roomboter

Extra benodigdheden:

 • teflonfolie of bakpapier
 • springvorm van ø 20 cm

Aan de slag

 1. Verwarm je oven voor op 50°C, conventionele stand. Zet uit zodra de oven warm is.
 2. Meng bloem en zout. Voeg gist, melk, water en honing toe en kneed een soepel deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed nog 10-15 minuten flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral geen extra bloem toe. Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat gedurende een uur rijzen.

 3. Maak ondertussen de uien schoon en snij in halve ringen.
 4. Verhit een koekenpan met een klein beetje roomboter. Zodra de roomboter is gesmolten voeg je de uien toe en fruit je ze heel zachtjes. Het is niet de bedoeling dat de uien kleuren, hou de vuur dus laag. Laat de uien in ongeveer 10 minuten lekker zacht worden. Zet de pan opzij.
 5. Haal na een uur het deeg uit de kom en leg voorzichtig op het aanrecht. Druk voorzichtig wat lucht uit het deeg maar kneed het niet meer echt door. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 28-32 cm lang.
 6. Verdeel de uien over de deeglap en bestrooi met ¾ van de kaas. Rol de deeglap over de lange zijde tot een rol. Het hoeft geen strakke rol te worden. Snij voorzichtig in 8 stukken van 3-4 cm.

 7. We gebruiken alleen de rand van de springvorm dus leg de bodem opzij. Vet de rand licht in en plaats op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Leg 1 stuk deeg in het midden van de vorm en plaats de overige 7 er losjes omheen. Zorg ervoor dat de snijvlakken omhoog staan. Dek de springvorm af met plasticfolie.

 8. Plaats de bakplaat terug in de nog enigszins warme oven en laat nog 30 minuten rijzen. Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij en zet weer uit.
 9. Haal na de 2e rijs de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 210°C, conventionele stand.
 10. Strooi de overgebleven kaas over het brood en plaats de bakplaat terug zodra de oven op temperatuur is en bak het brood in 20-25 minuten gaar en mooi bruin.
 11. Haal het kaas-uien breekbrood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

  Eet smakelijk!

Tips

In plaats van kaas en uien kan je natuurlijk ook het deeg besmeren met pesto, olijventapende of voor een zoete variant met Nutella.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering