Kaas en wijn - Mooie kaas-wijn paringen liften zowel de wijn als de kaas. Raak geïnspireerd, kies een wijn, mooie kaasjes en geniet...

Kaas en wijn, een heerlijke combinatie

Bij een kaasplankje denk je misschien automatisch aan een glaasje Port. Logisch, het is een echte klassieker in Nederland. Maar wist je dat die combinatie in grote delen van de wereld en zeker in Frankrijk, wat mij betreft kaasland nr 1, helemaal niet gangbaar is? In Frankrijk combineren ze kaas met wijn. Dat begrijp ik inmiddels wel. De volle en zoete smaken van port hebben de neiging de smaak van de kaas weg te drukken. Bij een mooie kaas-wijn paring worden zowel de wijn als de kaas gelift.

Ik neem je vandaag mee naar Kaasfort Amsterdam waar ik Chardonnay en Merlot van Gallo Family Vineyards en mooie kazen proefde. Lees mijn artikel, raak geïnspireerd, kies een mooie Gallo Family Vineyards wijn, maak er een kaasplankje bij en geniet…

Kaas en wijn - Mooie kaas-wijn paringen liften zowel de wijn als de kaas. Raak geïnspireerd, kies een wijn, mooie kaasjes en geniet...

Gallo Family Vineyards

In 1933 begonnen twee Italiaanse broers -Ernest en Julio Gallo- een wijnhuis in Californië, USA. Hun doel: heerlijke wijnen maken waar iedereen op elk moment van de dag van kan genieten. Inmiddels is Gallo Family Vineyards een meer dan gevestigde naam in de wijnwereld. Met een assortiment van meer dan 13 verschillende wijnen heeft Gallo Family Vineyards voor iedereen en iedere gelegenheid een passende wijn.

Gallo wijnen heb ik geregeld in huis. De prijs-kwaliteit verhouding is goed, de wijnen zijn altijd lekker en ook prima te gebruiken in gerechten. Toen Gallo Family Vineyards mij uitnodigde voor een kaas-wijn proeverij in Kaasfort Amsterdam nam ik de uitnodiging met beide handen aan. Op het programma stond een proeverij van Chardonnay en Merlot met 6 verschillende kazen.

Gallo Family Vineyards Chardonnay 2020

Als de druiven voor deze Chardonnay optimaal rijp zijn worden ze tijdens koude nachten geoogst. Hierdoor blijft de smaak van vers fruit zoveel mogelijk behouden. Het resultaat is een soepele en toegankelijke Chardonnay. Fruitig en zacht met hinten van karamel en vanille. De Chardonnay combineert goed met romige pasta’s, milde kazen en gegrilde kip.

Kaas en wijn - Mooie kaas-wijn paringen liften zowel de wijn als de kaas. Raak geïnspireerd, kies een wijn, mooie kaasjes en geniet...

Gallo Family Vineyards Merlot 2020

Ook voor de Merlot worden de druiven geoogst als ze optimaal rijp zijn. Dit levert rijke kleuren en fluweelzachte tannines op. Je ruikt en proeft rijpe pruimen en bramen. In de tweede laag proef je de warme tonen van vanille. De wijn is rond en vol maar toch ook zacht en toegankelijk. Heerlijk bij gegrild vlees, pastagerechten en stevige(re) kazen.

Kaasfort Amsterdam

Kaasfort Amsterdam is gevestigd in Fort Zuidwijkermeer in Assendelft. Het fort is gebouwd tussen 1896 en 1903 en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Fort Zuidwijkermeer staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Jarenlang was Maître Fromager en kaas-affineur René Koelman op zoek naar een plek om zelf kazen af te rijpen. In 2021 vond hij in Fort Zuidwijkermeer de perfecte plek. De dikke muren en de constante temperaturen in het fort maken het tot een perfecte rijpings- en opslaglocatie. Kaasfort Amsterdam was geboren. rijpen de kazen in alle rust tot ze hun top hebben bereikt. Inmiddels heeft René meer dan 300 ambachtelijk kazen in het assortiment.

Vanuit Kaasfort Amsterdam worden de geaffineerde kazen geleverd aan de Bourgondisch Lifestyle winkels van René Koelman. Ook levert het Kaasfort aan delicatessenwinkels en horeca door heel Nederland. Een nieuwe website inclusief webshop voor de Bourgondisch Lifestyle winkels wordt momenteel gebouwd. Zodra die gereed is kunnen consumenten vanuit heel Nederland de kazen en andere delicatessen rechtstreeks bij Kaasfort Amsterdam bestellen.

Kaas-wijn pairing

Razend benieuwd naar de kaas-wijn pairing reisde ik vanuit Rotterdam naar Assendelft om me onder te dompelen in de wereld van kaas en wijn. Na een rondleiding door het Kaasfort was het tijd om te proeven. De flessen Gallo Family Vineyards Chardonnay en Merlot en een rijkgevulde kaasplank stonden al op tafel. Ook was er gedacht aan schaaltjes met gezouten scrocchi en karaffen water om tussendoor de smaken te neutraliseren.

Kaas en wijn - Mooie kaas-wijn paringen liften zowel de wijn als de kaas. Raak geïnspireerd, kies een wijn, mooie kaasjes en geniet...

Gallo Family Vineyards Chardonnay 2020 en kaas

De Gallo Family Vineyards Chardonnay 2020 is een frisse, soepele en toegankelijke wijn. Perfect om te combineren met zachte en milde kazen. René had de Gramat, Coulommiers en Comté Fort voor ons uitgezocht. Comté is al jaren een grote favoriet van me, de Gramat en Coulommiers kende ik nog niet.

Gramat is een rauwmelkse geitenkaas uit de Dordogne. De smaak is kruidig en fris tegelijk. Coulommiers is een romige, rauwmelkse witflora kaas van koemelk en doet erg denken aan brie. De kaas is letterlijk en figuurlijk heel zacht en wordt gemaakt in de regio île-de-France. De Comté Fort tenslotte is een half harde kaas uit de Jura die de laatste 6 maanden gerijpt is in Fort Zuidwijkermeer. Comté heeft een pikante smaak met nootachtige tonen.

Kaas en wijn - Mooie kaas-wijn paringen liften zowel de wijn als de kaas. Raak geïnspireerd, kies een wijn, mooie kaasjes en geniet...

Wijn proef je niet alleen, wijn ruik je ook. Datzelfde geldt voor kaas. Ruik goed aan de kaas voordat je ‘m proeft. Bij de Coulommiers viel mij -net als bij brie- de geur van gekookte bloemkool op. Ervaar die geuren en smaken en benoem ze ook. Het helpt je bij het proeven en gewaarworden van geur- en smaakpaletten.

De opbouw van de kazen was heerlijk. Van zacht en mild naar meer uitgesproken. Toen ik de Comté zag liggen dacht ik direct dat ik dat de lekkerste paring zou vinden. Door de wisselwerking tussen de wijn en kaas pakte dat heel anders uit. Alles bij elkaar is mijn favoriete combi die van Chardonnay en Gramat. Als je denkt alles geproefd te hebben dient er zich ineens een diepere smaakdimensie aan. Die gelaagdheid in smaken, ik vond het fenomenaal.

Het blijft bijzonder om te ervaren hoe de smaken van de wijn en de kaas op elkaar in werken. Neem een slok wijn, proef dan de kaas en neem nogmaals een slok wijn. Bij een goede paring proef je ineens heel andere smaken in de wijn. De wijn wordt rijker en er is meer beleving. Het is alsof je versie 2.0 van dezelfde wijn in je glas hebt.

Gallo Family Vineyards Merlot 2020 en kaas

De Merlot 2020 kan het aan om gecombineerd te worden met steviger en meer uitgesproken kazen. René koos voor Dronken Koning, Epoisses ras el hanout en Blauwe Juweel. Dronken Koning is een rauwmelkse, romige witflora-kaas van koemelk. Gewassen in eau de vie van peer en bestrooid met broodkruim heeft het een verrassende licht bittere smaak. Epoisses is een hele zachte, sterk geurende kaas die je met een lepel eet. Kaasfort Amsterdam bestrooit de kaas met ras el hanoet kruiden zodat de smaak diep in de korst trekt. Een drupje arganolie geeft het geheel een lichte nootsmaak. Blauwe Juweel is een Nederlandse blauwaderkaas uit Cothen met een stevige structuur en een zilte, romige smaak.

Het bittertje van de Dronken Koning is lekker maar in combinatie met de wijn minder aan mij besteed. Epoisses vind ik zo al super, samen met de ras el hanout geeft het een waanzinnige smaakexplosie. De arganolie vond ik een lekkere toevoeging maar in combinatie met de wijn kan het wat vettig aanvoelen. De intense en warme smaken van de kruidenmix en de rijpe smaken in de Merlot maakten dat ik nog een hapje en een slokje wilde nemen, en nog eentje… Het was bijna alsof ik een heerlijke stoofpot zat te eten.

Kaas en wijn - Mooie kaas-wijn paringen liften zowel de wijn als de kaas. Raak geïnspireerd, kies een wijn, mooie kaasjes en geniet...

Dat de pairing van wijn en kaas je dit laat ervaren, magistraal. Alleen de wijn of alleen de kaas had dit niet voor elkaar gekregen. De lekkerste pairing met de Merlot vond ik die met de Blauwe Juweel. Rode wijn en een stevige blauwe kaas, meer heb je wat mij betreft eigenlijk niet nodig.

Meer weten over het samenstellen van een kaasplankje? Ik schreef er al eens een blogpost over met onder meer uitleg over de 5 verschillende soorten kazen die er zijn.

De Gallo Family Vineyards Chardonnay en Merlot zijn verkrijgbaar bij Jumbo, Jan Linders, Hoogvliet en online bij PerfecteWijn.nl.

Kaas en wijn - Mooie kaas-wijn paringen liften zowel de wijn als de kaas. Raak geïnspireerd, kies een wijn, mooie kaasjes en geniet...

Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Gallo Family Vineyards.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *