Header Overetengesproken.nl
Jan Hagel koekjes

Jan Hagel koekjes

 |  Geen reacties
126 Shares

Er gaan tijden voorbij dat ik ze niet eet maar als ik dan weer eens Jan Hagel koekjes heb, ohhh, dan kan ik er niet vanaf blijven. Heerlijk bros en vol van smaak door de amandelen en lekker wat kaneel. En het mooiste is misschien nog wel dat ze echt supersnel gemaakt zijn. Heb je dus ineens trek in iets lekkers bij de koffie of thee dan is dit recept precies wat je zoekt.

Die leuke suikerkorrels op de Jan Hagels heten ook wel greinsuiker. In de supermarkt zie ik dat doorgaans niet liggen maar bij molenwinkels of bak- en taartenshops vind je het doorgaans in meerdere maten. Greinsuiker is wat kleiner en fijner en perfect voor decoratie, parelsuiker is grover en wordt veel gebruik in wafels en suikerbrood. Jan Hagel koekjes - Ouderwetse lekkere koekjes met geschaafde amandelen en greinsuiker. Simpel te maken, leuk om te presenteren.

Jan Hagel koekjes

Ouderwetse lekkere koekjes met geschaafde amandelen en greinsuiker. Simpel te maken, leuk om te presenteren.
Hoeveelheid 16 Jan Hagels

Ingrediënten

  • 75 gr bloem, plus extra
  • 75 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr koude roomboter
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 ruime theelepel kaneel
  • ruime snuf zout
  • 30 gr greinsuiker
  • 15 gr amandelschaafsel

Aan de slag

  1. Doe de bloem. het bakmeel, de basterdsuiker, het zout en de kaneel bij elkaar in een kom en meng door elkaar. Snij de boter in kleine stukjes bij de droge ingrediënten en wrijf tussen je vingers tot een mooi kruimeldeeg waarin je geen stukjes boter meer ziet. Naar keuze kneed je het geheel nu gelijk tot een mooi deeg maar je kan ook wat ei toevoegen om een wat soepeler deeg te krijgen. Ik voeg meestal wat ei toe omdat ik dat makkelijk vind werken. Voeg ½ tot 1 eetlepel ei toe en kneed snel tot een deeg. Leg het deeg 15-20 minuten te rusten in de koelkast maar als je haast hebt kan je dat ook overslaan.

  2. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol daarop het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 à 4 mm dik. Probeer een mooie rechthoekige lap te maken zodat je straks zo min mogelijk snijverlies hebt.
    Tip: Bestuif de deeglap tussentijds opnieuw met wat bloem zodat het niet aan de deegroller blijft plakken.
  3. Leg de deeglap op een beboterd of met teflonfolie of bakpapier bekleed bakblik, bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met het amandelschaafsel en de greinsuiker. Druk de amandelen en de suiker lichtjes in het deeg en schuif de bakplaat in een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak de Jan Hagel koekjes in 20-25 minuten gaar en mooi bruin.
  4. Haal de bakplaat uit de oven en snij de koek in kleine koekjes van 4x8 cm, leg op een taartrooster en laat afkoelen. Bewaar de koekjes in een trommel of glazenpot.

    Eet smakelijk!

Tips

Heb je geen greinsuiker in huis dan kan je eventueel suikerklontjes fijn slaan met een deegroller of bestrooi de Jan Hagels desnoods met kristalsuiker.

Geef een reactie